Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Dodjelom “Bijelog srca” i zahvalnica za promicanje sestrinstva obilježen Međunarodni dan sestrinstva

Objavljeno

-

Medicinske sestre Zadarske županije i ove su godine svečano obilježile međunarodni Dan sestrinstva, koji se slavi 12. svibnja. Tim su povodom dodijeljene tradicionalne nagrade “Bijelo srce”, koje kao simbol sestrinstva novijeg doba, medicinske sestre Zadarske županije dodjeljuju svojim kolegicama i kolegama za poseban doprinos u razvoju sestrinstva i očuvanju temeljnih moralnih vrijednosti i dužnosti sestara.

Posebnost Zadarskog bijelog srca je u njegovoj izradi. Srce od paške čipke koju već stoljećima bijelom niti šiju vrijedne ruke paških čipkarica, a u kojeg je utkana naša povijest, kamen u kojem se rađamo i posebnost svakog od nas u unikatnoj izvedbi svakog izrađenog srca.

Dodjela Zadarskog bijelog srca, odličja koje se od 2000. godine, dodjeljuje medicinskim sestrama i tehničarima Zadarske županije u znak zahvalnosti za doprinos u promociji sestrinstva i zdravlja u zajednici u kojoj žive i djeluju, zahvala je i znak poštovanja prema svim mediconskim sestrama i zahtjevnoj struci s kojom se bave.

Medicinske sestre diljem svijeta svakodnevno zagovaraju zdravstvo koje mora biti dostupno svima za pružanje zdravstvene skrbi onima kojima je najpotrebnije. One predstavljaju okosnicu svakog zdravstvenog sustava – čine više od polovice globalne zdravstvene radne snage i od vitalne su važnosti za ostvarivanje vizije univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom.

“Naše medicinske sestre, naša budućnost” tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana sestrinstva. Prilika je to da se sestre i tehničari okupe pod određenom temom, raspravljaju o očuvanju temeljnih moralnih vrijednosti sestrinstva, problemima i mogućnostima napretka i obrazovanja. Naučeno se uvijek kao akcija treba pretočito u budućnost, kako bi sestre bile osigurane i cijenjene. Zaštita i ojačavanje zdravstvenog sustava ključ je odgoora na rastuće globalne krize.

Dodjeli priznanja pridružili su se prorektorica Nedjeljka Balić Nižić pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo  Zadarske županije Marko Kolega, pomoćnik  ravnatelja OB Zadar dr. Ante Tolić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan  Mladen Mavar i mnogi drugi.

Pročelnik Marko Kolega je naglasio kako medicinske sestre danas nisu samo osobe koje pacijentima mjere temperaturu i donose hranu.

“Borite se za svoja prava, bolje uvjete rada, primjerenu plaću, školovanje i sigurno radno okruženje. Samo će se tako promijeniti položaj sestara i tehničara, koji će postati neizostavnom karikom u lancu odlučivanja u zdravstvenom sustavu”, poručio je pročelnik Kolega.

Ove godine “Zadarsko bijelo srce” dobile su medicinske sestre i tehničari: Anđelka Vukić, Ivan Oršulić, Gordana Barešić, Milena Brčić, Grozdana Babić, Emanuela Čizmek I Radmila Glavan.

Zahvalnice za promicanje sestrinstva na području Zadarske županije dobila je zamjenica pročelnika UO za zdravstvo Franka Krajnović te profesorica engleskog jezika u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića u Zadru Marija Perković I Nenda Bogdanović I Tomislav Knez, elektroničari u Centru za dijalizu OB Zadar.

Međunarodni dan sestrinstva simbolično se obilježava 12. svibnja na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva.

Medicinske sestre i tehničari spadaju u najbrojniju skupinu zdravstvenih djelatnika te su prvi u pružanju zdravstvene njege pacijentima kroz cijeli životni vijek zbog čega je od značaja neprestano ukazivati na njihovu vrijednost.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Tragičan kraj potrage, pronađeno tijelo nestalog muškarca

Objavljeno

-

By

U moru kod Paškog mosta noćas je nestao 29-godišnji ribar nakon što se prevrnulo brodica u kojoj su se nalazila četvorica mladića. Tri su se uspjela spasiti, a tijelo četvrog pronađeno je u subotu kod Paškog mosta na osam metara dubine, javlja Zadarski list.

Kako neslužbeno doznaje Zadarski list, četvorica mladića isplovila su sinoć iz naselja Rtine. Do nesreće je došlo kod Rta Tanka nožica, kada se prevrnula brodica, a mladići su pali u more.

Podsjetimo, ovo je već drugi slučaj nestanka ribara u Zadarskoj županiji u svega nekoliko danas. Već peti dan traga se za ribarom koji je nestao u Vrsima nakon što je išao podići mreže.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

12. PROSINCA / U prodaji ulaznice za božićni gospel koncert u HNK Zadar

Objavljeno

-

By

HNK Zadar najavljuje nadolazeći  BOŽIĆNI KONCERT koji će se održati u utorak, 12. prosinca u 20 sati.

Božićni gospel koncert Hrvatskog narodnog kazališta Zadar donosi pravo blagdansko ozračje i radost svim ljubiteljima glazbe. Pridružite nam se na nezaboravnom glazbenom doživljaju uz izvođenje najvećih božićnih gospel hitova u izvedbi američkog sastava GOSPEL VOICES FAMILY.

Ulaznice su u online prodaji u sustavu Eventim.hr https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/gospel-voices-family-usa-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-628208/event.html i na blagajni HNK Zadar ( subotom od 11 do 13 sati, a radnim danom od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati.)

Cijena ulaznice iznosi 15 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH / U ponedjeljak u HNK Zadar hit komedija “Kako druga polovica voli”

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak, 11. prosinca u HNK Zadar s početkom u 20 sati pogledajte hit komediju Satiričkog kazališta Kerempuh, KAKO DRUGA POLOVICA VOLI u režiji Filipa Detelića.

IGRAJU: Filip Detelić,  Nataša Kopeč, Mia Anočić Valentić, Marko Hergešić, Josipa Anković i Matija Šakoronja.

Kako druga polovica voli je komedija jednog od najplodnijih i najizvođenijih suvremenih dramskih pisaca – Alana Ayckbourna koji je napisao preko 80 kazališnih djela te osvojio najuglednije kazališne nagrade.

Ovaj suvremeni vodvilj, u brzom ritmu, uz upečatljive karaktere i niz komičnih obrata, vodi junake predstave u kaos iz kojeg će se uzalud pokušati izvući, propadajući sve dublje u živo blato svojih ljubavnih odabira.

Ova predstava  koja osvaja publiku gdje god da se izvodi, propituje čvrsto zadane društvene norme malograđanskih okvira te njima suprotstavljenu ljubavnu vatru.

Koliko smo uopće originalni i neponovljivi ili živimo u strogo utabanim stazama vrteći se u krug kao zamorci noću u svojim sumornim kavezima?

Mogu li strast i želja opstati u rutini predvidive svakodnevice? Odgovor je da mogu, ali ne nužno prema vlastitom partneru…

Ulaznice za predstavu su u online prodaji u sustavu Eventim.hr https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/kako-druga-polovica-voli-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-628294/event.html

i na blagajni HNK Zadar. Cijena ulaznice iznosi 12 eura.  Radno vrijeme blagajne od 11 do 13 sati i na dan izvedbe od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati.

https://www.hnk-zadar.hr/hr/predstava/kako-druga-polovica-voli/344

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu