Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Završio je Meat Me 2.0: Finale za pamćenje s preko tisuću mesnih porcija i velikim večernjim plesnjakom na Staroj pijaci

Objavljeno

-

Foto: Bojan Bogdanić

Sjajan je to bio završetak drugog zadarskog Festivala mesa Meat Me 2.0: subota je bila najposjećeniji dan festivala. Jela od svinjskog mesa, gulaši, pečenke, svima omiljeni ćevapi, burgeri, jutarnja glazba uživo i završna večernja zabava s XXL gradelama i sjajnom retro svirkom, zapravo pravim plesnjakom iz ’50-tih i ’60-tih godina, puno dobre, ali ne i skupe hrane i još više dobre zadarske pozitivne energije – sve je to skupa učinilo da taj sunčani jesenski dan u Zadru bude finale mesnog festivala za pamćenje.

Subotnje jutro na Staroj pijaci počelo je uobičajeno, s odličnom ponudom marendi na temu svinjetine. Chef Karlo Bugarija iz Malog mista i kolega mu iz restorana Kaštel Ivan Turković skuhali su odlična jela za duboke tanjure: tjesteninu punjenu kremom od crne svinje s umakom od gljiva te svinjski gulaš s vrganjima dok je Piazza Catering Nene Nadinića donio izvrsnu porchettu, otkoštenog i sporo pečenog cijelog odojka. Doba je bundeva pa je najčešći prilog uz jela bio pire od tikve, a oni pažljiviji posjetitelji su na vrijeme otkrili da se nešto dalje od stola zadarskih kuhara, na štandu sa suhomesnatim proizvodima OPG Bačić može dobiti i pravi ravnokotarski gastronomski biser, Benkovačka vara, zapravo lokalni maneštrun od više vrsta grahorica i žitarica skuhan sa suhim mesom.

Ipak, kad je ekipa iz restorana Stari most na čelu s vlasnikom Goranom Radićem upalila dva roštilja i počela peći ćevape i lepinje ispred njihovog stola počeo se stvarati red pa je vrlo brzo planulo nekoliko stotina porcija tog, očito globalno popularnog specijaliteta.

Jutarnju subotnju priču na Staroj pijaci začinili su voditeljica Nikolina Radić, DJ Mate Kokić, sjajni Varaždinci iz Scifidelity Orchestra te vina vinara iz Udruge vinara Zadarske županije s tim da su zvijezde tog dijela ponude bila vina zadarske Vinarije Poljak.

Jutarnji dio je završio oko 14 sati, ali stanka nije dugo trajala. Već prije 18 sati majstori gradela iz Udruge mladih Puntamika upalili su svoj veliki roštilj na kojem su do kraja večeri ispekli preko 70 kg svinjskog, junećeg i pilećeg mesa te odličnih kobasica iz proizvodnje zadarskih mesnica Paleka, Biloglav, Ikić, Gobin, Lukin i Poličanka koje su sve dane festivala donirale mesne namirnice za tisuće obroka.

Svoj vatreni grill show s probranim komadima odležanog mesa od goveda s američkih i japanskih pašnjaka imao je lanac Beef Shop, točnije njegov vlasnik Mišo Pešić, a na drugoj strani su svoje vrhunske burgere slagali putujući fast food majstori u Picnic Mingle&Funtrucku.

Ivan Stiblik iz Zadar Wine Festivala vodio je računa da ne nedostaje vina zadarskih vinara ni Mashtelovih rakija i svega iz Maraskine ponude, a svima je nadohvat, kao i svih prethodnih dana, bila zadarska voda Santa. Ta je tvornica darovala sve količine vode za potrebe festivala.  

Za glazbu je bio zadužen DJ Denis, a prepuni plato Stare pijace zapalio se negdje iza devet navečer kad je na pozornicu izašao osmeročlani bjelovarski band Swingers. Njihov retro program, rock’n’roll, twist i rockabilly evergreeni zapalili su publiku koja je do tad bila i sita i napita i željna dobre zabave. Bio je to sjajan kraj još jedne odlične zadarske fešte u kojoj su podjednako uživali i domaći ljudi i turisti kojih očito još ima dosta i u ovom posezonskom mjesecu.

Turistička zajednica grada Zadra će već u ponedjeljak, kao organizator Festivala mesa Meat Me 2.0, znati konačan humanitarni efekt manifestacije, odnosno iznos donacije koja je skupljena na festivalu za potrebe Odjela pedijatrije Opće bolnice Zadar. Ali je već i nakon završne večeri jasno da će on gotovo dvostruko premašiti iznos od 32 000 kuna koliko je prikupljeno na prvom Meat Me Festivalu 2019. godine.

31-Zadar-Meat-Me-2.0-6.-dan-23.10.2021-Photo-by-Bojan-Bogdanic

Image 31 of 31

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA) Alumni Odjela za kroatistiku o studiju i karijeri – što nakon diplome?(FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA)

Objavljeno

-

By

Kakve su perspektive i mogućnosti nakon završenog studija kroatistike? O tome su jučer na prvom susretu alumnija Odjela za kroatistiku govorili nekadašnji studenti ovog odjela – novinar HRT-a Ante Kolanović, odgojiteljica u Srednjoškolskom đačkom domu Zadar Marinka Čulina Rončević, voditeljica Kulturno-informativnog centra otoka Šolte Marina Garbin, voditeljica Aktiva učitelja hrvatskog jezika Ana Lisica i voditelj Alumni kluba izv. prof. dr. sc. Josip Miletić sa Sveučilišta u Zadru.

Nazočne učenike, studente i alumnije uvodno su pozdravili pročelnica Odjela za kroatistiku izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević i prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Marko Lukić, koji je rekao da alumniji u Hrvatskoj možda nemaju ulogu kao u SAD-u, gdje se često radi o uspješnim ljudima koji financijski pomažu ustanovu.

– Kod nas to nije praksa, ali to ne znači da je postojanje Alumnija, zajednice  bivših studenata, manje bitno za razvoj i budućnost našeg sveučilišta. Nadam se da ćete koji poslušate njihova iskustva imati puno pitanja i bolje se upoznati s mogućnostima koje vam se pružaju nakon studiranja, ali i tijekom izvođenja studija, rekao je prorektor Lukić.

Svi sudionici okruglog stola složili su se kako je odabir studija kroatistike bio pun pogodak, koji ih je izgradio kao ljude i omogućio im da se u životu bave poslom koji vole.

– Studij nas je usmjerio prema čitanju, pisanju, slušanju drugih, izražavanju kreativnosti. U svom poslu upoznajem mnoge mlade ljude, a ako se odlučite za ovaj posao moći ćete kroz njega ostvariti i neke druge interese poput glume, glazbe, novinarstva, rekla je iz Ana Lisica, profesorica hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Bartula Kašića.

Marinka Rončević prepričala je okolnosti koje su je dovele da u ratno vrijeme umjesto studija biokemije, na očev nagovor, upiše kroatistiku. To ju je na kraju dovelo do ispunjavajućeg posla i rada s učenicima u Đačkom domu. I HRT-ov novinar Ante Kolanović posao je pronašao „izvan struke“, iako su i njega u karijeri i životu usmjerili ljubav prema književnosti i studij kroatistike.

– Znao sam se toliko uživjeti u čitanje da mi je majka znala ući u sobu i pitati jesam li živ. Bio sam odličan student, ali sam uvijek slušao sebe. Savjetujem vam da pri odabiru studija slijedite svoje srce, a ne savjete roditelja, rekao je Kolanović, koji je rekao i da je novinarstvo za njega poziv a ne zanimanje.

– Što god da radite, neka vam to bude poziv, a ne samo zanimanje, poručio je Kolanović.

Okrugli stol “Alumni Odjela za kroatistiku o studiju i karijeri” bio je završno događanje ovogodišnjeg iznimno bogatog programa na Danima kroatistike.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Posedarje bez vode u noći s četvrtka na petak!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 25.04.2024. godine  (četvrtak) od 22:00 h do 06:00 h dana 26.04.2024. godine (petak) bit će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestu Posedarje.                                                        

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještene u Ulici kardinala Stepinca kod kućnog broja 31, te u Ulici Brune Bušića kod kućnog broja 33.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Nakon kiše i snijega, povratak proljeća. Uskoro toplije i za 15-ak stupnjeva

Objavljeno

-

By

Danas promjenljivo, ponegdje u unutrašnjosti i pretežno oblačno. Povremeno kiša, na Jadranu mjestimice i pljuskovi s grmljavinom. U Gorskoj Hrvatskoj ponegdje susnježica i snijeg. Vjetar na kopnu uglavnom slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, na jugu južni vjetar te jugo. Najviša dnevna temperatura od 7 do 12, na Jadranu između 12 i 17 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno, ponegdje kiša, u Gorskoj Hrvatskoj i susnježica i snijeg. Na srednjem i južnom Jadranu većinom sunčano, mjestimice mogući pljuskovi. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura, uglavnom prema jugu jugo. Najniža jutarnja temperatura između 0 i 5, na Jadranu 5 i 10 °C. Najviša dnevna temperatura od 11 do 16 °C, u gorju malo niža.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, na Jadranu duljim i češćim, a u subotu sunčanije i na kopnu. Svaki dan može biti mjestimične kiše ili lokalnih pljuskova, a u četvrtak u Gorskoj Hrvatskoj još ponegdje susnježice i snijega. U petak ujutro u unutrašnjosti je moguća magla. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, od petka ponegdje umjeren jugozapadni. Na Jadranu slabo i umjereno jugo, u četvrtak ponegdje na sjevernom Jadranu bura. Temperatura zraka od petka u porastu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu