Connect with us

Hrvatska

BAZE U ZAGREBU I ZADRU / Ryanair u Hrvatskoj traži 40 radnika za kabinsko osoblje, evo kakve uvjete nude

Objavljeno

-

Wikipedia

Irska niskobudžetna aviokompanija zapošljava i dogodine uvodi nove linije

Najveći europski niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair najavio natječaj za zapošljavanje 40 novih članova kabinskog osoblja u svojim bazama u Zagrebu i Zadru.

Naime, traže nove djelatnike koji bi se pridružili Ryanairovoj tvrtki kćeri Laudi, zrakoplovnoj tvrtki koju su Irci kupili od Nikija Laude, prenosi Novi list.

Ryanairova Lauda će tako u utorak, 12. prosinca u 10 sati, organizirati dan otvorenih vrata za zapošljavanje kabinskog osoblja u Hilton Conference & Event Center u Zagrebu, gdje će, kažu, zainteresirani imati priliku upoznati brend i “uzbudljiv način života člana kabinskog osoblja Laude”.

“Kao dio najveće zrakoplovne grupe u Europi Ryanaira, zrakoplovna kompanija Lauda sa zadovoljstvom objavljuje da zapošljavamo 40 novih članova kabinskog osoblja koje će se pridružiti našim bazama u Zagrebu i Zadru kao odgovor na veliki broj rezervacija i izvrstan rast diljem Europe.”

“Naše kabinsko osoblje dobiva odlične uvjete i plaću, kao i snižene cijene letova i pogodnosti za putovanja u mreži Ryanair grupe od 230+ odredišta”, kazao je Andreas Gruber iz Laude.

Što se tiče uvjeta koje kandidati moraju zadovoljavati, prema onome što navode na mrežnim stranicama, primjerice, valja znati plivati, traži se visina između 157 i 188 centimetara, znanje engleskog, važeća putovnica i spremnost na rad u timu.”

Ryanair je već ovog ljeta u Zagrebu imao natječaj za zapošljavanje 30 djelatnika na poslovima kabinskog osoblja.

Novi red letenja

A osim što zapošljavaju, irska niskobudžetna aviokompanija, najavila je niz novosti u Hrvatskoj u kojoj je već nekoliko godina prisutna i kroz svoje baze.

Osim Zagreba koji je od 2021. Ryanairova cjelogodišnja baza, te Zadra koji im je dugogodišnja ljetna baza, Ryanair je objavio da će za 2024. otvoriti još jednu ljetnu bazu u Hrvatskoj, i to Dubrovnik.

Kompanija je, naime, nedavno najavila svoju novu bazu u Zračnoj luci “Ruđer Bošković” od travnja iduće godine paralelno s čime povećavaju broj linija iz ove hrvatske destinacije.

Uz već postojeće linije prema Beču i Dublinu, Dubrovnik će linijama Ryanaira tako dogodine biti povezan s ukupno 18 odredišta. ZL “Ruđer Bošković” linijama ovog avioprijevoznika bit će povezana s čak 16 novih destinacija, i to Londonom, Krakowom, Berlinom, Milanom, Parizom, Poznanom, Rimom, Manchesterom, Stockholmom, Helsinkijem, Memmingemom, Wroclawom, Oslom, Düsseldorfom, Bruxellesom i Baden-Badenom.

Dubrovnik će u ljetnoj sezoni letenja 2024. postati treća Ryanairova baza u Hrvatskoj, gdje će Ryanair bazirati dva zrakoplova Boeing 8-200, odnosno takozvana Gamechangera, s niskim ugljičnim otiskom, a riječ je, najavili su, o ulaganju od 200 milijuna dolara. U prvih godinu dana s novim redom letenja očekuju da će na ovoj destinaciji imati oko 600.000 putnika.

Više rotacija

Ryanair od sljedeće godine dodatno povećava svoju prisutnost u Zagrebu. Planira se uvođenje novih destinacija i povećanje frekvencija na postojećim linijama te tako za 2024. najavljuju više od 30 linija iz hrvatskog glavnog grada.

Najavljeno je pet novih linija, i to tri za gradove u Španjolskoj Alicante, Girona i Palma de Mallorca, potom za Pisu u Italiji te francuski Marseille. Linije počinju 31. ožujka, odnosno 2. travnja i ići će dva puta tjedno.

Iduće godine povećat će se i broj letova prema Malagi, dok će također nedavno uvedena linija za Lanzarote postati cjelogodišnja.

U redu letenja za iduću godinu ponovo su i Podgorica, Sofija i Manchester. Na postojećim linijama se planiraju povećanja rotacija pa tako u irskoj niskobudžetnoj aviokompaniji navode da u 2024. očekuju rast broja putnika.

Lani su na linijama za Zagreb mali oko 900.000 putnika, a ove godine očekuju njih oko 1,2 milijuna što znači iduće godine i više od toga uz nove linije i povećanje broja rotacija. Ovog ljeta, naime, iz Zagreba su imali 27 aviolinija.

Kako piše portal Croatian Aviation, Ryanair uvodi nove linije i prema Zadru. Tako će iz svoje sezonske baze u Zadru Ryanair idućeg ljeta letjeti prema šest novih destinacija, i to Košicama, Bremenu, Kaunasu, Barceloni, Corku i Kopenhagenu.

Sve nove linije iz Zadra najavljene su dvaput tjedno, linija za Košice kreće sa zadnjim danom ožujka, linija za Bremen od sredine svibnja, dok ostale linije kreću od početka lipnja.

Portal navodi i da Ryanair uvodi i novu liniju Pula – Memmingen, od 1. lipnja, dva puta tjedno, utorkom i subotom do kraja rujna, te novu liniju Split – Beč, koja kreće već od 1. travnja, i ići će četiri puta tjedno, ponedjeljkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom, sve do kraja listopada.

Ryanair je ovim dodatkom povećao broj svojih linija u Puli na 7, u Rijeci na 5, a u Splitu na ukupno 3, a samo na novim linijama iz Rijeke, Splita i Pule dostupno je više od 63 tisuće novih sjedala.

Od lipnja do kraja rujna linija Rijeka – Beč

I iz Zračna luke Rijeka najavili su novu Ryanovu liniju Rijeka – Beč koja kreće od lipnja i prema sadašnjim najavama ići će dvaput tjedno, ponedjeljkom i petkom sve do kraja rujna.

Tako će ZL Rijeka dogodine imati pet linija ovog avioprijevoznika. O osim nove linije za Beč, tu su i linija za Bruxelles – Charleroi, Milano – Bergamo koja je uvedena lani, Stocholm – Arlanda te ponovo londonski Stanstead.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Ovo je akcijski plan protiv debljine, bolesti koja prijeti trećini građana Hrvatske…

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Ambulante za poremećaje prehrane, uključivanje kineziologa u nastavu, prehrambene smjernice od vrtića do radnoga mjesta, zdrava prehrana i tjelesna aktivnost dio su mjera u nacrtu Akcijskog plana za prevenciju debljine, bolesti od koje bi do 2030. mogla bolovati čak trećina Hrvata.

Trogodišnjim Planom, koji je u javnom savjetovanju do utorka, predviđeno je i poticanje vožnje biciklom, hodanja i javnoga prijevoza u odnosu na korištenje automobila, izrada kriterija za hranu u automatima, a otvorit će se i savjetovališta za prevenciju debljine. 

Nabrojenim mjerama planira se zaustaviti rast udjela odraslih osoba i djece s debljinom. Podaci pokazuju da danas u Hrvatskoj svako treće dijete, njih 35 posto, ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Prekomjernu masu ima 19,2 posto dječaka i 21,2 posto djevojčica, dok debljinu ima 17,8 posto dječaka i 11,9 posto djevojčica.

Prekomjerna tjelesna masa i debljina bolesti su epidemijskih razmjera te se i vode pod medicinskim dijagnozama E65 i E66, navodi Ministarstvo zdravstva koje je poslalo Akcijski plan u dvotjedno javno savjetovanje uoči Svjetskog dana debljine, 4. ožujka.

Do 2030. u Hrvatskoj svaka treća osoba imat će debljinu

Debljina je posebna kronična nezarazna bolest, no i čimbenik rizika za razvoj drugih nezaraznih bolesti poput šećerne bolesti tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i nekih sijela tumora.

Uz narušeno tjelesno zdravlje, osobe s debljinom često se suočavaju sa stigmatizacijom i imaju narušeno mentalno zdravlje, a debljina može biti povezana i s lošijim obrazovnim ishodima i ograničenim mogućnostima zapošljavanja.

Prekomjerna tjelesna masa i debljina često počinju od najranije životne dobi te je pravovremeno djelovanje ključno za njihovu prevenciju, ističe se u nacrtu Akcijskog plana.

Prema izvješću Svjetske federacije za debljinu u 2019. godini ekonomski utjecaj prekomjerne tjelesne mase i debljine za Hrvatsku procijenjen je na 1,68 milijardi dolara. Do 2030. godine predviđeno je da će se povećati na 2,56 milijarde dolara, dok će se do 2060. godine popeti na 7,7 milijarde dolara.

Svjetski atlas debljine predviđa da će u Hrvatskoj do 2030. godine s debljinom živjeti gotovo milijun ljudi, dakle gotovo svaka treća žena i svaki treći muškarac, upozorava ministar zdravstva Vili Beroš.

Projekcije govore i da će do 2030., uz Tursku i Mađarsku, upravo u Hrvatskoj živjeti najviše djece s debljinom u Europi. Ako se ništa ne poduzme, za sve tri zemlje predviđeno je da će imati 19 posto djece, u dobi od 5 do 19 godina, s debljinom.  

Stoga je jedan od ciljeva akcijskog plana stvoriti u budućnosti cijelu generaciju bez prekomjerne težine jer mjere obuhvaćaju i preporuke za trudnice, kao i za tek rođenu djecu.  

Debljina povezana s 200 drugih bolesti

Akcijski plan predviđa konkretne mjere i aktivnosti usmjerene prema svim životnim razdobljima kao što su promicanje zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti, praćenje uhranjenosti, podršku i liječenje. Posebne mjere predviđene su i za dojenčad, djecu i mlade, ali i prema trudnicama i osobama treće životne dobi, naglašava načelnica sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam Ivana Portolan Pajić.

Uoči Svjetskog dana debljine, Beroš je pozvao javnost da se uključi u savjetovanje kako bi se donio dokument na dobrobit zdravlja nacije i nastavio preokret prema prevenciji na svima razinama društva u sklopu pokrenute reforme.

Upozorava i da debljina nije minorni niti estetski problem, već ozbiljna kronična bolest povezana s više od 200 drugih bolesti.

“Optimalnu težinu možemo postići i zadržati na duge staze jedino usvajanjem zdravih navika”, poručuje ministar. Svjestan je, kaže, i da je to lakše reći nego učiniti, jer u pozadini su i genetika, manjak tjelesne aktivnosti, neprilagođena prehrana i niz drugih nezdravih navika s kojima se i sam svakodnevno bori. 

Manji broj kilograma donijet će nam lakoću življenja, poručio je.

Ministar je najavio i da uskoro kreće provedba preventivnih zdravstvenih pregleda na nacionalnoj razini nakon što je taj projekt pilotiran u pet županija.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NOVA PRAVILA O KRATKOROČNOM NAJMU? / Povećavaju se nameti za iznajmljivače?

Objavljeno

-

By

S kratkoročnim najmom javljaju se i negativni učinci na život lokalnog stanovništva, povećavaju se cijene najma, ali utječu i na nedostatak dostupnih stambenih prostora u popularnim turističkim odredištima, pa je u akciju krenula i Europska unija.

Kratkoročni najam eksplodirao je u Parizu, u kojem ga je 2022. koristilo čak 13,5 milijuna gostiju, dok ih je gotovo upola manje, 8,5 milijuna, bilo u Barceloni i Lisabonu, a u stopu ih slijedi Rim s osam milijuna gostiju, prenosi tportal.

Zbog sve većeg broja kratkoročnih najmova pojedini gradovi i regije uvode lokalna pravila za ograničavanje pristupa takvim uslugama. Suočena je s tim i jadranska Hrvatska, vodeća na popisu 20 najpopularnijih europskih regija prema podacima Eurostata u 2022.

Eurozastupnici su ovaj tjedan na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu podržali uredbu kojom će se uskladiti zahtjevi o načinu prikupljanja i dijeljenju podataka vezanih uz kratkoročni najam. Pravila imaju cilj otkriti stvarni učinak usluga kratkoročnog najma i omogućiti lokalnim vlastima da kao odgovor razviju odgovarajuće politike.

Prije stupanja na snagu nove uredbe Europskog parlamenta o kratkoročnom najmu, treba ga potvrditi i Vijeće, a nakon toga države članice EU-a imaju 24 mjeseca za njegovu provedbu.

Nove mjere uključuju registraciju domaćina na internetu za kratkoročni najam nekretnina u zemljama EU-a kojima je to potrebno, a nakon toga domaćin dobiva registracijski broj koji će mu omogućiti iznajmljivanje nekretnine. Olakšat će se time njihova identifikacija, ali i provjera informacija o njima kod nadležnih tijela.

S druge strane, domaćinima se osigurava veća sigurnost za korisnike jer će nadležna tijela ukloniti objekte koji nisu u skladu s pravilima, a po potrebi izreći i novčane kazne platformama. Tako će države članice EU-a uspostaviti ‘jedinstvenu digitalnu ulaznu točku’ za pomoć lokalnim tijelima u praćenju aktivnosti iznajmljivanja i poboljšanju turizma, a za male platforme, koje u prosjeku imaju do 4250 oglasa, primjenjivat će se jednostavniji sustav za razmjenu podataka.

“mamo situaciju da veći dio godine ti stanovi zjape prazni, a u isto vrijeme mladi u Dubrovniku ne mogu naći stan za dugoročno iznajmljivanje. Kapital pobjeđuje demografiju jer je isplativije iznajmljivati kratkoročno. To je u redu ako je takvo iznajmljivanje pravi obiteljski smještaj, ali ako je netko napravio zgradu sa stanovima, a onda ih sve prenamijenio u apartmane, onda se tu trebamo drugačije postaviti i za takvu apartmanizaciju naplaćivati veće namete”, izjavio je za tportal gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i ističe da je na području Dubrovnika u ovom trenutku 48.000 kreveta, od čega je samo 12.000 u hotelskom smještaju, a sve ostalo pripada u različite kategorije privatnog.

Slična situacija je i u Zadru. On se, prema podacima Eurostata, našao na popisu europskih gradova 2022. s najvećim udjelom turista u kratkoročnom najmu.

Dakle, promjene stižu, a možda ćemo ih vidjeti već tijekom nadolazeće turističke sezone.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

PRONAĐENI KOMADIĆI PLASTIKE! Povlači se jedna vrsta soli, provjerite zalihe…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je da se povlači jedna vrsta soli zbog prisustva komadića plastike.

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda Nadalina mlinac morske soli 100g, EAN: 3858881586147, bar koda: 3858881586147, najbolje upotrijebiti do 4.10.2006., zbog prisustva stranog tijela – komadića plastike.

Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Podaci o proizvodu:

Proizvođač: Luxor d.o.o., Put Majdana 43A, 21210 Solin, Hrvatska

Dobavljač: JOMA Kunststofftechnik GmbH, Wolfholzgasse 14-16, 2845 Brunn amGebirge, Austrija

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima, navode iz HAPIH-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu