Hrvatska
HTZ: Hrvatski restorani zadržali prestižne MICHELINOVE zvjezdice!
Novom selekcijom MICHELINA svi dosadašnji hrvatski restorani nositelji prestižne zvjezdice zadržali su svoju oznaku. Riječ je o restoranima Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Terrace (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj).
Uz 10 restorana s MICHELINOVOM zvjezdicom, Hrvatska se može pohvaliti i s dva restorana s oznakom MICHELIN Green Star koju sada nose restorani Zinfandel’s (Zagreb) i Konoba Mate (Korčula).
„Hrvatska se danas može pohvaliti s ukupno 84 restorana koji nose neku od prestižnih MICHELINOVIH oznaka. S obzirom da njihov sustav dodjele oznaka i preporuka predstavlja kompleksan, složen i vrlo tajnovit proces, ovu su sjajne vijesti i velik uspjeh hrvatskih restorana čijim vlasnicima i osoblju upućujem iskrene čestitke. HTZ je glavni nacionalni partner MICHELINA i naša suradnja s ovim globalno prepoznatim brendom, čija se preporuka uvažava i cijeni, svakako doprinosi još boljem pozicioniranju hrvatskih restorana na gastronomskoj mapi, a samim time i Hrvatske kao kvalitetne i autohtone gastronomske destinacije“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.
Dodajmo kako je uz navedene prestižne zvjezdice, na listu Bib Gourmand, uvršten i restoran Šug (Split) pa tako ovu oznaku u Hrvatskoj danas nosi ukupno 12 restorana, dok još 62 restorana imaju preporuku ovog priznatog gastronomskog vodiča.
„Uzimajući u obzir da su hrana i piće na globalnom turističkom tržištu među glavnim motivima putovanja, u našoj novoj Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. identificiran je veliki potencijal za iskorištavanje sinergija i daljnji planski razvoj na području eno-gastronomije, koju želimo temeljiti na autentičnoj ponudi hrane i pića. Kroz vrhunsku gastronomiju turisti dobivaju nezaboravan doživljaj destinacije, a konzumiranjem lokalnih namirnica podupiru se domaći proizvođači. Uvrštenje u svjetski poznate vodiče poput Michelina priznanje je za sve koji kontinuirano rade na kvaliteti. Hrvatsku naši vrhunski chefovi svojim uspjesima upisuju na gastronomsku kartu svijeta i na tome im čestitam“, zaključila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
„Naši su inspektori posebno vodili računa o kvaliteti kulinarskih doživljaja restorana, timovi su dokazali dosljednost, pokazujući koliko je stalna kvaliteta bitan i važan kriterij za izdvajanje i dobivanje MICHELIN zvjezdica”, objasnio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor MICHELIN vodiča.
„Iz godine u godinu bilježimo sve veću predanost vaših restorana i profesionalaca održivijoj gastronomiji s fokusom na visokokvalitetne proizvode lokalnog porijekla koji čine hrvatsko kulinarsko nasljeđe ponosnim”, zaključio je Poullennec.
Nove oznake rezultat su tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih inspektora MICHELINA, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na čijim je stranicama objavljen popis za Hrvatsku.
Hrvatska
Baby Lasagna održat će prvi koncert nakon Eurosonga, osim njega nastupit će i svjetski glazbenici
Kompletiran je popis izvođača za šesti Sea Star Festival, koji će se održati u Umagu od 23. do 26. svibnja, nastupit će više od 80 svjetskih i regionalnih glazbenika, među njima i Baby Lasagna, koji će u svom rodnom gradu održati prvi koncert nakon povratka iz Švedske, objavio je organizator.
Exitov će se Sea Star Festival održati od 23. do 26. svibnja u idiličnoj morskoj kulisi umaške lagune Stella Maris. Festival će svoja vrata otvoriti u četvrtak, 23. svibnja, Welcome Day partyjem, središnji dani bit će petak i subota, 24. i 25. svibnja, a sve će finiširati Closing partyem koji traje do nedjelje u podne. Program Sea Stara odvijat će tradicionalno na desetak festivalskih pozornica i zona.
Među izvođačima su neka od najvrućijih imena svjetske glazbene scene – od francuskih vlasnika megahitova Ofenbach, preko globalne senzacije Johna Newmana (u Hybrid DJ setu), buntovne Victorije iz Måneskina, techno i house DJ-a svjetskog kalibra Hot Since 82, ARTBAT, Deborah De Luce, autentičnih INIKO, pop zvijezde Angeline Mango i regionalnih bendovskih atrakcija Joker Out i Buč Kesidi, pa sve do trap ganga koji predvode Senidah, Devito, Kuku$, Grše i z++ te trenutno apsolutno najtraženijeg izvođača u regiji i šire – Baby Lasagne.
Hrvatska
Svako treće dijete osnovnoškolske dobi ima prekomjernu tjelesnu masu
Svako treće dijete osnovnoškolske dobi ima prekomjernu tjelesnu masu, žive u okruženju koje potiče nezdrave prehrambene navike, a neki od glavnih izazova su utjecaj marketinga hrane i pića na djecu te nedovoljna osviještenost roditelja, pokazalo je istraživanje HZJZ-a i UNICEF-a.
Uvidi iz analize ukazuju kako Hrvatska bilježi konstantan blagi porast prevalencije prekomjerne tjelesne mase i debljine djece te da postoji povezanost razvoja nepravilnih prehrambenih navika kod djece s njihovom dobi, pa tako djeca školske dobi imaju lošije prehrambene navike od djece predškolske dobi.
“Trenutno 36,1 posto djece u Hrvatskoj u dobi od osam do devet godina ima višak kilograma. Otkako smo u 2015. godini prvi put napravili naše CroCOSI istraživanje, došlo je do porasta od devet postotnih poena ovoga problema u djevojčica u jadranskoj mediteranskoj regiji”, istaknula je voditeljica Službe za promicanje zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) Sanja Musić Milanović u ponedjeljak prilikom predstavljanja “Analize stanja uhranjenosti i prehrane djece od nula do devet godina u Hrvatskoj”.
Navela je kako su razlozi za to problemi s prehranom, ali i tjelesna aktivnost koja je tijekom covida bila u lošijem stanju.
“Pokazatelji govore da djeca imaju izraženiji sjedilački životni stil nego što su imali prije covida-19, a taman smo u 2019. imali rezultate koji su ukazivali da smo zaustavili problem na razini od 35 posto, došlo je do porasta”, pojasnila je.
Ipak, Musić Milanović navela je i neke pozitivne promjene kada je prehrana djece u pitanju pa tako u odnosu na 2019. godinu djeca češće doručkuju, odnosno 81 posto djece doručkuje svakodnevno, što je porast od 17 posto, a također djeca jedu više voća i povrća, oko 15 posto više nego prije četiri godine.
Međutim, samo 3,1 posto djece u Hrvatskoj svaki dan zaista pojede pet porcija voća i povrća, upozorila je, što je onoliko koliko stane u šaku djeteta od osam godina, primjerice dvije mandarine ili male voćke i tri šake salate ili drugog povrća.
Manje se piju slatka pića, ali više jedu grickalice
Za 10 posto je pala konzumacija zaslađenih napitaka, što je skriveni izvor kalorija i jedan od glavnih razloga zašto se djeca u Hrvatskoj debljaju, no za devet posto je porastao problem konzumacije slatkih grickalica četiri i više puta tjedno, što se smatra rizikom, upozorila je Musić Milanović.
Između ostalog, istraživanje je pokazalo da percepcija roditelja nije u skladu sa statusom uhranjenosti djece jer prekomjernu tjelesnu masu i debljinu ispravno percipira tek manji broj roditelja i nisu dovoljno osviješteni o mogućim posljedicama nepravilne prehrane.
Također postoje značajne socioekonomske razlike u uhranjenosti djece i veća je učestalost debljine u djece nižeg socioekonomskog statusa i u ruralnim područjima.
Musić Milanović je pri tome, u kontekstu inflacije i rasta cijena hrane, istaknula kako je zdrava prehrana zapravo umjerena prehrana, odnosno prehrana naših baka i djedova i ne treba se tražiti nešto posebno.
“Možda će malo grubo zazvučati ovo što ću reći, ali kilogram srdela je još uvijek jeftiniji od jedne pizze. Imamo i zdravstveno ispravnu vodu i zalažemo se za to da djeca ne piju zašećerene napitke”, rekla je.
V.d. Predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Ana Dautović upozorila je kako smo okruženi utjecajem marketinga zbog kojeg djeca sve više biraju hranu kao što su grickalice, slatkiši, slatka pića, istaknuvši kako su tu roditelji najvažniji i trebaju utjecati na kreiranje zdravih prehrambenih navika djeteta.
Hrvatska
Oproštajni stihovi Tomislava Marijana Bilosnića za Luku Paljetka
Tomislav Marijan Bilosnić oprostio se od Luke Paljetka stihovima:
I nebo je u Zadru visoko i plavo
gotovo modro
a Luko Paljetak zvijezde dohvaća rukom
i bere ruže što pred njim niču kao sjene
Njemu je sačuvati trenutak, mladost
i otići na gozbu
s jabukom i ružom na mjesečinu
i tako skriven izići iz vremena
što brblja o ludostima dana
od danas do sutra
I dogodi se da ga odjednom ima mnogo[1]
U Zadru, u jednom od gradova što sliče
na našu radost, Luko bestjelesan
iza nevidljiva zida samostana sluša
koludrice dok pjevaju
kako je život bez ljubavi bolje i ne započinjati
U more pustiti je suzu znajući
da netko će već krenuti na početak
koji se naravno dogoditi neće
I u Varoši u kocki vedrine proviri
kocka Straduna, a u njoj pronađena zemlja[2]
i djeva što na naše male tajne sliči
što gajimo ih u očima i vinu
Učinit nam je nešto od svih ovih kula –
možda kod Tovara jedno jutro svane
I u Čađavici Studentskog kluba
u božansku ponoć govori Luko pjesmu
jezikom punim nakita što miriše
na jorgovan i jantar i svjetlucavo vino
što teče dostojno dokolice i noći
pune sklada što povlači se
u svjetlo u srcu upaljeno
Kad danas na to pomislim vidim
dušu što čezne i lista stare knjige
s posvetama iz onog vremena
I dok na Trgu hitamo jedan drugome
zatvarajući nemir dok vjetar nam nudi
prolaz, negdje visoko
u ljubičastom zraku pjeva ptica
ispunjena zorom iz koje, već po običaju,
dolazimo pješice i sami, pomalo pijani,
ili posve, kao i sve što je stvoreno
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
FOTOGALERIJA / Na Sveučilištu u Zadru promovirano 232 magistara: Budite dobri, pravedni i skromni
-
magazin3 dana prije
#BLONDIE / Tužni masni burek
-
magazin3 dana prije
Internetom se dijeli hashtag #SettleForCroatia. Evo o čemu je riječ
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
SHOPPING NEDJELJOM? / U Zadru su sutra otvorene sljedeće trgovine i trgovački lanci…