Connect with us

magazin

GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (2. DIO) / Ima svega: Black angus kobasice i ćevapi, divljač, slatki cronut, originalni coctaili, panettone koji se pije…

Objavljeno

-

U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica na zadarskom Adventu.

U ovom drugom dijelu idemo redom po kućicama zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj…

Didova kućica
Ova je kućica treća u zajedničkom timu u kojem su još Lavova kućica i Kod Rođe, tako da je i ponuda gotovo istovjetna: domaće svinjsko-juneće blago dimljene, ali i konfekcijske kobasice, plate pršuta i sira, fritule, kuhano vino i kuhani gin glavni su im aduti. I, naravno, široki osmijesi kuharice i konobarice.

Christmas Colonna
Jedan od najboljih zadarskih coctail majstora mlađe generacije, Moreno Samobilić, sa svojom je partnericom Dijanom Kreber iz njihovog obližnjeg coctail bara Colonna na Advent donio selekciju hladnih i toplih mješavina.  Feliz Navidad dobio je naziv po slavnoj božićnoj pjesmi i samo je jedan od njihovih tekućih bisera idealnih za hladne adventske večeri. U njemu su tequila, agava, liker od naranče, kompot od jabuke i čokolada. I vrlo je vruć. Ponudu hrane Diana i Moreno sveli su na svega nekoliko jela, od kojih izdvajamo tri burgera: El Classico s pljeskavicom u sjajnom Kroštulinom brioche pecivu (i svi ostali burgeri su s pecivom ove izvrsne pekare), Schwartz &  Negro u crnom pecivu i Alternativno, veganski burger kojeg bi poželjeli i ortodoksni mesojedi. Sjajna Slavonka – dimljena kobasica od mesa crne slavonske svinje zasluženo je prenesena iz lanjske adventske ponude ove kućice.

Boogie X Picnic
Maestro zadarskog fast fooda Vedran Božićev već se proslavio sa svojim food truckom i kućicama na zagrebačkim i zadarskim adventskim sajmovima, a u ovoj se kućici se udružio zagrebačkim Boogie Labom, svježom i vrhunskom ugostiteljskom pričom. Već i je ranija poveznica bila Kroštula artisan pekara čija su peciva, naravno, drugi najvažniji dio svih zalogaja u ponudi ove kućice. Prvi najvažniji dio je mesni sadržaj. Božićev je ovaj put umnožio ponudu na način da svatko može izabrati svoje jelo birajući između ćevapa od odležane black agnus junetine, black agnus kobasice ili domaće kobasice Biloglav, paš i hrenovke, te ih po volji kombinirati s četiri vrste originalna priloga: azijskim, s tartufima, fažolom ili sirnim od padana. Ukupno 16 kombinacija! Kulinarske kreativnosti ne nedostaje ni u slatkim jelima i coctailima: Cronut je sjajna kremasta fuzija između američke krafne i francuskog kroasana s  kremom od pistaccia i čokolade ili nutelle s prahom brusnice, a kuhani panettone je topli coctail s votkom, kamilicom i komadićem tog Kroštulinog kolača. Đumbirka i nekoliko drugih toplih coctaila se može naručiti ako vam se baš ne jede i pije istovremeno…

Tradicija u čašici
Šime Katuša, poduzetnik koji sa suprugom vodi i ozbiljni OPG, na ovoj je kućici ponudio dio svojih domaćih proizvoda i kuharsko poznavanje  hrvatske tradicionalne kuhinje. Tako u velikom kazanu kuha svoje vlastito vino i nudi blago dimljene kobasice koje je sam proizveo po vlastitom tajnom receptu. Šime nekoliko puta tjedno obogaćuje ponudu kuhanim jelima, pa nas je iznenadio s izvrsnim gulašem od divljači, srnetine i veprovine, s njokima naravno. To jelo, inače, izmjenjuje s fažolom te svojom kobasicom i suhim mesom. Da bi i ljubitelji nešto brže hrane došli na svoje, gostima Tradicije nudi grillani odležani ramstek u sendviču. Ovu kućicu je lako prepoznati po visećim ukrasima – panceti, slanini i domaćim kobasicama.

Lička kuća
Očekivano, Lička kuća nudi ličke specijalitete počevši od pravog ličkog krumpira, od koje radi svašta, pa čak i peče police s pancetom. Simpatični glavni kuhar i konobar Danijel u kotliću kuha čak pet vrsta kobasica, a domaća lička kobasica se nalazi i u kombinaciji s kiselim kupusom i kuhanim buncekom. Dobro je da se netko sjetio kuhati suho svinjsko meso, pravu zimsku delikatesu, kao i klasičnu sarmu koju Danijel servira s buncekom na daščici. Drvo je podloga i Ličke daščice s narezanom suhom kobasicom. Osim sarme Danijel će ponekad skuhati divljač te ponuditi i Lički pladanj s kiselim kupusom, buncekom i domaćom kobasicom. Ponuda pića bi bila uobičajeno adventska da nije prave dobre ličke šljivovice koja se može degustirati jedino na ovoj kućici.

Mediteranneo
Iskusni zadarski chef i predavač u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Robert Pinto, u svoju je adventsku je kućicu prenio dio kuharske filozofije Trattorie Mediteranneo, koju godinama uspješno vodi. Dnevno mijenja dva kuhana jela poput janjetine s bižima i bobom, obrazina s njokima, srnetine.., a petkom je obavezan bakalar kao fritura od sitne ribe i kozica. Odlični maneštrun od sipe i čičvarde dočekao nas je jedne srijede, a trebalo je još probati, recimo, slavonsku blagu domaću kobasicu ili baranjsku ljutu, koje su, naravno, stalno u ponudi. Pinto kuha vino po vlastitom receptu. Teskerin pinot obogaćen je s karameliziranim šećerom i chefovom kombinacijom začina, a Mediteranneo nudi i vlastito bijelo vino cijeđeno od maraštine iz vinograda Tomislava Glavića u Nadinu. Treba li veća preporuka?!

Didova-kucica-3_1600_1067

Image 24 of 44

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

GROZNICA SUBOTNJE VEČERI NA ADVENTU / Jole na Trgu Petra Zoranića, a kultni zagrebački bend „Porto Morto” na Tržnici

Objavljeno

-

By

Puna vrijednost subotnjeg adventskog programa na dvije scene najbolje će se vidjeti večeras, u subotu 20. prosinca kada će na Trgu Petra Zoranića od 21 sati pjevati popularni i u Zadru omiljeni Jole, dok će na alternativnoj adventskoj pozornici na zadarskoj Tržnici od 20.30 nastupiti kultni zagrebački alternativni bend – Porto Morto. Feštama skloni Zadrani potražit će Jolu, dok će ljubitelji indie elektronike, progresivnog popa i alter rocka „ploviti” sa sedmeročlanim bendom iz Zagreba. U međuvremenu…„Kombiniram adventske koncerte, korporativne evente i druženje s obitelji i prijateljima. Malo radim, malo uživam, tako mi je uvijek u prosincu”, kaže Joško Čagalj svima poznatiji kao Jole. Splićanin obilazi tamošnju adventsku manifestaciju i splitske „kućice”, no zadarske su mu gotovo jednako poznate. 

„Joj ljubav sa Zadrom i zadarskom okolicom traje 25 godina, možda i duže. Krenulo je sa zadarskom diskotekom Gotham, a bilo je to jako davno i otad nije prestalo. Uvijek sam prisutan u Zadru, mogao bih i češće, ali ipak pazim da kad nastupam u gradu, da odmah za tjedan ili dva nisam u Bibinjama ili Biogradu. Volim da me se publika zaželi”, kaže Jole koji je u Zadru prisutan od početka manifestacije „Advent u Zadru”, pa je bio logičan izbor za pjevača koji je Zadrane uveo u 2024. 

„Imao sam čast biti prisutan od početka zadarske adventske manifestacije koja je zaista prekrasna. Pozivam sve Zadrane, ali i turiste – na koncertima sam primijetio da određen postotak publike uvijek čine turisti ili posjetitelji iz drugih gradova – dođite na jedan pravi adventski party. Zadranima želim sve najljepše i najbolje”, poručio je šarmantni splitski pjevač u čijem će energičnom i feštarskom koncertu zadarska publika uživati od 21 sati. Pola sata prije svoj program počet će „Porto Morto”, bend koji je prije tri godine nastupio u sklopu festivala „Derivat”. U međuvremenu…

„Svašta se dogodilo i promijenilo”, govori Roko Crnić, vokal, basist, redatelj spotova i glazbeni autor u bendu „Porto Morto”. 

„Uzbuđeni smo i jedva čekamo odsvirati naše nove i stare stvari. Bend je uigran, baš nam se svira”, dodaje. Spomenute promjene odnose se na singlove koje je zagrebački bend izbacio u pripremi nadolazećeg albuma nastavljajući „bauštelu” na zvuku i stilu ugrađenima u vizualnu naraciju. Tržnica je alternativni i novi adventski prostor za osvježeni „Porto Morto”. 

„Mi se također veselimo vidjeti novi prostor za malo drugačiju svirku, toga nikad nije dosta. Što se scene tiče, vidjet ćemo na licu mjesta možemo li nešto oblikovati ili ćemo ići s više casual varijantom. Ići ćemo na energiju, svirku i atmosferu, a možda budemo svirali nešto što još nismo”, najavljuje Crnić. 

Novi album benda „Porto Morto” izaći će kao dupli album u 2026. s 20-ak pjesama, napominje još Crnić, pa će buduće koncertno predstavljanje albuma biti konceptualno zaokruženo i jasno postavljeno kao predstavljanje albuma. 

„Kada dođe vrijeme, gotovo cijeli koncert svirat ćemo samo taj novi album koji je jako dugačak. Trenutačno je u pećnici, dovršavamo tekstove, craftamo pjesme i radimo aranžmane. Uzeli smo si ozbiljan zalogaj u vremenima u kojima se požuruje sve što se može požuriti. Nekako smo uspjeli pronaći naš unutarnji kriterij i kompas, koji nas vodi dok nam stvarno sve ne bude dobro i gotovo. Odnosno dok ne dođe do one supstance koja pali u eteru i na svirci”, poruka je vokala i basista „Porta Morta” koja naprosto zove na koncert u Zadru. Ulaz je u oba koncertna slučaja besplatan, a događaj organiziraju Grad Zadar i zadarska Turistička zajednica.        

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA S ADVENTA: Silente & DJ Mare Milin 

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 20. prosinca 2025.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 20.12.2025.
LJUBAV: Mala unutrašnja previranja neće ugroziti vašu stabilnu vezu. Oni koji su još sami neka ne odustaju od udvaranja.
KARIJERA: Uslijedit će vrlo dobar razvoj događaja povezanih sa stranim firmama ili partnerima izvana.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čuvajte se vlastite grubosti.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 20.12.2025.
LJUBAV: Kako dan bude odmicao, vi ćete sve više uviđati da stvari potpuno sjedaju na svoje mjesto. To će vas usrećiti.
KARIJERA: Današnji financijski planovi mogli bi osujetiti suradnju s mladim kolegama na poslu. Nađite kompromis.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete stabilno i dobro.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 20.12.2025.
LJUBAV: Svim očekivanjima svog partnera vi ćete spremno udovoljiti i na taj način svoju ćete vezu još više stabilizirati.
KARIJERA: Vaša poslovna koumnikacija danas će se razvijati odlično. Dobit ćete jasne odgovore i poticaje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Mali nemiri u dogovaranjima.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 20.12.2025.
LJUBAV: Ako vam se učini da vam nedostaje strasti u osobnim odnosima, samo se prepustite partneru. On će to nadoknaditi.
KARIJERA: Mogući su financijski izdaci na koje niste računali. Ne brinite zbog toga, sve će se brzo povratiti na drugoj strani.
ZDRAVLJE&SAVJET: Više se krećite.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 20.12.2025.
LJUBAV: Možda će vas voljena osoba iznenaditi jednim prijedlogom koji će na vas djelovati poput malog šoka.
KARIJERA: Vaše zasluge ipak će izaći na vidjelo, a na vama je da se još malo strpite dok se to ne dogodi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prvo razmislite, onda skočite.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 20.12.2025.
LJUBAV: Najbolje ćete se osjećati u vlastitom domu i društvu drage vam osobe. Većini vas danas se neće dati izlaziti.
KARIJERA: Oslobodit ćete se razmišljanja o poslu jer imate potrebu za opuštanjem i odmakom od svega.
ZDRAVLJE&SAVJET: Naspavajte se.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 20.12.2025.
LJUBAV: Nastavit ćete se zabavljati kao da nema nikakvih problema. Uspjet ćete pobjeći od svega i nasmijati se.
KARIJERA: U poslovima s mladima iznjedrit ćete inventivne ideje koje će cijelu stvar pomaknuti korak naprijed.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dobar je dan za sportaše.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 20.12.2025.
LJUBAV: Voljenu osobu danas ćete vjerojatno ugodno iznenaditi nekom kuhinjskom delicijom.
KARIJERA: Vaši kolege danas će postići dogovor sa vašim šefovima bez da se vas puno pita. Ipak, to će biti i u vašu korist.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemiri i nervozice.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 20.12.2025.
LJUBAV: Nemojte srljati u nečiji zagrljaj samo zato što niste našli nikog boljeg. Zdravije je biti i sam, nego s nekim na silu.
KARIJERA: U poslovnoj komunikaciji danas bi se na dnevnom redu mogla naći jedna osjetljiva tema.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne čačkajte tamo gdje ne treba.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 20.12.2025.
LJUBAV: Dan bi mogao donijeti niz neobaveznih susreta uz kavicu. Površne pričice ispunit će vam većinu vremena.
KARIJERA: U poslovnim vodama plivate dobro, pa ćete se možda pred nekim nahvaliti. Ipak, pustite da to čine drugi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s hranom.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 20.12.2025.
LJUBAV: Danas ćete lako uspostavljati kontakte, a i dan je dobar za njih. Ako ste sami, idite van na kavu.
KARIJERA: Imate otvorena vrata za razne poslovne mogućnosti. Na vama je da birate u skladu sa svojim kriterijima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uživajte u sportu.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 20.12.2025.
LJUBAV: Neki će prošetati van na sunce i kavicu s poznanikom ili prijateljem. Bit će to ugodniji dio dana.
KARIJERA: U susret novom radnom tjednu vi idete s malim zagonetkama za koje vjerujete kako ćete ih uspješno riješiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Razgibajte zglobove.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu