Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZONA RABATIN 2 IZNAD SV. FILIPA I JAKOVA Zeleno svjetlo Vlade RH za izgradnju filipjanskog doma za 150 štićenika

Objavljeno

-

Stambena zona Rabatin u Sv. Filip i Jakovu površine 40 tisuća metara četvornih nalazi se iznad ovog općinskog središta, na području na kojem je i osnovna škola.

– Želimo da naši prostori opet rastu, da mladi ostaju i da grade svoju budućnost na svojem tlu, ističe Zoran Pelicarić – Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.
 

Ministarstvo i lokalna zajednica

Naime, na Rabatinu je još protekle godine započela gradnja prvih od 60 privatnih stambenih objekata, a prije dva mjeseca i četiri zgrade s 24 POS-ova stana iz APN-ovog Programa poticane stanogradnje.

– Vrijednost radova na četiri POS-ove zgrade je 16,5 milijuna kuna, a predvidiva predugovorna cijena stana iznosit će maksimalno 1.350 eura po metru četvornom, kaže Pelicarić.

Tadašnji ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Pelicarić potpisali su 2018. ugovor o darivanju zemljišta Rabatin površine 40 tisuća metara četvornih vrijedan 36 milijuna kuna za izgradnju nove stambene zone.

– Ovo je još jedna potvrda plodonosne suradnje resornih ministarstva s lokalnom zajednicom jer za dvije do tri godine u stambenoj zoni Rabatin bi trebalo živjeti oko 500 ljudi, ističe Pelicarić dodajući kako je Općina u projekt Rabatin uložila četiri milijuna kuna, dala besplatno zemljište, dovela svu infrastrukturu, trafostanicu, struju, vodu i kanalizaciju, a uredit će i okoliš.
 

Nakon stanova i kuća javni objekti

Općina Sv. Filip i Jakov, kaže načelnik, intenzivno radi i na novim projektima koji su predviđeni na zasad državnom zemljištu iznad osnovne škole i zone Rabatin te na stvaranju građevinskog područja u obuhvatu UPU-a plana Rabatin 2 površine 5,35 hektara, odnosno idejnim rješenjima za nove projekte.

– Riječ je o gradnji doma za starije i nemoćne, novog vatrogasnog doma, novog dječjeg vrtića i općinske zgrade te mješovite zone. Za neke od tih projekata već je pokrenuta izrada idejnih rješenja, naglašava Pelicarić.

U sklopu početka rada na projektima u Općinskoj vijećnici u tzv. staroj školi u Sv. Filipu i Jakovu održan je i sastanak u svrhu izrade UPU-a i projektne dokumentacije za izgradnju doma za starije na Rabatinu. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici tvrtke Transept Studio d.o.o. iz Zagreba, te Urbanističkog instituta Hrvatske.
 

Projekti strateške važnosti

– Općina je organizirala radni sastanak kako bi projektanti dobili što preciznije smjernice za izradu projektne dokumentacije projekta od strateške važnosti za Općinu – cilj je osigurati smještaj za minimalno 150 štićenika s područja Općine Sv. Filip i Jakov te susjednih općina i grada Biograda na Moru, ističe Pelicarić.

Projektant glavnog projekta Doma za starije i nemoćne Sveti Filip i Jakov, za koji je već dobiveno zeleno svijetlo Vlade RH, je tvrtka Transcept Studio d.o.o..

– Tvrtka je prepoznala ovaj sastanak kao prigodu da dobije odgovore na pitanja za početak izrade idejnog rješenja. Planirana površina građevinske čestice je 20.000 metara četvornih plus zelene površine koje također mogu biti u funkciji Doma, objašnjava Pelicarićdodajući kako bi Općina ubrzo trebala dobiti i smjernice za broj zvjezdica i standard smještajnih kapaciteta, tip kuhinje i potrebne sadržaje.

– Dom za starije i nemoćne mora biti ekonomski opravdana investicija za minimalno 150 štićenika te odgovor na vrijeme koje nas čeka, a ne koje je iza nas, naglašava Pelicarić.
 

Postavljeni glavni koridori

Prvi korak u pokretanju novih projekata je izrada Urbanističkog plana uređenja neizgrađenog područja Sveti Filip i Jakov – Rabatin 2. Ugovoreni ovlašteni izrađivač je Urbanistički Institut Hrvatske d.o.o. koji je već napravio veliki dio posla, odredio namjene površina te postavio prometnu mrežu.

– Cijeli urbanistički plan se logično nastavlja na već postojeći Plan Rabatin kojim su postavljeni glavni koridori, tako da je ovaj plan aneks zone koja je djelomično izgrađena. Površina obuhvata je sukladno Odluci o izradi 5,35 hektara, pojašnjava Pelicarić.

Rubni dijelovi plana će biti od okoline odvojeni zelenim površinama, na zapadu zbog zone gospodarske namjene, a na istoku da bi se izbjegla kolizija s infrastrukturom.
 

UPU na javnoj raspravi

– Osim doma za starije i nemoćne u obuhvatu plana iznad Sv. Filipa i Jakova je sa zapada prema istoku planiran i dječji vrtić, dom DVD-a i općinska zgrada te zona mješovite namjene u kojoj će biti dozvoljena izgradnja stambenih, stambeno-poslovnih i poslovnih zgrada, najavljuje Pelicarić.

Devet javnopravnih tijela je izdalo smjernice za izradu. Posebna pažnja će se posvetiti pozicioniranju instalacija.

– Plan će biti izrađen na geodetskoj orotofoto podlozi izrađenoj za potrebe izrade istog. Komunalac d.o.o. Biograd će osim dostavljenih smjernica biti na raspolaganju za dodatne podatke. Izrađivač plana će u najkraćem mogućem roku izraditi Nacrt prijedloga Urbanističkog plana za javnu raspravu, napominju iz Općine.
 

Nakon Cvitića i Cvitka novi Cvit

Najava načelnika Pelicarića kako će se u zoni Rabatin 2 graditi i novi dječji vrtić razveselila je sve djelatnike vrtića, a i roditelje djece.

– Nakon otvaranja novog modernog dječjeg vrtića Cvitić u Turnju i završetkom projekta otvaranja područnog objekta Cvitak u Gornjim Raštanima, radujemo se nastojanjima načelnika, njegovog tima i Općinskog vijeća koji su prepoznali važnost ranog i predškolskog odgoja na području Općine Sv. Filip i Jakov, naglašava Mirjana Zalović, ravnateljica Dječjeg vrtića Cvit sa sjedištem u Sv. Filipu i Jakovu.

– Kvaliteta odgoja i obrazovanja temelj je budućeg života, stoga je unaprjeđenje kvalitete rada kao sustavna djelatnost trajna zadaća svake ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, zaključuje Pelicarić.

Vatrogasni dom iznad osnovne škole

Prvi prijedlog projektnog zadatka novog vatrogasnog doma izradio je operativni član i član Upravnog odbora DVD-a Damir Majica, koji je potom isti dao na razmatranje zapovjedništvu DVD-a (Stipe Batur, Ante Škara, Nikola Zrilić i Niko Erstić) kako bi dali svoje mišljenje i eventualne prijedloge te finalizirali prijedlog projektnog zadatka.

– Naš konačni prijedlog projektnog zadatka smo na više sastanaka s načelnikom Zoranom Pelicarićem i Martinom Laškarin iz tvrtke Transept studio, pretočili u Idejno rješenje zgrade vatrogasnog doma s dvije moguće varijante. Tim koji je sudjelovao u izradi idejnog rješenja je obišao i vatrogasni dom u Debeljaku od DVD-a Sukošan koji je novoizgrađen te smo s kolegama prodiskutirali i analizirali neke od prednosti i nedostataka na što bi posebno trebalo obratiti pozornost, kaže Stjepan-Marko Batur, zapovjednik DVD-a Sv. Filip i Jakov.

Vatrogasni dom DVD-a Sv. Filip i Jakov trebao bi biti smješten iznad nove osnovne škole, a pored budućeg dječjeg vrtića na lokaciji koja je jako dobro povezana cestovno prema priobalju.

Izvor: Velimir Brkić/Zadarski list

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

OVE NEDJELJE: Ravnokotarska “vinska” biciklijada Bike&Wine – od Polače do Benkovca. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Vraća nam se ravnokotarska „vinska“ biciklijada Bike&Wine Ravni Kotari Tour. Start je u nedjelju 22. svibnja s početkom u 11:30h u Polači (Agroturizam Ražnjevića dvori) te se nastavlja put Nadina, Kličevice i Benkovca (Kaštel Benković).

Jedinstvena biciklijada koja povezuje nezaboravne krajolike i baštinu ruralnih dijelova zadarske županije te najpoznatije vinarije šire regije. Ova tematska biciklijada upoznat će Vas s autohtonim vrijednostima s kojima se ne susrećete tako često, tradicijom od neprocjenjive vrijednosti.

Pridružite se i postanite dio jedne posebne vinsko biciklističke priče.

Ova po mnogo čemu posebna biciklijada počinje u Polači, u Ražnjevića dvorima A.D. 1307 te se kreće put Nadina, utvrde Kličevice i Kaštela Benković u Benkovcu, unaprijed utvrđenom rutom.

Na putu su predviđena 4 stajanja na kojima će se predstaviti ukupno 7 vinarija sa mogućnošću degustacije.

Cjelokupna dionica je dužine 39 km.

Sudionici na navedenoj ruti skupljaju potvrde od svake vinarije.

Ražnjevića dvorima A.D. 1307 u Polači, biti će organiziran  ručak  za sve sudionike biciklijade.

Opći uvjeti:

Vozači startom biciklijade usvajaju ove propozicije i voze na vlastitu odgovornost.

Organizator ne snosi odgovornost za djela učinjena od strane vozača prema trećim osobama.

Organizator zadržava pravo promjena uvjeta biciklijade bez prethodne najave.

Obavezno nošenje zaštitne kacige bez koje nastup neće biti dozvoljen.

Dobna granica: Preporučena dobna granica za maloljetnike je 14 godina, uz obaveznu pisanu izjavu roditelja/staratelja.

Svi natjecatelji mlađi od 18 godina dužni su donijeti pisanu izjavu roditelja/skrbnika o suglasnosti za nastup na utrci.

Kotizacija iznosi : 100,00 Kn
Preuzimanje brojeva:  od 10:00 – 11:00h
  • Ručak- mini buffet
Prijava OBAVEZNA !
 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OPREZ U PROMETU! Policija u petak ujutro u akciji “Brzina – pretjecanje”!

Objavljeno

-

By

U cilju sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja nepridržavanja ograničenja brzine i nepropisnog pretjecanja, obilaženja ili mimoilaženja te podizanja razine sigurnosti na zadarskim prometnicama, sutra, 20. svibnja 2022. godine od 10 do 15 sati policija će provesti preventivno-represivnu akciju „Brzina – Pretjecanje“.

U sklopu pojačanog nadzora, policijski službenici sankcionirati će i sve ostale uočene prekršaje kojima se grubo narušava sigurnost cestovnog prometa.

“Pozivamo vozače da budu odgovorni u prometu te da poštuju sve prometne propise kako zbog svoje, tako i sigurnosti svih ostalih sudionika”, priopćeno je iz PU zadarske.

Osim brzine, vožnja pod utjecajem alkohola je jedan od glavnih uzroka nastanka prometne nesreće.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“I ROD DONOSITE” Evo koje je značenje gesla i grba mons. Milana Zgrablića, imenovanog zadarskog nadbiskupa koadjutora…

Objavljeno

-

By

Mons. Milan Zgrablić, imenovani zadarski nadbiskup koadjutor, odredio je izgled svoga biskupskoga grba i svoje biskupsko geslo koje glasi „I rod donosite“.

Za heraldičku i grafičku obradu grba zaslužan je vlč. mr. sc. Tomislav Hačko. Donosimo službeno tumačenje biskupskog gesla i grba mons. Milana Zgrablića.

1. Pojašnjenje gesla „I rod donosite“

„Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne štogod ga zaištete u moje ime“ (Iv 15, 16). Ove Isusove riječi upućene apostolima na Posljednjoj večeri mladomisničko su geslo mons. Milana Zgrablića, novoimenovanog  zadarskog nadbiskupa koadjutora. Iz ovih Isusovih riječi za svoju biskupsku službu izabrao je geslo „I rod donosite“.

Bog je ljubav, kaže sv. Ivan (1 Iv 4, 8; 4, 16). Najdragocjeniji i najslađi plod (rod) Božje ljubavi je Isus Krist. Po Isusu, čovjek se hrani plodovima Božje ljubavi i po Duhu srasta u njegovo božanstvo i posinjenje. Riječju i djelom Isus svjedoči: “Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas”(Iv 15, 9).

Onaj koji ide i rod donosi raste na Uskrsnom mističnom Tijelu Kristovu koje je njegova Crkva, te sam rađa plodovima ljubavi. Donoseći rod ljubavi ostvaruje se nova Isusova zapovijed koju je dao svojim učenicima: “Ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge“ (Iv 13, 34).

Rod koji su kršćani pozvani donositi ljudima svih vremena i svih naroda jest Kristova bezuvjetna ljubav. Ići i rod donositi poziv je i poslanje svakog čovjeka. Od svih kreposti, kako uči sv. Pavao, najveća je ljubav. Sve proizlazi iz Ljubavi, sve smo pozvani činiti po Ljubavi i radi Ljubavi, sve želi završiti u Ljubavi. Ljubav je jedina krepost koja ostaje za vječnost (usp. 1. Kor 13, 1 – 13). Sve ostalo prolazi i ima svoju bit kada služi Ljubavi.

2. Pojašnjenje grba

Grb simbolizira Presveto Trojstvo. Crvena boja označava Boga Oca, riba Sina (grč. ἰχθύς – riba; je akronim za izraz: »Isus Krist, Božji Sin, Spasitelj) a rozeta kroz koju prodire svjetlost simbol je Duha Svetoga.

U grbu dominira crvena boja koja simbolizira Boga koji je ljubav. „Plod“ koji se rađa iz Božje ljubavi je Uskrsli Krist – mistično Tijelo Kristovo – Narod Božji – Crkva.

Oblik ribe na grbu je simbol porečke bazilike – katedrale, a oblik rozete je simbol zadarske katedrale. Riba simbolizira mjesnu Crkvu, Biskupiju Porečku i Pulsku u kojoj je novoimenovani nadbiskup koadjutor djelovao do sada najveći dio svoje svećeničke službe, a motiv rozete uzet je iz pročelja zadarske katedrale sv. Stošije i simbolizira Zadarsku nadbiskupiju u kojoj je djelovao tri godine kao svećenik i sada nastavlja poslanje u biskupskoj službi.

Zvijezde u gornjem desnom i lijevom dijelu grba simboliziraju Božji poziv, vjeru,  poslanje i blagoslov (usp. Post 12, 1 – 3  – poziv Abrahamov, Post 15, 5 i drugdje). Mudraci s Istoka vođeni zvijezdom (usp. Mt 2, 1 – 12) preko Jeruzalema i Pisma dolaze do mjesta gdje se zaustavila zvijezda i rodio Isus.

Zvijezda je i simbol dostojanstva svakog kršćanina. Prvi kršćani gradili su bazilike („bασιλεύς“, staro grč. „kralj“), palače u kojima su Boga slavili i primali otajstva spasenja. Time što su po vjeri Crkve postali djeca Božja, primili su „kraljevsku“, najveću čast i dostojanstvo. Današnjim rječnikom rečeno, postali su „zvijezde“.

Na osobiti način, zvijezda s dvanaest krakova (usp. Otk 12,1) koja se nalazi u desnom uglu grba simbolizira Blaženu Djevicu Mariju, Majku Isusovu, ikonu Crkve, Majku i Učiteljicu Crkve, Majku obitelji i Kraljicu apostola.

Zvijezda s deset simboličkih krakova u lijevom gornjem uglu grba označava svakog čovjeka (usp. Izl 20 – deset zapovijedi; i Mt 25 1 – 13 – prispodoba o deset djevica) koji se prepoznaje u svom kršćanskom identitetu kao osoba koju Bog ljubi.

Sv. Ivan Evanđelista prepoznaje sebe kao „onaj učenik koga je Gospodin ljubio“ (usp. Iv 13, 23 i 19, 26). Odazivajući se na Božji poziv, primajući Božji blagoslov, slijedeći „mudrost zvijezde – Pisma“ susreće se Isusa Spasitelja. Time što nas Bog ljubi, primamo najveće dostojanstvo i čast koji nadilaze čak i sve naše misli i naše želje. Iz tog identiteta proizlazi cijelo kršćansko poslanje, pa i biskupska služba.

Križ s dvije grede u grbu preuzet je iz nadbiskupskog grba mons. Želimira Puljića,  nadbiskupa zadarskog.  Geslo „I rod donosite“ istoznačno je s geslom „Ljubiti Crkvu“ mons. Ivana Prenđe, pokojnog zadarskog nadbiskupa. Dvanaest zvijezda je u grbu pokojnog zadarskog nadbiskupa mons. Marijana Oblaka.

Oblikom križa, geslom i zvijezdama u grbu naznačen je kontinuitet apostolske i biskupske službe u Zadarskoj nadbiskupiji. Mons. Zgrablić 114. je biskup i 70. nadbiskup na biskupskoj službi u sedamnaeststoljetnoj povijesti Crkve u Zadru.

Zeleni ukrasni ornamenti oko grba označavaju nadbiskupsku službu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu