Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Otvoren novoobnovljeni Dom kulture u Benkovcu

Objavljeno

-

Foto: Iva Perinčić

U petak, 19. travnja 2024. godine u 19,00 sati svečano je otvoren obnovljen i uređen novi Dom kulture Benkovac. Ovo je događaj koji su građani Benkovca i okolice dugo godina iščekivali, jer smo u proteklom vremenu bili svjedoci koliko gradu Benkovcu i građanima nedostaju kvalitetni prostori za organizaciju kulturnih i društvenih događanja i kulturnog života.

Posebno se dugo iščekivalo preuzimanje bivšeg Doma HV od strane državnih institucija, koje se ipak dogodilo u vrijeme mandata tadašnjeg ministra državne imovine Gorana Marića koji je 28. rujna 2018. godine s gradonačelnikom Grada Benkovca Tomislavom Bulićem potpisao Ugovor o darovanju bivšeg Doma HV -a Gradu Benkovcu. Republika Hrvatska kao vlasnik darovala je Gradu Benkovcu bivši Dom HV – a u svrhu provedbe projekta „Rekonstrukcija i dogradnja Doma kulture Benkovac„ kao jednog od najvažnijih projekata Intervencijskog plana Grada Benkovca. Realizacijom ovog projekta stvorili su se preduvjeti za značajniji razvoj društvenih i kulturnih djelatnosti i aktivnosti  na području Grada Benkovca. Grad Benkovac je osnovao ustanovu Pučko otvoreno učilište Benkovac, koje je preuzelo upravljanje nad Domom kulture u Benkovcu.

Na samom početku svečanosti otvaranja novog doma kulture nazočnima se obratio gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić koji je naglasio kako su se u sklopu Intervencijskog plana financirali brojni kapitalni i komunalni projekti grada, vrijedni ukupno 34,5 milijuna eura:

Dom kulture je novi hram kulture Grada Benkovca, kao i budućih generacija našega grada. Ovo je mjesto emocije i mnogih lijepih uspomena naših starijih sugrađana te oslonac je svakog žitelja ovog grada. Izgradnjom i opremanjem ovog Doma stavljamo točku na “i” u kruni višegodišnjeg regeneracije našeg malog grada i infrastrukturnih ulaganja. Zadnji je ovo i najvažniji projekt kulture našeg grada, a još su četiri naselja dobila svoje Domove, Vukšić, Nadin, Lisičić i Smilčić, kazao je gradonačelnik Bulić.

Gradonačelnik je dodao kako je projekt Doma kulture nadmašio sve projekte grada zajedno, pa se opet potvrdila ona stara „Ako Gospodin ne gradi, uzalud se muče graditelji“. Naime, projekt su kroz četiri ideje od početne ideje do realizacije pratili brojni problemi: imovinsko – pravni, izvedbeni i inženjerski.

Rekonstrukcija, pokazalo se, vrlo brzo nakon uvođenja projektanta u radove u veljači 2020. godine, nije zadovoljavala zahtjeve struke. Tako je bilo dodatno temeljenje i konstrukcijsko učvršćivanje koje nije bilo predviđeno projektom, što bi trošak projekta na samom početku podiglo za oko 25 posto. Nakon toga smo shvatili da staroj zgradi, nažalost, nema pomoći. U međuvremenu, raspisali smo novi Natječaj za uklanjanje ruševina starog Doma kako bi dobili na vremenu i uštedili oko 800 tisuća kuna. U novom natječaju dobili smo istog izvođača i u posao ga uveli u veljači 2022. godine, da bi nas zatim tužio za izgubljenu dobit od 2,7 milijuna kuna. Zlonamjerni pojedinci za to su vrijeme protiv nas podnosili kaznene prijave, koje su redom od nadležnih institucija odbačene, a Grad je dobio pravomoćnu presudu kako izvođača nije dužan obeštetiti za izgubljenu dobit. Svojim smo vam odlukama uštedjeli oko četiri milijuna eura u odnosu na prvi projekt koji bi financijski potopio grad za puno manju kvalitetu, poručio je Bulić.

Projektant Doma kulture Benkovac bilo je poduzeće Projekting iz Zagreba, radove je izvodila tvrtka MP Beton iz Solina, a nadzor je bio povjeren poduzeću Investinženjering  iz Zagreba. Ukupna vrijednost ovog projekta je 3.931.840,55 eura, dok je vrijednost projekta za opremanje iznosila 299.000,78 eura. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskih strukturnih fondova u okviru operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” u omjeru 85 %. Razdoblje provedbe projekta bilo je od 1. srpnja 2019. do 29. veljače 2024.

Posebno se zatim zahvalio ravnateljici Razvojne agencije Grada Benkovca Davorki Krnčević, koja je sa svojim zaposlenicima naporno radila kako bi svi projekti grada tekli prema planu i zamislima Gradske uprave.

Otvorenju je prisustvovao je ministar EU fondova Šime Erlić, naglasivši identitetsku važnost Doma kulture za kulturni razvoj grada u sadašnjosti, ali i u prošlosti.

Nekada bivši Dom HV-a, a danas Dom kulture, bio je žarište događanja za prostor Bukovice i Ravnih kotara, te prostor vraćanja duha i života u benkovački kraj koji je mnogo propatio tijekom rata i ratnih razaranja. Zato budite ponosni i sretni na ovaj simbol napretka Benkovca, koji će ovaj grad ponovno učiniti urbanim središtem ovog kraja. Ulaganje u kulturu je ulaganje u sebe, i zato je ovaj projekt toliko bitan za Benkovac, jer on će biti okupljalište mladih, kreativaca, zabave, pjesme, i svega onoga što Benkovac jest, istaknuo je ministar Šime Erlić.

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić potom je blagoslovio Dom kulture, okupljene i buduće zaposlenike, ustvrdivši kako su duhovnost i kultura dvije stvarnosti koje najviše mogu oplemeniti čovjeka.

U svečanom kulturnom programu otvaranja Doma kulture Benkovac nastupili su domaće klape, ženska klapa Kotaranke, muška klapa Asseria, te muška pjevačka skupina KUD-a Branimir Benkovac. Po završetku službenog programa otvaranja Doma  kulture nazočne uzvanike i goste zabavljali su poznati hrvatski glazbenici „4 Tenora“, Đani Stipaničev, Vladimir Garić, Marko Pecotić i Filip Hozjak.

Povodom svečanog otvorenja Doma kulture, Grad Benkovac svojim građanima poklanja dvije besplatne kazališne predstave. U subotu, 20. travnja s početkom u 20:00 sati u Domu kulture gostuje hvaljena predstava HNK Zadar, “Tata” autora Mate Matišića. U nedjelju, 21. travnja s početkom u 17 sati u Benkovac stiže predstava “Snježna kraljica” Glumačkog studija HNK Zadar.

Valja napomenuti da u narednom periodu, kako je to najavio ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Benkovac Matej Pešut, Benkovčani u Domu kulture mogu očekivati filmske projekcije, stand-up nastupe, kazališne predstave, koncerte, odnosno, sve ono što čini aktualnu medijsku i kulturnu scenu.

Tekst: Mile Marić/Anamaria Galović

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice

Objavljeno

-

By

 2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice održat će se 25. svibnja 2024. s početkom u 18:00 sati na Šetalištu kneza Branimira u Benkovcu. Cilj festivala je promocija poduzetništva kao glavnog pokretača gospodarskog razvoja lokalne zajednice. Na festivalu vas očekuje i bogata gastro ponuda, glazbeno.scenski program, radionica modeliranja gline i tombola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarski otočić privukao pažnju stranaca: Tu su i auti i bicikli zabranjeni tijekom ljeta

Objavljeno

-

By

Britanski Sun navodi da vrlo mali broj Britanaca zna za Silbu, otočić u zadarskom arhipelagu, smješten između otoka Premude i Oliba. Na Silbi možete uživati u kristalno čistom moru i skrovitim plažama, a posjećuju ga uglavnom lokalni stanovnici.

Do Silbe je Zadra potrebno je tri sata vožnje trajektom. Maleni otok prostire se na samo 15 četvornih kilometara. Zimi na otoku živi samo 150 mještana, no taj se broj u ljetnim mjesecima penje na 6000.

Samo jedan grad

Automobili su na otoku zabranjeni tijekom cijele godine, dok su bicikli zabranjeni ljeti. Na otoku postoji samo jedan grad koji je prikladno nazvan Silba.

U gradu se nalazi jedna od ključnih znamenitosti otoka – cilindrična kamena kula Toreta. Mještani ga zovu “Kula ljubavi” jer legenda kaže da je mornar sagradio toranj za svoju dragu kako bi ona mogla čekati njegov povratak. No, draga se umorila od čekanja te se udala za drugog. Od ostalih znamenitosti vrijedi spomenuti crkvu sv. Marka, koja je najstarija crkva na otoku.

Predivne plaže

Silba je poznata i po lijepim plažama, a jedna od njih je i Počukmarak, najveća plaža na južnoj strani otoka. U blizini uvale Počukmarak nalazi se mjesto od povijesnog značaja, na kojem su pronađeni sarkofazi.

Naime, istraživači sa zadarskog sveučilišta tu su otkrili 1500 godina star sarkofag. Prema Silba.org, voda oko sarkofaga duboka je samo dva do tri metra, što znači da nije potrebna nikakva ronilačka oprema za razgledavanje podvodnog nalazišta.

Na otoku se nalazi i mnoštvo drugih plaža, uključujući plažu Traticu, šljunčanu plažu na južnoj strani otoka. Turisti su oduševljeni nevjerojatnim zalascima sunca koji se tamo vide.

Sun dalje piše da Hrvatskoj svakako ne manjka malo poznatih otoka koje turisti mogu posjetiti, a osim Silbe, navode da se svakako isplati posjetiti i Drvenik Veli i Krknjaš Veli koji je poznat i kao Plava laguna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Požar u stanu na Pagu

Objavljeno

-

By

Policija je u utorak, 21. svibnja u 11.30 sati zaprimila dojavu o izbijanju požara u stanu u Mandrama na  Pagu, a po dojavi su na mjesto događaja upućene žurne službe.

Požar su ugasli vatrogasci JVP Pag, a nakon što su stvoreni uvjeti za obavljanje očevida, policijski službenici su u suradnji sa inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja obavili očevid kojim je utvrđeno kako je do požara došlo u stanu na trećem katu stambene jedinice uslijed kvara na električnim instalacijama u prostoriji kuhinje stana, u kojem je boravila 96-godišnjakinja, koja je po HMP-i prevezena u zadarsku bolnicu na pružanje liječničke pomoći, gdje je konstatirano kako nije zadobila ozlijede.

U požaru, u kojem je izgorjela unutrašnjost stana je nastala veća materijalna šteta, a o događaju će policija putem posebnog izvješća upoznati nadležno državno odvjetništvo.

 
Nastavi čitati

U trendu