Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ODJEL ZA EKONOMIJU SVEUČILIŠTA U ZADRU ORGANIZIRAO BESPLATNE RADIONICE IZRADE POSLOVNIH PLANOVA / “Srednjoškolci postali poduzetnici na jedan dan”

Objavljeno

-

Odjel za ekonomiju Sveučilišta u Zadru održao je u suradnji s tvrtkom Digital park besplatne radionice izrade poslovnih planova za učenike srednjih škola. Radionice su se održale 5. travnja 2024. na Odjelu za ekonomiju Sveučilišta u Zadru na Višnjiku, Splitska ulica 1. Radionicama je prisustvovalo ukupno 28 učenika različitih srednjih škola.

U uvodnom govoru u cilju motivacije učenika, Luka Perović, direktor tvrtke Digital park, istaknuo je na temelju vlastitog iskustva studiranja dva čimbenika kao najvažnija za uspješno i kvalitetno studiranje. To je svakako marljivo i vrijedno učenje s ciljem stjecanja trajnih znanja vještina kao sigurnog temelja za buduće snalaženje na tržištu rada te upoznavanje, druženje te razmjenu znanja i vještina s drugim studentima.

“Radionice izrade poslovnih planova osmislili smo s ciljem promoviranja poduzetničkog načina razmišljanja koji nije rezerviran samo za poduzetnike. Poduzetnički način razmišljanja i poduzetničke vještine poput kreativnosti, inovativnosti, samoinicijative i sposobnosti rješavanja problema korisne su za sve pojedince bez obzira na njihovu profesiju. Ove vještine stoga potiču osobni i profesionalni razvoj. Iz tog razloga radionice izrade poslovnih planova organizirat ćemo i narednih godina” istaknuo je pročelnik Odjela za ekonomiju doc.dr.sc. Jurica Bosna.

Edukacijski dio radionica vodile su asistentice Marijana Jerić, mag.oec. i Monika Hordov, mag.oec. Učenici su na radionicama dobili praktične savjete i alate potrebne za izradu poslovnih planova čime su stekli poduzetničke kompetencije planiranja. Razvili su vještine osmišljavanja poslovnih strategija i rješavanja problema u poduzetničkom kontekstu.

Nakon edukacijskog dijela polaznici su imali priliku testirati svoja stečena znanja radeći u timu. U natjecateljskom dijelu ukupno jedanaest učeničkih timova se međusobno natjecalo u rješavanju tri zadatka. Zadatke su osmislile voditeljice radionice s profesoricom Ivonom Mikulandrom Volić, višom predavačicom i Lukom Perovićem,  direktorom tvrtke Digital park.

Učenici su oformili timove kroz koje su stvorili suradnju, podijelili ideje, vještine i resurse te ukomponirali svoje različite perspektive i talente kako bi kroz zajednički rad izradili kvalitetne poslovne planove. Važno je naglasiti da timski rad potiče razvoj vještina suradnje rješavanja problema, te omogućuje učenicima da steknu iskustvo rada u grupi, što je od presudne važnosti za njihov daljnji razvoj i buduće karijere.

U prvom zadatku timovi su morali osmisliti poslovni plan gdje je fokus bio na kreativnom razmišljanju i razvoju poslovne ideje. Potrebno je bilo osmisliti poslovne strategije i rješenja problema u poduzetničkom kontekstu.

U drugom zadatku bilo je potrebno izraditi Media plan za promociju poduzeća na temelju dobivenih inputa. Učenici su trebali temeljito razmotriti svaki ponuđeni oglasni kanal i argumentirati svoje odluke raspodjele budžeta i perioda za koji su se odlučili u skladu s ciljevima promocije i ciljnim tržištem.

Treći zadatak odnosio se na osmišljavanje društveno odgovorne komponente tvrtke koju su odabrali.

Tvrtka Digital park predstavljala je primjer dobre prakse koja se od svog osnutka pozicionira kao društveno odgovorno poduzeće. Kako bi isto postigla unutar svoje poslovne politike ugradila je društvenu i ekološku komponentu. Društvena komponenta ogleda se u jedinstvenom poslovnom modelu koji podrazumijeva mjesečnu pripremu i organizaciju različitih tema unutar spektra prihvaćenih društveno odgovornih tema. Navedenom akcijom, pružaju priliku u prvom redu neprofitnim organizacijama (Udrugama) da svoje aktivnosti i rad promoviraju putem atraktivnog, modernog medija bez troška.

Digital park nikada ne naplaćuje oglašavanje, a izmjenama teme svaki mjesec pruža se prilika mnogima u promociji svojih aktivnosti. Također, Digital park svojom poslovnom politikom obvezao se dio ostvarenog profita redistribuirati za kupnju i sadnju stabala čime želi potaknuti proširenje zelenih zona i parkova.

Tvrtka Digital park osigurala je ukupno 900 eura za dodjelu nagrada najuspješnijim timovima (tri nagrade po 300 eura). U povjerenstvu za odabir najboljih timova sudjelovali su Luka Perović, mag.oec. (Digital park, direktor), Ivona Mikulandra Volić, viši predavač i izv.prof.dr.sc. Sonja Brlečić Valčić (Odjel za ekonomiju Sveučilišta u Zadru).

Najuspješniji tim u rješavanju prvog zadatka bio je tim naziva KOVA, članovi:

–           Dominik Kovačević

–           Antonio Kovačević

Učenici Gimnazije Frane Petrića u Zadru.

Najuspješniji u rješavanju drugog zadatka bio je tim naziva ETA, članovi:

–           Ena Šimičević

–           Toni Jurjević

–           Adrian Milin

Učenici srednje Ekonomske i birotehničke škole u Zadru.

Najuspješniji u rješavanju trećeg zadatka bio je tim naziva 300€, članovi:

–           Frane Žmire

–           Roko Krupić

–           Juraj Veselinović

Učenici srednje Ekonomske i birotehničke škole u Zadru.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDAN TIJELOVA I DAN DRŽAVNOSTI / Provjerite gdje ćete u četvrtak moći u kupovinu…

Objavljeno

-

By

Veći marketi i supermarketi, odnosno trgovački lanci u Zadru u četvrtak, na blagdan Tijelova i Dan državnosti RH neće raditi. Na vrijeme se pobrinite za sve što vam treba…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

zatvoreno

KONZUM:

zatvoreno

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

zatvoreno

RIBOLA

zatvoreno

PEVEX

zatvoreno

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVORENE PRIJAVE / Pridružite se radionicama izrade jezerske ogrlice u Gradskoj straži

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrlice

Radionice se održavaju u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. 

Radionice su namijenjene građanstvu, termini će se odredi prema najavi. Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

Vez jezerske ogrice je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u jezerima na otoku Murteru. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u Jezerima. U Jezerima način uresa perlicama naziva se vez staklenim perlicama.

Ogrice su bile karakteristične za otok Murter,a u ostalom dijelu sjeverne Dalmacije sačuvan je samo jedan primjerak iz Novigrada kod Zadra. Jedino je u jezerima to umijeće sačuvano kao živa i kontinuirana tradicija od samog pojavljivanja do današnjeg dana. Već preko 50 godina u KUD- u Koledišće u Jezerima postoji i radionica izrade ogrica koja prenosi znanje na mlađe generacije prema originalnim sačuvanim primjerima ili po sjećanju. To je posebno u svojoj sredini osvijestio Nenad Milin koji je i glavni voditelj ove radionice. Djelujući kao voditelj KUD- a Koledišće preko pedeset godina svoga djelovanja poticao je sve oblike tradicijskog stvaralaštva karakterističnog za Jezera te su neki , kao npr. I vezenje ogrica, postali sastavni dio suvremene svakodnevnice.

Proljetna radionice  traju ukupno petnaest sati u periodu od 27. 05. do 30.06.2024.

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 0922916995

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠE VIJESTI / Produženi vikend u znaku jakog vjetra, kiše i pljuskova s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas u prvom dijelu dana promjenljiva naoblaka, lokalno i kiša. Zatim sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 20 i 25 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženi i obilni. Najmanja vjerojatnost za njihovu pojavu je duž dalmatinske obale. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje nestabilno te uobičajeno toplo. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom. Pritom će lokalno biti izraženi i obilni, osobito u petak. Vjetar na kopnu slab, u subotu umjeren jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, u subotu južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu