Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADRANI VEĆ OSAM STOLJEĆA SLAVE ZAŠTITNIKA SV. ŠIMU Puljić na Večernjoj misi: “Uz i njegovu pomoć u danima rata, prepoznali smo pravu snagu i osvojili slobodu”

Objavljeno

-

Svetkovina sv. Šime, zaštitnika grada Zadra kojega puk Zadarske nadbiskupije časti već osam stoljeća, počela je Svečanom Večernjom u petak, 7. listopada, koju je u crkvi sv. Šime u Zadru predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

U liturgijskom zajedništvu bili su zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić, mons. Josip Lenkić, čuvar svetišta sv. Šime, kanonici Stolnog kaptola sv. Stošije i drugi zadarski svećenici. 

Uočnica svetkovine u čast „tom osobitom Božjem miljeniku“ počela je pjevanom molitvom Himna proroka Šimuna: „O proroče, pravedniče, veliki naš zaštitniče. Ti si ponos Zadra grada, u tebi je svaka nada. Slomi snagu dušmaninu, brani našu Domovinu. Pravedniče, sveti Šime, slavimo ti sveto ime”.

„Žitelji grada Zadra i Zadarske nadbiskupije više od sedam stoljeća nerazdvojivo su povezani sa svetim Šimom kojega s pravom nazivamo svojim Pokroviteljem i na njegov blagdan hrlimo iskazati mu poštovanje.

Jer Šime je na svojim svetim rukama držao sveto Tijelo Isusovo. Mi zapravo nismo ni dovoljno svjesni kakvu milost i privilegij imamo, da u gradu imamo tijelo svetoga Šimuna koji je Isusa držao u svojim rukama“ istaknuo je nadbiskup Puljić.

Slaveći spomen sv. Šimuna, sjećamo se dana kada je Isus po Mariji stigao među ljude.

„Na dan prikazanja u jeruzalemskom hramu, Isusa je dočekao starac Šimun.  Svetkovina sv. Šime podsjeća nas kako su se u tom trenutku susreta Šimuna i Isusa susreli Stari i Novi zavjet, prošlost i budućnost, u osobi starca Šimuna i djeteta Isusa“ istaknuo je mons. Puljić, rekavši da se u tom otajstvenom događaju povezuju i gradovi Betlehem i Jeruzalem.

„Dok se u Betlehemu Isus rodio i tamo postao stanovnikom zemlje, u Jeruzalemu gdje je Šimun dočekao Isusa i primio ga u naručje, Isus je podnio muku, umro, uskrsnuo i uzašao na nebo“ rekao je mons. Puljić.

Uz blagdan sv. Šime obilježavamo i važne spomendane iz naše narodne povijesti, rekao je zadarski nadbiskup, naglasivši da smo „zahvalni Božjoj Providnosti za sve što nam je i Šime priskrbio, zajedno s Marijom, majkom Isusovom“.

„U Gospinom mjesecu listopadu, a uz svetkovinu osobitog Pokrovitelja grada Zadra, svetoga Šime, želimo zahvaliti Gospi i sv. Šimi za sve što su učinili našem narodu, gradu i nadbiskupiji tijekom prošlih stoljeća.

Posebice što su učinili u danima Domovinskog rata, jer uz njihovu pomoć i zagovor, u znaku krunice, prepoznali smo pravu snagu i osvojili slobodu“ poručio je mons. Puljić.

Nadbiskup je podsjetio da su 7. listopada 1991., dakle, na uočnicu sv. Šime,  izvršeni srbijanski zračni napadi na Banske dvore s nakanom da se ubije hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i njegove bliže suradnike, „i na taj način obustavi proces radosti, slobode i neovisnosti kojim smo bili obuhvaćeni“. 

„Taj barbarski čin granatiranja Banskih dvora ubrzao je donošenje odluke o raskidu svih državnopravnih veza RH s tadašnjom Jugoslavijom, a to se dogodilo sutradan, 8. listopada 1991., na blagdan sv. Šime.

Primijetio sam kako je sada na taj datum u izvještaju o tom događaju u medijima bila tako štura informacija – niti znaš tko je bombardirao, otkud je to došlo, nije to tek tako palo. U vijestima je samo rečeno, ‘Bombardirani su Banski dvori’. Ne znam tko je od mlađih ljudi koji su slušali te vijesti razumio o čemu se tu radi.   

Bojim se, olako zaboravljamo naše povijesne datume i reći povijesne činjenice. A mi smo tada bili nemoćni, napušteni od cijelog svijeta, prepušteni sami sebi.

Sada se cijeli svijet digao pomoći Ukrajincima. Mi smo tada bili sami, prepušteni svojim vlastitim snagama i uz Božju pomoć ishodili smo slobodu.

Pa mi je žao da se to ne objasni mladima. Starijima je to još i jasno, ali kako će mladi znati što to znači, ako se samo kaže, ‘bombardirani Banski dvori’“ upozorio je nadbiskup Puljić, u potrebi pojašnjavanja povijesnog konteksta kako bismo još više zahvalili Božjoj zaštiti kako je brojčano maleni hrvatski narod ishodio slobodu u srazu s puno nadmoćnijim srbijanskim neprijateljem i u okolnostima kada svjetske sile nisu željele neovisnu, samostalnu državu Hrvatsku. 

Hrvatski narod pod vodstvom predsjednika Tuđmana prepoznao je povijesni trenutak za stvaranje hrvatske države.

Šimun je prepoznao Mesiju u djetetu Isusu i svijetu je navijestio njegovo poslanje Spasitelja, prorokujući i bol majke Marije koju će podnijeti zbog mučenja njenog Sina.

„Sv. Šime bio je izabran. Nije to njegovo, njegov dar, nego Bog ga je izabrao. U zahvalnosti za taj veliki i milosni dar, uskliknuo je ‘Sad otpuštaš slugu svoga, Gospodaru, jer vidješe oči moje’ ono što je čovječanstvo čekalo, Spasitelja. Možemo samo zamisliti kako je Šimunovo srce kucalo od radosti i zahvalnosti što je to dočekao, po Božjem proviđenju“ poručio je mons. Puljić.  

U zadarskom svetištu sv. Šime kroz stoljeća se Svečanom Večernjom objavljivalo Gradu i Nadbiskupiji da započinju svečani dani našeg Pokrovitelja Šime.

„Na takve svečanosti osobito se pazilo u prošlosti, pa se za bolju pripravu činilo trodnevnice ili devetnice koje su završavale svečanim pohvalama uoči samoga blagdana svecu u čast“ rekao je mons. Puljić.

U želji da se osjeti ozračje svečanog duha iz prošlosti putem pohvala i zahvala, nadbiskup je izrekao drevnu molitvu nastalu na kršćanskom Istoku u 6. stoljeću. Ta se molitvena pjesma na grčkom jeziku naziva Akatist, a znači himan, pohvala.

„Posebnost tih pohvala je što dobro spajaju biblijske i dogmatsko-teološke sadržaje s osobnom molitvom čovjeka grešnika. Tu je snaga tih himana, molitava, jer pomažu i nama da razmišljamo staviti se u ulogu grešnika, ali čovjek nije sam u tome.

Imamo naše zaštitnike, svece, imamo nekoga tko bdije nad nama. Grešnik se postavlja pred sveca i moli. To čini takve pjesme i pohvale vrlo prikladnima za tihu osobnu meditaciju i razmatranje“ rekao je mons. Puljić.

Taj Akatist glasi: „Izabran si za blagovjesnika, sveti pravedni starče Šimune, kako bi objavio Krista ljudima. Prinosimo ti pohvalne pjesme jer uživaš posebnu naklonost Gospodina kojeg si u naručju svome nosio. Moli za spasenje onih koji ti s ljubavlju kliču ‘Raduj se, pravedni starče Šimune’.

Raduj se, jer si u svojim staračkim sjedinama istinsku mudrost sjedinio te kao muž pravedan i bogobojazan Duhom Božjim svjedočio.

Raduj se, jer si prema Božjim zapovijedima neporočno hodio te cijelim svojim životom Gospodinu ugodio.

Raduj se što te sila Duha Božjega ponukala da dođeš u hram baš kada su roditelji Isusovi tamo stigli da izvrše ono što je propisivao Zakon.

Tada si uzeo dijete i u Duhu spoznao da je to Krist, obećani Spasitelj svijeta“.

„Zadivljeni ozračjem susreta u Jeruzalemskom hramu i mi od srca kličemo: Raduj se, preblaženi i pravedni starče Šimune, što si uz pomoć Duha Božjeg prepoznao Krista ne samo tjelesnim, nego umnim i duhovnim očima te kao vjerni stražar između Staroga i Novoga zavjeta, bdio i iščekivao Spasitelja. A onda mu ususret pohrlio.

Raduj se, preblaženi starče Šimune – čuvaru svetoga hrama, naša utjeho i naša nado. Veliki naš Pokrovitelju, moli za nas” zaključio je nadbiskup Puljić.

Nakon bogoslužja, nadbiskup Puljić, suslavitelji i puk iskazali su čašćenje pred škrinjom sv. Šime koja se nalazi iznad oltara u prezbiteriju crkve sv. Šime gdje se nalazi neraspadnuto tijelo proroka Šimuna čiji je susret s Isusom opisao evanđelist Luka.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA) Zadar će 2027. biti centar europske sveučilišne košarke – dolaze 32, a možda i više europskih ekipa

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru bit će domaćin Europskog sveučilišnog prvenstva u košarci 2027. godine. Tim povodom su u Rektoratu natjecanje, izazove u organizaciji i značaj događanja za Zadar i zadarsko sveučilište predstavili rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, gradonačelnik Branko Dukić, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić, predsjednik Sportskog akademskog saveza Sveučilišta u Zadru doc. dr. sc. Tonći Jerak, voditeljica Centra za tjelovježbu i studentski šport izv. prof. dr. sc. Gordana Ivković i direktorica Turističke zajednice Grada Zadra Iva Bencun.

– Dodjelom domaćinstva odano je priznanje cijeloj našoj ustanovi, posebice Centru za tjelovježbu i studentski šport i našim studentima. Sport je važna aktivnosti i fenomen koji bi trebao u što većoj mjeri zahvaćati studente, slijedeći antički moto Mens sana in corpore sano. Sportske aktivnosti upotpunjuju redovite nastavne i znanstvene aktivnosti naših studenata i djelatnika, koji se kroz njih se uključuju u različite modele internacionalizacije. Na taj način mogu trenirati ne samo svoje tijelo i sposobnosti, nego i nošenje s pobjedama i porazima. U košarci je važan i timski rad, što je važno i kada se ostvaruju različite znanstvene aktivnosti. Natjecanje vidimo kao dodatan iskorak u internacionalizaciji i uključivanju studenata u aktivnosti kojima će biti punopravni članovi europske akademske zajednice, istaknuo je rektor Faričić.

Gradonačelnik Dukić rekao je kako ga veseli čvrsta suradnja grada i sveučilišta, kao i da je jedna posebna ljubav prema košarci u ovom gradu zahvatila studente.

– Vjerujem da će se u našem Hramu košarke igrati vrhunska košarka, rekao je gradonačelnik.

Odluka o domaćinstvu donesena je na nedavnoj sjednici Izvršnog odbora Europske sveučilišne sportske asocijacije EUSA-e u Aveiru u Portugalu.

– Zadar je ime koje nešto znači u europskoj košarci, grad je atraktivan, priprema kandidature je bila odlična i teško ju je bilo odbiti. Sveučilište radi odlične stvari oko organizacije sportskih događaja na nacionalnoj razini, gospodin Jerak je dopredsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza i znamo da će sve što organizira biti jako dobro te će sudionici otići sretni. Imamo tri godine za pripremu, ovo je platforma koju treba iskoristiti na pravi način da se studenti upoznaju s gradom i sa sobom odnesu lijepe uspomene, rekao je predsjednik HASS Haris Pavletić, dodajući kako je Zadar dobio domaćinstvo iz prve, dok se Bologna morala triput kandidirati dok nije dobila organizaciju prvenstva 2025. godine.

Kao jedan od aduta u kandidaturi Jerak je izdvojio izvrsnu sportsku infrastrukturu, odnosno Dvoranu Krešimir Ćosić u kojoj će se igrati sve utakmice. Predviđeno je sudjelovanje 32 ekipe, po 16 muških i ženskih ali s obzirom na prve reakcije moglo bi ih biti i po dvadesetak. Svečano otvaranje bit će na Forumu.

– U to vrijeme je stanka u domaćim prvenstvima pa će u Zadru nastupiti igrači koji igraju u prvim i drugim ligama svojih zemalja. Vjerujem da ćemo organizirati najbolje prvenstvo do sada, rekao je Jerak.

Voditeljica Centra za tjelovježbu i studentski šport izv. prof. dr. sc. Gordana Ivković iznijela je dosadašnja pozitivna iskustva organizacije natjecanja na kojima su sudjelovali sportaši iz SAD-a, Litve, Češke, Poljske i brojnih drugih europskih zemalja. Istovremeno su se zadarski studenti-sportaši okitili brojnim medaljama, pa su tako djevojke tri puta bile državne prvakinje u košarci 3 na 3, košarkaši su trofejni u domaćim i međunarodnim natjecanjima.

– Prvo smo  hrvatsko sveučilište koje je primijenilo pravilnik o studiju sportaša, pa naši studenti mogu uskladiti obveze u sportu sa studijem. Ove godine imamo dva košarkaša koji redovito studiraju i igraju prvu košarkašku ligu, istaknula je Ivković.

Direktorica TZ Iva Bencun pohvalila je one koji su radili na dobivanju organizacije natjecanja te istaknula uvjerenje kako će se uspjeti organizirati smještaj, budući da će Zadar do tada dobiti nove hotele, hostele i objekte u privatnom smještaju, te kako će se s ovog događaja poslati lijepe slike u svijet.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJAVA: OGŠ sv. Benedikta domaćin Utrke mira

Objavljeno

-

By

OGŠ sv. Benedikta bit će domaćin trkača Utrke mira u četvrtak, 2. svibnja u vremenu od oko 16 do oko 17.30.

Bude li povoljno vrijeme, trkači bi trebali doći do škole preko Foruma, a učenici bi im napravili špalir. U slučaju kiše, dočekuju ih u školi.

Domaćini će izvesti kratak program, a gosti imaju u pripremi također animacijski program koji uključuje i projekciju kratkog filma, upoznavanje s trkačima i interakciju.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBJAVLJENA SATNICA / Pogledajte u koje će vrijeme danas Rafalei preletjeti Zadar…

Objavljeno

-

By

Foto: Arhiva MORH/ T. Brandt

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, danas u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske, objavio je MORH.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Jedan hrvatski Rafale letjet će po sljedećim rutama i vremenima:

2. Velika Gorica 09:15 – Duga Resa – Delnice – Kastav 09:29 – Pazin – Poreč 09:33 – Rovinj 09:35 – Pula 09:37 – Novalja 09:43 – Zadar 09:47 – Biograd 09:49 – Šibenik 09:52 – Kaštela – Split 09:56 – Omiš – Ploče – Dubrovnik 10:07 – Korčula – Hvar 10:21 – Trogir – Skradin – Obrovac – Gospić 10:34 – Otočac 10:36 – Ogulin 10:39 – Duga Resa 10:41 – Velika Gorica, napisali su iz MORH-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu