Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Završio je Meat Me 2.0: Finale za pamćenje s preko tisuću mesnih porcija i velikim večernjim plesnjakom na Staroj pijaci

Objavljeno

-

Foto: Bojan Bogdanić

Sjajan je to bio završetak drugog zadarskog Festivala mesa Meat Me 2.0: subota je bila najposjećeniji dan festivala. Jela od svinjskog mesa, gulaši, pečenke, svima omiljeni ćevapi, burgeri, jutarnja glazba uživo i završna večernja zabava s XXL gradelama i sjajnom retro svirkom, zapravo pravim plesnjakom iz ’50-tih i ’60-tih godina, puno dobre, ali ne i skupe hrane i još više dobre zadarske pozitivne energije – sve je to skupa učinilo da taj sunčani jesenski dan u Zadru bude finale mesnog festivala za pamćenje.

Subotnje jutro na Staroj pijaci počelo je uobičajeno, s odličnom ponudom marendi na temu svinjetine. Chef Karlo Bugarija iz Malog mista i kolega mu iz restorana Kaštel Ivan Turković skuhali su odlična jela za duboke tanjure: tjesteninu punjenu kremom od crne svinje s umakom od gljiva te svinjski gulaš s vrganjima dok je Piazza Catering Nene Nadinića donio izvrsnu porchettu, otkoštenog i sporo pečenog cijelog odojka. Doba je bundeva pa je najčešći prilog uz jela bio pire od tikve, a oni pažljiviji posjetitelji su na vrijeme otkrili da se nešto dalje od stola zadarskih kuhara, na štandu sa suhomesnatim proizvodima OPG Bačić može dobiti i pravi ravnokotarski gastronomski biser, Benkovačka vara, zapravo lokalni maneštrun od više vrsta grahorica i žitarica skuhan sa suhim mesom.

Ipak, kad je ekipa iz restorana Stari most na čelu s vlasnikom Goranom Radićem upalila dva roštilja i počela peći ćevape i lepinje ispred njihovog stola počeo se stvarati red pa je vrlo brzo planulo nekoliko stotina porcija tog, očito globalno popularnog specijaliteta.

Jutarnju subotnju priču na Staroj pijaci začinili su voditeljica Nikolina Radić, DJ Mate Kokić, sjajni Varaždinci iz Scifidelity Orchestra te vina vinara iz Udruge vinara Zadarske županije s tim da su zvijezde tog dijela ponude bila vina zadarske Vinarije Poljak.

Jutarnji dio je završio oko 14 sati, ali stanka nije dugo trajala. Već prije 18 sati majstori gradela iz Udruge mladih Puntamika upalili su svoj veliki roštilj na kojem su do kraja večeri ispekli preko 70 kg svinjskog, junećeg i pilećeg mesa te odličnih kobasica iz proizvodnje zadarskih mesnica Paleka, Biloglav, Ikić, Gobin, Lukin i Poličanka koje su sve dane festivala donirale mesne namirnice za tisuće obroka.

Svoj vatreni grill show s probranim komadima odležanog mesa od goveda s američkih i japanskih pašnjaka imao je lanac Beef Shop, točnije njegov vlasnik Mišo Pešić, a na drugoj strani su svoje vrhunske burgere slagali putujući fast food majstori u Picnic Mingle&Funtrucku.

Ivan Stiblik iz Zadar Wine Festivala vodio je računa da ne nedostaje vina zadarskih vinara ni Mashtelovih rakija i svega iz Maraskine ponude, a svima je nadohvat, kao i svih prethodnih dana, bila zadarska voda Santa. Ta je tvornica darovala sve količine vode za potrebe festivala.  

Za glazbu je bio zadužen DJ Denis, a prepuni plato Stare pijace zapalio se negdje iza devet navečer kad je na pozornicu izašao osmeročlani bjelovarski band Swingers. Njihov retro program, rock’n’roll, twist i rockabilly evergreeni zapalili su publiku koja je do tad bila i sita i napita i željna dobre zabave. Bio je to sjajan kraj još jedne odlične zadarske fešte u kojoj su podjednako uživali i domaći ljudi i turisti kojih očito još ima dosta i u ovom posezonskom mjesecu.

Turistička zajednica grada Zadra će već u ponedjeljak, kao organizator Festivala mesa Meat Me 2.0, znati konačan humanitarni efekt manifestacije, odnosno iznos donacije koja je skupljena na festivalu za potrebe Odjela pedijatrije Opće bolnice Zadar. Ali je već i nakon završne večeri jasno da će on gotovo dvostruko premašiti iznos od 32 000 kuna koliko je prikupljeno na prvom Meat Me Festivalu 2019. godine.

06-Zadar-Meat-Me-2.0-6.-dan-23.10.2021-Photo-by-Bojan-Bogdanic

Image 1 of 31

 

ZADAR / ŽUPANIJA

U PETAK U GRADSKOJ LOŽI Predstavljanje nove knjige Julienne Eden Bušić

Objavljeno

-

By

Pod pokroviteljstvom Zadarske županije, uz obilježavanje obljetnice akcije Maslenica 93, Ogranak Matice hrvatske u Zadru i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata prikazuju dvojezičnu knjigu koju je uredila Julienne Eden Bušić: Uskrsla lica Vukovara 1991. – 2021./ The Resurrected Faces of Vukovar 1991 – 2021

Prikaz će se održati u Gradskoj loži, u Zadru.

Petak, 21. siječnja 2022. godine, s početkom u 12 h.

Za ulazak su potrebne COVID potvrde ili negativan COVID test ne stariji od 48 sati. Zbog ograničenoga broja sudionika, potrebna je prethodna najava na e-mail: mh@zd.t-com.hr

Knjiga je objavljena u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Zadru i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Iz recenzija:

Da bismo shvatili razloge i razmjere zla kojim su velikosrbi počinili hrvatskom gradu-heroju Vukovaru i čitavoj Hrvatskoj, povijesne činjenice u ime istine valja nam neprekidno ponavljati, vjerodostojno potkrepljivati, hermeneutički iščitavati i umjetnički interpretirati. A nizu relevantnih publikacija o Domovinskom ratu i o Vukovaru upravo se pridružuje i najnovija dvojezična knjiga Uskrsla lica Vukovara 1991.–2021. Julienne Eden Bušić, trajno nastanjene u Republici Hrvatskoj – njezinoj drugoj voljenoj domovini.” –  Dr. sc. Lidija Bajuk

Vukovar, knjiga urednice Julienne Bušić, u sadržajnom smislu sastoji se od niza tekstova, slikovnih prikaza, dokumentacijskog gradiva, nastalih u razdoblju koje se odnosilo na događaje stradanja grada Vukovara u Domovinskom ratu, proizišlo kao rezultat agresije velikosrpskih paravojnih snaga potpomognutih jedinicama JNA. U tom pogledu izdvojena su zbivanja koja su ostala u trajnom kolektivnom sjećanju hrvatskoga naroda, ali jednako tako i ona koja su obilježila pojedinačna stradanja njegova stanovništva. Slijedom toga može se kazati kako je, napose u ovome primjeru, prošlost nešto što odražava stanje sadašnjosti zbog čega su do danas nerazriješena pitanja i nadalje ostala teretom koji ometa neopterećena promišljanja o budućnosti. Upravo zbog toga silno je važno pristupiti pogledu na prošlu zbilju s pozicije razložnoga prosuditelja, oslobođenog bilo kakvih oblika svjetonazorskih ili ideoloških predrasuda, što omogućava prodor činjenica u prostor koji se sustavno i ciljano pokušava onečistiti raznim oblicima začudnih interpretacija s nakanom relativizacije agresije i tako nastalim razaranjima Vukovara, kao i stradanjem njegovog civilnog stanovništva i hrvatskih branitelja.” –  Doc. dr. sc. Zlatko Begonja

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VIKEND NA CESTAMA ZADARSKE ŽUPANIJE: 16 pijanih vozača, 17 na mobitelu, 13 bez pojasa…

Objavljeno

-

By

Proteklog vikenda, policijski službenici Policijske uprave zadarske su tijekom provođenja pojačanih aktivnosti u prometu kontrolirali 399 vozila i vozača, a poduzeli su 173 represivne mjere

Tijekom provođenja kontrole prometa alkotestirano je 192 vozača, od kojih je 16 bilo pod utjecajem alkohola, dok su temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, sankcionirana i :

  • 43 vozača zbog prekoračenja brzine,
  • 17 vozača zbog korištenja mobitela u vožnji,
  • 13 vozača zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 2 vozača zbog upravljanja vozilom bez tehničkog pregleda i registracije,
  • 2 vozača zbog odbijanja testa na droge
  • te 80 vozača zbog ostalih raznih prometnih prekršaja.

Iz prometa je isključeno 18 vozača i 2 vozila.

U tom se vremenu dogodilo 7 prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Vožnja pod utjecajem alkohola

U subotu, 15. siječnja u 00,04 sati u Gračacu, policijski službenici su prilikom kontrole prometa zatekli 30-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim vozilom karlovačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,64 promila.

Vozač je isključen iz prometa i smješten u prostorije policije do otrežnjenja, te je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja sankcioniran zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Zaustavljen zbog više prometnih prekršaja

Sinoć, oko 22.30 sati policijski službenici Policijske postaje Biograd zatekli su u počinjenju prekršaja u prometu 21-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Upravljajući osobnim vozilom marke Peugeot, zadarskih registarskih oznaka, na D-08 u Biogradu prešao je vozilom preko neisprekidane uzdužne crte na suprotnu stranu prometnice pred policijskom ophodnjom. Vozač se pri tome oglušio na svjetlosne i zvučne znakove za zaustavljanje policijskih službenika i nastavio vožnju prema središtu Biograda, te je ubrzo zaustavljen u Ulici fra Lina Pedišića.

Vozač je osim navedenih prekršaja, vozilom upravljao prije stjecanje prava na upravljanje te je priveden na postupanje u Policijsku postaju Biograd gdje je odbio test na droge.

Po završetku postupanja, zbog počinjenih prekršaja 21-godišnji vozač je uz Optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

“Mladi vozači često podcjenjuju opasnost na cesti i precjenjuju svoje sposobnosti, a skloni su se i dokazivati. Takvim ponašanjem u prometu najviše ugrožavaju vlastitu sigurnost, ali i sigurnost drugih sudionika u prometu.

Policija će i tijekom narednih dana, kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima kao i prema mladim vozačima”, stoji u priopćenju iz PU zadarske.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“GOLUBICA IZ CRNOGA MASLINIKA” Knjiga posvećena 100. rođendanu Vesne Parun. Tomislav Marijan Bilosnić potpisuje portret pjesnikinje

Objavljeno

-

By

U izdanju Hrvatske sveučilišne naklade iz Zagreba i Sveučilišta u Zadru u prvim danima 2022. godine iz tiska je izašla monografija izv. prof. dr. sc. Sanje Knežević „Golubica iz crnoga maslinika“. Riječ je o studijama o književnom djelu Vesne Parun posvećenima 100. godišnjici rođenja i 10. obljetnici smrti najveće hrvatske pjesnikinje.

Knjiga „Golubica iz crnoga maslinika“ podijeljena je u dvije veće cjeline – „U crnom masliniku poezije“ i „Golubica je svila gnijezdo“. Kroz tematske cikluse obrađuje se pjesnički opus Parunove nastao tijekom sedam desetljeća njezina plodna rada. Vesna Parun pisala je u gotovo svim književnim žanrovima, neumorno književnosti posvećujući cijeli život.

Sanja Knežević iz različitih filozofskih, književno-teorijskih ali i tematsko-motivskih aspekata istražuje opus Vesne Parun (specifičnosti mediteranskoga teksta: metaforika, simbolizacija prostora, platonizam, sonetno i satiričko pjesništvo, interpretacija motiva ptica, autobiografski zapisi). Stvaralaštvo Vesne Parun nedvojbeno je obilježilo cjelokupan razvitak modernog i suvremenog hrvatskoga pjesništva. Svojim osebujnim životom, ali prije svega iznimnim književnim ostvarenjima opus ove pjesnikinje otvara se novim književno-teorijskim analizama kao što istodobno nudi otvoreniji i slobodniji pogled na književnu povijest 20. stoljeća.

U predgovoru monografije „Golubica iz crnoga maslinika“ autorica univerzalnost književnoga poslanja Vesne Parun i njezin opus koji nadrasta vrijeme i prostor nastanka objašnjava kroz simboličnu sliku Vesne Parun kao „Penelope, od Homerova rebra“:

„Vesnu Parun vidim kao Penelopu od Homerova rebra, pjesnikinju i umjetnicu čije će stvaralaštvo nadživjeti kulturu u kojoj je nastalo. Vidim je u slici Platonove Diotime koja tumači da su pjesnici i umjetnici „trudni po svojim dušama“ te da po svojim stvaralačkim plodovima, u svojoj duhovnoj djeci, poput Homera, traju daleko izvan vlastitoga vremena. Ona je Penelopa jer je tijekom punih sedam stvaralačkih desetljeća ostala odana umjetnosti i to žrtvujući ljubav, građansku ugodnost i ugled; ostala je odana umjetnosti odričući će se svega materijalnog i zemaljskog što bi energijom posjedovanja narušilo njezino osjećanje slobode kao temeljne životne i stvaralačke vrijednosti.“

Recenzije knjizi „Golubica iz crnoga maslinika“ potpisuju akademkinja Dubravka Oraić Tolić koja je istakla specifičnost fenomenološko-simboličke interpretacije poezije u poznatom ključu „mediteranskoga teksta“, što i jest središnji znanstveni interes Sanje Knežević. Uz akademkinju Dubravku Oraić Tolić, recenziju knjizi potpisuje doc. dr. sc. Mirela Šušić koja je kao osobitost interpretacija Sanje Knežević istaknula njezinu posvećenost filozofskoj dimenziji platonizma u pjesničkom stvaralaštvu Vesne Parun. Urednice ovoga vrijednog izdanja za hrvatsku kulturu i znanost su Anita Šikić i prof. dr. sc. Nives Tomašević.

Knjiga je opremljena slikama iz pjesnikinjine grafičke mape „Slikom i stihom“ koju je na korištenje ustupila Općina Šolta.

Tomislav Marijan Bilosnić autor je portreta Vesne Parun u kombiniranoj tehnici na naslovnici knjige.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu