Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKA FOTOGALERIJA Obilježena 30. obljetnica osnutka Planinske satnije Starigrad

Objavljeno

-

Prije 30 godina formiran je veliki broj postrojbi Hrvatske vojske, tada Zbora narodne garde, popularnije Zenge kojoj su krenuli u obranu Domovine. Među njima, 7. srpnja 1991. i popularno zvana “Planinska satnija Starigrad”. Tim povodom u Starigradu Paklenici jučer je održana svečanost kojoj je prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća podno impozantnog križa na novom groblju.

Obilježavanju su uz zapovjednike i pripadnike Planinske satnije Starigrad  nazočili izaslanik Predsjednika RH pukovnik Krešimir Ražov, zapovjednik 93. krila HRZ-a, izaslanik predsjednika Vlade RH, župan Zadarske županije Božidar Longin , izaslanik ministra hrvatskih branitelja Darko Katuša, jedan od ratnih zapovjednika 1. gardijske brigade Tigrovi, gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić, načelnik Općine Starigrad Krste Ramić sa suradnicima, zapovjednici i pripadnici postrojbi iz Domovinskog rata, predstavnici više udruga proisteklih iz Domovinskog rata te mještani Starigrada.

Zavidan ratni put “Planinske satnije Starigrad”  ispisao je najslavnije stranice povijesti Domovinskog rata. U iznimno teškim uvjetima, na Velebitu provela je 4 zime i bila temelj opstanka mnogih postrojbi koje su zajedno s njima držale položaje na vrhovima Velebita.

Kako izgleda ratovati na Velebitu, čuvati položaje i ići u izviđanja kad se temperature mjesecima drže oko -20 stupnjeva Celzijevih i niže, dok danima zavija vijavica, a tijelo je često pothlađeno, kako preživjeti rat tamo gdje osim konvencionalnog neprijatelja imaš prirodu koja, ako joj nisi vičan, postaje još opasniji neprijatelj. O tim vremenima svjedoče nam svi oni koji su ratovali na ovom prostoru, posebice pripadnici Planinske satnije Starigrad  koja je od osnutka pa nadalje imala prepoznatljiv ratni put sve do kraja Domovinskog rata. Sva svjedočanstva potvrđuju visok doprinos te postrojbe  u Domovinskom ratu,  iznimnu odgovornost, odlučnost, ali i samozatajnost zapovjednika i pripadnika postrojbe. Prvi zapovjednik Planinske satnije Starigrad  bio je Zoran Šikić koji je govorio o ratnom putu ove postrojbe.

Planinska satnija Starigrad  ustrojbeno bila  u sastavu više postrojbi, no najdulje je bila i završila svoj ratni put u 7. Domobranskoj pukovniji o čemu je govorio jedan od zapovjednika te pukovnije Danijel Kotlar.

Svojih dana na Velebitu i iznimno teških zima, ali i požrtvovnosti ovdašnjih mještana koji su preko noći postali vojnici prisjetio se izaslanik ministra hrvatskih branitelja Darko Katuša, jedan od ratnih zapovjednika 1. gardijske brigade Tigrovi.

U ime predsjednika Vlade RH govorio je župan Božidar Longin koji je rekao kako nas je Domovinski rat naučio zajedništvu i da su upravo  zajedništvo i suradnja u ratu bili ključni  za pobjedu.

„Obljetnice poput ove podsjećaju nas na još jednu našu veliku obvezu – ne zaboraviti. Sjećanje na one koji su pali na putu prema slobodi ne smije se ugasiti i upravo to je zadaća svih nas koji smo preživjeli. Zadaća da govorimo istinu o Domovinskom ratu, da se sjećamo i da svoju djecu i unuke, onako iskreno i bez patetike, naučimo da budu svjesni povijesti svoga naroda te da vole svoju Domovinu na najbolji mogući način.“, rekao je župan posebno naglasivši da se danas prisjećamo  svih čiji su životi ugasli ovdje na velebitskim stazama kako bi danas njima slobodno šetali planinari i rekreativci.

„Njima, ali i svim ostalim hrvatskim braniteljima neka je vječna slava i hvala. Ne smijemo ih iznevjeriti, zato budimo odgovorni članovi društva i poštenim i vrijednim radom nastavimo voljeti Domovinu.“, zaključio je župan.

Na svečanosti su uručena priznanja Općine iz prethodnih godina- Grb Općine Starigrad Udruzi ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi – za promicanje vrijednosti Domovinskog rata te povelja o proglašenju  počasnim mještaninom općine Starigrad generala pukovnika Ante Gotovine koju je u njegovo ime preuzeo Danijel Kotlar .

 

ZADAR / ŽUPANIJA

MEMORIJAL BOJNIK DAVOR JOVIĆ – NATJECANJE PRVI ZA HRVATSKU / Međunarodno vojno natjecanje u srijedu na području Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Međunarodno vojno natjecanje „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku“ održat će se u srijedu 8. svibnja 2024. godine.

Natjecanje će započeti ispred bivše vojarne u Šepurinama kod Zadra s početkom u 6 sati, a završit će kod crkve Svetog Donata u gradu Zadru u 12 sati, kada će se održati svečanost povodom završetka natjecanja i proglašenje pobjednika.

Svečani program povodom završetka natjecanja i proglašenja pobjednika natjecanja uključuje:

–          taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Oružanih snaga RH,

–          nastup akrobatske grupe „Krila Oluje“ –  predviđen početak oko 12:45 sati,

–          pokaznu vježbu vojno – akrobatske skupine Počasno – zaštitne bojne,

–          koncert klape „Sveti Juraj“ – predviđen početak u 15 sati,

–          završetak hodnje – dolazak umirovljenih djelatnika SG SOD „Damir Tomljanović – Gavran“ i

–          dodjelu odličja Red „Bana Jelačića“ Središtu „Damir Tomljanović – Gavran“.

Ovogodišnje natjecanje provodi se u čast obilježavanja 30. godišnjice pogibije brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana i 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović – Gavran“.

Ukupno 80 sudionika, 72 natjecatelja i osam natjecateljica, od toga 40 pripadnika/ca Hrvatske vojske, 10 Ministarstava unutarnjih poslova, 30 iz savezničkih i partnerskih oružanih snaga iz 12 država i jednog NATO zapovjedništva prolaze stazu dugu približno 34 kilometra na kojoj savladavaju sedam vojničkih zadaća.

PRELIMINARNI PROGRAM:

–       9:00 do 17:00 sati – taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Oružanih snaga RH

–       12:00 sati –   pokazna vježba vojno-akrobatske skupine Počasno – zaštitne bojne

–       12:45 sati  nastup akrobatske grupe „Krila Oluje“

–       15:00 sati   koncert klape „Sveti Juraj“.

Pozivamo građane da dođu kod crkve Svetog Donata u gradu Zadru u 12 sati gdje će biti dočekani natjecatelji i proglašeni pobjednici međunarodnog vojnog natjecanja „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku“.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBJAVA IZ GRADA ZADRA: Popis korisnika stanova s osnova najma socijalne kategorije

Objavljeno

-

By

Popis korisnika stanova u vlasništvu Grada Zadra  s osnova najma socijalne kategorije objavljen je danas na sljedećoj poveznici: 

https://www.grad-zadar.hr/popis-korisnika-stanova-s-osnova-najma-socijalne-kategorije-1283/ 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ VODOVODA: U srijedu bez vode Alfirevićeva i Branimirova u Zadru; a u noći na četvrtak Nin, Privlaka, Zaton, Petrčane i Kožino!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Strabag d.o.o., dana 08.05.2024. godine (srijeda), u vremenu od 22:00h pa do dana 09.05.2024. godine (četvrtak) do 06:00h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Ninu, te mjestima Privlaka, Zaton, Petrčane, te Kožino.             

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene:

u gradu Ninu na Trgu Braće Radića, kod kuć.br. 3.,

u mjestu Petrčane u Ulici V, kod kuć.br. 26.,

u mjestu Privlaka u Ulici Ivana Pavla II, kod kuć.br. 96.,

u mjestu Kožino u ulici Put Sv Bartula, kod kuć.br. 85., te

u mjestu Zaton u Ulici zatonskih pomoraca, kod kuć.br. 1.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadrudana 08.05.2024. godine  (srijeda) u vremenu od 08:00 h do 10:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u ul.:

Ulica Frane Alfirevića

Obala kneza Branimira

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Obala kneza Branimira, kod kućnog broja 14.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu