Connect with us

magazin

Zašto imamo migrene? Stručnjaci misle da konačno imaju odgovor

Objavljeno

-

Tenzijske glavobolje i migrene najčešći su tipovi glavobolja, ali točan izvor tih stanja nikada nije pronađen. Barem do sada, ako je vjerovati stručnjacima.

Istraživački tim u Njemačkoj proučavao je magnetsku rezonancu (MR) 50 pacijenata kako bi analizirao povezanost između učestalosti glavobolje, boli u vratu i pokretačkih točaka mišića lica. Posebno su se usredotočili na trapezoidne mišiće, par velikih trokutastih tkiva koja se protežu preko stražnjeg dijela vrata i ramena i vode do glave i lopatica, piše New York Post.

Istraživači su otkrili da oni koji pate i od glavobolje tenzijskog tipa i od migrene pokazuju veće naprezanje tih vratnih mišića. Drugim riječima, glavobolje su posljedica doslovne boli u vratu.

MR skeniranja koja su snimili istraživači pokazala su da su sudionici, u danima kada su patili od bolova u glavi i vratu, također pokazali veću razinu stresa na vratu, što je sugeriralo da su ti mišići bili upaljeni.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu – koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, ozljede i stres – može biti povezana s tenzijskim glavoboljama i migrenama.

“Naša otkrića podupiru ulogu vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja”, rekao je dr. Nico Sollmann u izjavi, dodatno pojašnjavajući mogućnosti za rješavanje ovog problema.

“Stoga, tretmani koji ciljaju mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavobolje.”

Sollmann je primijetio da neinvazivne opcije liječenja, koje izravno ciljaju na mjesto boli u mišićima vrata – poput masaže ili akupunkture, mogu biti vrlo učinkovite i sigurnije od lijekova.

Dvije od tri odrasle osobe u SAD-u pate od tenzijskih glavobolja, a više od 37 milijuna Amerikanaca pati od migrene, prema American Migrene Foundation.

HZJZ nema točne podatke za Republiku Hrvatsku, ali procjenjuje se da veći broj osoba s migrenom ne traži pomoć liječnika. Stoga, osim što je migrena nedovoljno dijagnosticirana, ona je i nedovoljno učinkovito liječena. Nažalost, većina se pacijenata “samoliječi”, a rijetki potraže pomoć liječnika. Prema podacima nekih istraživanja, liječnika nikada nije posjetila gotovo polovica ispitanika s glavoboljom i čak 36,3 posto ispitanika s migrenom.

Osobama koje boluju od migrene preporučuje se kontrola kod liječnika obiteljske medicine i neurologa, što će osigurati pravovremenu dijagnostiku i pravilno liječenje. Osobama koje boluju od migrene preporučuje se da osiguraju dovoljno sna, smanje stress i tjeskobu, pravilno se hrane te izbjegavaju ostale situacije koje mogu potaknuti pojavu migrene.

Unatoč bolnoj statistici, univerzalni tretman za glavobolje koje mnogima uzrokuju brojne probleme još nije pronađen.

 

magazin

FOTOGALERIJA / Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

Liječnik otkriva četiri “zdrave” namirnice koje čine više štete nego koristi

Objavljeno

-

By

Pexels

Niz čimbenika utječe na naše cjelokupno zdravlje i dobrobit, a prehrana je jedan od najvažnijih.

Određene hranjive tvari koje dobivamo iz naše hrane su ključne kako bi naše tijelo funkcioniralo optimalno. S druge strane, neka druga hrana zapravo može imati štetan učinak, posebno kada se konzumira u velikim količinama.

No, s toliko puno opcija u trgovinama, nije uvijek lagano napraviti zdrav izbor.

Guru prehrane dr. Michael Mosley upozorio je da se određena hrana možda čini zdravom, ali zapravo može učiniti više štete nego koristi. Na ambalaži mnogih namirnica piše da imaju malo masti ili pak da nemaju “nezdrave” sastojke, ali to nije uvijek točno.

“U svijetu punom proizvođača hrane, s dosjetljivim marketingom i nedostatkom znanosti iza njihovih tvrdnji, često može biti zbunjujuće za shvatiti koja je hrana zapravo zdrava kada se krećete po trgovini”, napisao je dr. Mosley na svojem blogu.

Iako se reklamiraju kao zdravije alternative, dr. Mosley savjetuje da izbjegavate ove četiri namirnica: čips od povrća, posne verzije odnosno alternative s manje masti, zobene kaše iz vrećice i preljeve za salatu, prenosi Express.

Čips od povrća

Čipsevi od povrća se često smatraju zdravijim alternativama od tradicionalnog čipsa od krumpira. Međutim, dr. Mosley kaže da takvi proizvodi nemaju veliku hranjivu vrijednost. Tvrdi da nisu ništa bolji od običnog čipsa jer su prženi u puno suncokretovog ulja. Umjesto toga, preporučuje grickanje sirovog povrća, orašastih plodova, sjemenki ili hrane koaj je pogodna za crijeva poput kiselog kupusa i kimchija.

Niskomasne alternative

Posljednjih desetljeća alternative s niskim udjelom masti smatraju se jednostavnim rješenjem za mršavljenje. No znanstvena istraživanja su dokazala da punomasna hrana može biti dobra za nas. Proizvodima s niskim udjelom masnoće često su uklonjeni hranjivi sastojci te su puni šećera i aditiva kako bi nadomjestili izgubljeni okus.

“Studija koju su proveli istraživači sa stockholmskog instituta Karolinska pratila je prehranu 20 tisuća žena u razdoblju od 20 godina”, rekao je dr. Mosley. Studija je otkrila povezanost između konzumacije punomasnih mliječnih proizvoda (mlijeka i sira) i gubitka težine. “Tijekom razdoblja od deset godina, žene koje su redovito konzumirale punomasno mlijeko imale su niži indeks tjelesne mase”, dodaje.

Instant zobene pahuljice

Kaše iz vrećice popularne su kao opcija za doručak koji se brzo priprema. Dr. Mosley upozorava da jedna zdjelica instant zobenih pahuljica može sadržavati do tri žlice šećera, budući da neki brendovi imaju čak 16 grama šećera po porciji.

Preljev za salatu

Iako su salate zdrav izbor, preljevi imaju značajnu količinu kalorija po porciji, a malo se ljudi zaista drži preporučene veličine porcije. “Također su prepuni aditiva koji im produljuju rok trajanja, zgušnjivača i drugih stvari  kojima jednostavno nije mjesto na vašem jelovniku”, upozorava dr. Mosley.

Zdravija alternativa bila bi napraviti vlastiti preljev koristeći jednake količine maslinovog ulja i balzamičnog octa ili soka od limuna.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Wine Vip Event u Zadru okupio vrhunske stručnjake i eno-gastro znalce

Objavljeno

-

By

U Zadru je uspješno održano sedmo izdanje Wine Vip Eventa upriličeno 22.veljače 2024. godine u ugodnom ambijentu hotela A’mare. Nakon izvrsnog odaziva struke i gostiju u Splitu, eno-gastro turneja je nastavila svoju misiju okupljanja HoReCa sektora i gospodarstvenika usko vezanih za ugostiteljstvo i turizam.

Ova autentična i po mnogočemu jedinstvena priča, čak 34. event po redu u organizaciji agencije Ricerca Mercato na čelu s Dantesom Begićem njeguje tradiciju održavanja niz godina u kontinuitetu, podižući razinu kvalitete sadržaja i sudionika, a time i rastuće zanimanje publike upravo za ovakve manifestacije, koje objedinjuju kvalitetu, emociju i svrhu.

Wine Vip Event se održava u pet gradova diljem Hrvatske sa ciljem podizanja izvrsnosti hrvatskog

ugostiteljstva i turizma, nezaobilazan je događaj za sve koji žele ulagati u svoje znanje i poslovni razvoj, učiti od vrhunskih stručnjaka, te razmijeniti iskustva s drugim kolegama i ostvariti kontakte s potencijalnim klijentima.

Sudjelovanje na eventu je isključivo na pozivnicu, a dodatna posebnost je da se gostima omogućuje besplatan ulaz, brojne edukacije i predavanja, te stručne radionice (iznimka je Sake).

S fokusom na male proizvođače sa ciljem promocije lokalne enogastronomije, nastupili su probrani izlagači iz svih dijelova Hrvatske i šire regije, uz proizvođače iz mikrolokacije destinacije održavanja eventa. Tako su u Zadru, među ostalima, svoju ponudu predstavili Bora vina, Florijanović vina, MAS VIN, likeri i rakije Paška priča te mnogi drugi, dok su međunarodnoj noti događaja pridonijeli izlagači poput destilerije Berryshka, Ščurek vina, te Radgonske Gorice.

Uz druženje s izlagačima, brojni profesionalci su prepoznali Wine Vip Event po izvrsnom i sadržajnom edukacijskom programu, za koji se u Zadru tražilo mjesto više, a niz je otvoren degustacijskom radionicom „4 vina – 1 regija: vinska revolucija sjeverne Dalmacije“ pod vodstvom Manuele Plohl. Prof., MA WSET certificirane edukatorice.

U nastavku je mentorica i stručnjakinja za gostoljubivost Sanja Krmpotić govorila o važnosti podizanja izvrsnosti usluge i gostoljubivosti kao ključu budućnosti ugostiteljstva i turizma, dok je savjetnica i edukatorica za odnose s klijentima, Svjetlana Ranek Franjul istaknula moć emocije u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, koja je više od (same) usluge. Zatim je Franckov barista, Tomislav Mraović demonstrirao alternativne metode pripreme kave, a voditeljica ključnih kupaca u Alexander Commercu, Iva Šetina je pojasnila sve što treba znati o najkvalitetnijim čašama Zwiesel.

O bijelim vinima sa položaja Contarini (Viognier i Sauvignon Blanc), govorio je Antonio Degrassi iz istarske vinarije Degrassi, a dodatni bonus ovogodišnjem programu bila je ekskluzivna radionica o Sake-u – japanskom eliksiru života, pod vostvom renomiranog austrijskog sommelierskog prvaka Suvada Zlatića Suwija.

Event je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, te Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, uz niz partnera: Hrvatska turistička zajednica, Zadarska županija, Grad Zadar, Turistička zajednica grada Zadra, Obrtnička komora zadarske županije, hotel A’mare, Alexander Commerce i RB Auto  Renault

Uz profesionalnu priču, nastavljena je i humanitarna, a prikupljena sredstva su donirana Ligi protiv raka Zadar.

Idući tjedan se team Wine Vip Eventa seli na Kvarner gdje će 28.veljače 2024. godine u hotelu Bonavia biti održano riječko izdanje ove jedinstvene manifestacije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu