Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZAGREBU PREMINUO PROF. IVE LIVLJANIĆ / Nadbiskup Zgrablić: “U diplomatsku baštinu suverene Hrvatske trajno je ugrađen njegov veliki doprinos”

Objavljeno

-

Foto: Zadarska nadbiskupija

Povodom smrti prof. Ive Livljanića, prvog veleposlanika RH pri Svetoj Stolici rodom s otoka Pašmana iz Zadarske nadbiskupije, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić uputio je izraze sućuti obitelji Livljanić, naslovljene na Katarinu i Domagoja Livljanića, djecu prof. Ive Livljanića.

Prenosimo ih u cijelosti:

I otrt će svaku suzu s očiju,
te smrti više neće biti,
ni tuge, ni jauka,
ni boli više neće biti
(Otk, 21, 4)

Poštovani Katarina i Domagoj Livljanić, poštovana obitelj Livljanić,

S osjećajem ljudskog suosjećanja za zemaljskim gubitkom bliske osobe, Vašeg roditelja, ali u duhu kršćanske vjere u uskrsnuće i život vječni koju je Vaš poštovani otac za svoga života posvjedočio i vjerno živio, primio sam vijest o smrti gospodina Ive Livljanića, istaknutog hrvatskog intelektualca i zauzetog vjernika laika koji je po svom profesionalnom poslanju i djelovanju ostavio vrijedni trag u Zadarskoj nadbiskupiji i u Crkvi u Hrvatskoj.

Svojim cjelokupnim društvenim angažmanom, diplomatskim i humanističkim djelovanjem, samozatajnim i poniznim nastupom u ophođenju s ljudima, gospodin Livljanić pronio je svijetom časno i na ponos žitelja Zadarske nadbiskupije, ime Grada Zadra i ljubljene domovine Hrvatske za koju je u teško vrijeme progona hrvatskih domoljuba, kao uznik bio spreman i trpjeti.

Kao prvi veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, u vremenu uspostave demokratske hrvatske države, u diplomatsku baštinu suverene Hrvatske trajno je ugrađen veliki doprinos poduzetne i angažirane diplomatske aktivnosti gospodina Livljanića koji je dužnost Veleposlanika RH zauzeto i požrtvovno obavljao od 1992. do 1998. godine – dakle, u vremenu ratne agresije na Hrvatsku, kad je hrvatski narod trpio velika materijalna i duhovna stradanja, a Hrvatska se stvarala i branila u domovini i svijetu.

Na toj, pozornici svijeta, u središtu drevne i iskusne Vatikanske diplomacije koju je i gospodin Livljanić opisao „najboljom diplomatskom školom“, Vaš je otac svojim vrsnim profesionalizmom, ali i zanosom, u kojem je duhu, prema vlastitim riječima, smatrao da treba obavljati povjerene zadaće, opravdao povjerenje Hrvatske države u obavljanju te odgovorne i časne službe.

Gospodin Ive Livljanić, čovjek blage naravi i snažne ljubavi prema vrijednostima obitelji, vjere i domovine, prema Hrvatskoj i Katoličkoj Crkvi, u trajni domovinski i crkveni spomen ostavio je dragocjena svjedočanstva o svojim osobnim susretima s papom Ivanom Pavlom II., u kojima je taj sveti Papa darovao našu zemlju i narod dragocjenim riječima i konkretnim činima ljubavi, pažnje, pratnje i osobne blizine, potvrđujući koliko je Ivan Pavao II. volio Hrvatsku; a poznajući povijesne okolnosti razvoja europskog kontinenta, izložio je i svoj papinski autoritet u odluci da Sveta Stolica bude odvažna i hrabra predvodnica u međunarodnom priznanju suverenosti Republike Hrvatske.

Poštovani Katarina i Domagoj, Vama i cijeloj obitelji Livljanić, u osobno ime i u ime zadarskog svećenstva, izričem sućut i kršćansku, molitvenu blizinu s vjerom u Uskrsloga Gospodina Isusa Krista kojemu je i Vaš otac vjerovao, svjedočeći da je Krist jedini Put, Istina i Život koji nam je pripravio mjesto u domu našeg nebeskog Oca.    

Neka Uskrsli Gospodin daruje vječni pokoj plemenitoj duši Vašega oca, a Vama udijeli utjehu i mir, u sigurnosti ponovnog susreta u Vječnosti. Božji blagoslov Vama i Vašoj obitelji, u želji da Vas prate svetopisamske riječi uskrsle vjere i života koji ne umire, a daruje nam ih sâm Bog po svojoj Riječi:

Nitko od nas sebi ne živi, nitko sebi ne umire. Doista, ako živimo, Gospodinu živimo, i ako umiremo, Gospodinu umiremo. Živimo li, dakle, ili umiremo – Gospodinovi smo. Ta Krist zato umrije i oživje da Gospodar bude i mrtvima i živima (Rim 14. 7-9).

Doista, ako vjerujemo da Isus umrije i uskrsnu, onda će Bog i one koji usnuše u Isusu, privesti zajedno s njime (1 Sol 4,14).

S izrazima poštovanja,

Mons. Milan Zgrablić,

zadarski nadbiskup     

 

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVA GODINA – SVE PO STAROM / Mate Lukić (HSP): “SDP i nezavisni mijenjaju stavove i raspoloženja kao godišnja doba. Malo su za graditi, malo za rušiti”

Objavljeno

-

By

foto: Facebook

Gradski vijećnik HSP-a, Mate Lukić, objavio je novi osvrt na aktualnu političku situaciju u Zadru.

Lukićev tekst pod naslovom “Nova godina, opet sve isto”, u cijelosti prenosimo:

“Ponovna blokada grada ili rušenje proračuna?

Jedna oporbena stranka je opsjednuta i dalje grafitima pa traže uklanjanje njima spornih murala od Tornada, spomen ploče Imotskog viteza Rajka Loze.

Drugi nezavisni su malo za betoniranje, malo za zelenilo.

Na sastanku sa Turcima iz Dogus grupe jedino sam ja bio protiv gradnje kompleksa novih stanova na Marasci, istine radi AM i HDZ nisu bili na sastanku. Ali SDP i Nezavisni su bili žustro za. Eto sad su protiv. Oni su nešto kao godišnja doba, mijenjaju stavove i raspoloženja. Malo su za graditi malo za rušiti.

Sazna sam iz portala danas točnije da su pomaci vidljivi oko bitnog mi amandmana, točnije 057 koji kaže Grad unajmio teren od HEP-a na Sinjoretovu gdje će se graditi vrtić i igralište.

Zanimljivo da su projekt kočili pojedini građani Sinjoretova i bojkotirali prvu lokaciju gradnje. OK i njih razumijem imaju svoje razloge. Puno toga još fali po periferiji, od dječjih igrališta, škola i vrtića.

Zajedno možemo puno više korisnoga napraviti. Ovim blokadama idemo korak naprijed pa dva natrag.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“ŽUTA TOČKA” / Počinje treći ciklus natječaja za udruge u Republici Hrvatskoj! Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Cilj natječaja je odabrati neprofitne organizacije koje žele jačati svoje filantropske i fundraising aktivnosti te uspješnije upravljati svojim organizacijama.

U novi ciklus natječaja mogu se prijaviti i organizacije koje su sudjelovale i ranijih godina, uz uvjet da nisu osvojile novčanu nagradu na završnom predstavljanju donatorima. Za prijavu na natječaj organizacije moraju poslati video u trajanju od 90 sekundi u kojem predstavljaju svoju misiju potencijalnim donatorima (građanima i tvrtkama).

Kroz natječaj u organizaciji Zaklade Žuta točka, a u partnerstvu s Hrvatskom zajednicom županija, Udrugom gradova,  Zakladom Konrad Adenauer i Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske, birat će se neprofitne organizacije koje žele jačati svoje filantropske i fundraising aktivnosti te uspješnije upravljati svojim organizacijama.

Akademija „Žuta točka“ do sada je okupila 38 neprofitnih organizacija iz čitave Hrvatske, koje su, uz priliku za osvajanje sredstava za konkretnu kampanju, dobile besplatnu edukaciju kroz šest modula te mentorsku podršku u izradi prijedloga za doniranje i fundraising plana za prezentaciju za donatore. Na završnim događanjima – fundraising pitch-evima 2022. i 2023 godine dodijeljene su financijske podrške najboljim organizacijama za provedbu fundraising aktivnosti koje su osigurale tvrtke – partneri, sponzori i donatori Zaklade Žuta točka.

Dobitnici  podrške za fundraising aktivnosti u 2022. godini bile su udruge LISINA AVANTURA MATULJI I DEBRA HRVATSKA, a u 2023. godini udruge PUŽ i KRIJESNICA.

NATJEČAJ – pravila, uvjeti i kriteriji odabira  

Predviđeno trajanje natječaja je do 20. prosinca 2023. Prijaviti se mogu neprofitne organizacije koje su registrirane i djeluju na području Hrvatske najmanje dvije godine. Određeno razdoblje trajanja organizacije je polazna točka za planiranje fundraising aktivnosti koje su u odnosu s prepoznatljivošću organizacije u javnosti i razini socijalnog kapitala, kojeg je organizacija stvorila ili za koji postoji potencijal.

U novi ciklus natječaja mogu se prijaviti i organizacije koje su prošle godine sudjelovale, uz uvjet da nisu osvojile financijsku podršku na završnom predstavljanju donatorima.

Za prijavu na natječaj organizacije moraju poslati video u trajanju od 90 sekundi u kojem predstavljaju svoju misiju potencijalnim donatorima (građanima i tvrtkama).

Video uradci se šalju na hrvatskom jeziku i ne smiju biti duži od 90 sekundi. Moraju biti autentični, originalni, kreativni i kvalitetni te dostupni u obliku poveznice na YouTube ili sličnim servisima za dijeljenje sadržaja.  Mogu biti snimani i mobitelom.

Video bi trebao dati odgovor na neka od sljedećih pitanja:

Zašto organizacija postoji i po čemu je prepoznatljiva?

Koji je san organizacije, čemu teži i kako mijenja svijet na bolje?

Koje su vrijednosti organizacije i kako ih demonstrira kroz svoje aktivnosti, komunikaciju i odnose?

Navedena pitanja služe kao putokaz, a u videu nije potrebno doslovno odgovarati na navedena pitanja niti će se video ocjenjivati po količini sadržaja, već po kvaliteti poruke i kreativnosti sadržaja.

Svoj video uradak možete prijaviti putem obrasca: NATJEČAJ.

Organizacija koja se prijavljuje daje dopuštenje Zakladi Žuta točka da javno objavi videa na svojim komunikacijskim kanalima. Video ne smije sadržavati neprimjerene, uvredljive ni diskriminirajuće sadržaje.

Stručni žiri će po završetku natječaja odabrati najviše 21 organizaciju (s područja svake županije i Grada Zagreba) koje će osvojiti besplatno sudjelovanje na trećem ciklusu Akademije Žuta točka, koja će se održati tijekom prvog kvartala 2024. godine. Žiri se sastoji od predstavnika Zaklade Žuta točka, Hrvatske zajednice županija, Zaklade Konrad Adenauer i Udruge gradova.

Kriteriji za odabir videa su jasnoća vizije i misije organizacije, kvaliteta komunikacijske poruke, kreativnost i originalnost videa te usmjerenost na ciljanu publiku (donatore – građane i tvrtke) i snaga društvenog utjecaja organizacije u lokalnoj zajednici ili potencijal za isti. Najbolja videa bit će odabrana prema ukupnom broju dobivenih bodova u skladu s navedenim kriterijima.

Nagrađene organizacije bit će objavljene na službenoj internetskoj stranici i FB profilu Zaklade Žuta točka, a pobjednici obaviješteni putem e-maila. Dobitnike planiramo objaviti u siječnju 2024 godine.

Edukacija je planirana kroz 6 modula i održat će se on-line u prvom kvartalu 2024. uz završni susret uživo svih sudionika edukacije. Sudjelovanje za dobitnike natječaja je besplatno i svaki sudionik će dobiti potvrdu o završenoj edukaciji.

Dodatna vrijednost edukacije je mogućnost dobivanja financijskih i drugih vrsta podrški za najbolje donacijske kampanje koje će sudionici natječaja pripremiti i predstaviti na završnom susretu, koji je planiran uživo u proljeće 2024. godine.

Ne propustite priliku dobiti edukacije koje vam mogu pomoći u uspješnijem upravljanju vašim organizacijama, proširiti mrežu vaših kontakata i dobiti vrijednu financijsku podršku za vaš rad!

O Zakladi Žuta točka

Zaklada Žuta točka, osnovana je sa svrhom izgradnje filantropske i fundraising kulture u Hrvatskoj kroz međusektorsku suradnju civilnog, javnog i poslovnog sektora te aktivnu ulogu građana-donatora. Cilj Zaklade poticanje neprofitnih organizacija na pokretanje filantropskih i fundraising aktivnosti kako bi postale financijski održive, povećale svoj društveni utjecaj i socijalni kapital, poboljšale svoju komunikaciju u javnosti, postigle veću razinu transparentnosti u financijskom upravljanju te imale visoku razinu etičkih standarda u prikupljanju donacija od građana i tvrtki.

Kontakt: info@zuta-tocka.hr

Mladenka Majerić 091 125 0512 Maja Glavaš Vodopija 098 9827 390

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDAN SV. NIKOLE / U srijedu svečano u Kistanjama, u Stošiji Zgrablić predvodi misu i polaže vijenac u more

Objavljeno

-

By

Na blagdan sv. Nikole biskupa, u srijedu, 6. prosinca, svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole u Kistanjama s početkom u 11 sati predvodi porečki i pulski biskup Ivan Štironja. U Kistanjama žive Janjevci koji se od davnina utječu zagovoru sv. Nikole, zaštitniku putnika, kao svom nebeskom zaštitniku. 

Na blagdan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i ribara, u srijedu, 6. prosinca, svečano misno slavlje za pomorce, ribare i njihove obitelji, u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nakon mise, nadbiskup Zgrablić će na Obali kralja Petra Krešimira IV. položiti vijenac u more i izmoliti molitvu odrješenja za sve poginule na moru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu