Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Nadbiskup Zgrablić predvodio misu u katedrali na svetkovinu Duhova. Podijeljen sakrament potvrde 22 krizmanika

Objavljeno

-

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

Na svetkovinu Duhova u nedjelju, 19. svibnja, svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Za vrijeme mise nadbiskup je podijelio sakrament potvrde 22 krizmanika: šesnaest iz katedralne župe sv. Stošije, šestero iz župe sv. Šime i dvojici iz zadarske župe sv. Josipa.

U ime roditelja, nadbiskupa je pozdravio Bogdan Mogilevskij. Rekavši da mladi tim sakramentom upotpunjuju svoje krštenje, poželio je da mladi neustrašivo svjedoče vjeru u uskrslog Gospodina. Nadbiskup je potaknuo krizmanike da ne zaborave biti dobri i hrabri suradnici Božje milosti, kako bi bili blagoslovljeni i kako bi im život bio ispunjen najdubljim čežnjama njihovog bića i srca. „Sve drugo što nas privlači i što nas može trenutno učiniti sretnim, sve što ovaj svijet može pružiti, nema dugog trajanja i može odvesti u prazninu, razočaranje. Traži od nas sve više, dublje i ostavlja nas praznima, neispunjenima, jer samo je u Bogu mir duše“, poručio je mons. Zgrablić mladima, rekavši da Bog nije ravnodušan na ono što osjećamo i kako živimo.

„Krist je djelovao u sili i snazi Duha Svetoga. U svemu što je činio, govorio, naučavao i kad je umro iz ljubavi, u Isusu je radio Duh Sveti jer je u daru svoga života, ovome svijetu dao svu ljubav. I uskrsnuo je silom i snagom Duha Svetoga. Kad je Krist za nas umro, pokazao je kako nas Bog ljubi i kako je na našoj strani. Ali, u sili i snazi Duha Svetoga, Bog nam je u Isusu otkrio još nešto veličanstveno, do čega inače ne bismo došli svojim mislima i razumom. Krist nam je otkrio da Bog nije osamljenik koji živi u nekom savršenstvu svoje sreće i samoće, nego u Bogu postoji komunikacija ljubavi, ja i ti, iz kojeg se rađa mi. U Bogu postoji više osoba, u Bogu je komunikacija osoba“, istaknuo je mons. Zgrablić, naglasivši: „Bog želi da i mi postanemo dio te komunikacije; da ne budemo samo promatrači te stvarnosti izvana, nego da budemo sudionici te ljubavi“. Stoga je u sili Duha Svetoga učinio da budemo sinovi u Sinu.

Nadbiskup je istaknuo da trebamo surađivati s Božjom ljubavlju. „Bog uvijek daje nešto veliko, što je veće od našeg srca i veće od naših želja. To što nam Bog daje nije strano našem biću, neki dodatak, nego ono što mi sami duboko želimo, za čime duboko čeznemo. Čeznemo baš za Duhom Svetim, za puninom života, za dobrim, lijepim. Suradnjom s Duhom Svetim ostvaruje se naša osobnost, da rodimo plodovima – po Božjoj sili i zagrljaju, po ulasku u Kristovo srce, po djelovanju Duha Svetoga, po snazi koju nam Gospodin daruje da ona u nama djeluje, da se njoj prepustimo. Da ne živimo u egoizmu, oslanjajući se samo na našu narav, nego da živimo po Duhu, po nadnaravi, da bi darovi koje nam Gospodin daruje i milost koju nam daruje, u nama donosili plodove“, poručio je mons. Zgrablić.

Prvi plod Duha Svetoga je ljubav koja se umnaža darivanjem drugome, dajući se bez interesa. Tada se rađa veća ljubav u našem srcu. „Ljubav ne može mirovati, nije statična, nego je dinamična. I što više oslobađamo naše biće svoje sebičnosti, to više Božje ljubavi i Božjeg duha može biti u nama, to više nas zahvaća Božja snaga.

Drugi plod Duha Svetoga za kojim čeznemo je radost. Uz ljubav ide radost. Bog nas ispunja radošću koja nije radost od ovoga svijeta, da se nasmijemo nečemu što je netko ispričao, nego radost koja ispunja cijelo biće čovjeka. Radost koju nijedna nevolja ne može poremetiti. Plod Duha je i mir koji nas ispunja do kraja, u punini“, istaknuo je nadbiskup, rekavši da u stanju takvog mira osoba više ništa ne treba. Ima više nego može i poželjeti. „Jer to je svijest duše da je Bog iznad svega, da je Bog prvi, najveće dobro koje nikad ne mogu izgubiti. Sve drugo je manje važno i relativno“, poručio je mons. Zgrablić.

Podsjetivši na stih iz Himna Duhu Svetom: ‘Bez božanstva tvojega, čovjek je bez ičega’, nadbiskup je istaknuo da je Duh Sveti čovjeku jako blizu, bez njega čovjek ne bi mogao opstati. Duh uzdržava sve tjelesne procese u čovjeku. „Duh Sveti je važan za naše postojanje. Kako ćemo  ispravno živjeti, ako ne računamo na onoga koji nam je darovao život, koji nas drži u životu. Svetkovina Duhova je blagdan stvaranja“, poručio je nadbiskup, podsjetivši da je duh Božji lebdio nad vodama, kako je zapisano na početku Knjige Postanka.

„Duh Božji lebdi nad svime. Bog stvara time da iz Boga izlazi njegova riječ. Ta riječ je uvijek duh. Bog po svojoj riječi sve stvara. Djelo Božjeg stvaranja nije dovršeno, nego uključuje i nas. I mi smo djelo Božjeg duha. Božji duh je u jednom trenutku rekao, Tebe hoćuTi budi. I postali smo živi. Božji duh je htio naš život. Naše postojanje nije proizvod neke igre svijeta, nego je plod Božjeg duha, plod Božjeg djela stvaranja. Primili smo život zahvaljujući Božjem htijenju, Božjoj dobroti, Božjem duhu i Božjoj ljubavi koja je iz njega izašla“, poručio je nadbiskup Zgrablić.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

“ŽELITE BITI DIO MOTIVIRANOG TIMA?” / Zadarska Čistoća traži radnike. Donosimo sve detalje…

Objavljeno

-

By

Ako želite biti dio motiviranog tima koji ostvaruje izvrsne rezultate, te svojim radom pridonijeti u daljnjem uspjehu organizacije, postanite član našeg tima.

ŠTO TRAŽIMO?

Radno mjesto: VOZAČ (m/ž)

Radno mjesto: TRANSPORTNI RADNIK (m/ž)

Radno mjesto: POMETAČ JAVNO PROMETNIH POVRŠINA (m/ž)

KOJI SU UVJETI?

VOZAČ (m/ž)

vozački ispit C kategorije

izobrazba vozača (KOD 95)

radno iskustvo nije bitno

TRANSPORTNI RADNIK (m/ž)

radno iskustvo nije bitno

POMETAČ JAVNO PROMETNIH POVRŠINA (m/ž)

radno iskustvo nije bitno

ŠTO NUDIMO?

radni odnos zasniva se na određeno vrijeme s punim radnim vremenom, te s mogućnošću sklapanja ugovora na neodređeno

vozač (beneficirani radni staž)

stimulativna i redovna primanja

plaćen putni trošak i topli obrok

božićnica/uskrsnica

jubilarne nagrade

dar za dijete

plaćen rad blagdanom i vikendom, te prekovremeni rad

 GDJE I KAKO SE PRIJAVITI:

Prijave se podnose preporučenom poštanskom pošiljkom ili osobno na adresu sjedišta Društva: Čistoća d.o.o., Stjepana Radića 33, 23000 Zadar ili u elektroničkom obliku na e-mail adresu: info@cistoca-zadar.hr, a sve s naznakom: „Prijava na natječaj za radno mjesto „VOZAČ TERETNOG VOZILA NOSIVOSTI JEDNAKE ILI VEĆE OD 7.5T “, „TRANSPORTNI RADNIK“ i „POMETAČ JAVNO PROMETNIH POVRŠINA“.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

TRAJE TOPLINSKI VAL! / Temperatura u petak ide do 40°C. Evo kad će osvježenje…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, prijepodne mjestimice do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu će puhati umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji poslijepodne ponegdje prolazno i jak. Danju vruće uz najvišu temperaturu uglavnom između 32 i 36 °C, u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice i malo višu.

U petak pretežno sunčano s povremenom umjerenom naoblakom, osobito na zapadu gdje su potkraj dana mogući pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar većinom slab, prolazno do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni. Najniža temperatura od 18 do 23, na Jadranu od 23 do 27 °C. Najviša dnevna od 35 do 40 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Prevladavat će sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Za vikend na kopnu i na sjevernom Jadranu povećana je vjerojatnost za pljuskove praćene grmljavinom. Vjetar u petak većinom slab jugozapadni, za vikend umjeren sjeverni i sjeveroistočni, duž obale sjeverozapadni. U petak najtoplije uz dnevnu temperaturu od 35 do 40 °C, za vikend dnevna temperatura niža.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Eksplodirala mina? Kod Obrovca stradali češki turisti, dijete poginulo

Objavljeno

-

Jučer oko 18 sati na području Obrovca iz sada neutvrđenog razloga došlo je do eksplozije u kojoj je poginulo dijete, priopćila je Policijska uprava zadarska.

Dvije ženske osobe kolima hitne medicinske pomoći prevezene su u Opću bolnicu Zadar na pružanje daljnje liječničke pomoći.

Policijski službenici osiguravaju mjesto događaja, a nakon što se ispune svi sigurnosni uvjeti, pristupit će se provođenju očevida. Iz policije su za Index rekli da trenutno ne mogu dati više informacija o događaju.

Prema neslužbenim informacijama, budući da je eksplozija bila na otvorenom prostoru, postoji mogućnost da se radi o zaostalom minskom sredstvu.

Više informacija očekuje se tijekom jutra.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu