Connect with us

Zadar

FOTO Otvoren 22. Biograd Boat Show

Objavljeno

-

22. međunarodni nautički sajam Biograd Boat Show, u organizaciji i domaćinstvu Ilirije d.d., otvorio je svoja vrata izlagačima i posjetiteljima u srijedu 21. listopada te uspio i ove godine održati tradiciju najvećeg nautičkog sajma u Srednjoj Europi. Sajam je, za ljubitelje nautike i svih pratećih nautičkih djelatnosti, otvoren sljedećih pet dana, do 25. listopada na prostoru zapadnog dijela Marine Kornati u Biogradu na Moru. Tradiciju najvećeg sajma plovila u Srednjoj Europi ove godine organizatori su potvrdili s 240 izlagača i gotovo izjednačenim lanjskim rekordnim brojem plovila. Biograd Boat Show je poznat po gostoljubivoj atmosferi Biograda, primorskog grada koji jedinstveno živi uz ovaj događaj s izlagačima i gostima. Po tome je i prepoznat među članovima IFBSO, Međunarodne udruge organizatora nautičkih sajmova, čiji su zlatni član. Biograd B2B, platforma za poslovno umrežavanje nautičkog sektora, kao višegodišnja posebnost BBS-a ove godine više nego ikad ima istaknuto značenje, posebno snažno u segmentu video kontakata i sastanaka. Bliska suradnja i koordinacija ekipiranih profesionalnih službi društva Ilirija, s Civilnim stožerom i epidemiolozima ove godine jamči sigurnost izlagača i posjetitelja sajma.

Na svečanom otvaranju u Marini Kornati u Biogradu na poziv organizatora odazvali su se i pozdravne govore nazočnima uputili državni tajnik Tonči Glavina iz Ministarstva turizma i sporta, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, te zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić.

„Veseli me što se i ove godine, epidemiji koronavirusne bolesti usprkos, održava Biograd Boat Show, i to već 22. put. Ova manifestacija posebna je poslastica je za sve kojima su more i brodovi u srcu. Već spomenuta epidemija zadala je težak udarac našoj inače najjačoj gospodarskoj grani – turizmu. No kako se kaže da je svaka kriza prilika, a i na muci se poznaju junaci, upravo je nautički turizam ove sezone bio taj junak. Naša je županija oduvijek je bila perjanica nautičkog turizma na Jadranu, a ove sezone statistički podaci s područja turizma na našem području nisu uopće bili loši, svi očekivanjima unatoč, upravo zbog nautičara. Nautički turizam, govorimo to već godinama, vrlo je poželjan oblik turizma jer su nautičari gosti koji uglavnom imaju visoke prihode te koji znaju i žele uživati, kako u našoj lijepoj prirodi, tako i u vrhunskoj gastronomiji. Gosti su to koji traže i kvalitetu i raznolikost sadržaja. Baš zato jako je važno da naše marine budu visoke kvalitete te da poštivanje zaštite okoliša u njima bude na najvišoj mogućoj razini. Nešto poput ove marine u kojoj se nalazimo. Čestitam i izlagačima koji su i ove godine došli sudjelovati na Biograd Boat Showu te im želim uspješno poslovanje. Sve pozivam da dođu u Biograd, prošetaju na svježem zraku i uživaju u svemu što je izloženo.“ – rekao je ovom prilikom zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić.

Zahvaljujući podršci nadležnih Ministarstava, Zadarske županije i Grada Biograda na Moru, te nastavku suradnje s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom turističkom zajednicom, uz ekipiranost i trud profesionalnih službi Ilirije d.d., održan je kontinuitet nautičkog sajma Biograd Boat Show 2020 koji je od iznimnog značaja za nautičku industriju i nautički turizam, kao najkonkurentniji i najkvalitetniji vid hrvatske turističke ponude.

no images were found

 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

Konferencija “Kultura dobrodošlice-uloga zajedništva u integraciji izbjeglica” povodom Svjetskog dana izbjeglica

Objavljeno

-

By

Volonterski centar Zadar Svjetski dan izbjeglica obilježit će konferencijom „Kultura dobrodošlice – uloga zajednice u integraciji izbjeglica“ koja će se održati 20. lipnja 2024. od 12 do 14 sati, u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, Poljana Šime Budinića 3.

„Za svijet u kojem su izbjeglice dobrodošle“ tema je ovogodišnjeg Svjetskog dan izbjeglica koji se svake godine obilježava 20. lipnja te slavi snagu i hrabrost ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoju domovinu kako bi pobjegli od sukoba ili progona.

Svrha susreta je podizanje svijesti o izazovima s kojima se suočavaju izbjeglice širom svijeta, a posebno raseljene osobe iz Ukrajine u hrvatskom društvu. Konferenciju će obogatiti predstavnici različitih organizacija aktivnih u pružanju podrške izbjeglicama u procesu integracije. Izlagači će kroz prezentacije podijeliti svoja iskustva rada s izbjeglicama, informirati širu javnost o njihovim pravima i potrebama, identificirati glavne izazove s kojima se izbjeglice suočavaju u procesu prilagodbe i integracije te razmotriti moguća rješenja kroz primjere dobre prakse i inovativne pristupe. Naglasak će biti i na osvještavanju prisutnih o važnosti podrške i uključivanju izbjeglica u sve aspekte društvenog života.

Konferencija će ujedno biti i prigoda za upoznavanje šire javnosti s projektom „Izgradnja društva dobrodošlice“ koji provodi Udruga „Mi“ – Split uz financijsku podršku UNHCR-a Hrvatska. Projekt je zamišljen kao program s ciljem poticanja veze među relevantnim dionicima, kreiranja novog sadržaja i aktivnosti te lakšeg prikupljanja i širenja relevantnih informacija o integraciji izbjeglica. Volonterski centar Zadar aktivno radi s raseljenim osobama iz Ukrajine gotovo od samog početka njihovog pristizanja u naš grad i županiju. Pritom su, u sklopu programa, organizirane brojne aktivnosti pružanja pomoći i podrške izbjeglicama, kao što su tečajevi hrvatskog i engleskog jezika, razne sportske i kulturne aktivnosti za djecu, izleti, grupa psihosocijalne podrške i mnoge druge.

Ovaj događaj prilika je za osnaživanje zajednice u prepoznavanju i odgovaranju na potrebe izbjeglica s poštovanjem i suosjećanjem. Pridružite nam se na raspravi i postanite dijelom društva dobrodošlice!

 
Nastavi čitati

Grad

Odgoda pjesničke večeri “Poetske razglednice” zbog lošeg vremena

Objavljeno

-

By

Iz TZG Zadar obavještavaju građane kako se zbog nepovoljne vremenske prognoze odgađa pjesnička večer “Poetske razglednice” najavljena za večeras, u četvrtak, 13. lipnja s početkom u 20 sati u atriju palače Cedulin.

Novi termin održavanja bit će objavljen naknadno.

 
Nastavi čitati

Zadar

Hommage à Ljiljana Molnar Talajić

Objavljeno

-

By

Koncert Hommage à Ljiljana Molnar Talajić posveta je velikoj verdijanskoj sopranistici, nezaboravnoj Aidi, divi koja je sedamdesetih godina pjevala u svim najvećim svjetskim opernim kućama s najslavnijim opernim pjevačima, profesorici na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u čijem je razredu 2008. diplomirao zadarski bariton Mateo Jović. On će, uz pijanista Zorana Velića, u Koncertnoj dvorani braće Bersa, u utorak, 18. lipnja u 20 sati, izvesti djela Alessandra Scarlattija, Handela, Schumanna, Mozarta, Debussyja, Chopina, Wagnera kao i hrvatskih skladatelja Lisinskog, Odaka i Lhotke Kalinskog. Ulaz je slobodan.

Mateo Jović (Zadar, 1986.) se kroz studij opernih uloga u produkcijama Akademije posebno istaknuo u ulogama Mozarta (Almaviva, Don Giovanni). Nakon studija usavršavao se u Milanu kod Angela Lo Foresea i na brojnim drugim seminarima (M. Lipovšek, G. Leoni). 

U sezonama 2011. i 2012. bio je vanjski suradnik uglednog švicarskog komornog ansambla Basler Madrigalisten. Nastupio je na brojnim renomiranim pozornicama diljem zemlje i inozemstva, kao što su Tonhalle Zürich, Cankarjev dom Ljubljana, KD V. Lisinski, Muzej Mimara, HNK Zagreb, HNK Zadar, HNK Šibenik i druge. U više navrata nastupao je kao solist u sklopu Glazbenih večeri u Sv. Donatu.

Osnivač je muškog vokalnog ansambla Zaraton (2011.) koji njeguje izvođenje hrvatske sakralne glazbe. U više navrata snimao je za Hrvatsku televiziju i radio (emisije: Lutanja, Fjaka, Hrvatska uživo, Pjesma u pjesmi, Mladi za mlade). Član je Hrvatskog društva skladatelja od 2009. godine. Od 2012. do 2015. godine radio je kao glazbeni suradnik u programu Hrvatskog radija. Od 2020. godine član je Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. 

Osvojio je prvu nagradu na natjecanju mladih skladatelja i pjevača Europa u školi, dvaput drugu i jednom treću nagradu na natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, te posebno priznanje OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar za doprinos u razvijanju glazbene kulture.

Zoran Velić (Split, 1985.) glazbenu je naobrazbu započeo u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, u klasi prof. Kosovke Čudine. Diplomirao je 2008. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đ. Stanettija i gostujućeg profesora K. H. Kammerlinga, kod kojeg je 2009. završio i postdiplomski studij na Mozarteumu u Salzburgu. Dobitnik je brojnih državnih i inozemnih nagrada. U prosincu 2012. godine nastupio je na humanitarnom koncertu “Koncert s predsjednikom” za udrugu “Most” u splitskom HNK. 

U travnju 2014. godine izveo je Mozartov koncert u A-duru KV 414, u splitskom HNK, pod dirigentskom palicom Pavla Dešpalja. U prosincu 2018. godine nastupio je sa Chopinovim djelom Andante spianato i Velika briljantna poloneza u Es-duru na Novogodišnjem koncertu u splitskom HNK, a orkestrom je dirigirao Hari Zlodre. U studenom 2020. godine održao je solistički recital pri ciklusu Pleyel Svetislava Stančića u Zagrebu. Nastupao je sa Splitskim komornim orkestrom pod ravnanjem Ivana Repušića, zatim sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja te Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija. Kao solist nastupio je i uz i Zagrebačke soliste. Usavršavao se na seminarima eminentnih pedagoga – K. H. Kammerlinga, K. Bogina, V. Krpana, Đ. Tikvice, A. Valdme, K. Gekića, D. Cikojevića, I. Kordić, C. Stanczyka.
Član je udruge MAG (mladi akademski glazbenici), a zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Splitu kao umjetnički suradnik pri pjevačkom odsjeku.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu