Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KONFERENCIJA NA SVEUČILIŠTU U ZADRU / Klimatske promjene zahtijevaju nove tehnologije i zelenu transformaciju

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru danas se održava konferencija “Održivo plavo gospodarstvo u kontekstu klimatskih promjena i degradacije bioraznolikosti potaknuto morskim tehnologijama”, u organizaciji Digitalnog Inovacijskog Huba Innovamare i Sveučilišta u Zadru. Konferencija bi trebala ponuditi rješenja za izazove održivog plavog gospodarstva u EU i diljem svijeta, uzimajući u obzir utjecaj klimatskih promjena i degradaciju bioraznolikosti.

– Plava ekonomija more vrednuje kao izvor života i medij komunikacije koji utječu na ekosustave i lokalne zajednice. U riječima ekologija i ekonomija i korijenu je grčka riječ oikos, koja znači dom. Bilo bi izvrsno kada bi oni koji se bave i jednim i drugim obalu i more doživljavali  kao kuću u kojoj su domaćini i koju namjeravaju ostaviti svojim potomcima. To je moguće ako se aktivnosti koje se zbivaju u  prostoru mora, na obali i otocima, zbivaju uvažavajući načela održivosti, uključivosti i pametnog razvoja. Naše sveučilište bavi se znanstvenim istraživanjima, ali u sve većoj mjeri transferom tehnologija, uspostavljanjem harmonije između prostora za razvojem i zaštitom prostora. Razmišljanje o inovacijama izvrsna je prilika da ne upućujemo samo kritike, nego i tražimo rješenja, istaknuo je u pozdravnoj riječi rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.

Sudionike je pozdravio i zadarski gradonačelnik Branko Dukić, koji je rekao kako je zadarsko gospodarstvo naslonjeno na more te najbolje rezultate postiže u pomorstvu, turizmu i marikulturi. U nastojanju da se ti procesi odvijaju na održiv način konzultirala se znanstvena zajednica, ali i upoznavala iskustva drugih sredina u Europi.

– Danas smo pred novim izazovom klimatskih promjena koje zahtijevaju nove tehnologije. Zelena transformacija traži jačanje svijesti svakoga od. Susreti poput ovog najbolji su put u pronalasku ravnoteže između gospodarstva i sačuvane bioraznolikosti morskog okoliša, rekao je gradonačelnik Dukić.

 Veleposlanik Republike Italije  Paolo Trichilo i zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške u Hrvatskoj također su naglasili važnost održivih praksi u plavoj ekonomiji, budući da su klimatske promjene i pretjerano korištenje resursa prijetnje svim društvima u svijetu.

Zanimljive rasprave i prezentacije sudionika na konferenciji dat će uvid na koje načine digitalna i zelena transformacija s inovativnim morskim tehnologijama može biti alat za bolje praćenje i zaštitu morskih ekosustava. Donositelji odluka iznosili su iskustva o tome kako podupiru ovaj proces digitalne i zelene transformacije, a predstavnici privatnog sektora izazove s kojima se susreću u kontekstu klimatskih promjena i bioraznolikosti.

Organizatori konferencije su Digitalni Inovacijski Hub Innovamare i Sveučilište u Zadru koji kroz svoj primjer uspješne suradnje otvaraju nove prilike za partnerstva koja će doprinijeti kreiranju rješenja kao odgovora na postojeće izazove očuvanje bioraznolikosti i očuvanja u području plavog gospodarstva.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDAN TIJELOVA I DAN DRŽAVNOSTI / Provjerite gdje ćete u četvrtak moći u kupovinu…

Objavljeno

-

By

Veći marketi i supermarketi, odnosno trgovački lanci u Zadru u četvrtak, na blagdan Tijelova i Dan državnosti RH neće raditi. Na vrijeme se pobrinite za sve što vam treba…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

zatvoreno

KONZUM:

zatvoreno

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

zatvoreno

RIBOLA

zatvoreno

PEVEX

zatvoreno

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVORENE PRIJAVE / Pridružite se radionicama izrade jezerske ogrlice u Gradskoj straži

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrlice

Radionice se održavaju u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. 

Radionice su namijenjene građanstvu, termini će se odredi prema najavi. Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

Vez jezerske ogrice je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u jezerima na otoku Murteru. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u Jezerima. U Jezerima način uresa perlicama naziva se vez staklenim perlicama.

Ogrice su bile karakteristične za otok Murter,a u ostalom dijelu sjeverne Dalmacije sačuvan je samo jedan primjerak iz Novigrada kod Zadra. Jedino je u jezerima to umijeće sačuvano kao živa i kontinuirana tradicija od samog pojavljivanja do današnjeg dana. Već preko 50 godina u KUD- u Koledišće u Jezerima postoji i radionica izrade ogrica koja prenosi znanje na mlađe generacije prema originalnim sačuvanim primjerima ili po sjećanju. To je posebno u svojoj sredini osvijestio Nenad Milin koji je i glavni voditelj ove radionice. Djelujući kao voditelj KUD- a Koledišće preko pedeset godina svoga djelovanja poticao je sve oblike tradicijskog stvaralaštva karakterističnog za Jezera te su neki , kao npr. I vezenje ogrica, postali sastavni dio suvremene svakodnevnice.

Proljetna radionice  traju ukupno petnaest sati u periodu od 27. 05. do 30.06.2024.

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 0922916995

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠE VIJESTI / Produženi vikend u znaku jakog vjetra, kiše i pljuskova s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas u prvom dijelu dana promjenljiva naoblaka, lokalno i kiša. Zatim sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 20 i 25 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženi i obilni. Najmanja vjerojatnost za njihovu pojavu je duž dalmatinske obale. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje nestabilno te uobičajeno toplo. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom. Pritom će lokalno biti izraženi i obilni, osobito u petak. Vjetar na kopnu slab, u subotu umjeren jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, u subotu južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu