Connect with us

Svijet

Virus o kojem se malo zna odnio prvu ljudsku žrtvu: Stanovnici su pozvani da budu na oprezu

Objavljeno

-

Stariji muškarac u Sjedinjenim Američkim Državama umro je od aljaških boginja i smatra se prvom žrtvom te bolesti nedavno otkrivene na Aljasci.

Završio je u bolnici u studenome prošle godine te je preminuo krajem siječnja. Bolovao je od karcinoma i imao oslabljeni imunosni sustav, što je moglo pridonijeti težini bolesti, objavili su dužnosnici, prenosi Dnevnik.hr.

Aljaške boginje, poznatije po akronimu AKPV, povezane su s velikim boginjama, kravljim boginjama i običnim boginjama. Simptomi zaraze uključuju osip, oticanje limfnih čvorova i bolove u zglobovima i mišićima, piše Guardian.

Prvi slučaj zaraze zabilježen je još 2015. godine, a otad je zdravstvenim službama prijavljeno samo šest slučajeva. Svi zaraženi živjeli su na području Fairbanksa, koji je udaljen 483 kilometara od poluotoka Kenai, na kojem je živio muškarac koji je preminuo u siječnju.

Svi ranije zaraženi imali su blage oblike bolesti i oporavili su se bez hospitalizacije.

Prijenos virusa sa životinja na ljude

Zasad nije poznato kako se AKPV prenosi, no sumnja se da bi virus mogao biti zootonskog podrijetla, odnosno da može prijeći sa životinja na ljude. Navodi se da postoje dokazi o infekciji tom bolešću kod nekoliko vrsta malih sisavaca na području Fairbanksa, među njima i kod crvenoleđe voluharice i najmanje jednog kućnog ljubimca.

Muškarac koji je preminuo brinuo se za mačku lutalicu u svom domu, no ona je bila negativna na virus. Ipak, redovito je lovila male sisavce i često grebala muškarca. Sumnja se da je mačka nosila virus na kandžama i prenijela ga na muškarca kada ga je ogrebala.

U službenom izvješću o ovom slučaju navodi se da je imao ogrebotinu oko pazuha gdje su uočeni prvi simptomi zaraze: Crvene lezije, odnosno osip.

Dužnosnici kažu da dosad nije bilo dokumentiranih slučajeva prijenosa virusa na ljude, ali su preporučili onima koji sumnjaju da su možda zaraženi aljaškim boginjama stave zavoje na mjesta gdje imaju osip i lezije.

Vlasti su pozvale stanovnike Aljaske da budu oprezni u doticaju s divljim životinjama kako bi izbjegli moguću infekciju aljaškim boginjama.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi

Objavljeno

-

Sjedinjene Države i 17 drugih zemalja su danas uputile apel Hamasu da oslobodi taoce kao put za okončanje krize u Gazi. “Pozivamo na trenutačno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi više od 200 dana”, stoji u priopćenju zemalja, što je visoki američki dužnosnik nazvao izvanrednom slikom jednoglasja.

Tih 18 zemalja ima državljane koje drži Hamas šest mjeseci nakon što je palestinska militantna skupina pokrenula napad na južni Izrael i ubila 1200 ljudi. Potpisnici su čelnici Sjedinjenih Država, Argentine, Austrije, Brazila, Bugarske, Kanade, Kolumbije, Danske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Srbije, Španjolske, Tajlanda i Britanije.

“To bi dovelo do trenutnog i produljenog prekida vatre u Gazi”

“Naglašavamo da bi dogovor koji je na stolu za oslobađanje talaca doveo do trenutnog i produljenog prekida vatre u Gazi, što bi omogućilo val dodatne potrebne humanitarne pomoći koja bi se trebala isporučiti diljem Gaze, i do vjerodostojnog kraja neprijateljstava”, rečeno je u izjavi.

Visoki američki dužnosnik, informirajući novinare o izjavi, rekao je da bi mogao postojati put za postizanje sporazuma o talačkoj krizi, ali da nije potpuno uvjeren. Nije pojasnio, ali je rekao da rješenje ovisi o “jednom čovjeku”, vođi Hamasa, Yahyi Sinwaru.

 
Nastavi čitati

Svijet

Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera

Objavljeno

-

Španjolski državni odvjetnik, kojeg imenuje kralj na preporuku vlade, zatražio je danas od suda u Madridu da zatvori korupcijsku istragu protiv supruge premijera Pedra Sancheza jer “nema indicija kaznenog djela”.

Sudac u Madridu je izvijestio jučer da je otvorio preliminarnu istragu nad 59-godišnjom Begoñom Gómez. Premijerovu suprugu je sucu prijavio sindikat Manos Limpios (Čiste ruke) temeljem medijskih informacija prema kojima je davala pisma preporuke sa svojim potpisom poduzetnicima koji su se javljali na javne natječaje. Time je, navedeno je u prijavi, koristila svoj položaj i utjecaj kako bi njoj bliske osobe dobivale javni novac i poslove.

Organizacija Manos Limpias rekla je ranije da svoju tužbu temelji na medijskim izvješćima i da ne može jamčiti za njihovu istinitost, a voditelj organizacije Miguel Bernad rekao je da su izvješća proslijeđena sucu iz “građanske dužnosti” i zanijekao da je akcija politički motivirana.

Bernad se 1980-ih natjecao na dva europska izbora kao kandidat krajnje desne Nacionalne fronte 1980-ih.

“Nema indicija da je počinila kazneno djelo”

Manos Limpias je odlučio zatražiti od suda da pokrene istragu Gomezova poslovanja nakon što tužitelji nisu djelovali na vlastitu inicijativu, a istražni sudac će odlučiti jesu li medijska izvješća istinita ili ne, rekao je.

Konzultantska kompanija poduzetnika Carlosa Barrabésa, prema prijavi, dobila je 10 milijuna eura od javne tvrtke u nadležnosti ministarstva gospodarstva. Taj poduzetnik je kasnije uspostavio poslijediplomski studij kojim upravlja Gómez na sveučilištu Complutense u Madridu.

U prijavi je spomenuta veza premijerove supruge i s turističkom kompanijom Globalia koja je bila sponzor obrazovnog centra “Africa Center del Instituto de Empresa” kojim je upravljala Gómez. Španjolska vlada je sa 600 milijuna eura javnog novca spašavala zrakoplovnu kompaniju Air Europa, čiji je vlasnik Globalia.

Državno odvjetništvo je poslalo žalbu na sud u Madridu navodeći da nema “indicija da je time počinila kazneno djelo”, izvijestila je radijska postaja La Sexta.

 
Nastavi čitati

Svijet

Andrew Tate: Ako muškarac sa 40 godina ima manje od petero djece, on je gej

Objavljeno

-

Andrew Tate, optužen za trgovinu ljudima i seksualno iskorištavanje, ima novu mudrost za svoje pratitelje na Twitteru. Teško ju je prepričati, pa je, evo, citiramo.

“Seks je za stvaranje djece. Svaki muškarac koji ima seks sa ženama zato što je to dobar osjećaj je homoseksualac. ‘Oh, mom piši je lijepo, ovo je super!’ U stvari, ako imate 40 godina i manje od petero djece, vjerojatno ste gay. Sav taj ugodan osjećaj i gotovo nimalo genetskog naslijeđa?”, napisao je Tate na Twitteru.

Suludu objavu vidjelo je 16 milijuna ljudi, a lajkalo je 52 tisuće pratitelja.

Twitter je objavu odmah označio i demantirao ga napisavši da je osoba koja se seksa sa ženama – heteroseksualac.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu