Connect with us

Hrvatska

Vlada proglasila kraj epidemije korone u Hrvatskoj

Objavljeno

-

Vlada je na sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Podsjetimo, nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo predložio ministru zdravstva Viliju Berošu proglašenje kraja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, a Ministarstvo taj prijedlog proglasilo utemeljenim, vlada je danas na sjednici donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2.

Prvi se obratio premijer Plenković:

“319 milijuna eura smo do jučer iskoristili sredstva za petrinjski potres. 551 milijuna eura od 683 milijuna smo potrošili na sanaciju zagrebačkog potresa, ostatak moramo potrošiti do kraja lipnja i uspjet ćemo sigurno.

Obilježili smo Dan Europe i velikom konferencijom na kojoj su se mogle čuti vrlo važne poruke oko nezakonitih migracija npr.

U 10 godina članstva Hrvatske EU BDP je na 73 posto prosjeka, stopa nezaposlenosti iznosi samo 6.2 posto, rast mirovina, rast plaća, rast BDP-a, minimalac povećan, prihodi u turizmu i devizne pričuve udvostručeni, a strana ulaganja učetverostručena…

Zahvaljujem ministru Radmanu što je bio na krunidbi.

Donosimo odluku o kraju epidemija koronavirusa u Hrvatsku. Više nije javnozdravstvena opasnost od covida-19. Važno je da iz ove velike zdravstvene ugroze izvučemo pouke. HZJZ će objaviti preporuke kako se ponašati u novim okolnostima”.

Nakon Plenkovića Medved i Bačić govore o obnovi. Ministar Bačić je ponovio kako su 50 dana prije isteka roka iskoristili sredstva Fonda solidarnosti namijenjena za obnovu stradalog područja nakon petrinjskog potresa. 

“Na području zagrebačkog potresa je utrošeno 551 milijun eura i još nam preostaje 132 milijuna eura. Preostali iznos će se svakako iskoristiti prije kraja lipnja kad ističe rok”, dodao je.

Plenković je zatim dao riječ ministru Primorcu kako bi dao informaciju o prikupljenim sredstvima od dodatnog poreza na dobit i dosadašnjem tijeku njihovog korištenja. 

“Uvođenje dodatnog poreza na dobit je bilo potkrijepljeno činjenicom da je zbog nepovoljnih gospodarskih okolnosti velik dio kućanstava bio u nezavidnom položaju. Ova vlada je u nekoliko navrata donosila pakete zakona, pakete pomoći, kojima je nastojala sanirati negativne posljedice”, rekao je Primorac. 

“Do 8. svibnja 2023. zaprimljene su 353 prijave o dodatnom porezu na dobit, a iskazana obveza iznosi 236 milijuna eura. Na dan 5. svibnja u državni proračun je uplaćeno nešto više od 213 milijuna eura”, nastavio je. 

Ministar zdravstva Vili Beroš je objasnio zbog čega je donesena odluka o proglašenju kraja pandemije. 

“Dosadašnjim spoznajama o bolesti covid-19, ista će najvjerojatnije biti trajno prisutna u populaciji manjim ili većim intenzitetom. Očekuje se da će nove podvarijante virusa moguće biti zaraznije ili manje virulentne. Praćenje epidemiološke situacije će se nastaviti istim intenzitetom i kapacitetima”, kazao je Beroš. 

“Proglašenje kraja epidemije bolesti covid-19 u Hrvatskoj temelji se na do danas stečenim spoznajama o virusu, virulenciji, posljedicama bolesti, te mogućnostima zaštite populacije. U ovom trenutku nema više potrebe za mjerama koje se propisuju u samim uvjetima epidemije”, istaknuo je. 

Ministar Božinović se zahvalio na angažmanu i suradnji svim županijskim i lokalnim stožerima, sustavu i operativnim snagama civilne zaštite, policijskim službenicima, inspektorima, državnim tijelima, institucijama, pravnim osobama i pojedincima, zdravstvenim radnicima i odgovornim građanima. 

“Proglašenjem prestanka epidemije, građani svoje istekle isprave moraju zamijeniti novima u roku od 30 dana. Preciznije, u navedenom roku moraju podnijeti zahtjev za izdavanjem novih isprava. Tu je važno napomenuti da je jedina obvezna isprava osobna iskaznica, dok putovnica i vozačka nisu obvezne”, naglasio je Božinović.

Vlada je potom jednoglasno proglasila kraj epidemije koronavirusa te s radom prestaje Stožer, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite s obzirom da virus i dalje egzistira među pučanstvom donosit će Ministarstvo zdravstva.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Iz MUP-a otkrili koliko vozača ima negativne bodove i gdje ih je najviše

Objavljeno

-

By

U prvih šest mjeseci ove godine vozačima u Hrvatskoj izrečeno je 14.604 negativnih prekršajnih bodova, u najvećem broju slučajeva zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Nedavno smo pisali o tome kako vozači jednostavno mogu provjeriti imaju li na svome kontu negativnih bodova za počinjenje težih prometnih prekršaja.

Vozaču je dovoljno da OVDJE, na stranicama MUP-a, unese serijski broj svoje vozačke dozvole, a potom i generiranu lozinku te dozna dokad mu je dozvola važeća, ima li i koliko negativnih prekršajnih bodova te izrečenih zaštitnih ili sigurnosnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Ove godine 372.000 prekršaja

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozačima sa skupljenih 12 negativnih bodova, a mladim vozačima (do 24 godine starosti) s 9 negativnih bodova, ukida se i oduzima vozačka dozvola. Negativni prekršajni bodovi brišu se iz evidencije nakon proteka dvije godine od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju na temelju koje su upisani.

Na naš upit, iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) rekli su nam da je u 2023. godini utvrđeno 760.373 prometnih prekršaja, uključujući i prekršaje u prometnim nesrećama, dok ih je u prvom polugodištu ove godine utvrđeno 371.958. Najviše je utvrđenih prekršaja bilo zbog vožnje brzinom većom od dopuštene, nekorištenja sigurnosnog pojasa, alkoholiziranosti vozača, nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje te upravljanja neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilom.

Negativne bodove ima 96.000 vozača

Za prekršaje počinjene tijekom prošle godine izrečeno je 96.178 negativnih prekršajnih bodova, a u prvih šest mjeseci ove godine izrečeno je 14.604 negativnih prekršajnih bodova. U najvećem broju slučajeva, negativni bodovi izrečeni su za vožnju pod utjecajem alkohola.

MUP nam je dostavio i tablicu s trenutnim stanjem negativnih prekršajnih bodova, razvrstanih prema broju bodova i prema policijskim upravama gdje su izrečene.

U Hrvatskoj je više od 2,3 milijuna vozača, a njih 96.052 ili oko 4 posto ima negativne bodove. Pribrojimo li im vozače s hrvatskim državljanstvom kojima je prebivalište izvan Republike Hrvatske, 96.412 vozača ima negativne bodove.

MUP RH

U Zagrebu 22.365 vozača s kaznenim bodovima

Najviše je vozača s tri negativna boda na kontu – njih čak 57.268, a potom onih sa šest negativnih bodova – njih 13.322. Više od 9 negativnih bodova skupilo je 4.048 vozača.

Najviše negativnih bodova izrečeno je, naravno, na područjima policijskih uprava gdje je i najveći broj stanovnika. Prednjači Grad Zagreb s 22.365 vozača s negativnim bodovima, slijede Splitsko-dalmatinska županija (13.410), Osječko-baranjska (6.710), Primorsko-goranska (4.682) te Istarska (4.617). Najmanje je vozača s negativnim bodovima na području Ličko-senjske (924) te Požeško-slavonske županije (2.217).

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Drama na nebu iznad Hrvatske, avion nije odgovarao kontroli leta, dignuti MIG-ovi

Objavljeno

-

By

Na nebu iznad Hrvatske odvijala se prava drama kada je maleni zrakoplov ušao u naš zračni prostor, ali nije odgovarao na pozive kontrole leta. Obaviješten je i MORH te su dignuti nadzvučni lovci presretači MiG-21.

Zrakoplov Piper PA-24 u nedjelju je oko 10:50 ušao u hrvatski zračni prostor, ali nije uspostavio komunikaciju s oblasnom kontrolom leta niti nakon desetak ponovljenih upita, piše Dnevnik.hr.

U presretanje jednomotornog zrakoplova poslan je dežurni dvojac 191. eskadrile lovačkih zrakoplova 91. krila HRZ-a, koji je presreo Piper te u okolici Slunja završio s akcijom, objavio je AvioRadar.

Nije uspostavljena radioveza

Taj incident potvrdila je i Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

“Dana 21. 7. 2024. zrakoplov registarske oznake UR-OTF ušao je u zračni prostor RH u 10:51 UTC na visini od 7000 ft. Možemo potvrditi da s pilotom zrakoplova nakon višekratnih pokušaja na nekoliko radnih frekvencija nije uspostavljena uobičajena dvosmjerna radioveza. U ovom trenutku nemamo provjerenih pojedinosti o naravi problema, ali možemo sa sigurnošću potvrditi da je naša komunikacija na svim frekvencijama bila uredna s ostalim zrakoplovima. Zrakoplov je napustio zračni prostor RH u 12:11 UTC. Pokrenut je standardni postupak u takvim situacijama te je obaviješten MORH, koji nadzire hrvatski zračni prostor u ovom kontekstu.”

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže AvioRadar, radiostanica spornog zrakoplova bila je namještena na pogrešan kanal, zbog čega nije bilo moguće uspostaviti komunikaciju sa zrakoplovom.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Odu na odmor i napuste ih: Dumovec puca po šavovima i poziva da udomite ove slatkiše

Objavljeno

-

By

Azil Dumovec

U ovim vrućim danima više desetaka poziva dnevno prima Sklonište Dumovec zato što vlasnici pasa i mačaka napuštaju životinje kada odlaze na godišnji odmor, dok istovremeno Azil Dubrovnik, za razliku od zimskih mjeseci, bilježi manji priljev četveronožaca.

U zagrebačko sklonište dolaze psi iz cijele Hrvatske, pa čak i iz susjednih zemalja. Dumovec svakoga jutra zaprima telefonske prijave o napuštenim četveronožnim ljubimcima pa sada situacija postaje neizdrživa, rekla je voditeljica skloništa Tatjana Zajec.

S obzirom na to da je Dumovec na rubu pucanja, tamošnji zaposlenici snalaze se na razne načine kako bi zbrinuli pse i mačke. Uglavnom ih prosljeđuju privremenim udomiteljima ili zamole pronalazače da ih čuvaju bar neko vrijeme.

Zajec kaže da čipiranje pasa nije utjecalo na njihov priljev u sklonište, jer uglavnom se u njemu nalaze oni koji nemaju čip tako da se vlasnicima ne može ući u trag.

„Oni koji ih ne čipiraju rade to zato jer unaprijed razmišljaju da će ih jednog dana ostaviti“, tvrdi voditeljica Dumovca, skloništa u kojem se trenutno nalazi 130 pasa i 30-tak mačaka. Situaciju u kojoj se nalaze nazvala je dramatičnom.

Što ako želim udomiti? U slučaju da se odlučite na udomljavanje neke od ovih slatkih njušaka, zaposlenici Dumovca apeliraju da se javite na adresu udomljavanje@dumovec.hr.

Koprivnica

S druge strane, vlasnik dvaju skloništa za pse u okolici Koprivnice Ivan Čolak kaže da je čipiranje pridonijelo tome da se u manjem broju napuštaju životinje s odlaskom na godišnji odmor.

Ipak, još ima onih koji se u ljetnim mjesecima odriču životinja o kojima bi morali brinuti. U dva skloništa Veterinarske stanice Koprivnica trenutno se nalazi 300 do 320 pasa iz Koprivnice i nekoliko općina Koprivničko-križevačke županije.

“Baby boom” štenaca u Dubrovniku

Sasvim drugačije informacije stižu iz našeg najjužnijeg skloništa za pse Azila Dubrovnik. Njegova voditeljica Ana Ivelja kaže da, za razliku od skloništa na kontinentu, u ljetnim mjesecima bilježe manji broj napuštenih životinja.

„U proljeće smo imali ‘baby boom’ jer smo dobili 30 štenaca pa smo se bojali što ćemo s njima“, kaže Ivelja ali, srećom, svi štenci do jednoga pronašli su svoj dom.

Trenutno se u Azilu Dubrovnik nalazi 46 pasa koji su teže udomljivi jer se radi o starijim životinjama ili onima kojima je potrebna socijalizacija. No, nerijetko i takvi psi nalaze svoj dom, čak i izvan Hrvatske.

Ivelja objašnjava da surađuju s udrugama iz Njemačke i Velike Britanije koje im nalaze udomitelje. Striktno se pazi gdje će pas završiti iako su, primjerice, u Velikoj Britaniji zakoni o udomljavanju kućnih ljubimaca puno stroži od naših.

Primjerice, u Britaniji nije moguće udomiti psa ako se pokaže da bi njegov potencijalni vlasnik izbivao iz kuće duže od četiri sata dnevno.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu