ZADAR / ŽUPANIJA
FOTOGALERIJA Završio je Meat Me 2.0: Finale za pamćenje s preko tisuću mesnih porcija i velikim večernjim plesnjakom na Staroj pijaci
Sjajan je to bio završetak drugog zadarskog Festivala mesa Meat Me 2.0: subota je bila najposjećeniji dan festivala. Jela od svinjskog mesa, gulaši, pečenke, svima omiljeni ćevapi, burgeri, jutarnja glazba uživo i završna večernja zabava s XXL gradelama i sjajnom retro svirkom, zapravo pravim plesnjakom iz ’50-tih i ’60-tih godina, puno dobre, ali ne i skupe hrane i još više dobre zadarske pozitivne energije – sve je to skupa učinilo da taj sunčani jesenski dan u Zadru bude finale mesnog festivala za pamćenje.
Subotnje jutro na Staroj pijaci počelo je uobičajeno, s odličnom ponudom marendi na temu svinjetine. Chef Karlo Bugarija iz Malog mista i kolega mu iz restorana Kaštel Ivan Turković skuhali su odlična jela za duboke tanjure: tjesteninu punjenu kremom od crne svinje s umakom od gljiva te svinjski gulaš s vrganjima dok je Piazza Catering Nene Nadinića donio izvrsnu porchettu, otkoštenog i sporo pečenog cijelog odojka. Doba je bundeva pa je najčešći prilog uz jela bio pire od tikve, a oni pažljiviji posjetitelji su na vrijeme otkrili da se nešto dalje od stola zadarskih kuhara, na štandu sa suhomesnatim proizvodima OPG Bačić može dobiti i pravi ravnokotarski gastronomski biser, Benkovačka vara, zapravo lokalni maneštrun od više vrsta grahorica i žitarica skuhan sa suhim mesom.
Ipak, kad je ekipa iz restorana Stari most na čelu s vlasnikom Goranom Radićem upalila dva roštilja i počela peći ćevape i lepinje ispred njihovog stola počeo se stvarati red pa je vrlo brzo planulo nekoliko stotina porcija tog, očito globalno popularnog specijaliteta.
Jutarnju subotnju priču na Staroj pijaci začinili su voditeljica Nikolina Radić, DJ Mate Kokić, sjajni Varaždinci iz Scifidelity Orchestra te vina vinara iz Udruge vinara Zadarske županije s tim da su zvijezde tog dijela ponude bila vina zadarske Vinarije Poljak.
Jutarnji dio je završio oko 14 sati, ali stanka nije dugo trajala. Već prije 18 sati majstori gradela iz Udruge mladih Puntamika upalili su svoj veliki roštilj na kojem su do kraja večeri ispekli preko 70 kg svinjskog, junećeg i pilećeg mesa te odličnih kobasica iz proizvodnje zadarskih mesnica Paleka, Biloglav, Ikić, Gobin, Lukin i Poličanka koje su sve dane festivala donirale mesne namirnice za tisuće obroka.
Svoj vatreni grill show s probranim komadima odležanog mesa od goveda s američkih i japanskih pašnjaka imao je lanac Beef Shop, točnije njegov vlasnik Mišo Pešić, a na drugoj strani su svoje vrhunske burgere slagali putujući fast food majstori u Picnic Mingle&Funtrucku.
Ivan Stiblik iz Zadar Wine Festivala vodio je računa da ne nedostaje vina zadarskih vinara ni Mashtelovih rakija i svega iz Maraskine ponude, a svima je nadohvat, kao i svih prethodnih dana, bila zadarska voda Santa. Ta je tvornica darovala sve količine vode za potrebe festivala.
Za glazbu je bio zadužen DJ Denis, a prepuni plato Stare pijace zapalio se negdje iza devet navečer kad je na pozornicu izašao osmeročlani bjelovarski band Swingers. Njihov retro program, rock’n’roll, twist i rockabilly evergreeni zapalili su publiku koja je do tad bila i sita i napita i željna dobre zabave. Bio je to sjajan kraj još jedne odlične zadarske fešte u kojoj su podjednako uživali i domaći ljudi i turisti kojih očito još ima dosta i u ovom posezonskom mjesecu.
Turistička zajednica grada Zadra će već u ponedjeljak, kao organizator Festivala mesa Meat Me 2.0, znati konačan humanitarni efekt manifestacije, odnosno iznos donacije koja je skupljena na festivalu za potrebe Odjela pedijatrije Opće bolnice Zadar. Ali je već i nakon završne večeri jasno da će on gotovo dvostruko premašiti iznos od 32 000 kuna koliko je prikupljeno na prvom Meat Me Festivalu 2019. godine.
ZADAR / ŽUPANIJA
ZIMSKA BAJKA / Božićna čarolija u Cerovačkim špiljama!
Ho-ho-ho! Djed Mraz dolazi pod zemlju – ravno u čarobne Cerovačke špilje, ali treba pomoć, dođite i vi, roditelji s djecom, pomozite nam ukrasiti naš Centar, stoji u objavi iz Cerovačkih špilja!
13. prosinca 2025.
11:00 – Radionica izrade ukrasa i kićenje bora
12:30 – Obilazak špilje s Djedom Mrazom i slatki pokloni iznenađenja
“Čeka vas prava zimska bajka: kreativne radionice, ukrašeni bor, pokloni i nezaboravna podzemna avantura!
Djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz u špilju!”
Obavezna prethodna najava do 12. 12. na: 099/814-4724
ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTO) TRADICIONALNO / Barkajoli kod gradonačelnika Erlića
U Maloj vijećnici gradonačelnik Šime Erlić danas je ugostio zadarske barkajole Dina Gajića, Šimu i Berta Gregova
Tradicionalno, uoči Božića, u Gradskoj upravi priređeno je primanje za zadarske barkajole.
– Svjesni smo koliko barkajoli znače Zadru i hvala vam što njegujete našu tradiciju. Nadam se da će uskoro, i to pozitivno i za vas i za nas, biti završena priča oko upisa barkajola na listu nematerijalne kulturne baštine RH što će nam biti dodatni zamah u promociji i vas i našega Zadra, kazao je gradonačelnik Erlić barkajolima uručivši im prigodne darove.
Gradonačelnik Erlić zahvalio im se za njihov rad, trud i trajan doprinos turističkoj promociji grada.

U neformalnom razgovoru uz prepričavanje anegdota koje svakodnevno doživljavaju kroz svoj posao, barkajoli su gradonačelniku iznijeli potencijalne probleme u radu, svoja zapažanja, primjedbe i prijedloge o svemu što bi se još moglo učiniti kako bi ovaj vid turističke ponude, ali i tradicionalnog načina prijevoza građana, bio još dostupniji, sigurniji i ugodniji.
– Na usluzi smo turistima, ali i našim građanima koji čine 20 posto putnika koji biraju barku za prijevozno sredstvo do Poluotoka, i obrnuto. Kod korekcije cijena, bili smo oprezni, vožnju turistima naplaćujemo dva eura, dok je ona za lokalno stanovništvo jedan euro, kazao je Berto Gregov, jedan od zadarskih barkajola.

Danas plove ukupno tri barke, sve u vlasništvu aktivnih barkajola. Aktivni su Zvonko Gregov, njegovi sinovi Berto i Šime Gregov, Šime Begonja te najmlađi trenutno aktivni barkajol Dino Gajić. Među aktivnim barkajolima četvorica su vlasnici obrta koji su registrirani za prijevoz putnika. Iz gradske blagajne, kao i svake, i ove godine bit će im plaćeni doprinosi poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Uz gradonačelnika Erlića, na prijemu za barkajole bili su Ante Ćurković, zamjenik gradonačelnika, Dolores Kalmeta, pročelnica Upravnog odjela gradsku samoupravu i opće poslove i Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport. Upravo zahvaljujući tom gradskom Odjelu, u srpnju 2025. godine Ministarstvu kulture i medija poslan je elaborat s prijedlogom da barkajoli budu prepoznati kao nematerijalna kulturna baština i budu upisani u Registar kulturnih dobara. Poseban doprinos kao inicijatorica te priče dala je Zrinka Brkan Klarin, povjesničarka umjetnosti i arheologinja, zaposlena u Upravnom odjelu za kulturu i sport, koja je prikupila brojne materijale o ovom tradicijskom obrtu.

ZADAR / ŽUPANIJA
“MAJČINA RIJEČ” / U ponedjeljak predstavljanje knjige fra Andrije Bilokapića
Predstavljanje knjige ‘Majčina riječ’ fra Andrije Bilokapića održava se u ponedjeljak, 8. prosinca, u samostanu sv. Frane u Zadru, s početkom u 20 sati.
Predstavljači su Stjepan Lice, fra Jozo Grbeš i mons. Želimir Puljić.
Zahvalu će uputiti autor Bilokapić i Vedran Vidović.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…







