Connect with us

Magazin

Stručnjaci: Što jesti i piti prije, a što nakon cijepljenja protiv gripe

Objavljeno

-

Sve međunarodne i nacionalne zdravstvene organizacije, uključujući i Centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) slažu se da je važno i korisno svake godine cijepiti se protiv gripe u jesensko-zimskoj sezoni da bi se, osim obolijevanja koje uzrokuje infekcija virusom gripe, spriječile i potencijalno ozbiljnije komplikacije koje mogu završiti i smrtnim ishodom. Cjepiva protiv gripe sigurna su i učinkovita, ali dio građana strahuje od potencijalnih nuspojava. Najčešće nuspojave su blage i ne traju dugo, a riječ je o manjoj temperaturi, glavobolji, bolovima u mišićima i mučnini.

Očekivane su i često su znak da cjepivo djeluje – ono uči imunosni sustav organizma da se bori protiv virusa gripe, što može rezultirati ovakvim blagim i privremenim upalnim reakcijama, piše porta Medial News Today.

Druga skupina strahuje od nesvjestice u vrijeme cijepljenja, što je najčešće posljedica straha od igle i tjeskobe zbog cjepiva.

Što možete učiniti kako biste spriječili ili ublažili ovakve reakcije za vrijeme i nakon cijepljenja protiv gripe? Britanske nutricionistice smatraju da bi vašem organizmu od velike pomoći moglo biti ono što jedete i pijete prije i nakon cijepljenja.

Što jesti i piti prije cijepljenja protiv gripe?

Za one koji strahuju od vrtoglavice i nesvjestice tijekom ili neposredno nakon cijepljenja protiv gripe, Michelle Routhenstein, američka kardiološka dijetetičarka (tvrtka EntirelyNourished) preporučuje dobru hidrataciju i konzumaciju lagane, cjelovite hrane.

“Da biste spriječili vrtoglavicu ili omaglicu, budite dobro hidrirani i pojedite laganu, uravnoteženu užinu prije cijepljenja”, savjetovala je.

“Konzumacija vode ili biljnog čaja podržava cirkulaciju i održava volumen krvi, što pridonosi tomu da se u pojedinaca spriječi nesvjestica i da se održi stabilna razina energije. Međuobrok koji sadrži proteine ​​i složene ugljikohidrate, poput banane i orašastih plodova stabilizira šećer u krvi, dajući mu kontinuiranu energiju i smanjujući rizik od osjećaja slabosti ili vrtoglavice tijekom i nakon cijepljenja.”

“Kao genetska inženjerka često proučavam na koji način prehrana može podržati naš imunosni sustav na staničnoj razini, posebno kad je riječ o cijepljenju. Iako hrana i piće ne mogu promijeniti učinkovitost samog cjepiva protiv gripe, određeni izbori mogu pomoći organizmu da lakše reagira i da se ublaže uobičajene nuspojave”, pojasnila je Şebnem Ünlüişler, genetska inženjerka i voditeljica Odjela za proučavanje dugovječnosti u Londonskome regenerativnom institutu Ujedinjenog Kraljevstva. Istaknula je i važnost stabilizacije razine šećera u krvi prije cijepljenja, “posebno za one koji su skloni vrtoglavici ili imaju iracionalan strah od igle”.

Upozorila je da “čak i blaga dehidracija može pojačati osjećaj vrtoglavice” te preporučila konzumaciju “vode ili napitka bogatog elektrolitima kao jednostavnu preventivnu mjeru”.

Što biste trebali jesti nakon cijepljenja protiv gripe i zašto?
Nutricionistica Elena Rolf smatra da je nakon cijepljenja protiv gripe važno konzumirati uravnotežen i hranjiv obrok.

“Nakon cijepljenja protiv gripe imunosni sustav pokreće upalni odgovor da bi obradio antigene cjepiva, nakon čega slijedi stvaranje antitijela, a to čine B stanice koje omogućuju zaštitu od virusa. Taj proces uključuje oksidativni stres i upalu kao dio imunološke aktivacije i razvoja memorijskih stanica, koji su bitni za učinkovit imunitet, ali istodobno mogu privremeno ugroziti ravnotežu u organizmu”, kazala je nutricionistica.

“Ključni nutrijenti igraju različite uloge u podržavanju ovih putova: proteini su ključni za sintezu antitijela i imunoloških stanica, beta-glukani (vrsta topljivih vlakana) i dijetalna vlakna moduliraju urođene i adaptivne imunološke odgovore, poboljšavajući otpornost imunosnog sustava, probiotici podržavaju crijevnu mikrobiotu koja utječe na sustavni imunitet, a vitamin C djeluje kao snažan antioksidans, smanjujući oksidativna oštećenja i podržavajući funkciju imunoloških stanica”, pojasnila je Rolf.

“Uravnotežen obrok koji bi se sastojao od svih navedenih hranjivih tvari je pileći temeljac bogat lako probavljivim proteinima, češnjakom, lukom, mrkvom, brokulom ili bilo kojim drugim lisnatim povrćem i gljivama (izvrstan izvor beta-glukana), zajedno s napitcima na bazi bobičastog voća poput čaja od brusnice s medom, koji organizmu osigurava vitamin C i polifenole da bi se spriječila upala i oksidativni stres”, predložila je Rolt.

Nutricionistica ističe kako “ovakva kombinacija pomaže u oporavku imunosnog sustava, smanjuje potencijalne nuspojave i optimizira odgovor tijela na cjepivo”.

Ünlüişler je preporučila “kurkumu i masnu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama”, koje pomažu da se ublaži upala, a pritom ne umanjuju adaptivan odgovor imunosnog sustava. “Prehrana s dovoljno proteina, poput nemasnog mesa, mahunarki ili tofua također osigurava dovoljno aminokiselina potrebnih za proizvodnju antitijela”, dodala je.

Zašto biste nakon cijepljenja protiv gripe trebali ostati hidrirani?
Premda je hidratacija ključna prije cijepljenja, jednako je važna i nakon njega. “Održavanje hidratacije važno je zbog optimalne cirkulacije krvi. Pridonosi učinkovitoj isporuci hranjivih tvari i imunosnih stanica potrebnih za učinkovit odgovor na cjepivo. Hidratacija može smanjiti težinu nuspojava poput glavobolje, umora i bolova u mišićima, a istodobno pomaže tijelu da regulira temperaturu”, rekla je Rolf.

“Voda, biljni čajevi ili juhe mogu pomoći tijelu u regulaciji temperature i učinkovitijem podnošenju blagih simptoma nakon cijepljenja”, kazala je Ünlüişler.

Treba li se tijekom čitave sezona gripe držati određenog režima prehrane?
Routhenstein je istaknula značaj zdrave prehrane i konzumaciju cjelovitih, hranjivih namirnica tijekom sezone gripe.

“Premda cjepivo protiv gripe može pomoći u smanjenju vjerojatnosti da obolite ili utjecati na blaže simptome bolesti, nije vam zajamčeno da će ono kod svakoga i spriječiti infekciju, pa je stoga konzumacija hranom bogatom hranjivim tvarima za vrijeme sezone gripe vrlo važna.”

“Hrana bogata polifenolima, cinkom, selenom i vitaminima A, C i E podržava proizvodnju antitijela, funkciju imunoloških stanica i ukupnu otpornost imunološkog sustava”, rekla je dijetetičarka.

Uz cijepljenje je za smanjenje rizika od virusne infekcije i za potporu imunosnom sustavu organizma, ako se oboli od gripe važan zdrav prehrambeni izbor.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Znakovi koji otkrivaju da je vaše dijete možda nasilnik

Objavljeno

-

Roditelji se prirodno boje da njihovo dijete ne postane žrtva vršnjačkog nasilja. No spoznaja da je upravo njihovo dijete ono koje drugima nanosi štetu može biti šokantna i bolna. Unatoč tome, važno je znati da nasilno ponašanje nije osobina nego naučen oblik ponašanja, tvrdi Martha Boateng, direktorica Saveza protiv nasilja. Naglašava da se djeca mogu naučiti boljim obrascima i promijeniti.

“Dijete koje pokazuje nasilno ponašanje nije loše. To može značiti da mu nedostaje vodstvo ili emocionalna podrška”, objašnjava Boateng. “Roditelji se zbog toga često osjećaju posramljeno i teško im je povjerovati da njihovo dijete može biti nasilno.”

Ove se poruke posebno naglašavaju uoči Tjedna borbe protiv nasilja koji se obilježava od 10. do 14. studenoga.

Kako prepoznati da je dijete nasilno?
Boateng upozorava da djeca koja vrše nasilje često pokazuju slične znakove kao i ona koja ga trpe. Savjetuje roditeljima da obrate pozornost na sljedeće:

Promjene u ponašanju
Postaje li vaše dijete agresivno, brzo se naljuti ili je defenzivno kada se spominju škola, aktivnosti ili određene osobe?

Promjene u govoru
Koristi li ružne riječi, ismijava druge ili pokazuje omalovažavanje prema vršnjacima?

Tajnovitost
Krije li što radi na telefonu, internetu ili društvenim mrežama?

Primjedbe drugih
Ako vas učitelji, rodbina ili drugi roditelji upozoravaju na ponašanje vašeg djeteta, važno je ozbiljno shvatiti te poruke.

Zašto dijete postaje nasilno?
Razlozi mogu biti različiti. Neka djeca vrše nasilje kako bi se uklopila u društvo, iz straha da sama ne postanu meta, zbog niskog samopouzdanja ili želje da budu popularna. Nasilje može biti i način suočavanja sa stresom, poput ispita ili problema kod kuće.

Djeca često kopiraju ponašanja koja vide kod odraslih, braće i sestara ili na internetu. Ako su u obitelji prisutni sukobi ili verbalna agresija, dijete može usvojiti takvo ponašanje kao normalno.

Kako reagirati ako otkrijete da je vaše dijete nasilno?
Prva i najvažnija stvar je ostati miran. Boateng savjetuje: “Nemojte vikati, ne osuđujte ni dijete ni sebe. Slušajte, pokušajte razumjeti i otvorite prostor za razgovor.”

Važno je surađivati sa školom i drugim uključenim odraslima. Pokažite da vam je stalo, da ste spremni razumjeti što se događa i da tražite način kako pomoći djetetu.

Postavite jasne granice, ali pružite ljubav
Razgovarajte s djetetom iskreno i jasno. Recite mu da njegovo ponašanje nije prihvatljivo, ali i da ga volite. Objasnite mu da su posljedice važne, ali da ga nećete etiketirati kao nasilnika. Djeca trebaju znati da je promjena moguća i da ih podržavate.

Ako dijete osjeća pritisak da bude popularno, objasnite mu da je važnije imati dobre vrijednosti i odnose. Ako se bori s nesigurnošću, potaknite ga na bavljenje sportom, volontiranje ili kreativne aktivnosti koje jačaju samopouzdanje.

Vlastiti primjer ima veliku težinu
Roditelji bi trebali razmisliti o vlastitom ponašanju, ali bez osjećaja krivnje. Djeca uče promatrajući. Ako često kritizirate druge, prigovarate ili se neprimjereno izražavate, dijete to može usvojiti kao prihvatljivo. Obratite pažnju i na sadržaj koji djeca gledaju na internetu, u videoigrama i na televiziji.

Važnost isprike
Prisiljavanje djeteta na ispriku možda neće imati učinka. Djeca često još ne razumiju empatiju na način kao odrasli, niti u potpunosti shvaćaju posljedice svog ponašanja.

Umjesto toga, pokušajte im pomoći da razviju suosjećanje. Pitajte ih: “Kako bi se ti osjećao da netko tako postupa s tobom?” ili “Kako bi ti bilo da se netko tako ponaša prema tvojoj sestri ili bratu?”

Kada dijete počne razvijati empatiju, isprika će doći iskreno, iz vlastitog razumijevanja.

 
Nastavi čitati

Magazin

Smanjite račune za struju: Evo koje uređaje u domu trebate čim prije isključiti

Objavljeno

-

By

Pritisak na tipku za gašenje nije uvijek dovoljan da bismo posve ugasili potrošnju struje jer neki kućanski aparati i uređaji nastavljaju trošiti energiju čak i kad su naizgled isključeni. Osim toga, neki mogu predstavljati i sigurnosni rizik ako ostanu priključeni. Isključivanje iz utičnice ne samo da može smanjiti račun za struju, nego i produžiti vijek trajanja uređaja te smanjiti opasnost od požara i prenapona.

Prema podacima američkog Vijeća za očuvanje prirodnih resursa (NRDC), tzv. ‘energetski vampiri’ – uređaji koji troše struju i kad se ne koriste – čine i do 23 posto ukupne potrošnje električne energije u kućanstvu, piše tportal.

Grijalice
Na vrhu popisa su prijenosne grijalice – odgovorne za oko 10 tisuća požara godišnje u SAD-u, prema Nacionalnom udruženju za zaštitu od požara. Čak i kad nisu uključene, ali su u utičnici, digitalne grijalice s tajmerima i senzorima temperature troše energiju. Najsigurnije ih je potpuno isključiti iz struje. Nikada ih nemojte priključivati u produžni kabel – to povećava rizik od kratkog spoja i pregrijavanja.

Sušila i aparati za oblikovanje kose
Iako ne troše energiju kad su isključeni, sušila, pegle i uvijači za kosu mogu biti opasni jer se koriste u blizini vode. Uvijek ih izvadite iz utičnice nakon upotrebe kako biste spriječili mogućnost požara ili strujnog udara.

Televizori
TV uređaji troše energiju i kad ne rade, jer moraju biti spremni na daljinsko uključivanje. Ovisno o modelu, potrošnja u stanju pripravnosti kreće se od 2 do 50 W. Ako televizor ne koristite svakodnevno – primjerice onaj u gostinskoj sobi – bolje ga je isključiti iz struje.

Grijači ručnika
Luksuzni detalj koji može postati trošak i rizik. Grijači ručnika mogu trošiti i do 140 W ako ostanu uključeni, a neki modeli uopće nemaju prekidač za gašenje. Zbog toplinskog elementa predstavljaju i potencijalnu opasnost od požara.

Konzole i TV prijamnici
Prema studiji NRDC-a, igraće konzole među najvećim su ‘energetskim vampirima’. Čak i u ‘sleep’ modu troše značajnu količinu energije. Ako imate pametni TV, pokušajte gledati sadržaj izravno preko aplikacija – bez dodatnog prijamnika.

Uredska oprema kod kuće
Printeri, skeneri i uništavači papira često ostaju u ‘standby’ modu, trošeći nepotrebnu energiju. Najbolje ih je isključiti kad ih ne koristite, osobito ako radite od kuće i ne printate svakodnevno.

Kuhinjski aparati s ekranom ili tajmerom
Aparati za pripremu kave, mikrovalne pećnice i pećnice s digitalnim satom stalno troše energiju za osvjetljenje zaslona. Ako vam te funkcije nisu potrebne, povremeno ih isključite iz struje.

Računala
Čak i kad su u ‘sleep’ modu, računala troše struju – od 1 do 49 W dnevno, što godišnje može dodati i do 50 eura na račun za električnu energiju. Isključivanjem noću omogućujete da se memorija (RAM) ‘osvježi’, a uređaj bude brži i sigurniji.

 
Nastavi čitati

Magazin

Tri vrste zimskog povrća koje mogu pridonijeti zdravlju srca i krvnih žila

Objavljeno

-

Zimsko povrće često je bogatije hranjivim tvarima nego ono koje jedemo ljeti, a upravo te namirnice pomažu tijelu da se odupre hladnoći i ojača imunitet. Osim što su zasitne i lako dostupne, mnoge od njih imaju pozitivan učinak na zdravlje srca i krvnih žila. Redovita konzumacija određenih zimskih plodova može pomoći u regulaciji kolesterola, snižavanju krvnog tlaka i zaštiti od upalnih procesa koji povećavaju rizik od srčanih bolesti. Prema raznim savjetnicima za prehranu, ovo su vrste zimskog povrća koje mogu pridonijeti zdravlju srca i krvnih žila.

Kiseli kupus
Kiseli kupus jedno je od najpoznatijih zimskih jela i prava riznica korisnih spojeva. Bogat je vitaminom C, vlaknima i probioticima koji jačaju imunološki sustav, ali i pomažu radu srca. Redovita konzumacija fermentiranih namirnica povezuje se s boljom regulacijom kolesterola i zdravijom crijevnom mikroflorom, koja posredno utječe na smanjenje upala u tijelu.

Savjetnici za prehranu napominju da je kiseli kupus odličan izvor prirodnih probiotika, koji mogu pomoći i u snižavanju krvnog tlaka. Preporučuju se kao dodatak uz glavno jelo ili salatu, ali u umjerenim količinama zbog sadržaja soli koja se koristi u procesu kiseljenja.

Cikla
Cikla je poznata po svojoj prirodnoj sposobnosti da širi krvne žile i poboljša protok krvi. Bogata je nitratima, koji se u tijelu pretvaraju u dušikov oksid – spoj koji opušta stijenke arterija i pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Osim toga, cikla potiče stvaranje crvenih krvnih stanica i opskrbu stanica kisikom, što dodatno rasterećuje srce.

Prema stručnjacima za prehranu, konzumacija svježe ili kuhane cikle nekoliko puta tjedno može imati dugoročne koristi za srčano zdravlje. Cikla također sadrži antioksidanse betalaine, koji djeluju protuupalno i smanjuju rizik od oštećenja krvnih žila.

Kelj
Kelj je izvrstan izvor vitamina K, kalcija i vlakana, koji zajedno doprinose zdravlju krvnih žila i sprječavanju nakupljanja plaka u arterijama. Sadrži i lutein, karotenoid koji štiti stanice od oksidativnih oštećenja i čuva elastičnost arterija. Redovita konzumacija kelja pomaže u održavanju stabilne razine kolesterola i zdravog krvnog tlaka.

Različiti stručnjaci ističu da kelj u kombinaciji s maslinovim uljem ili orašastim plodovima dodatno pojačava apsorpciju hranjivih tvari. Može se koristiti u juhama, varivima ili salatama, a uz raznovrsnu prehranu pomaže u očuvanju srca i cijelog krvožilnog sustava.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu