Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OBJAVLJENA SATNICA / Pogledajte u koje će vrijeme danas Rafalei preletjeti Zadar…

Objavljeno

-

Foto: Arhiva MORH/ T. Brandt

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, danas u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske, objavio je MORH.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Jedan hrvatski Rafale letjet će po sljedećim rutama i vremenima:

2. Velika Gorica 09:15 – Duga Resa – Delnice – Kastav 09:29 – Pazin – Poreč 09:33 – Rovinj 09:35 – Pula 09:37 – Novalja 09:43 – Zadar 09:47 – Biograd 09:49 – Šibenik 09:52 – Kaštela – Split 09:56 – Omiš – Ploče – Dubrovnik 10:07 – Korčula – Hvar 10:21 – Trogir – Skradin – Obrovac – Gospić 10:34 – Otočac 10:36 – Ogulin 10:39 – Duga Resa 10:41 – Velika Gorica, napisali su iz MORH-a.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SLAVLJE U SUBOTU / PD Paklenica slavi 125 rođendan, 125 godina planinarstva u Zadru i 150. obljetnicu organiziranog planinarenja u Hrvatskoj! 

Objavljeno

-

By

Ove godine Planinarsko društvo Paklenica, Zadar slavi 125 rođendan, 125 godina planinarstva u Zadru i 150. obljetnicu organiziranog planinarenja u Hrvatskoj!

Na rođendanskoj proslavi i druženju u subotu, 25. svibnja 2024. godine od 17 sati u  parku Sfinga u Zadru predstavit će dugovječni i uspješni rad Društva, upoznati zainteresirane s radom sekcija i prezentirati njihove djelatnosti. 

Na proslavi će sudjelovati i suradnici, srodne udruge i ustanove s područja Zadarske županije.

“Za sve dobne skupine imamo ponešto u rukavu- izložba, buvljak, radionice za djecu i mlade te bogat zabavno – glazbeni program.

Kako to i priliči za proslavu rođendana, u 20 sati počinje rock koncert na kojemu će nastupiti tri izvođača: kantautor Utva (Zadar), pop-rock band Lotus (Zadar) i nova hrvatska rock atrakcija Garage in July (Osijek).

Volonterski rad za opće dobro i briga o najljepšoj planini na svijetu – Velebitu, naše je najveće zadovoljstvo i to je ono što nas pokreće sve ove godine.

Pridružite nam se dragi prijatelji, suradnici i sugrađani, nekadašnji, sadašnji i budući planinari i proslavimo zajedno”, stoji u pozivu.

Program:

–          Predstavljanje Planinarskog društva Paklenica, Markacističke sekcije i Speleološkog odsjeka „Liburnija” uz pokazne vježbe i opremu, buvljak planinarske opreme

–          Izložba fotografija “125!” i izložba Hrvatskog planinarskog saveza povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

–          Projekcija dokumentarnog filma „Sjeverna strana Velebita” Planinarskog kluba Sv. Bernard, Zadar i „Izgradnja skloništa na Stapu” Slavka Tomerlina- Tateka

–          Gorska služba spašavanja – stanica Zadar, predstavljanje

–          Stanica planinarskih vodiča Zadar i Planinarsko društvo Babulj iz Bibinja, predstavljanje i radionice

–          NP Paklenica i PP Velebit, predstavljanje uz radionice

–          Zajednica tehničke kulture Zadarske županije: Astronomska udruga Zadar – promatranje nebeskih tijela, radionica za male, izložba astrofotografija / Aeroklub Zadar – FPV dron, let i utrka / Društvo informatičara Zadar – lemljenjem i modelarstvo / Ivanka Burazer, prof. – pročišćavanje vode, pokusi CO2

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NATURA-JADERA dodjeljuje Ugovor o skrbi o područjima ekološke mreže Silba – podmorje i Silbanski grebeni -prvi takve vrste u Hrvatskoj

Objavljeno

-

By

NATURA-JADERA javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije sklopit će s Društvom istraživača mora – 20000 milja Ugovor o skrbi o područjima ekološke mreže HR3000053 Silba – podmorje i HR4000025 Silbanski grebeni.  

Ugovor će biti potpisan na Silbi u srijedu 22. svibnja 2024. Ovim činom obilježit će se dva važna dana u zaštiti prirode – Dan zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti koji se obilježavaju 22. svibnja, te Dan Natura 2000 područja koji se obilježava dan ranije – 21. svibnja.

Ugovor o skrbi za navedena područja sklapa se temeljem provedenog javnog natječaja, te predstavlja iskorak u unaprijeđenu upravljanja područjima unutar ekološke mreže Natura 2000. Ovo je prvi takav ugovor u Hrvatskoj kojeg dodjeljuje jedna javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Povjeravanje skrbi o zaštićenom području, dijelu zaštićenog područja ili području ekološke mreže predviđeno je Zakonom o zaštiti prirode,  a na njegovoj pripremi NATURA-JADERA je surađivala s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije  – Upravom za zaštitu prirode i Zavodom za zaštitu okoliša i prirode.  

Ugovor se dodjeljuje na vrijeme od 9 godina, odnosno do isteka Plana upravljanja područjima ekološke mreže otoka Silbe (PU 6100), a skrbnik se njime obvezuje surađivati s javnom ustanovom u provođenju njime predviđenih mjera zaštite.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / U Zadru predstavljen projekt “Želiš li se mijenjati za mjesto?”

Objavljeno

-

By

Na inicijativu Sportskog saveza osoba s invaliditetom Grada Zadra, a u suradnji s Košarkaškim klubom osoba s invaliditetom i Udrugom tjelesnih invalida Zadar te uz potporu Grada Zadra i gradske tvrtke Obala i lučice pokrenut je projekt „Želiš li se mijenjati za mjesto?”.

Ovim se projektom želi podići svijest građana o važnosti dostupnosti parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom. Na 10 prometnih znakova koje označavaju invalidska parkirna mjesta postavljene su dodatne ploče s fotografijama naših sugrađana s invaliditetom kako bi se dodatno senzibilizirala javnost za njihove probleme.

Ante Rubeša iz Sportskog saveza osoba s invaliditetom Grada Zadra istaknuo je da je odaziv osoba s invaliditetom u ovoj kampanji izvrstan u odnosu na druge gradove, te se samo čeka nas obične građane.

Gradonačelnik Branko Dukić se nadovezao s pohvalama projektu i zahvalio svima koji su u njemu sudjelovali, te naglasio kako se svi problemi koje udruge naglase partnerski rješavaju.

Filip Jadrijev iz Udruge tjelesnih invalida je kao jedan od najvećih problema istaknuo zazuetost parkirnih mjesta preko ljeta kada ljudi ostave automobile po više dana i tjedana na mjestima za invalide te time onemogućuju pristup lokalnom stanovništvu. O tom problemu se u Gradu već razmišlja, pa je tako Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša najavio prijedlog Gradskom vijeću za izmjene odluke o parkiranju na način da će se ograničiti korištenje mjesta za osobe s invaliditetom na užem dijelu Poluotoka na 48 sati, gdje je u funkciji 68 takvih parkirnih mjesta,  te bi već od sljedeće turističke sezone ovaj problem trebao biti riješen. Na fotografijama se nalaze: Ivan Hromin, Filip Jadrijev, Ivica Žagar, Mate Perinović, Gordana Krnčević, David Babac, Dino Ramić, Dino Perica, Ivica Božić-Petričević i Dragica Vukić.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu