Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

AKCIJA ČIŠĆENJA NOVIH STAZA Novouređene pješačko-brdsko-biciklističke staze kao dodatna turistička ponuda za goste željne aktivnog turizma

Objavljeno

-

Vrijedna skupina rekreativnih brdskih biciklista i zaljubljenika u prirodu iz Turnja, Svetog Filip i Jakova, Biograda na Moru i Draga, očistila je i uredila dvije staze pogodne za pješačenje, brdski biciklizam ili trčanje, donosi B-portal

Prva je Prikorovica, zapušteni pješački put dug tisuću i tristo metara kojim najmanje tri desetljeća nije kročila ljudska noga, smješten sjeverozapadno od vidikovca Crni krug, iznad mjesta Turanj, dok je druga Matuljeva draga, staza duga jedan kilometar koja započinje od glavnog kamenjarskog puta i vodi do mjesta Sikovo.

– Ideja je nastala za vrijeme koronavirusa prošle godine kada smo takoreći svi imali viška vremena. Nas dvojica, moj kum Danijel Nevistić i ja, iz ljubavi prema brdskom biciklizmu, sportu i općenito prirodi, imali smo oduvijek želju urediti neku stazu na kojoj ćemo iskoristiti vrijeme za bicikliranje, trčanje i slično.Stvorila se želja među nama da uredimo neku stazu u blizini Crnog kruga odnosno Gradine. S Brunom Mandićem i Ivanom Matuljem spojio nas je zajednički prijatelj iz Sv. Filip i Jakova Ive Morović. – prepričava Marin Fantina, brdski biciklist i član BBK Pakoštane i neformalnog BBK Krkani Biograd na Moru.

Koristeći se starom topografskom kartom iz sedamdesetih godina, Marin je istraživao puteve koje je lokalno stanovništvo u davnini koristilo za vođenje stoke na ispašu ili kao u slučaju Prikorovice, među ostalim, za prijevoz pokojnika iz Sikova na pokop u Turanj.
– Naša želja, Bruna i mene, da učinimo ovu stazu prohodnom i korisnom, javila se kada smo jedno prilikom trčali makadamskim požarnim putem ispod Crnog kruga. Tada smo  rekli da tu opet moramo doći i nešto napraviti u vezi toga! – prepričava Ivan Matulj nadimka Bakilac čije su pizze iz konobe Kod Bakilca okrjepile umorne sudionike akcije.

Gradnjom novih širih puteva, stari su padali u zaborav, nisu se više koristili i zarastali su do toga da su postajali neprohodni. Sve do danas.
– Tako smo krenuli u izvidnicu te smo naišli na Prikorovicu koja mi se učinila prikladnom što se tiče podloge i terena iako je bila u jako zaraslom stanju. U prvi danima radne akcije sudjelovalo nas je petnaestak, a s radovima smo započeli početkom lipnja prošle godine. Gotovo svaki dan smo čistili tako da smo završili za oko mjesec dana. Donosili smo svoj alat, od motornih pila, trimera, do škara. – navodi Fantina.
Općina Sv. Filip i Jakov prepoznala je značaj ove atraktivne staze ne samo za lokalnu zajednicu već i za razvoj aktivnog turizma. Stoga je općinski načelnik Zoran Pelicarić razgledao staze i sudionicima akcije čišćenja obećao „pokriti“ trošak materijala i goriva.
– U početku smo koristili svoj potrošni materijal da bismo kasnije, kako su radovi postajali sve veći, zatražili pomoć od načelnika i Općine Sv. Filip i Jakov budući da ova akcija predstavlja značaj i za razvoj turizma na području općine. Nismo tražili ni strojeve ni ljude već da nam se samo pomogne u financiranju goriva i potrošnog materijala. Ove staze sada mogu biti istaknute i u kartama naše turističke zajednice uz postavljanje oznaka na terenu. Zahvaljujem se na pomoći Općini Sv. Filip i Jakov, posebno načelniku Zoranu Pelicariću koji nam je izašao u susret i pomogao da se ova akcija realizira. – rekao je Bruno Mandić, sudionik akcije i u slobodno vrijeme brdski biciklist.

Dugoročni plan je novouređene staze uklopiti u projekt naziva Turanj Sport, uz uključenje nogometnog i vaterpolskog kluba, kroz koji će biti predstavljena i promovirana ponuda aktivnog turizma na području Turnja odnosno cijele Općine Sv. Filip i Jakov.
– Kroz nekakvu udrugu ili sport, u planu je ove staze trajno održavati i širiti. Sportske manifestacije koje bi se mogle organizirati su trail trčanje, brdskobiciklističke utrke ili biciklijade. Dogovori su već u tijeku, i s općinom i s klubovima koji već imaju iskustva u tome. – nadodaje Fantina.
Namjera je zadržati staro nazivlje iz prošlosti, posebno onih koje imaju arheološko značenje poput vrha Gradina.
Akcija čišćenja i probijanja novih staza naišla je i na pozitivan odjek među lokalnim mještanima.
– Znali smo ponekad naići na pastire s ovcama i zateći ih kako sami „kosorom“ čiste stazu. Tako smo jednom prilikom naišli na bakicu koja nas je blagoslivljala kada smo joj rekli da idemo čistiti stazu. – dodaje Mandić.
U suradnji s Turističkom zajednicom općine Sv. Filip i Jakov, izradit će se turistička karta u kojem će biti ponuđeni prijedlozi staza razvrstani prema duljini, zahtjevnosti, visinskoj razlici i drugima parametrima.
Druga atraktivna pješačko-brdsko-biciklistička staza Matuljeva draga vodi nizbrdo prema mjestu Sikovo i u pojedinim dionicama nudi užitak u prolascima kroz „zelene tunele“ – prirodne tunele formirani od različitog raslinja. Do čišćenja, bila je potpuno neprohodna, praktički nije se nazirao ikakav put.

Na vrhu Prikorovice odakle se pruža atraktivni pogled na Pašmanski kanal postavit će se odmorište s klupama.
Uz ove Prikorovicu i Matuljevu dragu, uređene su i druge staze: Duboka draga – 2 kilometra, Šumski trail – 1 kilometar i Krkanski trail – 800 metara. Do sada je očišćeno oko osamnaest kilometara staza, a do početka ljeta u planu je još četiri. Kada se novouređene staze spoje s prethodno očišćenim stazama, dobiva se zaokružena cjelina u dužini od 18 kilometara, a bit će nazvana Gradina Trails.

Fotogaleriju pogledajte na stranicama B-portala.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Slivnica u petak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Vodoinstalacija d.o.o., dana 19.04.2024. godine (petak) u vremenu od 08:00do 13:00h bez vode biti će potrošači u mjestu Slivnica.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Slivnica II, kod kuć.br. 82B.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Međunarodna noć geografije obilježena na Sveučilištu u Zadru

Objavljeno

-

By

Članovi Hrvatskog geografskog Društva – Zadar u suradnji s nastavnicima osnovnih i srednjih škola u Zadarskoj županiji, nastavnicima na Odjelu za geografiju i Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru i članovima EGEA-e Zadar zajednički su obilježili Međunarodnu noć geografije koja se održala 12. travnja 2024. godine.

Noć geografije ove godine obilježena je s 238 aktivnosti u 36 država svijeta. Uz koordinaciju Hrvatskog geografskog društva – Zadar u Hrvatskoj je ove godine provedeno 38 aktivnosti, od čega 10 u Zadru. Noć geografije organizira EUGEO (European Geographical Organisation) u suradnji s geografskim društvima država Europe.

Pod vodstvom Josipe Zanki, prof. geografije,  organizirano je orijentacijsko kretanje i potraga za određenim detaljima u zadarskim perivojima (Perivoj Gospe od Zdravlja i Perivoj kraljice Jelene), dok su prof. geografije Katarina Mandić i Luca Bašić poučile polaznike kako se orijentirati u prostoru i kretati po azimutu otkrivajući etape urbanog razvoja grada Zadra pomoću reprezentativnih točaka na poluotoku.

S ciljem upoznavanja UNESCO-ove baštine u gradu Zadru učenici su pod noćnim svjetlima grada fotografirali detalje na gradskim zidinama uočavajući povijesna obilježja i detalje reljefnih oblika kamena. Nakon dokumentiranja fotografske građe učenici su s mentoricom Zrinkom Klarin, prof. geografije, organizirali izložbu te pripremili zanimljiva pitanja i igre za sudionike Noći geografije. Anita Mustać, prof. biol. organizirala je radionicu na temu svjetlosnog onečišćenja. Sudionici su promatrali utjecaj javne rasvjete na svjetlosno onečišćenje neba. Prof. geografije Manuela Margetić Longin i Željko Pijaca učenike nižih razreda osnovne škole  upoznali su s kontinentima svijeta i svjetskim oceanima slaganjem puzzle te igrom memory. Izv. prof. dr. sc. Marica Mamut, prof. geografije Dinko Marin i Ivana Maruna organizirali su radionicu izrade hipsometrijskih modela zadarskih otoka. Lidija Ivon, prof. geografije s astrofotografima Natalijom Kosović i Ivicom Rogićem održali su zanimljivo predavanje na temu izrade astrofotografije.

Prof. geografije Renata Cvetkoski i prof. matematike Anita Šimac organizirale su  EkoAR: radionicu održivosti kroz proširenu stvarnost. Radionica povezuje proširenu stvarnost, STEM i geografiju kombinirajući tehnološke inovacije, koncepte zvučnog i svjetlosnog onečišćenja te njihov utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje. Tijekom radionice polaznici su usvojili osnovne koncepte proširene stvarnosti kroz virtualna putovanja, interaktivne geografske karte i geografske simulacije.

Doc. dr. sc. Ivan Marić, Lovre Panđa, mag. geogr., izv. prof. dr. sc. Ante Šiljeg, izv. prof. dr. sc. Silvija Šiljeg i doc. dr. sc. Fran Domazetović demonstrirali su različite geoprostorne tehnologije koje omogućuju geografima obavljanje kompleksnih istraživačkih zadataka, s posebnim naglaskom na istraživanje područja koja su do sada bila teško dostupna, poput zabačenih dijelova našeg planeta, ili čak dijelova obližnjih planeta Sunčevog sustava. Geografija se zasniva na interdisciplinarnom pristupu rješavanju kompleksnih problema i izazova, koristeći se pritom različitim geoprostornim tehnologijama iz sfere GIS-a i daljinskih istraživanja. Dostupnost velikih količina podataka, uz sofisticirane analitičke alate omogućava geografima detaljnije proučavanje i razumijevanje našeg planeta.

U organizaciji izv. prof. dr. sc. Jadranke Brkić-Vejmelka i izv. prof. dr. sc. Ane Pejdo na Odjelu za geografiju postavljena je izložba plakata kao retrospektiva pojedinih aktivnosti Društva tijekom 35 godina djelovanja.

Noć geografije bila je ujedno prilika za obilježavanje 35 godina Hrvatskog geografskog društva – Zadar i 30 godina Odjela za geografiju Sveučilišta  u Zadru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI DANI / U petak u sv. Donatu Smotra klapa Zadarske županije

Objavljeno

-

By

U sklopu programa Županijski dani, u petak, 19.travnja 2024. s početkom u 20 sati u crkvi sv.Donata u Zadru održat će se Smotra klapa Zadarske županije na kojoj će nastupiti klape sa cijelog područja Zadarske županije–  Koporan , Galijota, Ponistra, klapa Žurnata, Arija, Peružini, Preženca, Puntadura, Školji, Maraška i Lantina.

Smotra klapa Zadarske županije prvi je puta održana 2012.. godine ispred zgrade Kazališta lutaka u Zadru, 2013. u Bibinjama, i 2014. U Pagu. Od 2015. do 2019. Smotra klapa Zadarske županije održavala se u Vukovaru, kao dar Zadarske županije Gradu Vukovaru. 

 Nakon četiri godine pauze ponovno će se okupiti klape u sklopu Županijskih dana.

Ulaz je slobodan.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu