Connect with us

magazin

Može li se golim okom otkriti lažni med? Pčelar: “Samo je jedan način, ali ne vrijedi za sve vrste”

Objavljeno

-

Med je jedan od najčešćih lažnih proizvoda i patvorina na domaćem tržištu. Prodaja patvorenog meda, naizgled sličnog pravome, ali lošije kvalitete, prilično je unosna prevara u prehrambenoj industriji.

Jeftin patvoreni i lažni med često se prodaje kao čisti prirodni, a dobiva se miješanjem raznih šećernih sirupa s pravim medom.

Kako laički i golim okom prepoznati pravi med i razlikovati ga od krivotovrine, jedno je od najčešće postavljanih potrošačkih pitanja. Mi smo ga postavili Draženu Kocetu, pčelaru i proizvođaču meda iz Popovače, ujedno i predsjedniku Hrvatskog pčelarskog saveza.

Njegov odgovor bio je kratak: “Nikako!”

Gotovo je nemoguće otkriti patvorinu

“Med u čiju kvalitetu sumnjate možete usporediti s okusom pravog meda, ali zato najprije treba probati pravi med. Evo primjera. Turist je kod nas kupio patvorinu kaduljinog meda i to mu je bio prvi doticaj s tom vrstom meda. Kada je u Puntu na otoku Krku kod našeg pčelara koji stvarno proizvodi pravi kaduljin med kupio taj med i probao ga, idućeg dana ponovno je došao k njemu i napao ga tvrdeći da mu je prodao lažni med. To, naravno, nije bilo točno. Konzument najčešće uzima u obzir onaj prvi okus meda koji proba”, objasnio je Kocet.

Kaže kako se bez sofisticirane laboratorijske analize naprosto ne može znati radi li se o pravom ili lažnom medu. No, čak i one nisu posve pouzdane.

“Čak su i u najsofsticiranijem laboratoriju u EU izjavili da se susreću s medovima koji izgledaju kao da su prirodni i pravi, ali su peludne komponente tog meda podešene tako da je jako teško utvrditit da se radi o patvorini”, pojašnjava.

“Neki medovi nikad ne kristaliziraju”

“Kada me ljudi pitaju kako da budu sigurni da jedu pravi med, jedino im mogu reći da si kupe košnicu i sami ga prave. Jedino tad bit ćete sigurni da jedete pravi med. Sve drugo je Pandorina kutija”, dodaje Kocet.

Da je med prirodan i nepatvoren, najlakše se može utvrditi ako se nakon nekog vremena kristalizira u staklenci. No Kocet napominje da se ne kristaliziraju svi medovi.

“Kristalizacija je prirodno svojstvo meda kojim s dokazuej da je med prirodnog porijekla. Nijedan patvoreni med neće se kristalizirati, ostat će tekući. No, neki medovi nikada ne kristaliziraju. Čisti bagremov med nikada neće kristalizirati dok medovi s puno peludnih zrnaca kristaliziraju. Pelud je okidač koji dovodi do stanja kristalizacije. Ako u medu ima više od 60 posto peludnih zrnaca taj će med brzo i jako kristalizirati se. Neki tvrde da se kristalizira med u koji je dodan šećer, ali to nije točno”, objašnjava ovaj pčelar.

“I u laboratorijima vrte glavom”

Kocet kaže da članovi Hravtskog pčelarskog saveza redovno sudjeluju u kontroli svojih proizvoda čime dokazuju da im je med ispravan te da nije zabilježeno da je kod njih pronađen med sumnjive kvalitete.  Prema službenom podatku Europske komisije, na tržištu u Europskoj uniji čak je 46 posto meda sumnjivog porijekla i kvalitete. No, je li med koji se prodaje u trgovinama doista čist i prirodan?

“Sve što je u trgovinama na policama prošlo je analizu i nije proglašeno patvorinom. Druga je stvar što se mi pitamo kako je moguće za euro ili dva proizvesti kilogram meda. Tu se javlja famozna sumnja. Laboratoriji koji obavljaju kontrolu tog meda ne nalaze nikakve pokazatelje da je taj med patvorina. Naravno, i u laboratorijima vrte glavom i tvrde da su patvoritelji meda već toliko usavršili svoje metode da je jako teško pronaći patvorinu meda”, ističe Kocet.

Na “cestama meda” ima svega

Pčelare ponajviše brinu tzv. ceste meda, kako se nazivaju prometnice u nekim našim krajevima uz koje ljudi na priručnim štandovima prodaju med.

“Tamo definitivno imamo patvorine, med koji nije životinjskog porijekla nego je mješavina fruktoznih sirupa i ostalih pripravaka od kojih se prave patvoreni medovi. Prodaju se uz cestu bez ikakvih etiketa. A kad naiđu inspektori, prodavači ostavljaju taj med i skrivaju se u grmlje”, kaže Kocet.

Lani je u Hrvatsku uvezeno tri tisuće tona meda. Kocet uvoz meda smatra nepotrebnim jer domaći proizvođači mogu proizvesti dovoljno za ovdašnje potrebe. Procjena je da oni godišnje, ovisno o vremenskim prilikama, proizvedu između 8 i 10 tisuća tona meda.

“Naravno da nas to muči jer uvozni med nabavljen po cijeni od jednog do dva eura za kilogram u konačnici u teglicama na policama trgovina košta 3 eura. Mi po toj cijeni med ne možemo ni proizvesti niti ga prodati da bismo poslovali u plusu. Kada bi se taj dio tržišta uredio, kada ne bi bilo nelojalne konkurencije, domaći bi pčelari imali interesa povećati proizvodnju. A mislim da smo već i sada proizvodnjom samodostatni”, rekao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

U Hrvatskoj je 9.200 evidentiranih pčelara s oko 450.000 košnica. Kocet kaže da ih ima i više jer neki rade neprijavljeni “skrivajući košnice negdje iza žbuna”.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Horoskop za 11. listopada 2024.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 11.10.2024.
LJUBAV: Kombinirat ćete otvorene i zatvorene (čitaj tajne) tehnike zavođenja. Bit ćete uspješni u obje varijante.Najbolji darovi za vaše voljene
KARIJERA: Ceremonije vas umaraju, a ako baš danas jednu od njih trebate odraditi, učinit ćete to s humorom. Neki će se i zabaviti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ostanite sabrani.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 11.10.2024.
LJUBAV: Vjerojatno ćete se potpuno usredotočiti na svoju bolju polovicu. Vaš odnos i veza sazrijevaju.
KARIJERA: Ništa ne želite prepustiti slučaju, ali to oduzima onu spontanost iz koje se rađaju svježe ideje. Nađite ravnotežu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Naspavajte se.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 11.10.2024.
LJUBAV: Dvojit ćete da li izaći van na atraktivno mjesto ili ostati kod kuće i uživati udvoje u ugodnoj večeri. Oboje je dobro.
KARIJERA: Vaš stil rada već je svima prepoznatljiv, ali sada će vas i drugi pitati za savjet i upute. Pomozite im.

ZDRAVLJE&SAVJET: Ne treba vam savjet, znate kamo idete.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 11.10.2024.
LJUBAV: Kako dan bude prolazio, polako će padati sve maske, a vas će to jako veseliti jer ste po prirodi otvoreni.
KARIJERA: Uz takt i diplomaciju možete postići vrijedan dogovor sa šefovima. Bez takta moglo bi biti nadmudrivanja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite mudri.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 11.10.2024.
LJUBAV: Možda će vas umoriti osobe iz vaše obitljske sredine, pa ćete čas biti s njima, a čas s nekim neopterećujućim poznanicima.
KARIJERA: Oni koji rade u laboratorijima, bolnicama, institucijama zatvorenog tipa ili slično, dobit će velike poticaje ili rezultate.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ograničite konzumacije.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 11.10.2024.
LJUBAV: Vjerojatno ćete dobiti zanimljiv poziv za izlazak i druženje koje obećava. Nemojte ga zanemariti.
KARIJERA: Poslovi s komunikacijama ići će vam danas dobro. Jedino je važno da se trudite biti što jasniji i da ne žurite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite prirodni.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 11.10.2024.
LJUBAV: Doći ćete u staro iskušenje dominacije u osobnim vezama. Nadvladajte ga jer je šteta da ovako lijep odnos kvarite svojim slabostima.
KARIJERA: Vaši rezultati isplivat će na vidjelo, a vaš će ponos porasti. Nastavit ćete graditi započeto i tome se veseliti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite zahvalni za ono što imate.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 11.10.2024.
LJUBAV: Nemojte previše sanjati kako vam princ (princeza) na konju ne bi pobjegao. Radije držite oči širom otvorene.
KARIJERA: Vaša potreba za slobodom danas će jačati i kako radni sati budu odmicali, vama će se sve manje raditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bolje trčati nego tračati.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 11.10.2024.
LJUBAV: Kulminacija povezanosti s prijateljima donijet će sreću u vaš život, a također će poboljšati i osobne odnose.
KARIJERA: Uslijedit će dan iznimno dobrih finacijskih prilika gdje treba povući pametan potez kako bi se osigurao posao krupnije zarade.
ZDRAVLJE&SAVJET: Konac djelo krasi.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 11.10.2024.
LJUBAV: Vaša najdraža osoba polako se vraća u normalu i vi se veselite zajedničkom izlasku na zanimljivo mjesto.
KARIJERA: Vas gotovo ništa ne može skrenuti s vašeg puta koji ste si zacrtali. Danas ćete u njega dodati malo šarma, te se uspješno poslužiti istim i u poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Odmorite se.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 11.10.2024.
LJUBAV: Zaključit ćete da je vrijeme da drugima pokažete kako se volite ili da ozvaničite svoju vezu. Neki će to samo poželjeti.
KARIJERA: Većina će prepoznati ne samo vaše znanje i trud, nego i sposobnost da otvarate nova poglavlja u poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vi sad živite uredno.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 11.10.2024.
LJUBAV: Vi ćete pokušavati poboljšavati svoje osobne odnose ili ako ste još sami, uspostavljati nove, ali to će ići čas gore, čas dolje. Računajte na to.
KARIJERA: Svi koji rade iz sjene danas će dobiti dobar vjetar u leđa. Ostali će se baviti suptilnim vibracijama na poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Sve je više stvari na svom mjestu.

 
Nastavi čitati

magazin

(FOTOGALERIJA) Drugi dan Meat Me 5.0 s novim specijalitetima, festival dobio dodatni dan u nedjelju

Objavljeno

-

By


Drugi dan festivala Meat Me 5.0 donio je nove uzbudljive mesne specijalitete na prostoru stare pijace na Poluotoku.  Zadarski Tabay posjetiteljima je ponudio Vitello tonnato, konoba Martina iz Zaglava pačja prsa u umaku od naranče, meda, kadulje i plavca, dok je Hedonist Dining & Hangout u jutarnjem programu pripremio teleću toćadu, a u poslijepodnevnim satima predstavit će svoj Vitello tonnato.

Kako je ovo jelo talijanskog naziva, a radi se o teletini s umakom od tune, jutros se moglo provjeriti na pultu Tabaya. Iako se ova zadarska manufaktura bavi prvenstveno pripremom skoro gotovih jela koje kupci dovršavaju u kratkom vremenu kod kuće, posjetiteljima festivala danas su ponudili Vitello tonnato. Riječ je o tanko narezanoj teletini koja se prelije umakom od tunjevine, a svi koji su je jutros kušali dali su joj najviše ocjene.

Ivan Tartaro iz restorana Hedonist objasnio je način na koji spremaju nadaleko poznatu teleću toćadu.
– Pripremi se teleće meso bez kosti, lagano se kuha 12 sati, a u recept idu bijeli fažol, sok od naranče i bila kapula. Spremili smo i domaću focacciu koja se točka u njoj, kako bi opravdala svoje ime.

Poseban štih ovogodišnjem festivalu daje dugootočka konoba Martina. Nakon muflona na otvaranju, danas su pripremili pačja prsa s umakom od naranče, meda i crnog merlota. Za prilog su servirani  palenta s ružmarinom, lovorom i otočkim mirodijama.

Kao i svakog dana festivala, od 13 sati u obližnjem Wine Gardenu sommelier Ivan Stiblik zainteresirane vodi kroz svijet vina, osobito onih koja se slažu s današnjim menijima. Za petak je na istom mjestu pripremljen i poseban program: slikarska radionica Vinorel by Marina Tomašević. Ova omiljena zadarska umjetnica, široj javnosti najpoznatija kao pjevačica, posvetila se slikanju crnim vinom. Oni koji žele sudjelovati na radionici trebaju se prijaviti na ovoj poveznici: https://forms.gle/jxa9y54gfko7fXWY6

Što se tiče poslijepodnevnog programa, najavljena degustacija jela održava se do 20 sati, a zbog loše vremenske prognoze odgađa se za večeras najavljen koncert Lucije Marcelić & Pink Noise. Iz istog razloga festival će se produžiti za jedan dan, pa nas i u nedjelju na istom mjestu u jutarnjim i popodnevnim satima očekuje ponuda mesnih specijaliteta, a navečer odgođeni današnji koncert.

 
Nastavi čitati

magazin

SREDNJA KINO ZONA / Noviteti, klasici i premijera hrvatskog filma “Frka” za učenike i sve ljubitelje sedme umjetnosti

Objavljeno

-

By

Suradnja između Kino Zone i Prirodoslovno-grafičke škole nastavlja se već četvrtu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Grada Zadra. Evo najave:

Ove godine, učenici, kao i svi ljubitelji sedme umjetnosti, moći će uživati u novitetima, klasicima te premijeri hrvatskog filma “Frka”, koji je stvoren od mladih, za mlade.

Uz organizaciju projekta, vođenje društvenih mreža, naši Grafički urednici dizajneri kreirali su vizuale, a Medijski tehničari snimili i montirali najavu i trailere. Svi sudionici imali su priliku primijeniti svoje vještine na stvarnom projektu.

Filmovi koji će se prikazati uključuju kultni klasik “Truman Show” (14.10.2024. u 19.15 sati), akcijsku komediju ranih 2000-ih “Snatch” (21.10.2024. u 19.15 sati), novi adoloscentni hit “How to Have Sex” (15.10.2024. u 19.15 sati), kao i premijeru hrvatskog filma “Frka” (11.10.2024. u 19.15 sati).

Za razliku od prošle godine, filmovi će imati malo ozbiljniji ton i poticat će nas na dublje razmišljanje o odrastanju, međuljudskim odnosima i društvu.

Pratite naše društvene mreže, instagram stranicu Srednje Kino Zone i službenu stranicu Kino Zone za datume prikazivanja filmova (moguće su odgode zbog lošeg vremena).

Sve projekcije su na otvorenom u školskom dvorištu na adresi Perivoj Vladimira Nazora 3.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu