Connect with us

magazin

GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…

Objavljeno

-

U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.

U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…

Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.

Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina.  Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz &  Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.

Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s  kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…

Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje  hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.

Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.

Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!

BoogieXPicnic-1_1600_1067

Image 1 of 44

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

Gdje biste završili da u Zagrebu krenete kopati rupu na drugu stranu Zemlje?

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Može li se izbušiti rupa kroz središte Zemlje? Koliko bi trajalo?

Pobornici teorije da je Zemlja ravna ploča tvrde da je to istina jer još nitko nije izbušio površinu dublje od 12 kilometara.

Nebrojeno puta je dokazana činjenica da je naš planet okrugao. U teoriji, može se izbušiti na bilo kojem mjestu na površini bušenjem kroz središte i gledanjem s druge strane.

Te točke na površini nazivamo antipodima. Ime dolazi iz starogrčkog i sastoji se od riječi (anti/suprotno) i (podes/stopalo), tj. ono što je nasuprot stopalima. Teoretski bi se takva rupa mogla izbušiti i u Zagrebu, no u stvarnosti je takva akcija trenutno nemoguća.

Koliko bi nam trebalo?

Nitko nikada nije bušio Zemljinu površinu dublje od 12 kilometara. Trenutno je najdublja bušotina na poluotoku Kola u sjeverozapadnoj Rusiji, sa 12.262 metra , najdublja rupa koju je napravio čovjek na svijetu. Bušili su ju 19 godina.

Prosječni promjer našeg planeta je 6.317 kilometara. Prosjek jer Zemlja nije savršena kugla. Računamo li da su za nešto više od 12 kilometara potrošili gotovo 20 godina, istim tempom trebalo bi oko 10.530 godina da prijeđu 6.317 kilometara. Dakle, predugo da bismo provjerili gdje smo izašli s druge strane.

Još jedan razlog zašto bi bušenje takve rupe zapravo bilo nemoguće je to što biste morali bušiti središte našeg planeta. Danas znamo da je površina na kojoj stojimo samo gornji sloj vrlo tankog sloja koji pluta na tankom i vrlo vrućem sloju koji prema unutrašnjosti postaje sve topliji i fluidniji.

Temperatura u unutarnjoj jezgri Zemlje iznosi oko 5.200 stupnjeva, a tlak gotovo 3,6 milijuna atmosfera. Niti jedan trenutno poznati alat, a kamoli čovjek, ne može preživjeti takve uvjete.

Što kada bismo uspjeli?

Gotovo bi sigurno umrli pokušavajući. Antipod Zagreba leži nekoliko kilometara duboko ispod površine Tihog oceana, na geografskim koordinatama 165°29’42” istočne geografske dužine i 46°3’36” južne geografske širine.

Najbliže kopno, otočje Chatnam, koje pripada Novom Zelandu, udaljeno je 1.011 kilometara od ove točke, prema web stranici Antipodes Finder . Arhipelag se sastoji od 10-ak otoka u radijusu od oko 60 kilometara, na kojima živi nešto više od 700 ljudi, a najveće naselje se zove Waitangi.

Položaj antipoda Zagreba (crvena oznaka) prikazan je na slici ispod. Antipodi su označeni narančastim znakom, a Waitangi ljubičastim znakom.

Geodatos.net

Waitangi je od Zagreba udaljen 19.000 kilometara, a let traje 21 sat, stoji na stranici. Budući da je antipod točno na drugoj strani Zemlje, vremenska razlika bi trebala biti 12 sati. Antipod je, u smislu vremena, ispred nas.

 
Nastavi čitati

magazin

VIDEO / Lucija Marcelić & Pink Noise obradili hit grupe Denis & Denis

Objavljeno

-

By

Fotografije: Dinko Čvorić - Doringo

Zadarska pop-rock ekipa predstavlja novi singl “Program tvog kompjutera”, obradu legendarnog hita grupe Denis & Denis koja oduševi publiku na svakom njihovom nastupu

Nakon sjajnog prvijenca “Nešto je čudno među nama” te singla “Bez obzira na sve” predstavljenog na zagrebačkom i zadarskom koncertu, Lucija Marcelić & Pink Noise donose svima znani hit u novom ruhu.

Od nekud se treba krenuti, a ovi su Zadrani svoje prve korake kao grupa krenuli coverima poznatih pjesama na svojim svirkama. Posebna bi atmosfera nastala kada bi izvodili “Program tvog kompjutera”. Sada, nakon što su krenuli sa svojim vlastitim pjesmama, žele odati počast i ovoj pjesmi osvježenoj novim aranžmanom.

“Naš treći singl je obrada legendarnog hita ‘Program tvog kompjutera’. Ova pjesma je nama jako draga srcu, a priča kreće još prije par godina prije nego što smo uopće krenuli s autorskim radom”, pojašnjava Lucija i dodaje, “Tada smo bili isključivo cover band i upravo ova pjesma je na brojnim nastupima imala posebnu energiju. Upravo povezanost s publikom kroz ovu pjesmu je ostavila velik utisak na nas. Pjesmu smo svirali u našem aranžmanu koji je više bio oslonjen na gitare budući da smo jednu cijelu ljetnu sezonu ostali bez klavijaturista. Tada smo se morali snaći, a moj brat, gitarist banda je odsvirao temu na gitari i to je tako dobro zazvučalo. Energija na nastupima je i dalje bila neopisiva. Tako nekako je ova pjesma i dalje nama ostala posebna i bliska srcu, a tako je nastao i naš aranžman za ovu pjesmu.”

Lucija Marcelić & Pink Noise pokazali su svoj glazbeni potencijal, a upravo je on potakao i Nenu Belana na suradnju koja se nastavlja i na ovom singlu. On je, kako Lucija kaže, stavio mašnicu i na ovu glazbenu priču.

Dakle, evo već treća u nizu suradnja mog omiljenog mladog zadarskog benda Lucija Marcelić & Pink Noise i moje malenkosti. Osvojili su me svojim glazbenim pop-rock izričajem, poprilično rijetkim u današnje vrijeme – meni se upravo to baš jako sviđa“, poručio je Neno Belan koji obožava “Program tvog kompjutera” grupe Denis & Denis, a i o ovoj obradi ima samo riječi hvale. 

“Ono što mi se posebno dopalo kod ove njihove verzije je to da su joj udahnuli novi život, na način da su napravili novi, bravurozni, atraktivan pop-rock aranžman koji jednostavno jako ide uz tu pjesmu, i evo, ja sam s zadovoljstvom odradio glazbenu produkciju, svoj dio posla u ovoj priči”, dodao je Belan.

Novi singl prati i izlazak spota koji će sve odvesti u budućnost. Za režiju, kameru i montažu zaslužan je Dinko Čvorić – Doringo.

Spot za ‘Program tvog kompjutera’ se definitivno razlikuje od spotova za prva dva singla. Povjerenje smo dali Dinku Čvorić Doringu koji je posao odradio fenomenalno, mi smo jako zadovoljni, a iskustvo je bilo novo i zabavno“, poručio je Pink Noise i pozvao sve da bace oko na novu pjesmu i spot.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu