ZADAR / ŽUPANIJA
MEAT ME 2.0 starta u ponedjeljak na Staroj pijaci: Koga, čega?!!! Naravno, janjetine! Kako? I s bižima i pečene!
Janjetina je najbolja upravo u zadarskom kraju. Bilo da je stigla s Paga, Ravnih kotara ili Bukovice, bila paška ili dalmatinska, potpuno mlada ili nešto zrelija, pečena na ražnju, ispod peke s krumpirima ili na gradelama, kuhana u lešadi ili žgvacetu i naravno, s bižima u Iškom lopižu – meso mlade ovce pramenke najslađe je baš ovdje. Zato nije neobično da je prvi dan zadarskog Festivala mesa Meat Me 2.0 posvećen janjetini i jelima koja se mogu pripraviti od tog mesa. Kuhar-moderator prvog dana i kulinarsko-gastronomskog programa je chef zadarskog Restorana Foša, Saša Began. U programu sudjeluju zadarski restorani Foša, Hedonist, Il Padrino, Trattoria Mediterraneo i Dva ribara.
U prvom dijelu programa, od 10 do 12 sati, chef Foše će za marendu pripremati rolanu pečenu janjetinu na svoj način te veliku teću janjećeg gulaša s bižima. To je jelo pod nazivom Iški lopiž zaštićena nematerijalna kulturna baština RH. I u novoj je verziji, kuhana u običnom loncu, dalmatinska janjetina s bižima vrhunska marenda. Drugi dio gastronomskog programa prvog dana Meat Me 2.0 ponudit će janjetinu sa žara, točnije pečenu na OFYR sistem roštilju.
Za ponudu vina već prvog dana pobrinut će se Udruga vinara Zadarske županije u suradnji s Ivanom Stiblikom, čiji će članovi svoja vina djelomično donirati, a djelomično prodavati po promotivnim cijenama. Prvog dana Festivala u prvom će planu biti vina zadarske Vinarije Fiolić. Sa svojim pićima i sokovima na Festivalu će biti prisutna Maraska Zadar za što je predviđen cocktail show u kojem će sudjelovati učenici i profesori Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar, s dobrim žesticama Destilerija Mashtel, s kruhom pekara Kroštula, s vodom Tvornica Santa, a sa svojim će proizvodima na Meat Me 2.0 već u ponedjeljak biti prisutni i drugi partneri: Paška sirana, Matak tartufi, Pršutana Biloglav i Ninska solana.
Janjetinu, kao i sve drugo meso koje će biti skuhano ili pečeno na Meat Me 2.0 darovat će zadarske mesnice: Paleka, Biloglav, Ikić, Gobin, Lukin i Poličanka.
Voditelj programa prvog dana Festivala je Jakov Mađarić, a za glazbu će se pobrinuti DJ Adam Abramović.
Hrana i piće na Meat Me 2.0 prodavat će se uz pomoć bonova po cijeni od 20 kn za hranu i 10 kn piće, a sav prihod od Festivala je namijenjen Odjelu pedijatrije zadarske Opće bolnice.
Ulaz u šator na Staroj pijaci bit će moguć jedino uz predočenje COVID potvrde, ali će se moći napraviti i antigenski test za privremenu potvrdu kojoj je trajnost 48 sati od uzimanja uzorka.
ZADAR / ŽUPANIJA
“MAJČINA RIJEČ” / U ponedjeljak predstavljanje knjige fra Andrije Bilokapića
Predstavljanje knjige ‘Majčina riječ’ fra Andrije Bilokapića održava se u ponedjeljak, 8. prosinca, u samostanu sv. Frane u Zadru, s početkom u 20 sati.
Predstavljači su Stjepan Lice, fra Jozo Grbeš i mons. Želimir Puljić.
Zahvalu će uputiti autor Bilokapić i Vedran Vidović.
ZADAR / ŽUPANIJA
ZAŠTITNIK DJECE, POMORACA, PUTNIKA… / Sutra je blagdan sv. Nikole. Svečano u katedrali, te u Crnom i Kistanjama
Župa sv. Nikole u Crnom slavi 310. obljetnicu posvete župne crkve sv. Nikole i dobiva relikviju sv. Nikole. Tim povodom, na blagdan sv. Nikole, u subotu, 6. prosinca, svečano misno slavlje u 10,30 sati i procesiju predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.
Na blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika pomoraca i ribara, u subotu, 6. prosinca, u katedrali sv. Stošije u Zadru, svečano misno slavlje za pomorce i ribare s početkom u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.
Nakon mise, na gatu zadarske rive u more će se baciti vijenac i nadbiskup će predvoditi molitvu za pokojne pomorce i ribare.
Na blagdan sv. Nikole u župi Kistanje, u subotu, 6. prosinca, svečano misno slavlje u 11 sati u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa predvodi gospićko – senjski biskup Marko Medo.
Sv. Nikola je na osobiti način zaštitnik Janjevaca koji nastanjuju Kistanje.
ZADAR / ŽUPANIJA
PRIJAVE DO 12. PROSINCA / Dječji vrtić Radost raspisao javne natječaje za sedam radnih mjesta
Javni natječaji otvoreni su do 12. prosinca 2025. godine
Dječji vrtić radost traži odgojitelja/icu, psihologa/inju, stručnjaka za zaštitu na radu, tajnika/icu, spremačicu, pralju i pomoćnog kuhara/icu u kuhinji pri vrtiću.
Provedbu javnih natječaja nadzirat će promatrači koje će Dječjem vrtiću Radost dodijeliti Grad na zahtjev Povjerenstva za provedbu natječaja.
Više o uvjetima natječaja – na poveznici.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…







