Connect with us

Hrvatska

Ove ribe u Jadranu ima više nego prijašnjih godina, ali to možda i nije dobra vijest

Objavljeno

-

Pixabay

Sezona lova na tune bliži se kraju, a ribari svjedoče da te ribe ove godine u Jadranu ima više nego prijašnjih godina pa čak i desetljeća. Veseli to i stručnjake jer je to znak da se ugrožena plavoperajna tuna oporavlja.

Veliko uzbuđenje tunolovaca kod Jabuke prije desetak dana. Braća Arković nikada u dvadesetak godina karijere, kažu, nisu ulovili na toliko tune odjednom, a pitanje je je li ikad i itko drugi.

“Vidiš ti šta je to. Vidiš koliko smo ulovili. Jedva smo ih čapali, od 20 do 200 kila.”

Koliko je težak ulog još se zbraja, bit će poznato za nekoliko dana. Njihov brod Preko jedan je od 18 brodova plivarica s dozvolom za tunolov u za to predviđeno vrijeme – od kraja travnja do kraja lipnja s mogućnošću produljenja do 15 srpnja. Tunolovci kažu, više nemaju problema s ulovom tune.

“Pri kraju smo ispunjavanja kvote, tune ima u moru. Inače, zadnjih šest godina od kada smo uspjeli produljiti sezonu za dvadesetak dana nemamo problem sa zadovoljavanjem kvote,” rekao je Kristijan Zanti, voditelj ribolova Sardina.

Stroge mjere zbog ugroženosti

Zbog ugroženosti plavoperajne tune još prije deset godina Međunarodna je organizacija koja se bavi njihovom zaštitom uvela stroge mjere kontrole i upravljanja tunolovom. One se provode i danas.

“Svaki ulov koji se prebacuje snima se stereoskopnim kamerama. Tuna se mora prebrojiti. Kad dođe na uzgajalište ona se ponovno broji tako da otprilike za svaki ulov znamo koje su to količine”, kazao je Ante Mišura, ravnatelj Uprave za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede.

Jedna od tih mjera su i kvote koje se određuju za svaku državu posebno, a onda država tu tonažu raspodjeluje tunolovcima u Hravtskoj – 900 tona kvota je primjerice za plivarice, 120 za udicu.

“Mi smo sada na preko tisuću tona, nema dugo da smo bili na kvoti od 300 tona – i država i cijeli Mediteran. tako da sa pojavom boljeg stanja onda se povećava kvota, kažem kvota je sad do 2025., a nakon toga će se ponovno raditi procjena stanja i nakon toga će se ponovno odlučit što dalje”, tvrdi Mišura.

Ugrožena tuna – polako se obnavlja, kažu na Institutu za oceanografiju – što zbog mjera, što zbog prirode.

Tunolovci imaju problem

“Ovi koji vjeruju da su te mjere urodile plodom, podržavaju ih i drže da je to zbog tih restriktivnih mjera i kontrola. Međutim, postoje i oni koji smatraju da je tu i priroda umiješala svoje prste da zbog globalnog zatopljenja mora da se sezona mrijesta produljila,” izjavio je Leon Grubišić iz Instituta za oceanografiju.

Međutim, tunolovci sada imaju novi problem: ulov je jača strana priče, kažu, situacija na tržištu slaba: sve je više ribe na tržištu, a u Japanu – zemlji u koju najčešće izvoze, kriza.

“Iz godinu u godinu, s povećanjima kvote cijena pada. Pogotovo ovaj naš biznis hrvatski, dakle s manjom ribom kojoj treba godinu i pol dana da se uzgoji više nije profitabilan. Ne znamo što će nam to u budućnosti donijeti. Za sada, nadamo se da će to ići na bolje”, kaže Zanti.

Pa sada, kažu, traže i pokušavaju probiti i na nova tržišta.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Iz trgovina se povlači sok od rajčice: Pronađeno više bakterija

Objavljeno

-

By

Pixabay

Sok od rajčice – bio proizvođača Beutelsbacher, od 750 mililitara i s rokom trajanja 01.03.2026 povlači se zbog utvrđenog povećanog broja bakterija mliječne kiseline što posljedično može dovesti do fermentacije i kvarenja proizvoda, izvijestio je u srijedu Državni inspektorat Republike Hrvatske.

Sok se prodaje u trgovinama BioPlanet u Splitu , koja poziva potrošače  da u poslovnicama vrate proizvodi u zamjenu za drugi proizvod ili uz povrat novaca.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, navodi se u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

TOPLINSKI VAL / Zabilježena nova rekordna potrošnja električne energije

Objavljeno

-

By

Pixabay

U utorak, 16. srpnja, u 20. satu zabilježena je nova rekordna potrošnja električne energije od 3341 megavatsata (MWh), objavio je dan poslije Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS). 

“U već gotovo dva tjedna dugom toplinskom valu zabilježena je još jedna rekordna, maksimalna potrošnja električne energije i novi ljetni maksimalni iznos satne potrošnje od kada ga bilježi HOPS”, navodi se u priopćenju. 

Očekuju se novi maksimalni satni iznosi potrošnje 

– Iako se, prema planiranim vrijednostima, ne očekuje da bi danas trebao biti postignut novi maksimum u potrošnji električne energije, usporedimo li danas postignutu potrošnju električne energije u iznosu od 3259 MWh u 14. satu s jučerašnjom u istom satu (3219 MWh), uočavamo povećanje od 1,2 posto, stoga možemo očekivati da će danas biti dosegnut jučerašnji maksimalni satni iznos potrošnje električne energije, procjenjuju u HOPS-u.

S obzirom na sve intenzivniju turističku sezonu i sve veću klimatizaciju svih turističkih objekata i radnih prostora te objekata za stanovanje, očekuju da će ovoga ljeta maksimalni satni iznos potrošnje električne energije i dalje nadmašivati do sada zabilježene rekordne vrijednosti.

Opskrba strujom bez teškoća

Iz HOPS-a ističu da je raspoloživost prijenosne mreže na visokoj razini te kako ne očekuju probleme u redovitoj opskrbi električnom energijom. 

“Potrebe za električnom energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju se iz domaćih elektrana te uvozom električne energije, od čega gotovo polovinu čini proizvodnja iz hrvatskog dijela Nuklearne elektrane Krško”, zaključuje se u priopćenju koje je HOPS objavio na svojim internetskim stranicama.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

OPREZ! / Zbog opasne bakterije iz prodaje povučen sendvič

Objavljeno

-

By

unsplash

Novi slučaj opoziva proizvoda zbog smrtonosne bakterije: nakon Studenca, prehrambene artikle povlače i Konzum te Mercator.

Mercator je u utorak obavijestio Upravu za sigurnost hrane Slovenije o preventivnom povlačenju sendviča Minute zbog moguće prisutnosti bakterije Listeria monocytogenes u jednom od sastojaka.

Riječ je o proizvodima Minute Mercator sendvič, piletina, 135 g, EAN 3838900909515, rok trajanja 17.07. i 18.07.2024. te Sendvič s pilećom salamom i svježim krastavcima Minute Mercator, 240 g, EAN 3838900838006, rok trajanja 18.07. i 21.07.2024. godine, prenosi Danica.hr.

Baciti sve

Proizvođač je Mercator, a zemlja porijekla Slovenija. U slovenskoj Upravi za sigurnost hrane kao razlog povlačenja navodi se moguća prisutnost bakterije Listeria monocytogenes u jednoj od komponenti sendviča.

“Potrošači ne bi trebali konzumirati hranu, već je baciti ili vratiti na mjesto kupnje“, ističu u Upravi.

Jedan od tih sendviča prodavao je i Konzum, sestrinska tvrtka Mercatora, a riječ je o Sendviču pileća prsa 134 g, Minute, proizvođača Mercator IP d.o.o., Delavska cesta 12, Slovenske Konjice, Slovenija.

Razlog povlačenja proizvoda je također moguća prisutnost bakterije Listerie Monocytogenes u sirovini.

“Sigurnost naših kupaca nam je na prvom mjestu te smo proizvod uklonili iz prodaje. Molimo kupce da provjere jesu li kupili navedeni proizvod te da ga vrate u najbližu Konzum prodavaonicu gdje će im biti vraćen novac.

Isprika kupcima

Ispričavamo se kupcima na neugodnosti, no u interesu nam je da svi proizvodi koje stavljamo na tržište budu usklađeni s najvišim kriterijima kvalitete i zdravstvene ispravnosti”, kažu danas u Konzumu.

Listeria je, inače, opasna jer može izazvati infekciju središnjeg živčanog sustava. Zaraza može dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), ali i smrti. Liječi se specifičnim antibioticima.

Infektolozi upozoravaju kako bakterija ima posebnu sklonost invaziji moždanog tkiva te ovojnica mozga. Među infekcijama koje se prenose hranom, listerioza je najopasnija jer često završava sa smrtnim ishodom.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu