Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

AKCIJA ČIŠĆENJA NOVIH STAZA Novouređene pješačko-brdsko-biciklističke staze kao dodatna turistička ponuda za goste željne aktivnog turizma

Objavljeno

-

Vrijedna skupina rekreativnih brdskih biciklista i zaljubljenika u prirodu iz Turnja, Svetog Filip i Jakova, Biograda na Moru i Draga, očistila je i uredila dvije staze pogodne za pješačenje, brdski biciklizam ili trčanje, donosi B-portal

Prva je Prikorovica, zapušteni pješački put dug tisuću i tristo metara kojim najmanje tri desetljeća nije kročila ljudska noga, smješten sjeverozapadno od vidikovca Crni krug, iznad mjesta Turanj, dok je druga Matuljeva draga, staza duga jedan kilometar koja započinje od glavnog kamenjarskog puta i vodi do mjesta Sikovo.

– Ideja je nastala za vrijeme koronavirusa prošle godine kada smo takoreći svi imali viška vremena. Nas dvojica, moj kum Danijel Nevistić i ja, iz ljubavi prema brdskom biciklizmu, sportu i općenito prirodi, imali smo oduvijek želju urediti neku stazu na kojoj ćemo iskoristiti vrijeme za bicikliranje, trčanje i slično.Stvorila se želja među nama da uredimo neku stazu u blizini Crnog kruga odnosno Gradine. S Brunom Mandićem i Ivanom Matuljem spojio nas je zajednički prijatelj iz Sv. Filip i Jakova Ive Morović. – prepričava Marin Fantina, brdski biciklist i član BBK Pakoštane i neformalnog BBK Krkani Biograd na Moru.

Koristeći se starom topografskom kartom iz sedamdesetih godina, Marin je istraživao puteve koje je lokalno stanovništvo u davnini koristilo za vođenje stoke na ispašu ili kao u slučaju Prikorovice, među ostalim, za prijevoz pokojnika iz Sikova na pokop u Turanj.
– Naša želja, Bruna i mene, da učinimo ovu stazu prohodnom i korisnom, javila se kada smo jedno prilikom trčali makadamskim požarnim putem ispod Crnog kruga. Tada smo  rekli da tu opet moramo doći i nešto napraviti u vezi toga! – prepričava Ivan Matulj nadimka Bakilac čije su pizze iz konobe Kod Bakilca okrjepile umorne sudionike akcije.

Gradnjom novih širih puteva, stari su padali u zaborav, nisu se više koristili i zarastali su do toga da su postajali neprohodni. Sve do danas.
– Tako smo krenuli u izvidnicu te smo naišli na Prikorovicu koja mi se učinila prikladnom što se tiče podloge i terena iako je bila u jako zaraslom stanju. U prvi danima radne akcije sudjelovalo nas je petnaestak, a s radovima smo započeli početkom lipnja prošle godine. Gotovo svaki dan smo čistili tako da smo završili za oko mjesec dana. Donosili smo svoj alat, od motornih pila, trimera, do škara. – navodi Fantina.
Općina Sv. Filip i Jakov prepoznala je značaj ove atraktivne staze ne samo za lokalnu zajednicu već i za razvoj aktivnog turizma. Stoga je općinski načelnik Zoran Pelicarić razgledao staze i sudionicima akcije čišćenja obećao „pokriti“ trošak materijala i goriva.
– U početku smo koristili svoj potrošni materijal da bismo kasnije, kako su radovi postajali sve veći, zatražili pomoć od načelnika i Općine Sv. Filip i Jakov budući da ova akcija predstavlja značaj i za razvoj turizma na području općine. Nismo tražili ni strojeve ni ljude već da nam se samo pomogne u financiranju goriva i potrošnog materijala. Ove staze sada mogu biti istaknute i u kartama naše turističke zajednice uz postavljanje oznaka na terenu. Zahvaljujem se na pomoći Općini Sv. Filip i Jakov, posebno načelniku Zoranu Pelicariću koji nam je izašao u susret i pomogao da se ova akcija realizira. – rekao je Bruno Mandić, sudionik akcije i u slobodno vrijeme brdski biciklist.

Dugoročni plan je novouređene staze uklopiti u projekt naziva Turanj Sport, uz uključenje nogometnog i vaterpolskog kluba, kroz koji će biti predstavljena i promovirana ponuda aktivnog turizma na području Turnja odnosno cijele Općine Sv. Filip i Jakov.
– Kroz nekakvu udrugu ili sport, u planu je ove staze trajno održavati i širiti. Sportske manifestacije koje bi se mogle organizirati su trail trčanje, brdskobiciklističke utrke ili biciklijade. Dogovori su već u tijeku, i s općinom i s klubovima koji već imaju iskustva u tome. – nadodaje Fantina.
Namjera je zadržati staro nazivlje iz prošlosti, posebno onih koje imaju arheološko značenje poput vrha Gradina.
Akcija čišćenja i probijanja novih staza naišla je i na pozitivan odjek među lokalnim mještanima.
– Znali smo ponekad naići na pastire s ovcama i zateći ih kako sami „kosorom“ čiste stazu. Tako smo jednom prilikom naišli na bakicu koja nas je blagoslivljala kada smo joj rekli da idemo čistiti stazu. – dodaje Mandić.
U suradnji s Turističkom zajednicom općine Sv. Filip i Jakov, izradit će se turistička karta u kojem će biti ponuđeni prijedlozi staza razvrstani prema duljini, zahtjevnosti, visinskoj razlici i drugima parametrima.
Druga atraktivna pješačko-brdsko-biciklistička staza Matuljeva draga vodi nizbrdo prema mjestu Sikovo i u pojedinim dionicama nudi užitak u prolascima kroz „zelene tunele“ – prirodne tunele formirani od različitog raslinja. Do čišćenja, bila je potpuno neprohodna, praktički nije se nazirao ikakav put.

Na vrhu Prikorovice odakle se pruža atraktivni pogled na Pašmanski kanal postavit će se odmorište s klupama.
Uz ove Prikorovicu i Matuljevu dragu, uređene su i druge staze: Duboka draga – 2 kilometra, Šumski trail – 1 kilometar i Krkanski trail – 800 metara. Do sada je očišćeno oko osamnaest kilometara staza, a do početka ljeta u planu je još četiri. Kada se novouređene staze spoje s prethodno očišćenim stazama, dobiva se zaokružena cjelina u dužini od 18 kilometara, a bit će nazvana Gradina Trails.

Fotogaleriju pogledajte na stranicama B-portala.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJAVA: Izložba “Okviri kulture” u Gradskoj knjižnici Zadar 

Objavljeno

-

By

Izložba Okviri kulture u Gradskoj knjižnici u Zadru od 6. do 18. svibnja.  

U nastavku Vam šaljemo informacije o održavanju izložbe pod nazivom „Okviri kulture” koja će se održati u Gradskoj knjižnici u Zadru od 6. do 18. svibnja.

Ivan Franko i Karla Mihaljević (MihaTheTrash) u sklopu svojeg podcasta Iza Okvira već tri godine za redom održavaju izložbu fotografija i likovnih radova pod nazivom Okviri kulture.

Otvorenje izložbe će se održati 6. svibnja u 18h u Zadru, odnosno u prostoru koji spaja Gradsku knjižnicu i Odjel za mlade, a radovi će biti izloženi u vremenskom razdoblju od 6. do 18. svibnja.

Javnim natječajem zaprimljeno je više od sto radova, a na samoj izložbi možete pogledati sedamdeset radova od trideset i osam umjetnika od kojih su svi šarolikih tematika te je svaki vrijedan pažnje.

Na izložbi se nalaze radovi svakojakih tehnika kao što su olovka, vodene boje, graphic art, fotografije i još mnogo toga.

Izložba je rezultat ostvarenja studentskog projekta kojem je cilj bio dati priliku mladim umjetnicima da izlože svoje radove u javnom prostoru.

Također, za sve prisutne na otvorenju organizira se i zabavni program koji počinje poslije izložbe, dakle 6. svibnja u Studentskom klubu Božo Lerotić s početkom u 20:30 sati. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NAKON VIŠE OD 6 STOLJEĆA: Zadarski procesijski križ opet u procesiji ulicama Zadra

Objavljeno

-

By

Zadarski procesijski križ opet će 5. svibnja, nakon više od šest stoljeća, proći u procesiji ulicama Zadra. Poslije Svete mise u Crkvi Svetog Frane u 16 sati, uz moći prsta blaženog Jakova Zadranina, procesija će ići: trgom Svetog Frane, ulicom Zadarskog mira 1358., ulicom Božidara Petranovića, Bedemima zadarskih pobuna, ulicom obitelji Stratico, trgom Petra Zoranića, poljanom Šime Budinića, ulicom Elizabete Kotromanić, i Širokom ulicom, do Katedrale.

Križ je kraljica Elizabeta Kotromanić darovala franjevcima u spomen na Zadarski mir, potpisan u sakristiji Crkve Svetog Frane 18. veljače 1358. između ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. i mletačkog poslanstva. Tim sporazumom Mlečani su se odrekli »prava na Dalmaciju od polovice Kvarnera do područja Drača« uključujući gradove Nin, Zadar, Skradin, Šibenik, Trogir, Split, Dubrovnik te otoke Osor, Cres, Krk, Rab, Pag, Brač, Hvar i Korčulu. Uz „zadarske svece“ na stražnjoj strani križa, na prednjoj strani predočeni su franjevački sveci:  Sv. Klara, Sv. Ljudevit (IX.) kralj, Sv. Elizabeta, Sv. Franjo Asiški, Sv. Antun Padovanski, Sv. Ljudevit biskup Toulousa i Sv. Nikola IV. papa (zadarski franjevac). S tim križem održavale su se godišnje procesije ulicama Zadra u spomen na Zadarski mir. Nakon što je 1409. Zadar opet potpao pod Veneciju, Mlečani su procesiju zabranili.

Križ je u noći između 26. i 27. travnja 1974. ukraden iz franjevačkog muzeja. Prošle godine opet je vraćen u prostoriju iz koje je otuđen.

Blaženi Jakov u djetinjoj dobi zasigurno je više puta sudjelovao u procesiji sa zadarskim križem. Ovaj put, nakon što je prošlo više od šest stoljeća, moći tog jedinog zadarskoga blaženika bit će u procesiji nošene iza istoga križa.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) UZ DAN PLANETE ZEMLJE / Akcijom Grada, Čistoće, Vodovoda i Nasada sjeverno od Bokanjca uklonjeno 3,87 tona otpada

Objavljeno

-

By

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, zajedničkom akcijom Grada Zadra i komunalnih društava Čistoća d.o.o., Vodovod d.o.o. i Nasadi d.o.o., dana 26. travnja 2024.godine, izvršeno je uklanjanje nepropisno odbačenog otpada u predjelu Bokanjca – na makadamskom putu sjeverno od naselja.. Ovom prilikom uklonjeno je 3,87 tona otpada. Cilj akcije bio je ukloniti nepropisno odbačen otpad ali isto tako još jednom apelirati na svijest građana o potrebi odgovornog postupanja s otpadom.

Na području Grada Zadra uspostavljena su reciklažna dvorišta koja su za građane besplatna i u koja se može odložiti  sav drugi otpad koji ne ide u spremnike za komunalni otpad.

Lokacije reciklažnih dvorišta:

–           Reciklažno dvorište Diklo, Put Nina bb

–           Reciklažno dvorište Gaženica, Ulica 159. gardijske brigade bb

–           Mobilno reciklažno dvorište – na javnim površinama prema rasporedu TD Čistoće d.o.o. http://www.cistoca-zadar.hr/usluge-2/mobilno-reciklazno-dvoriste–raspored-61/

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu