Connect with us

Magazin

Ova pogreška može vam trajno uništiti zimsku jaknu: Evo kako je očistiti kod kuće

Objavljeno

-

Kada je riječ o zimskim jaknama, različite tkanine zahtijevaju različitu njegu, pa provjerite etiketu. S prelaskom u hladniji dio godine vrijeme je da posložimo garderobu i u prvi plan izbacimo topliju odjeću, uključujući zimske kapute, jakne i bunde. Ljetnu i jesensku odjeću odlažemo, a kako zimske hladnoće znaju biti prilično nemilosrdne, pogotovo ujutro i navečer, debela jakna je neizostavna, prenosi Net.hr.

Možda ste primijetili da je na njoj ostalo nekoliko mrljica od prošle sezone. Kako tome doskočiti bez gubljenja vremena i novca na kemijsku čistionicu, pročitajte u nastavku ovog teksta!

Kada je riječ o zimskim kaputima i jaknama, različite tkanine zahtijevaju različitu njegu. Stoga prije pranja uvijek provjerite upute proizvođača.

Budući da ćete etiketu s nove bunde ili kaputa najvjerojatnije skinuti ili će s vremenom izblijediti, preporučuje se da je prethodno fotografirate.

Jaknu ili kaput nemojte stavljati u perilicu, čak ni na najnižu temperaturu i najosjetljiviji program, ako proizvođač preporučuje samo profesionalno kemijsko čišćenje.

Ova greška, koju ne želite napraviti, može vas skupo stajati, jer kao što znamo, kvalitetna zimska odjeća nije jeftina.

Način skladištenja važan je kao i samo čišćenje
Objesite kaput na kvalitetnu drvenu vješalicu kako njegova težina ne bi rastegla područje ramena. Potpuno ispraznite džepove nakon svakog nošenja jer bi se zbog težine u njima mogli potrgati ili izgubiti oblik.

Nemojte gužvati kaput jer neke tkanine mogu stvoriti nabore koje je nemoguće izravnati.

Nemojte gurati kapute u tijesan ormar s ostalim stvarima, dobra cirkulacija zraka u ormaru pomoći će da materijal dulje traje.

Manje mrlje na kaputu ili jakni uklonite tako da površinu tretirate pamučnom krpom ili papirnatim ručnikom namočenim u hladnu vodu. Ne trljajte agresivno jer ovaj postupak može uništiti materijal.

Pernate jakne
Pernatu jaknu perite jednom ili dvaput u sezoni. Češće pranje može uzrokovati da se perje počne raspadati i izgubiti volumen. Uvijek perite u hladnoj vodi na osjetljivom programu i tekućim deterdžentom za pranje rublja koji ne sadrži jake kemikalije.

Također, pazite da bubanj perilice ne bude prenatrpan i perite samo jednu po jednu jaknu. Sušite je u sušilici zajedno s tri teniske loptice, što će osigurati da se perje rasporedi po cijeloj površini.

Iz sušilice je izvadite tek kada je potpuno suha.

Jakna od flisa
Kada perete flis, okrenite odjeću naopako i perite kao i obično. Ako je potrebno, pokrenite dodatni ciklus ispiranja kako biste uklonili sve ostatke deterdženta i osušite na zraku.

Vuneni kaput
Ne preporučuje se pranje vunenih kaputa više od jednom u sezoni. Budući da se radi o prilično osjetljivom materijalu, s vremena na vrijeme potrebno je kemijsko čišćenje.

Suhu prljavštinu s površine materijala možete ukloniti tvrdom četkom, ali pazite da ne oštetite tkaninu. Ovratnik i gumbe čistite vlažnom krpom uz dodatak male količine blagog deterdženta za dodatno osvježenje.

Koža i antilop
Kako bi koža što duže ostala u izvornom stanju, jednom godišnje posao prepustite profesionalcu. Ne preporučuje se tretiranje kožne odjeće vodom. Utrljajte losion za kožu kako bi materijal ostao mekan i gladak.

Antilop je potrebno često četkati kako bi bio u vrhunskom stanju.

Masne mrlje na rukavima i ovratniku možete prebrisati otopinom medicinskog alkohola i vode, octa i vode ili limunovog soka i vode, a potom namazati otopinom glicerina koji će omekšati kožu i produljiti joj trajnost.

Umjetna koža
Provjerite etiketu da vidite je li vaš odjevni predmet siguran za stavljanje u perilicu. U tom slučaju okrenite kaput ili jaknu naopako i postavite program za vunu s temperaturom vode od 30 stupnjeva Celzijusa.

Dodajte malu količinu deterdženta, operite i pustite da se jakna osuši na zraku. Zatim nježno iščetkajte umjetno krzno četkom s prirodnom dlakom.

Pranje u perilici rublja
Prije nego što zimski kaput bacite u perilicu, provjerite sve džepove i provjerite jeste li uklonili sve predmete koji bi mogli oštetiti kaput.

Razne olovke, ključevi, kovanice, maramice, tablete i slično ne smiju u perilicu rublja. Zatim zakopčajte sve kopče, gumbe i patentne zatvarače.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Šest vrsta voća koje pridonose zdravlju bubrega, prema dijetetičarima

Objavljeno

-

Bubrezi svakodnevno naporno rade filtrirajući otpadne tvari i održavajući ravnotežu tekućina i ključnih nutrijenata u tijelu. Prema riječima dijetetičarke Jen Hernandez, prehrana može snažno utjecati na njihovo zdravlje, a istraživanja pokazuju da je češća konzumacija voća povezana sa šest do osam posto manjim rizikom od razvoja bubrežne bolesti. Stručnjaci naglašavaju da određene vrste voća imaju posebno pozitivan učinak na bubrege.

Crveno grožđe
Crveno grožđe sadrži resveratrol, biljni spoj snažnog antioksidativnog djelovanja koji, prema dijetetičarki Erin Hetrick, podržava zdravlje bubrega i smanjuje upalu u tijelu. S obzirom na nizak udio kalija, preporučuje se osobama koje paze na unos kalija, a može se jesti svježe, smrznuto ili dodati salatama, piše EatingWell.

Jabuke
Jabuke imaju protuupalna svojstva i topiva vlakna koja mogu pomoći u snižavanju kolesterola i razine glukoze, navodi Hetrick. Nefrologinja Raeeda Gheewala ističe da su ti učinci važni jer su visoki tlak i dijabetes dva najčešća uzroka bubrežne bolesti. Jabuke dodatno podupiru probavu i dulje pružaju osjećaj sitosti.

Borovnice
Borovnice su bogate antocijanima i vitaminom C te imaju snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje, navodi Gheewala. Hernandez navodi da su osobe koje su više konzumirale voće poput borovnica i jabuka imale 16 posto manji rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti zahvaljujući flavonoidima iz ovog voća. Mogu se dodati u žitarice, jogurt ili smoothie.

Limun
Limuni pružaju citrat, tvar koja može smanjiti stvaranje bubrežnih kamenaca i poboljšati hidrataciju, tvrdi Gheewala. Citrat može spriječiti nastanak kalcijevo-oksalatnih kamenaca, a vitamin C dodatno pruža antioksidativnu zaštitu. Dodavanje limuna vodi olakšava održavanje hidracije, jednog od najvažnijih čimbenika za zdrave bubrege.

Ananas
Ananas je, prema Hernandez, bogat vitaminom C, manganom, vlaknima i antioksidativnim fitokemikalijama koje doprinose zdravlju bubrega. Sadrži i bromelain, enzim s protuupalnim učinkom opisan u studiji objavljenoj u časopisu Foods 2021. godine. Ananas je također prirodno niži u kaliju i prikladan za lagane slatke obroke.

Maline
Maline su jedno od voća s najvišim udjelom vlakana – sadrže oko osam grama vlakana na 120 grama – što je, prema dijetetičarki Alex Evink, važno za regulaciju šećera u krvi i urednu probavu. Stabilna razina glukoze posebno je važna za osobe s dijabetesom, jednim od glavnih rizičnih čimbenika za bubrežne bolesti. Maline dodatno pružaju vitamin C, mangan i antioksidanse koji pomažu u smanjenju upale.

     
    Nastavi čitati

    Magazin

    Viralni trend otkriva je li veza osuđena na propast prema jednoj reakciji partnera

    Objavljeno

    -

    Viralni “bird test” posljednjih je mjeseci postao popularan način procjene hoće li veza potrajati – barem ako je suditi prema trendovima na društvenim mrežama. Ljudi naglašavaju da je svaka veza jedinstvena i da ne postoji univerzalno pravilo za njezino trajanje. Prema savjetnicima za upoznavanje s platforme Love to Know, veze u ranim dvadesetima često traju između dvije i četiri godine, dok je Washington Post izvijestio da se vjerojatnost prekida znatno smanjuje nakon prve godine.

    Međutim, stručnjaci upozoravaju da se ti podaci, kao i sve studije o dugovječnosti veza, trebaju uzeti sa zrnom soli. U tom kontekstu pojavio se “bird test”, koji je dodatno populariziran nakon viralnog videa Roberta Irwina iz “Dancing With the Stars”.

    Test funkcionira tako da partneru napomenemo kako smo upravo vidjeli pticu ili neku drugu, naizgled nebitnu sitnicu, a cilj je vidjeti hoće li se uključiti u naš komentar. Tiktokerica Alyssa Caribardi, čiji je video o bird testu prikupio milijune pregleda, tvrdi da se na temelju te reakcije može procijeniti uspješnost odnosa. Ipak, postavlja se pitanje postoji li uopće znanstveno uporište za takav postupak. Prema istraživačici i psihologinji dr. Julie Gottman, bird test je zapravo oblik “bida za povezivanje”, pojma koji opisuje sitne pokušaje da od partnera dobijemo pažnju ili emocionalni odgovor. Terapeuti iz Therapy Group of DC navode da ti “bidovi” mogu uključivati sve – od osmijeha i dodira do uzvika poput “o moj bože!” nakon što pročitamo nešto zanimljivo, piše Unilad.

    Dr. John Gottman, američki psiholog, profesor emeritus Sveučilišta Washington i suprug dr. Julie Gottman, podsjeća da su takvi pokušaji povezivanja “temeljna jedinica emocionalne komunikacije”.

    No, što ako partner ne reagira, odnosno “padne na testu”? Prema dr. Johnu Gottmanu, dugotrajno ignoriranje bidova za povezivanje može ozbiljno naštetiti vezi. Njihova istraživanja pokazuju da se zbog toga s vremenom nakupljaju zamjeranje i emocionalna udaljenost, što može dovesti do prekida. Caribardi je za Guardian izjavila: “Ako vas ignoriraju, to je jako loš znak.” Ako smo mi ti koji povremeno zanemarujemo partnerove pokušaje povezivanja, dio toga može se popraviti. Prema stručnjacima iz The Therapy Huba, potrebno je priznati propušteni trenutak, preuzeti odgovornost i svjesno se ponovno povezati. John i Julie ističu da su pažnja, namjera, interes i znatiželja ključni za povratak na pravi put. Kako je naglasio John: “Ako vam je stalo, taj trud čini razliku.” Osim toga, ako partner ne “prođe” bird test prvi put, to ne mora biti alarm za uzbunu – možda mu samo treba malo više usmjerenosti i vježbe u prepoznavanju sitnih pokušaja povezivanja.

     
    Nastavi čitati

    Magazin

    Liječnik otkriva 4 ključne navike za zdravu jetru bez obzira pijete li alkohol ili ne

    Objavljeno

    -

    Bolesti jetre mogu nastati zbog virusa (poput hepatitisa), toksina poput alkohola ili lijekova, genetike ili načina života. Kada jetra postane oštećena i razvije ožiljke, stanje se naziva ciroza, a česti simptomi uključuju umor, slabost, gubitak apetita, mučninu i smanjeni libido. Iako se alkohol smatra jednim od glavnih uzroka oštećenja jetre, stručnjaci naglašavaju da se velik dio problema može spriječiti pravodobnom brigom o zdravlju jetre i usvajanjem zdravih životnih navika.

    Gastroenterolog dr. Angad Dhillon za Stylist je istaknuo koliko je jetra važan i opterećen organ, rekavši: “Vjerojatno je to najotporniji organ u tijelu, ali o njemu zaista ne razmišljamo dok nešto ne pođe po zlu.” Dodao je: “Jetra neprestano radi na obradi svega što unosite, proizvodnji ključnih proteina i održavanju metabolizma pod kontrolom.” Kako bi jetra radila optimalno, slijedi nekoliko njegovih ključnih navika koje bismo, prema njegovim riječima, svi trebali prakticirati.

    Kretanje svaki dan
    Dr. Dhillon naglašava važnost svakodnevne aktivnosti. “Kretanje je neizostavan dio mog dana”, podijelio je, upozoravajući da dugotrajno sjedenje može doprinijeti problemima s jetrom. Zato tijekom dana postavlja podsjetnike da ustane ili kratko prošeće, vozi bicikl kad može i uvijek uključuje neki oblik organizirane tjelovježbe kako bi održao jetru i cijelo tijelo u dobrom stanju.

    Početak dana kavom
    Prema dostupnim istraživanjima, umjerena konzumacija kave može imati zaštitni učinak na jetru. Dr. Dhillon tvrdi: “Neke studije sugeriraju da umjerena konzumacija kave može biti povezana sa smanjenim rizikom od upale jetre i ciroze.” Objašnjava da bi antioksidansi mogli igrati važnu ulogu te dodaje: “Volim svoju jutarnju šalicu kave, ne samo zbog kofeina, nego i kao dio moje strategije zaštite jetre.”

    Izbjegavanje konzumacije alkohola dva dana zaredom
    Ako odluči piti alkohol, dr. Dhillon pridržava se jasnog pravila: “Ako odlučim piti alkohol – čak i ako je manje od preporučenog tjednog unosa – nikada to ne činim dva dana zaredom.” Smatra da povremeni izlazak nije problem, ali naglašava da česta pretjerivanja mogu biti rizična i da je jetri potreban odmor između dana konzumacije alkohola.

    1. Izbjegavanje visoko prerađene hrane
      Visoko prerađena hrana povezuje se s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Dr. Dhillon stoga preporučuje ograničavanje takvih namirnica i kaže: “Pokušavam izbjegavati visoko prerađenu hranu što je više moguće.”

    “Moje zlatno pravilo je fokus na cjelovite namirnice – puno lisnatog povrća, nemasni proteini i namirnice bogate omega-3, poput lososa i oraha”, zaključio je gastroenterolog.

     
    Nastavi čitati
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi

    U trendu