Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKA FOTOGALERIJA IZ NINA / Zgrablić predvodio zavjetnu svetkovinu Gospe od Zečeva: “Bogatstvo koje je Marija primila od Boga nije samo njeno, nego ga dijeli i nama”

Objavljeno

-

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

Na zavjetnu svetkovinu Gospe od Zečeva u Ninu, središnjem marijanskom svetištu Zadarske nadbiskupije i jednom od najstarijih Gospinih svetišta u Hrvatskoj, svečano koncelebrirano večernje misno slavlje u ponedjeljak, 6. svibnja, u ninskoj župnoj crkvi sv. Anselma predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

„Bogatstvo koje je Marija primila od Boga nije samo Marijino. Pozvani smo Marijinim srcem i Marijinim pogledom uzdići misli i molitve Bogu jer nam je po njoj Bog pokazao koje blago života želi i nama darovati. Marija nam je sigurni put koji nas vodi Kristu, Bogu. Marijina vjera nije ostala na razini misli i osjećaja, samo na priznavanju Božjeg postojanja, na obavljanju određenih pobožnosti i osobnih molitava, samo na obdržavanju religioznih običaja i rituala, tradicije i kulture svoga jezika i naroda. Marija je ušla u posjed Božjeg bogatstva dijalogom s anđelom, Božjom riječi, u kojem joj je objavljen Božji plan. Marija je pristala da Duh Sveti u njoj započne novi život. Marija je Riječ Božju, Isusa, utjelovila u svom životu. I tu je sve njeno bogatstvo koje može dijeliti i nama“, poručio je mons. Zgrablić.

Razmatrajući navješteno Evanđelje po Luki, nadbiskup je rekao da „Marija prihvaća i slijedi Božji poziv u poslušnosti Božjem Duhu. Marija, ispunjena Duhom Svetim, ustaje i hitno napušta svoj dom, svoju kuću i odlazi kamo je Duh potiče. ‘Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi’ Marijin je odgovor na Božji plan u njenom životu. Marijin životni put oblikuje Duh Sveti. Marijina vjera je suradnja s Božjim planom i prihvaćanje vodstva Duha Svetoga u njenom životu“, rekao je mons. Zgrablić, istaknuvši da sve što Duh Sveti čini u Marijinom i životu njenog sina Isusa, Marija pohranjuje i prebire u svom srcu.

„Marija tijekom cijelog svog života uvijek sve dublje otkriva veličinu i bogatstvo Božjeg plana za sebe i spasenje svakog čovjeka, za spasenje cijelog svijeta. Marija slijedi Isusa u njegovom skrovitom tridesetogodišnjem životu, u  začeću, rođenju u Betlehemu, bijegu u Egipat, hodočašću u Jeruzalemski Hram, kao i u javnom djelovanju od svadbe u Kani Galilejskoj i prvog javnog znamenja, do naviještanja Kraljevstva nebeskog i svih popratnih čudesa. Slijedi ga u muci, na križnom putu, u trenutku razapinjanja na križu, umiranja i skidanju s križa; slijedi ga u uskrsnoj stvarnosti i primanju dara Duha Svetoga na Pedesetnicu; slijedi ga do slavnog uzdignuća dušom i tijelom u nebesku slavu“, rekao je nadbiskup Zgrablić.

„Marija se potpuno predaje u Božje ruke i time postaje uzor za Crkvu, uzor svakome od nas. Marija postaje uzor koji trebamo nasljedovati na svom životnom putu i u svojim životnim okolnostima. Marija postaje cilj prema kojem trebamo usmjeriti naše životne korake. Marija živi svoj uspon prema Bogu u trenucima radosti i blagoslivljanja kao kod susreta s Elizabetom, ali i u trenucima mraka i kada joj mač boli razdire dušu, kao što joj je to proročki izrekao starac Šimun“, istaknuo je mons. Zgrablić.

Razmatrajući zapis evanđeliste Luke „Marija usta i pohiti u gorje“, nadbiskup je rekao da je „cijeli naš život duhovno ustajanje i žurba u Gorje. Ustajanje od naše navezanosti na ovozemaljsko i prolazno, materijalno i propadljivo, tjelesno i grešno. Cijeli naš život je ‘sveta žurba’ u kojoj Bog ima uvijek bezuvjetno prvenstvo i u kojoj ništa drugo nije važnije i potrebnije. Cijeli naš život je odlaženje iz naše kuće, naše naravi, našeg života, naše tjelesnosti, naše sebičnosti i grešnosti i uspinjanje prema Gorju nadnaravi Božje ljubavi i dobrote, gdje Duh Sveti sve oživljuje, preporađa, obnavlja i hrani. Cijeli naš život je uspinjanje u Gorje života po Duhu, a ne po tijelu. Marijino uspinjanje u Gorje, na nebo, k Bogu, u konačnici u vječnost, podsjeća nas da je njen život, kao i život svakog kršćanina, put kojim slijedimo Krista. Marijino uspinjanje ‘u gorje’, njena sveta žurba koja ne trpi odgode, nama je podsjetnik kako naš život ima određeni cilj i kako nam je k tom cilju pripravljen put kako bismo i mi stigli do konačne pobjede nad grijehom i smrću i postigli vječno zajedništvo s Bogom“, poručio je mons. Zgrablić, rekavši da u nama još nije dovršeno sjedinjenje s Kristom, naše uskrsnuće i uzašašće k Bogu, kao što je dovršeno u Mariji.

„Marija je ušla po djelovanju Duha Svetoga u puno zajedništvo s Bogom, sa svojim uskrslim Sinom. Od tuda nas Marija prati i privlači na našem životnom hodu. U bogatstvu Marijinog života razmatramo okrunjenu Marijinu vjeru, put vjere kojeg pokazuje svakome od nas. Marija je znak naše sigurne nade i bogatstva od kojega i za koje živimo”, istaknuo je nadbiskup.

Podsjetio je na misli bl. Alojzija Stepinca o Mariji koje je zapisao dok je boravio u zatvoru u Lepoglavi, da nitko nije isključen od bogatstva koje je Bog položio u Mariju i da se svi imaju pravo obraćati Mariji: nevina djeca da sačuvaju svoje djevičanstvo, zabrinute majke da im djeca odrastu u strahu Božjem, očevi u brigama za opstanak i napredak svojih obitelji, muževi da izdrže u olujama života, žene da sačuvaju slogu i mir bračnih zajednica, stari da preminu u milosti Božjoj.

„Neka nam Gospa od Zečeva koju pod tim imenom s ljubavlju i ponosom već stoljećima častimo u ovim krajevima kao i mnogi naši prethodnici u vjeri, bude primjer, poticaj, zagovor i pomoć. Neka Marijin zagovor bude pomoć našim obiteljima i mladima da pronađu neprolazno bogatstvo u Bogu. Neka bolesni, stari, nemoćni, razočarani, pronađu u Mariji bogatstvo koje nadilazi svako zemaljsko siromaštvo. Neka svako ljudsko srce bude ispunjeno Marijinim bogatstvom”, poručio je mons. Zgrablić.

Nakon mise, nadbiskup Zgrablić je predvodio procesiju s kipom Gospe od Zečeva kroz središte Nina. Procesija se zaustavila na mjestu tzv. Gospine stine gdje je bio položen Gospin kip i gdje je navješteno Evanđelje. U proslavi svetkovine sudjelovali su i članovi KUD-ova iz Zadarske nadbiskupije.

Tijekom blagdana slavljene su još četiri mise, od kojih je središnje prijepodnevno slavlje i procesiju s Gospinim kipom predvodio mons. Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Svetkovina Gospe od Zečeva tradicionalno okuplja tisuće vjernika iz svih dijelova Zadarske nadbiskupije. Ukazanje Gospe od Zečeva 5. svibnja 1516. g. pastirici Jeleni Grubišić autentičnim je potvrdio tadašnji ninski biskup Juraj Divnić, koji je 1517. ustanovio blagdan Gospe od Zečeva. Bila su to teška vremena za hrvatski narod kojem su prijetila pustošenja od strane Osmanlija, kada su i uništili samostan redovnika pustinjaka na otočiću Zečevo.

Ukazanje Gospe od Zečeva obilježava se tri puta u godini: 5. svibnja vjernici hodočaste na otočić Zečevo, kada se u procesiji lađama nosi Gospin kip na otočić Zečevo. Središnja proslava je na zavjetnu svetkovinu s podnevnom i večernjom procesijom središtem Nina (to bude u ponedjeljak prije svetkovine Uzašašća Gospodinova, datum je promjenjiv) te 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, kada se Gospin kip u procesiji također odnosi na otočić Zečevo.

Ove godine središnja svetkovina Gospe od Zečeva 6. svibnja proslavljena je dan poslije spomendana Ukazanja, koji se uvijek obilježava 5. svibnja, kada su brojni vjernici hodočastili pješice i lađama na otočić Zečevo, gdje je misu u crkvici na otočiću Zečevo predvodio fra Anselmo Stulić, rodom iz Nina. Svetkovina Gospe od Zečeva završava u četvrtak, 9. svibnja, na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, večernjim misnim slavljem nakon kojeg slijedi procesija s Gospinim kipom kroz središte Nina.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(NE)RADNE NEDJELJE / U Zadru su danas otvorene sljedeće trgovine i trgovački lanci…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Put Vrela 2 – od 7 do 21

Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Ul. Roberta F. Mihanovića 62 – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

RIBOLA

Put Pudarice 11 – od 7 do 20

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Ulica Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SPLITSKI MUZEJ HRVATSKIH ARHEOLOŠKIH SPOMENIKA / Među devet nagrađivanih dalmatinskih ulja predstavljena i dva iz Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Maslinari na radionici u Splitu

U vođenoj degustaciji kušavana ulja Ante Vulina iz Pakoštana i  OPG-a Ante Urema iz Biograda na moru. Zašto su  dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh?

Kad se dalmatinska maslinova ulja pojave na nekoj od međunarodnih manifestacija, uz respekt,  nerijetko izazovu i reakcije konkurencije : „Ajme, pokupit će sve glavne nagrade“.

Slično je bilo i na nedavno završenom najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku, gdje su dalmatinski maslinari zajedno sa istarskim, osvojili čak 62 zlatne medalje. Jednako kao i maslinarske velesile Španjolska i Amerika koje su se natjecale s puno više uzoraka. Po stopi uspješnosti daleko smo ispred svih. Sa samo 97 uzoraka osvojili ukupno 80 nagrada sa stopom uspješnosti od 82 posto, dok Italija, Španjolska  i Amerika imaju 62 posto, Turska 56, Grčka i Portugal po 52, Tunis 36, Francuska  21 su posto . Sve ostale zemlje sjeverne hemisfere,  daleko su  ispod.

Tajna uzlazne putanje

Zašto su  dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh? – logično je pitanje. A to je ujedno naziv i tema  Radionice u sklopu manifestacije Vinski podrum, koja se održava u Splitu.  Radionica je održana jučer u popodnevnim satima u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.

-Tajna je  u tradiciji. Imamo i odličan sortiment s čak 40 autohtonih sorti. U posljednjih 30-ak godina dodajemo im i strane, sada već udomaćene sorte kao što su pendolino, coratina, leccino i slične. Našoj oblici, još uvijek najzastupljenijoj u našim maslinicima, kao dobar oprašivač pokazao se pendolino. Sada rađa redovitije. Imamo odličan teroar, znači tlo, klimat i zemlju, elemente koji ističu okus i miris rodnog kraja  u kojemu je ulje proizvedeno, rekla je  dr.sc. Mirella Žanetić voditeljica radionice.

Žanetić  je još  dodala: – Naš forte je i krš. Tu maslina sama iz sebe izbaci sve najbolje.

 Dalmatinsko maslinarstvo ide uzlaznom putanjom  posljednji 30-ak godina od kada mladi uzgajivači počinju uvažavati struku, istaknula je Žanetić. Ona je poznata stručnjakinja i istraživačica  iz splitskog Instituta za jadranske kulture gdje radi u laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja. Voditeljica je i stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja.

Uremova pakovina i Vulinova Santa Justina

Uz vođenu degustaciju na radionici je predstavljeno devet nagrađivanih ulja iz cijele Dalmacije, a među njima  i dva s područja Zadarske županije: OPG Ante Urem iz Biograda na moru i OPG Ante Vulin iz Pakoštana.

Urem posjeduje maslinike s 850 stabala maslina. Uz domaće oblicu, krvavicu, mašnjaču, levantinku, lastovku, istarsku bjelicu tu su i introducirane: coratina, pisholine, pendolino i leccino.  Podsjetimo, ovaj sve uspješniji maslinar u uljar  je na nedavno održanom Noćnjaku  u Zadru osvojio titulu šampiona   za svoje ulje od sljubljenih sorti u kategoriji pakovina. 

Najviše pozornosti izazvala  robna marka Antino vlasnika Ante Vulina i njegovo ulje  Santa Justina koje je osvojilo zlatno odličje na najvećem svijetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku.

-Godina jest bila zahtjevna. No, i uz vremenske nepogode uspjeli smo sačuvati plod. Berbu obavili 24. listopada, ulje iz masline isti dan „iscijedili“ u Uljari Željka Vrsaljka u Nadinu. Ostalo sve po redu, pretok nakon mjesec dana, čuvanje u inox posudama na tempereturi od 16-17 stupnjeva, zatim punjene i boce i tako redom, rekao je Vulin. Vulin s obitelji uzgaja oko 550 stabala maslina na rodu,  a  s novo posađenima ima ih ukupno 1000 na više lokacija uz Vransko jezero. Uspio je izbjeći i štetnike. „Maslinine muhe kod nas i nije bilo“, kaže.

Njegovo ulje  Santa Justina od oblice i  drobnice ocijenjeno je u New Yorku kao vrhunsko. Srednje intezivnog je okusa, dobro usklađeno, ugodne pikantnosti i  gorčine. Ima vrlo dobar voćni miris  i okus. Osjeti okusa podsjećaju na list masline, zeleni bajam i rikolu, istaknuto je u arganoleptičkoj analizi u New Yorku.

Dr. Mirela Žanetić o ulju Ante Vulina: Kompleksno, rezistentno i harmonično

Odlike vrhunskog ulja: Kompleksno, rezistentno i harmonično

Slične  ocijene  su izrečene i tijekom vođene degustacije na radionici u Splitu.  Ima sve odlike  vrhunskog ulja. Kompleksno, rezistentno i harmonično, lakonski kratko zaključila je   voditeljica Žanetić.

Na radionici je bilo govora i o nužnosti izrade maslinarskog katastra, obnovi zapuštanih maslinika na otocima, sadnji novih i brendiranju maslinovih ulja. Naravno i o tekućoj maslinarskoj sezoni za koju maslinari vjeruju da će biti bolja od lanjske.

Stvari se dobro razvijaju.  Stanje  u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je, kažu,  donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu sezonu. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja u konobama , ali i na najvećim svjetskim  natjecanjima, posebno u New Yorku i Tokiju, poručuju   nagrađivani maslinari sa manifestacije Vinski podrum u Splitu koja završava danas u večernjim satima.

N.J./Dani Masline

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Izmjenjivat će se kiša i sunce. Najviše padalina u utorak, najsunčanije u srijedu

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uglavnom u unutrašnjosti u drugom dijelu dana lokalno kiša te pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji. Vjetar slab, ponegdje i umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo, prolazno i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 °C.

U ponedjeljak djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimice kiša i poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije, gorskoj i istočnoj Hrvatskoj gdje poslijepodne lokalno mogu biti i izraženiji. Ujutro ponegdje moguća magla. Vjetar većinom slab, u drugom dijelu dana na Jadranu do umjeren jugozapadnjak i jugo, a na sjevernom dijelu moguće bura. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na moru između 14 i 19, a najviša dnevna uglavnom od 21 do 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo i nestabilno mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji. Najoblačnije uz najčešće kišu i pljuskove, ponegdje moguće i obilnije očekuje se u utorak, a najrjeđe uz više sunca u srijedu. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, u srijedu jugozapadni, na Jadranu slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, u utorak mjestimice jaki. Dnevna temperatura malo niža, jutarnja viša.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu