Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA S PAŠMANA / Ekološka akcija u sklopu projekta oSVIJESTi se

Objavljeno

-

Projekt “oSVIJESTi se na Pašmanu” Ronilačkog kluba “KPA ZADAR” ima opći cilj čišćenja lučice i plaže na dvije lokacije dvaju različitih otočnih jedinica lokalne samouprave (JLS) na otoku Pašmanu. Istovremeno, projektni tim provodi izvaninstitucionalnu edukaciju vrtićkih i školskih skupina putem interaktivnih radionica. Specifični cilj ovog projekta je povećati interes mladih za podvodne aktivnosti kako bi se aktivno uključili u buduće akcije čišćenja podmorja u svojoj zajednici i drugim zajednicama na području Zadarske županije.

Projekt je dobio financijsku potporu sredstava Proračuna Zadarske županije za 2023. godinu putem Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove. Provedba projekta započela je početkom svibnja i trajat će najkasnije do kraja rujna 2023. godine. Tijekom tog razdoblja, projektni tim planira provesti dvodnevne akcije čišćenja na dvije različite lokacije na otoku Pašmanu.

Prva akcija provedena je u mjestu Dobropoljana u subotu, 17. lipnja, gdje se okupilo više od 50 volontera, uključujući članove Ronilačkog kluba “KPA ZADAR”, studente Sveučilišta u Zadru sa odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu i lokalne stanovnike. Opremljeni potrebnom ronilačkom opremom, sudionici su se uputili u podmorje kako bi uklonili otpad koji su prijetili morskom životu. Istodobno, na obali su se organizirale radionice o recikliranju i upravljanju otpadom s ciljem poticanja održivog ponašanja među lokalnim stanovništvom.

Druga akcija čišćenja bit će provedena na drugoj lokaciji na otoku Pašmanu u rujnu. Očekuje se da će projektni tim nastaviti angažirati lokalne volontere i organizirati edukativne radionice za vrtićke i školske skupine kako bi podigli svijest o važnosti očuvanja morskog ekosustava.

Glavna svrha projekta je stvoriti interes i potaknuti mlade ljude da se aktivno uključe u podvodne aktivnosti i buduće akcije čišćenja podmorja u svojim zajednicama.

“Tijekom prve akcije projekta ‘oSVIJESTi se na Pašmanu’ imali smo izvanredan odaziv lokalne zajednice. Sudjelovalo je više od 50 volontera, od čega više od 30 djece, što je zaista inspirativno. Cilj nam je potaknuti lokalne stanovnike da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti morskih ekosustava.

Uključenost ciljanih skupina, poput vrtićkih i školskih skupina, također je ključna komponenta projekta. Za vrtićke skupine planirana je aktivnost uključivanja u akciju čišćenja s obale te razvrstavanje prikupljenog otpada po vrstama, čime se razvija svijest o potrebi razvrstavanja otpada već u predškolskoj dobi.

Školske skupine razredne nastave sudjelovat će u aktivnosti prosijavanja pijeska na plažama otoka Pašmana. Budući da su plaže većinom pjeskovite, kroz sito različitih veličina, učenici će izdvojiti otpad od mikroplastike. Ova aktivnost ima za cilj podizanje svijesti o prisutnosti mikroplastike u okolišu, čime se potiče odgovorno ponašanje prema okolišu već u ranim školskim godinama.

Jedna od važnih tema koju će se obraditi je zakiseljavanje mora, proces koji uzrokuje snižavanje pH vrijednosti mora zbog povećane koncentracije ugljikovog dioksida (CO2) u oceanima. Zainteresirani učenici viših razreda osnovne škole sudjelovat će u čišćenju obale te će im biti demonstrirane posljedice zakiseljavanja mora kroz eksperiment s upotrebom octa otopljenog u vodi. Kroz ovo iskustvo, učenici će bolje razumjeti štetnost i probleme uzrokovane povećanom koncentracijom CO2 te će biti potaknuti na razmišljanje o utjecaju zakiseljavanja mora na morski ekosustav i lokalnu zajednicu.

Unutar ove aktivnosti, ciljana skupina je upoznata s osnovama ronjenja i potrebnom opremom za podvodne aktivnosti.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PETAK, SVEUČILIŠTE: Koncert ansambala Glazbene škole Blagoje Bersa

Objavljeno

-

By

Koncert ansambala Glazbene škole Blagoje Bersa održat će se u petak, 8. prosinca u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru s početkom u 20 sati!

Koncert je dio ciklusa Bersa koji je zamišljen kao prilika da se profesori i učenici Škole predstave široj zadarskoj publici i budu inspiracija za nove projekte i suradnje. Glazba Blagoja Berse, čiji se opus sastoji od opera, orkestralnih, komornih, glasovirskih i vokalnih skladbi te crkvene i filmske glazbe, smatra se jednom od najvećih vrijednosti hrvatske umjetničke glazbe prve polovice 20. stoljeća. Zadar se ponosi činjenicom da je upravo tu Bersa postavio svoje umjetničke temelje i proveo dobar dio svoje mladosti.

Nastupit će ansambl Mali violinisti koje vodi Katarina NovakZbor Bersići s voditeljicom Marjanom DuševićOrkestar gitara pod vodstvom Josipa MarcelićaMješoviti zbor s Nadom Smoljan i Puhački orkestar pod vodstvom Dražena Habuša. Ulaz je slobodan.

Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZLOŽBA U ZADRU / Školarci i djeca vrtićke dobi crtaju “EU projekt u mojoj sredini”

Objavljeno

-

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu završnog događanja projekta ZADRA NOVA ZA VAS organizira likovni natječaj na temu “EU projekt u mojoj sredini “.

Natječaj će se provoditi u 4 kategorije:

  • likovni radovi učenika od I. do IV. razreda srednje škole

Po 25 najbolje ocijenjenih radova iz svake kategorije bit će postavljeno na izložbi 15. prosinca 2023. godine od 10 sati u Atriju Providurove palače u Zadru.

Kako sudjelovati?

Za mrežnim stranicama Agencije ZADRA NOVA objavljene su i upute za izradu likovnih radova. Pa tako svaki sudionik ili sudionica sudjeluje s najviše jednim likovnim radom. Za likovne radove dozvoljene su sve tehnike crtanja i kreativnog izražavanja. Maksimalna dimenzija pojedinačnog rada je do 30,5×42 cm.

Zadana je i tema rada – “EU projekt u mojoj sredini” s naglaskom na likovnu prezentaciju projekata financiranih sredstvima Europske unije.

Rad mora biti originalan, tj. radovi koji su precrtani ili kopija ne mogu sudjelovati na izložbi.

Prilikom dostave radova, svaki rad na poleđini mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime sudionika ili sudionice, razred, naziv i adresu škole ili naziv odgojno obrazovne skupine i dječjeg vrtića, ime mentora, kontakt broj i adresu e-pošte mentora.

Poziv za sudjelovanje upućen je dječjim vrtićima te osnovnim i srednjim školama s područja Zadarske županije. Potom škole i dječji vrtići odabrane radove dostavljaju Agenciji ZADRA NOVA. Jedan dječji vrtić po matičnom/područnom odjeljenju/objektu može dostaviti najviše 5 radova, jedna osnovna škola po matičnom/područnom odjeljenju/objektu može dostaviti najviše 5 radova iz kategorije likovni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovne škole i najviše 5 radova u kategoriji likovni radovi učenika od V. do VIII. razreda osnovne škole, dok jedna srednja škola može dostaviti najviše 5 radova.

Radovi se mogu slati preporučenom poštom ili dostaviti osobno na adresu Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Put Murvice 14 (2. kat), 23000 Zadar. Radovi se zaprimaju zaključno s 12. prosinca 2023. godine.

Zahvalnice za trud

S obzirom na dob sudionika, uz svaki rad škola ili dječji vrtić prilikom slanja obavezno prilaže i Izjavu o suglasnosti roditelja/ skrbnika. Obrazac izjave obavljen je na mrežnim stranicama Agencije ZADRA NOVA te je dostavljen školama i dječjim vrtićima.

Agencija ZADRA NOVA imenovat će ocjenjivački odbor koji će ocijeniti pristigle radove sukladno tri kriterija: Ostvarenost teme ”EU projekt u mojoj sredini”; Složenost i originalnost kompozicije, estetska kvaliteta rada, tonsko i kolorističko izražavanje; te Vladanje likovnom tehnikom u kojoj je rad izrađen.  Ocjenjivački odbor će odabrati do 25 najboljih radova iz svake pojedine kategorije koji će biti izloženi na izložbi u Providurovoj palači 15. prosinca 2023. godine. Najkasnije do 14. prosinca 2023. godine mentori će biti obaviješteni o najbolje ocijenjenim radovima koji će sudjelovati na izložbi.

Svu djeca i mentori koji budu sudjelovali u likovnom natječaj dobit će zahvalnice i prigodne poklone za iskazani trud i rad.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DONACIJA SUPERNOVE ZADAR: Opća bolnica dobila novi mobilni intubacijski fiberobronhoskop za Odjel anesteziologije

Objavljeno

-

By

Već tradicionalno, uoči božićnih blagdana, Supernova Zadar donirala je vrijednu medicinsku opremu Općoj bolnici Zadar.

Na Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu tako stiže mobilni intubacijski fiberobronhoskop MAF-DM2, vrijedan 17.000,00 eura.

Donaciju je ravnatelju bolnice, Željku Čulini, dr.med., te zamjeniku ravnatelja, Ediju Karucu, dr.med., uručila voditeljica trgovačkog centra Supernova Zadar, Iva Fisher.

Donirani uređaj idealan je za fleksibilnu intubaciju i nudi proširene mogućnosti gledanja i snimanja u praktičnom samostalnom dizajnu. Riječ je o inovativnom rješenju za hitne situacije koje zahtijevaju intubaciju dušnika. Uređaj se ističe svojom jedinstvenošću i opremljenošću terapeutskim kanalom za usisavanje ili dodatni unos kisika s tankim promjerom, čineći ga idealnim za prijenosnu intubaciju i postavljanje cijevi s dva lumena. Dodatno, posjeduje samostalan dizajn s 3,5-inčnim monitorom za promatranje, snimanje fotografija i videozapisa, pružajući liječnicima dragocjenu pomoć u procjeni i analizi stanja pacijenata.

„Radi se o modernom aparatu koji će se koristiti pri operativnim zahvatima u torakalnoj kirurgiji i kao takav je stigao na pravu adresu. Naime, u našoj se ustanovi, u usporedbi s ostalim Općim bolnicama, godišnje izvede značajno veći broj operativnih zahvata u prsnom košu, a sada će kvaliteta rada biti još bolja. Novi će uređaj značajno olakšati izvođenje procedura, povećat će se preciznost, a umanjiti moguće komplikacije.“, kazao je Edi Karuc, dr.med., zamjenik ravnatelja OB Zadar.

Zahvaljujući svojim specifikacijama, uređaj je, osim za odrasle, pogodan za korištenje pri operativnim i drugim zahvatima i kod malih pacijenata, primjerice kod pregleda bronhalnog stabla ili kod težih bolesti pluća.

Opća bolnica Zadar zahvaljuje Trgovačkom centru Supernova Zadar koji godinama prati potrebe naše ustanove te svojim donacijama pridonosi poboljšanju zdravstvene skrbi za lokalnu zajednicu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu