Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZONA RABATIN 2 IZNAD SV. FILIPA I JAKOVA Zeleno svjetlo Vlade RH za izgradnju filipjanskog doma za 150 štićenika

Objavljeno

-

Stambena zona Rabatin u Sv. Filip i Jakovu površine 40 tisuća metara četvornih nalazi se iznad ovog općinskog središta, na području na kojem je i osnovna škola.

– Želimo da naši prostori opet rastu, da mladi ostaju i da grade svoju budućnost na svojem tlu, ističe Zoran Pelicarić – Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.
 

Ministarstvo i lokalna zajednica

Naime, na Rabatinu je još protekle godine započela gradnja prvih od 60 privatnih stambenih objekata, a prije dva mjeseca i četiri zgrade s 24 POS-ova stana iz APN-ovog Programa poticane stanogradnje.

– Vrijednost radova na četiri POS-ove zgrade je 16,5 milijuna kuna, a predvidiva predugovorna cijena stana iznosit će maksimalno 1.350 eura po metru četvornom, kaže Pelicarić.

Tadašnji ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Pelicarić potpisali su 2018. ugovor o darivanju zemljišta Rabatin površine 40 tisuća metara četvornih vrijedan 36 milijuna kuna za izgradnju nove stambene zone.

– Ovo je još jedna potvrda plodonosne suradnje resornih ministarstva s lokalnom zajednicom jer za dvije do tri godine u stambenoj zoni Rabatin bi trebalo živjeti oko 500 ljudi, ističe Pelicarić dodajući kako je Općina u projekt Rabatin uložila četiri milijuna kuna, dala besplatno zemljište, dovela svu infrastrukturu, trafostanicu, struju, vodu i kanalizaciju, a uredit će i okoliš.
 

Nakon stanova i kuća javni objekti

Općina Sv. Filip i Jakov, kaže načelnik, intenzivno radi i na novim projektima koji su predviđeni na zasad državnom zemljištu iznad osnovne škole i zone Rabatin te na stvaranju građevinskog područja u obuhvatu UPU-a plana Rabatin 2 površine 5,35 hektara, odnosno idejnim rješenjima za nove projekte.

– Riječ je o gradnji doma za starije i nemoćne, novog vatrogasnog doma, novog dječjeg vrtića i općinske zgrade te mješovite zone. Za neke od tih projekata već je pokrenuta izrada idejnih rješenja, naglašava Pelicarić.

U sklopu početka rada na projektima u Općinskoj vijećnici u tzv. staroj školi u Sv. Filipu i Jakovu održan je i sastanak u svrhu izrade UPU-a i projektne dokumentacije za izgradnju doma za starije na Rabatinu. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici tvrtke Transept Studio d.o.o. iz Zagreba, te Urbanističkog instituta Hrvatske.
 

Projekti strateške važnosti

– Općina je organizirala radni sastanak kako bi projektanti dobili što preciznije smjernice za izradu projektne dokumentacije projekta od strateške važnosti za Općinu – cilj je osigurati smještaj za minimalno 150 štićenika s područja Općine Sv. Filip i Jakov te susjednih općina i grada Biograda na Moru, ističe Pelicarić.

Projektant glavnog projekta Doma za starije i nemoćne Sveti Filip i Jakov, za koji je već dobiveno zeleno svijetlo Vlade RH, je tvrtka Transcept Studio d.o.o..

– Tvrtka je prepoznala ovaj sastanak kao prigodu da dobije odgovore na pitanja za početak izrade idejnog rješenja. Planirana površina građevinske čestice je 20.000 metara četvornih plus zelene površine koje također mogu biti u funkciji Doma, objašnjava Pelicarićdodajući kako bi Općina ubrzo trebala dobiti i smjernice za broj zvjezdica i standard smještajnih kapaciteta, tip kuhinje i potrebne sadržaje.

– Dom za starije i nemoćne mora biti ekonomski opravdana investicija za minimalno 150 štićenika te odgovor na vrijeme koje nas čeka, a ne koje je iza nas, naglašava Pelicarić.
 

Postavljeni glavni koridori

Prvi korak u pokretanju novih projekata je izrada Urbanističkog plana uređenja neizgrađenog područja Sveti Filip i Jakov – Rabatin 2. Ugovoreni ovlašteni izrađivač je Urbanistički Institut Hrvatske d.o.o. koji je već napravio veliki dio posla, odredio namjene površina te postavio prometnu mrežu.

– Cijeli urbanistički plan se logično nastavlja na već postojeći Plan Rabatin kojim su postavljeni glavni koridori, tako da je ovaj plan aneks zone koja je djelomično izgrađena. Površina obuhvata je sukladno Odluci o izradi 5,35 hektara, pojašnjava Pelicarić.

Rubni dijelovi plana će biti od okoline odvojeni zelenim površinama, na zapadu zbog zone gospodarske namjene, a na istoku da bi se izbjegla kolizija s infrastrukturom.
 

UPU na javnoj raspravi

– Osim doma za starije i nemoćne u obuhvatu plana iznad Sv. Filipa i Jakova je sa zapada prema istoku planiran i dječji vrtić, dom DVD-a i općinska zgrada te zona mješovite namjene u kojoj će biti dozvoljena izgradnja stambenih, stambeno-poslovnih i poslovnih zgrada, najavljuje Pelicarić.

Devet javnopravnih tijela je izdalo smjernice za izradu. Posebna pažnja će se posvetiti pozicioniranju instalacija.

– Plan će biti izrađen na geodetskoj orotofoto podlozi izrađenoj za potrebe izrade istog. Komunalac d.o.o. Biograd će osim dostavljenih smjernica biti na raspolaganju za dodatne podatke. Izrađivač plana će u najkraćem mogućem roku izraditi Nacrt prijedloga Urbanističkog plana za javnu raspravu, napominju iz Općine.
 

Nakon Cvitića i Cvitka novi Cvit

Najava načelnika Pelicarića kako će se u zoni Rabatin 2 graditi i novi dječji vrtić razveselila je sve djelatnike vrtića, a i roditelje djece.

– Nakon otvaranja novog modernog dječjeg vrtića Cvitić u Turnju i završetkom projekta otvaranja područnog objekta Cvitak u Gornjim Raštanima, radujemo se nastojanjima načelnika, njegovog tima i Općinskog vijeća koji su prepoznali važnost ranog i predškolskog odgoja na području Općine Sv. Filip i Jakov, naglašava Mirjana Zalović, ravnateljica Dječjeg vrtića Cvit sa sjedištem u Sv. Filipu i Jakovu.

– Kvaliteta odgoja i obrazovanja temelj je budućeg života, stoga je unaprjeđenje kvalitete rada kao sustavna djelatnost trajna zadaća svake ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, zaključuje Pelicarić.

Vatrogasni dom iznad osnovne škole

Prvi prijedlog projektnog zadatka novog vatrogasnog doma izradio je operativni član i član Upravnog odbora DVD-a Damir Majica, koji je potom isti dao na razmatranje zapovjedništvu DVD-a (Stipe Batur, Ante Škara, Nikola Zrilić i Niko Erstić) kako bi dali svoje mišljenje i eventualne prijedloge te finalizirali prijedlog projektnog zadatka.

– Naš konačni prijedlog projektnog zadatka smo na više sastanaka s načelnikom Zoranom Pelicarićem i Martinom Laškarin iz tvrtke Transept studio, pretočili u Idejno rješenje zgrade vatrogasnog doma s dvije moguće varijante. Tim koji je sudjelovao u izradi idejnog rješenja je obišao i vatrogasni dom u Debeljaku od DVD-a Sukošan koji je novoizgrađen te smo s kolegama prodiskutirali i analizirali neke od prednosti i nedostataka na što bi posebno trebalo obratiti pozornost, kaže Stjepan-Marko Batur, zapovjednik DVD-a Sv. Filip i Jakov.

Vatrogasni dom DVD-a Sv. Filip i Jakov trebao bi biti smješten iznad nove osnovne škole, a pored budućeg dječjeg vrtića na lokaciji koja je jako dobro povezana cestovno prema priobalju.

Izvor: Velimir Brkić/Zadarski list

 

ZADAR / ŽUPANIJA

POTPORE MIKRO PODUZETNICIMA / Zadarska županija osigurala 70 tisuća eura, te subvencionira poduzetničke kredite

Objavljeno

-

By

Zadarska županija želi pridonijeti očuvanju i poticanju poslovne aktivnosti mikro poduzetnika pa je objavila Javni poziv za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti. Sredstva u iznosu od 70 tisuća eura su osigurana u proračunu Zadarske županije za 2023. godinu

Pravo na podnošenje prijava, korisnici potpora su mikro subjekti malog gospodarstva definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva. To su poduzetnici koji imaju od 2 do 10 zaposlenih u mjesecu prije objave javnog poziva (u travnju 2023.), imaju sjedište i poslovanje na području Zadarske županije te  obavljaju djelatnost tijekom cijele godine.

„Namjena dodjele potpora je očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikro poduzetnike. Bespovratne potpore dodjeljuju se za nabavu opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti, unutrašnje uređenje proizvodnog prostora i uslužnog prostora. Pozivamo mikro poduzetnike koji zadovoljavaju uvjete Programa da podnesu zahtjev za dodjelu potpore, a pojedinačni iznos potpore može iznositi najviše 3 tisuće eura“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš.

U tekstu Javnog poziva objavljenog na mrežnoj stranici Zadarske županije propisani su namjena i uvjeti dodjele potpore, visina iznosa potpore, korisnici potpora, potrebna dokumentacija za obradu Zahtjeva, postupak dodjele potpora te ostala pitanja vezana za provedbu Programa. Krajnji rok za podnošenje prijava je 60 dana od dana objave Javnog poziva.

Uz javni poziv za mikro poduzetnike, aktualan je još jedan i to za program Kreditom do uspjeha putem subvencioniranja kamata na kredite u Zadarskoj županiji. Naime, ocjenjujući dosadašnja iskustva s kreditiranjem poduzetništva, stanje u gospodarstvu i potrebu da se malim i srednjim poduzetnicima poboljša pristup financijskim sredstvima, Zadarska županija je osigurala financijska sredstva za program subvencioniranja kamata na poduzetničke kredite.

„Uvjereni smo da će Program biti velika pomoć i podrška našim poduzetnicima. Pokazuje da Zadarska županija zna i razumije probleme poduzetnika i da je spremna uključiti se u njihovo rješavanje. Mišljenja smo da je ovo pravi primjer kako se regionalna samouprava i oni koji upravljaju s njom trebaju odnositi prema poduzetnicima. Sigurni smo da će to cijeniti i naši poduzetnici, jer da bi se održala gospodarska aktivnost, potrebno je održati investicijsku aktivnost“, ustvrdio je Sjauš dodavši da se programom odobravaju krediti u iznosu od 30 do 400 tisuća eura i to za investicije – kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih i poslovnih objekata, nabava nove opreme i sl.

„Županija će za odobrene kredite subvencionirati kamatnu stopu u visini od 2 posto godišnje, fiksno, za cijelo vrijeme trajanja kredita. Rok otplate kredita može biti do 10 godina, a poček na otplatu kredita je do dvije godine. Koristim prigodu pozvati naše poduzetnike da budu odvažni i iskoriste ovu priliku kako bi dobili povoljan kredit za unapređenje svoga poslovanja, ali i sredstva za potpore mikro poduzetnicima. Naše stručne službe u UO za gospodarstvo i turizam su tu da Vam pomognu oko prijave i slobodno pitajte sve što vas interesira jer Vaš uspjeh je i naš uspjeh“, poručuje Sjauš.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / I dalje pretežno sunčano, a temperatura do 28°C. Za vikend moguć poneki pljusak

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Na Jadranu danas pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla. Od sredine dana mjestimice jači razvoj oblaka te pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti gdje lokalno mogu biti i jače izraženi. Vjetar slab, na Jadranu umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 23 do 28 °C.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i nestabilno, uz jači razvoj oblaka ponajprije od sredine dana uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno i jače izražene. Na Jadranu će prevladavati sunčano, a poneki pljusak može se spustiti i do obale sjevernog dijela. Vjetar uglavnom slab te će ujutro ponegdje biti magle, osobito po kotlinama i uz rijeke. Na Jadranu poslijepodne umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 16, na Jadranu između 17 i 21, a najviša dnevna većinom od 23 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje promjenljivo te danju i vrlo toplo, ponegdje i sparno. Prijepodne sunčanije, a od sredine dana uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine, osobito u unutrašnjosti lokalno moguće i izraženijih. Poneki pljusak može se spustiti i do obale, ponajprije u dane vikenda. Vjetar na kopnu uglavnom slab, pa će ujutro ponegdje biti magle, a u nedjelju će povremeno puhati i umjeren sjeveroistočnjak. Na Jadranu umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak, u nedjelju podno Velebita prolazno i bura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

TIJELOVO Nadbiskup Zgrablić predvodi misu u katedrali i procesiju središtem grada

Objavljeno

-

By

Foto: Zadarska nadbiskupija

Na svetkovinu Tijelova, u četvrtak, 8. lipnja, svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 19,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon mise u katedrali, nadbiskup Zgrablić predvodi tijelovsku procesiju središtem Zadra, od katedrale, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, u kojoj će vjernicima podijeliti blagoslov s Presvetim oltarskim sakramentom kojega će nositi za vrijeme procesije.

U proslavi svetkovine Tijelova u katedrali tradicionalno sudjeluju svećenici i puk iz zadarskih gradskih župa.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu