Connect with us

Zadar

(DA SE NE ZABORAVI) PREBROJALI SMO! Činovnička obitelj Marka Pupića Bakrača ima 22 stana, odnosno 1.632,08 m2 stambenog prostora! Pribrojite i najmanje 18.000 kvadrata zemljišta, te kuću na pomorskom dobru! Je li to konačno sve?

Objavljeno

-

foto: Facebook

 

Činovnička obitelj kontroverznog zadarskog vijećnika i veterinarskog inspektora Marka Pupića Bakrača posjeduje 22 stana, najmanje 18.000 četvornih metara zemljišta, te kuću na pomorskom dobru.

Tako otprilike zvuči zbroj dosad poznatih kvadrata temeljem kojih su u nacionalnim medijima Pupić Bakračevi prozvani “jedinim autentičnim hrvatskim lovcima, odnosno kolekcionarima skupih novoizgrađenih nekretnina”.

Obzirom da obitelj Pupić Bakrač ne voli javno raspredati o svojem bogatstvu, razmjeri istoga utvrđivali su se parcijalno, kroz godine, u dijelu medija.

Uz veliki otklon od tvrdnje da bi i ovo bilo sve (?!), evo do čega se do danas došlo…

Inspektor RH Marko Pupić Bakrač (u vrijeme stjecanja najvećeg broja nekretnina – nezaposlen); danas nezaposlena nekadašnja direktorica Zračne Luke Zadar njegova supruga Katica Pupić Bakrač; njezina majka, umirovljena radnica iz Maraske Mandica Topić; Markova majka, umirovljena učiteljica Ratka Pupić Bakrač; otac, umirovljeni liječnik Dušan Pupić Bakrač; te Markova djeca Ana i Jure Pupić Bakrač vlasnici su (najmanje) sljedećih nekretnina:

– 22 stana,

– imanja površine 18.000 m2,

– građevinske parcele na jugu Hrvatske (veličina nepoznata),

– te kuće na pomorskom dobru (općina Novigrad).

Od 22 stambene jedinice, 17 ih je u Zadru i na otoku Pagu, a preostalih pet u Zagrebu.

Dušan Pupić Bakrač ima stan na Zagrebačkoj cesti, supruga Ratka na Selskoj, a Ana i Jure na Središću. Svi zajedno, iznajmljuju i stan u Španskom.

Sveukupno, govorimo o najmanje 1.632,08 metara četvornih stambenog prostora u dva hrvatska grada.

Najmanje 14 stanova u Zadru i na Pagu iznajmljuju se i veličine su od 40 do 210 četvornih metara.

Na posljednje izgrađenu, treću po redu zgradu u vlasništvu ove obitelji u istoj ulici, na adresi Josipa Kosora u Zadru, otpada čak 400 metara apartmanskih kvadrata.

U Villi Mirakul par desetaka metara niže, još je 5 apartmana (2 x 40m2, 2 x 60m2, te jedan od 65m2), a u Perli na Pagu čak sedam (4 x 60m2, te po jedan od 50, 66 i 76m2).

Kako je jedna hrvatska obitelj od rada isključivo na državnim jaslama stekla ovoliko bogatstvo čiju smo veličinu jedva izračunali, a vrijednost iste vjerujemo da bi tek šokirala, još je na hrvatskom pravosuđu da točno utvrdi.

Obzirom da se poslovično uvijek raspoložen za uplitanje u sve i svašta Marko Pupić Bakrač nikada nije izjasnio o pravim razmjerima obiteljskog nekretninskog carstva, spremno birajući metodu ignoriranja ove teme, ne zaboravimo da i dalje ostaje otvoreno pitanje: je li i ovo konačno sve čime raspolaže umalo anonimna, a možda najimućnija zadarska činovnička obitelj?

 

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. ča

    22. siječnja 2021. at 9:29

    Samo jedno pitanje:

    1. Šta radi DORH i USKOK, da li njih plaćamo da štite ovakve o kojima se javno podnose činjenice o bogatstvu koje ne može biti rezultat činovničkih plaća, od njih se samo može preživjeti neki malo bolje a neki lošije, a investirati s tim prihodima u nekretnine je ravno čudu alkemičara, koji nikad nisu uspjeli, jedini kojem je to pošlo za rukom Je MPB i njegova ekipica.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

Volonterski centar Zadar na poseban način obilježava Svjetski dan izbjeglica

Objavljeno

-

By

Ovog četvrtka, 20. lipnja 2024. od 12 do 14 sati, u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, Volonterski centar Zadar organizira konferenciju „Kultura dobrodošlice – uloga zajednice u integraciji izbjeglica“ povodom Svjetskog dana izbjeglica.

„Za svijet u kojem su izbjeglice dobrodošle“ tema je ovogodišnjeg Svjetskog dan izbjeglica koji se svake godine obilježava 20. lipnja te slavi snagu i hrabrost ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoju domovinu kako bi pobjegli od sukoba ili progona.

Svrha susreta je podizanje svijesti o izazovima s kojima se suočavaju izbjeglice širom svijeta, a posebno raseljene osobe iz Ukrajine u hrvatskom društvu. Konferenciju će obogatiti predstavnici različitih organizacija aktivnih u pružanju podrške izbjeglicama u procesu integracije. Izlagači će kroz prezentacije podijeliti svoja iskustva rada s izbjeglicama, informirati širu javnost o njihovim pravima i potrebama, identificirati glavne izazove s kojima se izbjeglice suočavaju u procesu prilagodbe i integracije te razmotriti moguća rješenja kroz primjere dobre prakse i inovativne pristupe. Naglasak će biti i na osvještavanju prisutnih o važnosti podrške i uključivanju izbjeglica u sve aspekte društvenog života.

Konferencija će ujedno biti i prigoda za upoznavanje šire javnosti s projektom „Izgradnja društva dobrodošlice“ koji provodi Udruga „Mi“ – Split uz financijsku podršku UNHCR-a Hrvatska. Projekt je zamišljen kao program s ciljem poticanja veze među relevantnim dionicima, kreiranja novog sadržaja i aktivnosti te lakšeg prikupljanja i širenja relevantnih informacija o integraciji izbjeglica. Volonterski centar Zadar aktivno radi s raseljenim osobama iz Ukrajine gotovo od samog početka njihovog pristizanja u naš grad i županiju. Pritom su, u sklopu programa, organizirane brojne aktivnosti pružanja pomoći i podrške izbjeglicama, kao što su tečajevi hrvatskog i engleskog jezika, razne sportske i kulturne aktivnosti za djecu, izleti, grupa psihosocijalne podrške i mnoge druge.

Ovaj događaj prilika je za osnaživanje zajednice u prepoznavanju i odgovaranju na potrebe izbjeglica s poštovanjem i suosjećanjem. Pridružite nam se na konferenciji i postanite dijelom društva dobrodošlice!

 
Nastavi čitati

Grad

Franjevci rade kip Svetog Frane

Objavljeno

-

By

Prvi životopisac Svetog Franje Asiškog Toma Čelanski zabilježio je kako se Franjo s pratiteljem ukrcao na brod u želji da plovi u Siriju da bi propovijedao kršćansku vjeru i obraćenje Saracenima i drugim nevjernicima. Ali „protivni vjetrovi“ neočekivano su ih odnijeli u hrvatske krajeve, na obalu Sklavonije.

Taj izvor potvrđuje tradicija koja kaže da je Svetac na putu za Svetu Zemlju 1212. posjetio Zadar. Ona čuva i priču o zgodi prema kojoj je on tada ozdravio opaticu benediktinki iz susjednoga samostana Svetog Nikole, pa su benediktinke iz zahvale darovale franjevcima teren na kojem je kasnije izgrađena današnja crkva i samostan Svetog Frane. Riječ je o najstarijoj franjevačkoj crkvi s naše strane Jadrana, koja je već 1280. dobila naslov bazilike. Prostoru ispred franjevačke crkve i bivšeg samostana svetog Nikole grad Zadar dao je ime Trg Svetog Frane, čime je na neki način potvrdio tradiciju kako je Franjo hodao tim trgom. Grad Zadar ishodovao je i dozvolu za uređenje toga trga, na kojem je predviđen kip istoimenog Sveca.

Stoga, u prigodi 800. obljetnice Rana Sv. Franje (koja pada 17. rujna ove godine) franjevci su se obvezali financirati Svečev kip kojeg, po ideji fra Andrije Bilokapića („Blagoslovljeni brat vjetar“), radi renomirani kipar Ilija Skočibušić.

Zbog aktualnih cijena bronce, za ostvarenje ovog projekta franjevcima je potrebna pomoć dobročinitelja.  

 
Nastavi čitati

Grad

INOVAcija-Uspješno proveden program osposobljavanja iz područja multimedijskog dizajna

Objavljeno

-

By

U Ustanovi za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija završeno je  stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa za multimedijskog dizajnera/ multimedijsku dizajnericu. Osposobljavanje je bilo namijenjeno nezaposlenim osobama koje žele steći nove vještine te biti konkurentne na tržištu rada, a sudjelovalo je ukupno 10 osoba. Program je započeo u listopadu prošle godine, a završio 29. travnja 2024. godine.  Tijekom osposobljavanja polaznici su primali novčanu naknadu i refundaciju putnih troškova, a ujedno su stekli vrijedna znanja koja su aktualna i tražena na tržištu rada.

Program se provodio u suvremeno opremljenom Centru za kreativne industrije, a za uspješnu  provedbu programa polaznicima, predavačima i mentoru na raspolaganju su bili svi resursi koje taj Centar nudi -IT dvorana, tonski studio, suvremene kamere i foto oprema, vrhunski opremljena multifunkcionalna dvorana s profesionalnom rasvjetnom opremom, itd. Završetkom programa polaznici su naučili fotografirati s profesionalnom opremom u studiju i na terenu te izraditi fotografije prema različitim potrebama i namjenama, strateški planirati i dizajnirati web stranice, izraditi baze podataka te stvarati aktivne stranice, snimati video materijale u studiju i na terenu, izvesti postprodukciju i obradu materijala do finalnog proizvoda – reklame, prezentirati i prilagoditi finalni proizvod prema zahtjevima klijenata, dizajnirati i pripremiti materijale u tiskanoj formi koristeći prethodno znanje, komunicirati s klijentima i prezentirati uratke te su stekli i druge korisne vještine. Program osposobljavanja provodio se u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a u okviru mjere aktivne politike zapošljavanja.

O tijeku i rezultatima ovog programa zamolili smo za komentar i ocjenu gospođu Katarinu Colić, ravnateljicu INOVAcije, koja nam je rekla: „Izuzetno smo zadovoljni provedbom ovog programa te cjelopkupnom suradnjom svih uključenih aktera, od odaziva samih polaznika do suradnje s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Najznačajniji rezultat ovog osposobljavanja je taj što su naši polaznici sada stekli znanja koja su aktualna na tržištu rada te što su povećali vlastite izglede za pronalazak posla, a dio njih čak razmišlja o pokretanju vlastitog poslovanja i primjeni stečenih znanja za vlastiti obrt ili tvrtku. I dalje ćemo poticati razvoj i provedbu ovog i njemu sličnih edukacijskih programa s ciljem da Centar za kreativne industrije bude izvor novih znanja i vještina, posebno za kreativni sektor, ali i za poduzetništvo u cjelini“.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu