Connect with us

Hrvatska

Fuchs: Plaće nastavnika od ožujka veće za 20 posto

Objavljeno

-

Pexels

Od ožujka bi plaće nastavnika trebale rasti za dodatnih 20 posto, rekao je za Dnevnik HRT-a ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, komentirajući izmjene i dopune Zakona o obrazovanju. Dodao je da je izmjenama i dopunama omogućen “daljni postupak odvijanja škologradnje i velikih promjena u sustavu obrazovanja”.

Fuchs je naglasio kako treba donijeti novi Zakon o obrazovanju, ali i da je postojećim zakonom stvoren okvir da sve škole do 2027. prijeđu u jednu smjenu.

“Potrebno je donijeti novi zakon, međutim – izmjene i dopune ovog zakona morali smo donijeti da bi ispunili određene pokazatelje unutar MPO-a kako bi se mogla povući velika sredstva za izgradnju i dogradnju škola. Trebalo je u zakonodavnom okviru Hrvatske otvoriti mogućnost da sve škole do 2027. godine prijeđu u jednu smjenu”, rekao je.

Istaknuo je kako će izmjenama i dopunama zakona manjim i područnim školama biti omogućeni jednaki uvjeti kakve imaju škole u većim sredinama, prenosi HRT.

“Najvažnije izmjene i dopune su ove koje omogućuju daljni postupak odvijanja škologradnje i velikih infrastrukturnih promjena u našem sustavu odgoja i obrazovanja kako bi sva djeca imala jednake uvjete, ne samo ona u većim gradovima nego i ona u ruralnim područjima, kako bi male i područne škole dobile primjerene prostore i uvjete za izvođenje nastave”, rekao je.

Linearna prohodnost nastavnika

Fuchs je rekao da je nastavnicima sada omogućeno premjestiti se u školu koja im je blizu mjesta stanovanja ako se ravnatelji tako dogovore.

“Omogućili smo linearnu prohodnost nastavnika iz jedne u drugu školu ako se ravnatelji tako dogovore. Ako postoji mogućnost prelaska u školu koja je bliža mjestu stanovanja nastavnika, to sada može učiniti”, rekao je.

Najavio je promjene u eDnevniku. Sada, kako kaže, roditelji djeci mogu opravdati do tri dana izostanaka.

“Promjene su u dijelu eDnevnika koji omogućuje roditeljima da do tri dana izostanka iz škole ispričaju dijete”, rekao je.

Na pitanje koliko je vjerojatno da se sustav zloupotrebljava, odgovorio je da djeca nemaju pristup toj aplikaciji.

“Dijete bi moralo onda ukrasti ili domoći se mobitela roditelja na kojem je aplikacija. Djeca nemaju tu aplikaciju”, dodao je.

Velika zainteresiranost za projekt cjelodnevne škole

Ministar Fuchs je komentirao i veliku zainteresiranost škola za projekt cjelodnevne nastave. Otkrio je kako ih se u međuvremenu zainteresiralo još deset. Ustvrdio je da vrata Ministarstva nisu zatvorena te da će se sljedeće godine o tome razmisliti.

“Javilo se desetak škola. Mi naravno, nismo zatvorili vrata. U inicijalnoj varijanti nismo zamislili da bi se broj škola koje ulaze u eksperimentalni program povećavao, međutim – kada vidimo kakva je situacija na terenu – sljedeće godine ćemo svakako razmisliti o tome”, rekao je.

“Od ožujka plaće nastavnika veće za 20 posto”

Na pitanje što mu je najveća želja kada je riječ o poboljšanju obrazovnog sustava, ministar je odgovorio da žele stvoriti djeci uvjete kakve zaslužuju.

“Da stvorimo uvjete svoj djeci kakve zaslužuju, da stvorimo uvjete nastavnicima da izvode nastavu onako kako žele”, rekao je.

Fuchs je najavio i povećanje plaća nastavnicima.

“Plaće nastavnika su u mandatu ove Vlade u prosjeku rasle preko 40 posto. Prosječna plaća je oko 1300 eura, međutim – te plaće idu i do 2000 eura ako su nastavnici napredovali u kategorijama gdje mogu. Tako izvrsni savjetnici imaju gotovo 2000 eura plaću. Od ožujka bi plaća trebala rasti za dodatnih 20 posto”, zaključio je.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

CROBAROMETAR: HDZ je i dalje vodeći – ima najveću podršku u posljednjih godinu dana

Objavljeno

-

By

Dnevnik Nove TV objavio je rezultate istraživanja Crobarometar za svibanj.

Istraživanje je provedeno u prvoj polovici svibnja, a to su razdoblje prvenstveno obilježili pregovori stranaka nakon izbora s ciljem formiranja parlamentarne većine i dogovora oko sastava buduće Vlade. Tijekom provedbe istraživanja potvrđen je dogovor HDZ-a i partnera s DP-om te je konstituiran 11. saziv Hrvatskog sabora, navodi Dnevnik Nove TV.

HDZ je i dalje vodeći te ima podršku 30,5 posto zainteresiranih birača, što im je istovremeno i najveća podrška u posljednjih godinu dana. SDP je i dalje drugi s podrškom od 20,2 posto, točno dva posto manje nego mjesec ranije, Možemo! podržava 11,1 posto ispitanih i u blagom je padu, a Most ovaj mjesec može računati na podršku 8,6 posto ispitanih. Što se tiče rejtinga Domovinskog pokreta, od ulaska u vladajuću koaliciju, mogu se uočiti zanimljive promjene – u odnosu na prethodni mjesec su u padu i to za gotovo tri postotna poena. Sada ih podržava 7,4 posto ispitanih, što pokazuje kako je dio glasača razočaran smjerom pregovora i dogovora.

S druge strane, raste broj neodlučnih, sada je na 10,6 posto, dok je za jedan posto (11,6) više onih koji su za neke druge opcije, ali od njih sve stranke imaju manje od dva posto potpore, piše Dnevnik.hr.

Najpozitivniji i najnegativniji političari

Zoran Milanović, kojem popularnost posljednjih mjeseci blago pada, pa i ovaj mjesec, od svih promatranih političara ima najbolji dojam. Za 47 posto ispitanih on je pozitivac. Slijedi ga Božo Petrov o kojem pozitivno mišljenje ima 41 posto ispitanih. Premijer Andrej Plenković na trećem je mjestu. 39 posto ispitanih o njemu ima pozitivan dojam. Sa samo jedan posto manje, na četvrtom mjestu je Tomislav Tomašević, a top 5 zatvara Dalija Orešković. Ovaj put spomenut ćemo i šesto mjesto jer tu se smjestio čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava, koji je još prošli mjesec bio na drugom mjestu. Bilježi velik pad. Tada je o njemu pozitivan dojam imao svaki drugi, a sad tek svaki treći ispitanik, objavio je Dnevnik Nove TV.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Pogledajte koliko su plaće rasle u državnom, a koliko u privatnom sektoru

Objavljeno

-

By

Najnoviji statistički podaci pokazuju ubrzanje trenda rasta neto plaća pod snažnim utjecajem povišica u javnom i državnom sektoru.

Prosječna neto plaća isplaćena u travnju za ožujak iznosila je 1326 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U ožujku su na snagu stupila dogovorena povećanja plaća u državnom i javnom sektoru pa je zabilježen snažan skok na mjesečnoj razini. Prosječna plaća je u odnosu na veljaču ojačala 6,3 posto nominalno, odnosno 5,4 posto realno.

U početku godine značajan utjecaj na snažan rast prosječnih plaća imao je rekordan skok minimalne plaće, koja je najzastupljenija u industriji i osobnim uslugama, a novo ubrzanje rasta potaknuto je povišicama u državnom i javnom sektoru, prenosi tportal.

Nakon što je Vlada uoči izbora odobrila najveće povećanje plaća u povijesti, vrijedno 1,63 milijarde eura, djelatnosti u kojima prevladava država bilježe nekoliko puta veću godišnju stopu rasta u odnosu na djelatnosti u kojima dominira privatni sektor.

Najveći skok dogodio se u zdravstvu i socijalnoj skrbi, gdje je prosječna plaća korigirana za inflaciju uzletjela 33,9 posto, dosegnuvši 1771 euro. Za usporedbu, realne plaće u prerađivačkoj industriji i trgovini, djelatnostima koje zapošljavaju najviše ljudi, porasle su 7,2 posto (na 1175 eura), odnosno 9,1 posto (na 1164 eura).

S godišnjim realnim rastom od 28,8 posto, prosječna plaća u javnoj upravi i obrani popela se na 1682 eura. U obrazovanju je zabilježena nešto niža stopa rasta (23,1 posto), uz prosjek od 1492 eura.

Ako izdvojimo dobrostojeće branše financija i ICT industrije, veći dio privatnog sektora sada znatno zaostaje u primanjima u odnosu na nacionalni prosjek. U većini djelatnosti u kojima prevladavaju privatne tvrtke prosjek plaća kreće se između 1000 i 1200 eura.

Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za ožujak iznosila je 1086 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Popodne nas očekuje grmljavinsko nevrijeme. DHMZ izdao upozorenja, oglasila se i Civilna zaštita

Objavljeno

-

By

Nestabilno s kišom i vjetrom, a ponegdje i olujno nevrijeme s tučom, tako bi se najbolje moglo opisati vrijeme kakvo će u utorak biti u Hrvatskoj.

DHMZ je za zagrebačku regiju i za istok zemlje objavio narančasto upozorenje zbog mogućeg grmljavinskog nevremena, a i ostatak zemlje vjerojatno će biti izložen pljuskovima i grmljavini.

Upozorenje je stiglo i iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

Pljuskove, grmljavinu i vjetar prognozirao je i meteorolog Bojan Lipovšćak.

“Glavnina nestabilne zračne mase nalazi se nad Istrom i sjevernim Jadranom. Prema mjerenjima mreže postaja pljusak.com od jutra je u Istri i na Kvarneru palo od 20 do 30 litara kiše na četvorni metar. Nad sjevernim Jadranom je pojačana grmljavinska aktivnost, linija nestabilnosti proteže se od Istre do obale Italije i premješta se prema srednjoj Dalmaciji, brzina premještanja je oko 45 km/h. Prema Slavoniji i Baranji premješta se oblačni sustav koji se brzo razvija nad planinama Bosne i Hercegovine. Grmljavinske aktivnosti bez značajnijih oborina ima i u Podravini”, kaže naš meteorolog Bojan Lipovšćak.

Što se tiče vremena u srijedu, DHMZ prognozira da će u većini krajeva biti djelomice sunčano, ali i dalje ne posve stabilno. Mjestimice malo kiše i pljuskovi s grmljavinom, osobito poslijepodne u unutrašnjosti, a navečer i na sjevernom Jadranu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na obali i otocima između 15 i 19 °C. Najviša dnevna većinom između 20 i 25 °C.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu