Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOĆ MUZEJA / U Muzeju antičkog stakla Bijenale, društvene igre, radionice, film… Donosimo PROGRAM…

Objavljeno

-

Muzej antičkog stakla u Zadru za ovogodišnje izdanje manifestacije Noć muzeja priprema bogat i zanimljiv program koji uključuje otvorenje nove velike izložbe 1. hrvatskog bijenala umjetničkog stakla, turnir u antičkoj društvenoj igri Mlin, pedagoško-edukativne radionice za djecu, stručno vodstvo po stalnom postavu za odrasle i djecu, prikazivanje filma o vitrajima u sklopu privremene izložbe “Kratka povijest prozorskog stakla”, demonstracije puhanja stakla i izrade staklenih predmeta na plameniku, nagradnu lutriju te popust na suvenire i publikacije.

MAS – PROGRAM ZA 19. NOĆ MUZEJA

Izložbe:

  • 19,00 sati – otvorenje 1. hrvatskog bijenala umjetničkog stakla, velike skupne izložbe u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja.

Za ovu izložbu je selektiran čak 71 rad hrvatske suvremene umjetničke produkcije staklu. Ovo prvo izdanje zamišljeno je kao revijalna skupna izložba, bez dodjele nagrada, u svrhu promocije i najave same manifestacije, koja će već s drugim izdanjem 2026. godine donijeti isključivo nove radove u staklu.

Uz izložbu je izdan i veliki katalog na 144 stranice u kojem su publicirani svi selektirani radovi, uz umjetničke izjave i životopise autora.

Autorica idejnog koncepta i kataloga te kustosica izložbe je Jadranka Belevski, muzejska savjetnica dokumentaristica.

  • 18,00 – 00,00 sati  – Izložba “Kratka povijest prozorskog stakla” prikazuje povijesni presjek primjene i izrade prozorskog stakla s naglaskom na njegovoj podređenosti pripadajućoj arhitekturi. Za razliku od staklenog posuđa čija se svrha ostvaruje u izravnoj, svakodnevnoj konzumaciji, prozorsko staklo samo po sebi nije dovršen proizvod. Njegova se puna namjena ostvaruje tek u cjelini prozorskog otvora.

Autorica izložbe je Vedrana Jović Gazić, viša kustosica. Izložba je postavljena u maloj izložbenoj dvorani Muzeja. Također uz ovu izložbu je tiskan i dvojezični hrvatsko-engleski katalog koji će se moći kupiti uz 20% popusta u muzejskoj suvenirnici.

  • 18,00 – 00,00 sati – MiniMas: Stakleni pršljen za vreteno. Izložba iz ciklusa didaktičko-informativnih izložbi malog formata. Autorica izložbe je Petra Govorčin muzejska kustosica – pedagoginja.

Demonstracije:

  • 20,00 – 22,00 sati – Demonstracija puhanja stakla. Muzejski staklopuhač Marko Štefanac uz gosta staklopuhača Bojana Podhraškog i ove će godine posjetiteljima demonstrirati  izradu replika antičkog stakla metodom slobodnog puhanja stakla i puhanja u kalup.
  • 19,30 – 22,30 sati – Demonstracija izrade staklenih perli na plameniku. Koristeći se raznobojnim staklenim štapićima, voditeljica radionice i staklopuhačica Antonija Gospić, tehnikom rada na plameniku oblikuje staklene perle i minijaturne amforiske.
  • 19,30 – 22,30 sati – Demonstracija puhanja stakla na plameniku. Zagrijavanjem cijevi od laboratorijskog borosilikatnog stakla na plameniku izrađuju se minijaturne boce (lakrimariji) koje se daljnjim procesom obrade ručno premazuju bojom. Voditeljica radionice je konzervatorica-restauratorica Ivana Matković.
  • 18,00 – 20,00 sati – Uz izložbu MiniMas posjetitelji će moći vidjeti i demonstracije predenja vune.

Projekcije:

  • 18,00 – 00,00 – Projekcije dokumentarnih filmova „Eksperimentalna arheologija“ i „Staklene perle – izrada na plameniku“ posjetitelji će moći vidjeti na ekranu ispred staklopuhačke demo-radionice na drugom katu i u uvodnoj dvorani Muzeja.
  • 18,00 – 00,00 – Posjetitelji mogu vidjeti tematsku izložbu o primjeni i proizvodnji prozorskog stakla od 1. do 19. stoljeća uz projekciju filma o izradi povijesnog vitraja: How was it made? Stained Glass / Kako su nastajali? Vitraji (© Victoria and Albert Museum, London). Projekcija će se moći vidjeti u maloj izložbenoj dvorani Muzeja.

Radionice:

  • 20,00 – 20,30 sati –U 19. Noći muzeja, među bogatim programom, posjetitelje očekuje i Turnir u antičkoj društvenoj igri „Merellus“, preteči današnjeg Mlina. Turnir za 16 natjecatelja odvijat će se od 20:00 do 20:30 sati na prvom katu Muzeja antičkog stakla u Zadru gdje će tijekom cijele večeri biti postavljene razne antičke društvene igre pa posjetitelji imaju priliku uvježbati svoju igru prije samog turnira, a prijave za sudjelovanje počinju u 19 sati na istom mjestu.  Dobnog ograničenja nema stoga pozivamo sve zainteresirane – i djecu i odrasle – da nam se pridruže jer prva tri mjesta osvajaju nagrade! Voditeljica turnira je Petra Govorčin, kustosica-muzejska pedagoginja.

Stručno vodstvo:

  • Za sve zainteresirane posjetitelje ove godine organiziramo stručno vodstvo stalnim postavom koje će se održati u 19,30 i u 20,30 sati.
  • Stručno vodstvo za djecu u sklopu pedagoško-edukativne radionice „Mozgalicama kroz muzej“ održati će se u 18,30 sati.

Nagradna lutrija:

  • Posjetitelji i ove godine imaju priliku osvojiti jednu od 10 bogatih nagrada koje se kriju među gratis ulaznicama koje će se dijeliti na ulazu u Muzej

Popusti:

  • Sve posjetitelje očekuje popust od 20% na cjelokupnu ponudu suvenira i publikacija

*Gostujuća izložba u Zavičajnom muzeju Benkovac (26. siječnja 2024. – 26. travnja 2024.):

  • Otvorenje u 20,00 sati – Izložba Muzeja antičkog stakla u Zadru „Kocka je bačena: Drevne društvene igre na ploči“ otvara se u petak, 26. siječnja u 20,00 sati u Zavičajnom muzeju Benkovac u sklopu manifestacije Noć muzeja. Autori izložbe „Kocka je bačena: Drevne društvene igre na ploči“ su muzejski savjetnici dr. sc. Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić. Postav izložbe na zanimljiv i edukativan način prikazuje svijet drevnih društvenih igara na ploči. Ove su igre osim zabavnog mogle imati i religijski karakter, posebice onaj vezan uz vjerovanja u zagrobni život. Takvim teorijama u prilog idu stari egipatski zapisi te određeni hijeroglifi odnosno simboli istaknuti na pojedinim igraćim pločama, u velikom broju slučajeva pronađeni upravo u grobnim kontekstima. Smatra se kako kretanje figura kroz polja na ploči, posebice kod staroegipatske igre Senet, može predstavljati predviđeni put umrle duše kroz carstvo mrtvih ili čak neku vrstu komunikacije s preminulima. Slične su igre zabilježene i na prostoru Mezopotamije, gdje je najpopularnija bila tzv. Igra od dvadeset ili Kraljevska igra Ur. Iz antičke Grčke najpoznatije društvene igre bile su Polis i Pente grammai dok su Rimljani svoje vrijeme kratili igrajući Ludus latrunculorum, Duodecim scripta ili pak Terni lapilli.

Izložba ostaje otvorena u Zavičajnom muzeju Benkovac do 26. travnja 2024.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Svečano obilježen Dan Općine Povljana

Objavljeno

-

By

U subotu, 27. travnja svečano je obilježen Dan Općine Povljana. Program je započeo svečanom sjednicom Općinskog vijeća u 10 sati, nakon čega je u Domu kulture u organizaciji Općine Povljana i Kulturnog centra Sv. Martin – Hrvatska u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku te Hrvatskim katoličkim sveučilištem predstavljena knjiga „Život svetoga Martina” autora Sulpicija Severa. Na promociji knjige govorila je dr. sc. Antonija Zaradija Kiš, dopredsjednica znanstveno-kulturne udruge Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska i znanstvena savjetnica Instituta za etnologiju i folkloristiku, koja je predstavila višegodišnji projekt i put njezina nastanku ukazavši na značaj koji knjiga danas nosi.

Knjiga „Život svetoga Martina” u izdanju Kršćanske sadašnjosti, Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska i Hrvatskog katoličkog sveučilišta prijevod je djela čovjeka očarana milosrđem i humanošću sv. Martina, Sulpicija Severa, svetčeva suvremenika i sljedbenika, koju je na hrvatski jezik preveo prof. dr. sc. Stjepan Kušar.

Prof. dr. sc. Ines Sabotič, predsjednica Kulturnoga centra sv. Martin – Hrvatska i profesorica Hrvatskog katoličkog sveučilišta predstavila je projekt Kulturne rute Vijeća Europe u Republici Hrvatskoj, a dr. sc. Radomir Jurić, dugogodišnji ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar govorio je o crkvi Sv. Martina i običajima vezanim uz slavljenje kulta Sv. Martina u Povljani na otoku Pagu.

Crkva sv. Martina spominje se kao prva župna crkva naselja Povljane već davne 1334. godine, a sagradio ju je Dižislav Radogostić Vučo u Staroj Povljani. Crkva je iznimno vrijedan spomenik srednjovjekovne arhitekture koja je 2001. godine u cijelosti konzervirana i tako dugoročno spašena, kao iznimno vrijedan spomenik hrvatskog srednjovjekovnog graditeljstva.

Općina Povljana od ove godine učlanjena je u Kulturni centar sveti Martin – Hrvatska koji okuplja gradove i općine pod zaštitom ovog sveca, kao i brojne štovatelje Martinske baštine.

Svečano slavlje nastavljeno je na Trgu Bana Josipa Jelačića u Povljani uz domjenak i druženje s građanima.

„Danas smo u društvu naših gostiju i građana svečano obilježili Dan Općine Povljana. Tradicija obilježavanja svake godine obogaćuje našu zajednicu te zahvaljujemo svima koji su nam se pridružili  kako bismo zajedno proslavili Dan naše općine.” – rekao je Predrag Rukavina, načelnik Općine Povljana.

Foto: Elvis Šmit/Radio Pag

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Sunčano i sve toplije. Već u nedjelju temperatura ide iznad 25°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, no ne i posve stabilno, pa malo kiše ili pokoji pljusak može pasti uglavnom na sjevernom Jadranu i Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na moru jugo. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21 °C.

U nedjelju pretežno sunčano uz slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja magla uglavnom u kotlinama. Najniža temperatura zraka od 4 do 8, na moru između 9 i 13 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano uz porast temperature. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, od ponedjeljka jugoistočni, a na moru jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu