Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROJEKT BUDUĆNOSTI / Za 570 kanalizacijskih i 346 vodoopskrbnih priključaka u biogradskoj rivijeri 6,7 milijuna eura

Objavljeno

-

Komunalac d.o.o. u sklopu aglomeracije Biogradska rivijera provodi radove na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura ili 50 milijuna kuna, sve za 570 kanalizacijskih i 346 vodovodnih priključaka

Komunalac d.o.o. u sklopu aglomeracije biogradske rivijere koja obuhvaća bivšu općinu Biograd (grad Biograd, općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Tkon, Pašman), u izgradnji kanalizacije te u rekonstrukciji vodovodnih cjevovoda i uređaja trenutačno na više lokacija izvodi višemilijunske radove izraženim u eurima.

– Između ostalog u tijeku su radovi na projektu “Kosa istok-zapad” za poboljšanje infrastrukture u vrijednosti od 6,7 milijuna eura ili 5,3 milijuna eura bez PDV-a, kazao je Marin Colić, direktor biogradskog Komunalca.

Ovaj značajan iznos ulaganja odražava važnost i obim projekta te predstavlja dugoročnu investiciju u infrastrukturu ovog područja. Projekt obuhvaća rekonstrukciju vodovoda, odvodnju, izgradnju tlačnog cjevovoda te izgradnju kanalizacijskih i vodovodnih kućnih priključaka.

– Jedan od ključnih elemenata projekta izgradnje fekalne odvodnje sustava Kosa istok – zapad je rekonstrukcija vodovoda čija će duljina iznositi impresivnih 5239,9 metara, rekao je Colić.

Moderna odvodnja, učinkovit vodovodni sustav

Tehnički direktor Komunalca je Krunoslav Pešić, a financijska direktorica Jelena Jelić. Radove izvodi tvrtka Golemi vlasnika Vinka Golema iz Vrane, stručni nadzor Aniva inženjering d.o.o. Glavni nadzorni inženjer je Josip Krolo, dok je voditelj projekta tvtrka Hidroprojekt-ing d.o.o. Zagreb, po imenovanju Vesna Grizelj Šimić.

Rekonstrukcija će osigurati pouzdan i učinkovit vodovodni sustav pružajući kvalitetnu opskrbu vodom stanovnicima na tom području. Odvodnja je također važan aspekt projekta, s planiranih 9.708 metara novih odvodnih kanala, rekao je Colić.

Ova mjera ima cilj poboljšati odvodnju i smanjiti rizike od poplava u tom području osiguravajući sigurno okruženje za stanovnike.

– Projektom je predviđeno 570 komada kućnih priključaka na kanalizacijsku mrežu i 346 priključaka na vodoopskrbnu mrežu, objavio je Marin Colić.

U finalnoj gradnji je kanalizacijski tlačni cjevovod u duljini od 262,0 metara te kanalizacijska crpna stanica CS Torovi te 1.857 metara vodoopskrbnog cjevovoda.

Stabilan i snažan protok vode

– Projektom je u visini od 770.302,73 eura obuhvaćena je izgradnja crpne stanice ‘’Torovi’’ i izgradnja novog tlačnog vodoopskrbnog cjevovoda od crpne stanice ‘’Torovi’’ do spoja s vodoopskrbnim cjevovodima unutar zone zanatskih djelatnosti, te izmještanje dijela cjevovoda VS ‘’Straža’’ – Pakoštane, reći će Kruno Pešić, tehnički direktor Komunalca.

Dokumentacija za tehnički pregled je spremna nakon kojeg će se izdati pravomoćna uporabna dozvola.

– Cilj je poboljšanje sustava vodoopskrbe za Industrijsku zonu Biograd na Moru i novu Zonu servisnih i zanatskih djelatnosti Sveti Filip i Jakov, osiguranje dovoljnog tlaka u mreži za normalno funkcioniranje, ugradnja mjerne opreme koja će biti u funkciji nadzora, smanjenje vodnih gubitaka te izmještanje postojećeg cjevovoda DN 600 iz privatnih parcela

– Tlačni cjevovod, koji će biti izgrađen u duljini od 262 metra, pružit će dodatnu podršku vodovodnom sustavu, omogućavajući stabilan i snažan protok vode, zaključio je Pešić.

Nakon uskrsnih blagdana radovi se izvode bez prekida i, moglo bi se reći, u okvirima predviđenih rokova.

Izvor: Zadarski tjednik

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Predizborni skup HDZ-a u Zadru – predstavljeni kandidati za EU izbore

Objavljeno

-

By

“EU izbori 9. lipnja drugo su poluvrijeme utakmice koju smo pobijedili 17. travnja – želimo potvrditi obnovljeno povjerenje hrvatskih građana! A to želimo jer su naše europske politike nastavak onih nacionalnih, s kojima smo osigurali ekonomski i socijalni napredak & ostvarili strateške ciljeve, od teritorijalnog povezivanja i energetske neovisnosti Hrvatske do rekordno visokih plaća i najvećeg zaposlenosti u povijesti! Veselimo se ovim izborima, pozivamo sugrađane da na njih iziđu u što većem broju & sudjeluju na najvažnijem demokratskom događaju europskog kontinenta ove godine!” – poručio je jučer u Zadru Andrej Plenković, nositelj liste, dodajući:

„Izborni program #HrvatskaSnažnaVažna sinteza je svih nedvojbenih postignuća HDZ-a i naše Vlade, s jasnom vizijom Hrvatske i EU budućnosti, pa je potpuno legitimno da oni koji su zemljom upravljali proteklih 8 godina s ponosom, bez lažne skromnosti, ističu da su se izborili da Hrvatska dobije nezapamćenih 25 milijardi € EU sredstava za desetljeće ubrzanog razvoja koje je pred nama. Na žaljenje proturazvojne ljevice, Hrvatska će u 2024. imati gospodarski rast od 3,3% – drugi najsnažniji u cijeloj EU, odmah nakon Malte! A o kakvom je to uspjehu riječ, dovoljno svjedoči podatak da će EU u prosjeku rasti 1%, a Eurozone 0,8%. I ponovit ću po 100. put jer ta činjenica strašno žulja oporbu: ništa od svega ovog ne bi bilo moguće bez političke stabilnosti & naše politike modernog suverenizma, kojom koristimo nikad čvršći međunarodni položaj i nikad jači utjecaj EU na dobrobit hrvatskog naroda, svih građana i čitave zemlje“.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VRIJEME ZA SPIZU? / U nedjelju u Zadru rade ove trgovine i trgovački lanci…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Uvala Bregdetti 23 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

RIBOLA

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Krste Odaka 5a – od 7 do 21

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POTICANJE PODUZETNIŠTVA / Potpisan ugovor o poslovnoj suradnji između Zadarske županije i HBOR-a

Objavljeno

-

By

Zadarska županija  i HBOR potpisali su Ugovor o Poslovnoj suradnji u provedbi programa kreditiranja „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ i „Investicije privatnog sektora“ . U ime Zadarske županije Ugovor je potpisao župan Božidar Longin, a u ime HBOR-a predsjednik Uprave Hrvoje Čuvalo.

Riječ je o Ugovoru kojim će se poticati poduzetništvo na području Županije, odobravanjem subvencioniranih kredita izravno odnosno putem poslovnih banaka, poslovnim subjektima koji ulažu na području Županije neovisno o sjedištu odnosno prebivalištu.

S ciljem poticanja poduzetništva na području Županije, kreditna sredstva za prihvatljive korisnike kredita će osigurati HBOR izravno ili posredstvom poslovnih banaka, a sredstva subvencije kamate korisnicima kredita u visini od 2 postotna poena će osigurati Županija.

Naglašavajući kako je riječ o važnom programu župan Božidar Longin je istaknuo da je HBOR više puta potvrdio svoje postojanje, posebno u vremenu nakon Domovinskog rata u obnovi ratom razrušenog područja.

„Koristim ovu prigodu zahvaliti HBOR-u na svemu do sad učinjenom te  ponosno naglašavam kako smo danas jedna od najrazvijenijih županija i  imamo se s čime podičiti.  Danas  HBOR  potiče  malo i srednje poduzetništvo, a ugovor  koji danas potpisujemo omogućit će provedbu programa za mlade, žene i početnike te  dati  podršku toj grupi koja tek  kreće u poduzetništvo. Zahvaljujem HBOR-u i poslovnim bankama koje će se uključiti ovu provedbu“, rekao je župan Božidar Longin.

„Zahvaljujući subvenciji vaše županije vaši lokalni poduzetnici ovdje mogu dobiti povoljnije uvjete financiranja za svoje investicije. Povoljniji uvjeti financiranja ovdje znače niže kamatne stope koje će biti niže za dva posto, to znači da ako poduzetnici kod HBOR-a mogu dobiti kredit uz kamatnu stopu od tri posto, neće plaćati tri nego jedan posto, a tu razliku od dva posto plaćat će Županija.“, rekao je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

Krediti se, prema ovom Ugovoru, mogu odobravati mikro, malim i srednjim poslovnim subjektima (trgovačkim društvima, obrtima, fizičkim osobama koje samostalno obavljaju djelatnost, zadrugama i profitnim ustanovama) za prihvatljive projekte te uz uvjete definirane kreditnim programima HBOR-a Poduzetništvo mladih, žena i početnika i Investicije privatnog sektora važećim u trenutku donošenja odluke o odobrenju kredita, osim za ulaganja u djelatnosti primarne poljoprivredne proizvodnje[1] i sektor ribarstva.

Najviši iznos kreditnih sredstava za koje se subvencionira kamata odobrena u okviru programa  Investicije privatnog sektora  je 400.000,00 eura.

[1] “Primarna poljoprivredna proizvodnja” znači proizvodnja proizvoda iz tla ili stočarstva bez obavljanja dodatnih radnji kojima bi se promijenila priroda tih proizvoda, a obuhvaća uglavnom djelatnosti  iz NKD područja A Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, odjeljak 01 Biljna i stočarska proizvodnja, lovstvo i uslužne djelatnosti povezane s njima.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu