Connect with us

Hrvatska

Uskoro proglašenje kraja epidemije. Što će se promijeniti za vas?

Objavljeno

-

Nakon što je WHO donio odluku da covid više nije globalna zdravstvena kriza, postavilo se pitanje i kada će biti proglašen kraj epidemije u Hrvatskoj. Očekuje se da bi takva odluka mogla uskoro stići, a njome bi moglo doći i do nekih drugih promjena u svakodnevnom životu građana.

Odluka koja je striktno vezana uz onu o proglašenju kraja epidemije je pitanje valjanosti osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola i oružanih listova. Naime poslije proglašenja epidemije još 2020. Sabor je izmijenio zakone pa građani, kako bi se smanjili fizički kontakti, a nakon što im je prošao rok važenja, nisu morali obnavljati osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružane listove, piše tportal.

Međutim takve zakonske izmjene vrijede samo dok traje epidemija. Nakon što bude donesena odluka o proglašenju kraja epidemije u Hrvatskoj, građani će isprave kojima je istekao rok valjanosti morati zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom roku podnijeti zahtjev za izdavanje novih dokumenata.

Kako je prošli tjedan pojasnio šef HZJZ-a Krunoslav Capak, procedura proglašenja kraja epidemije izgleda tako da HZJZ predloži to ministru zdravstva, a on, na temelju tog prijedloga, predlože Vladi proglašenje kraja epidemije. “Ako do toga dođe, onda će se razmotriti koje mjere ostaju na snazi. Više ih neće propisivati krizni stožer, nego Ministarstvo zdravstva”, pojasnio je Capak.

Kako je za HRT prošli tjedan kazala Capakova zamjenica Ivana Pavić Šimetin, HZJZ bi tako nešto trebao predložiti u sljedećim danima. Podsjetila je i da su u Hrvatskoj na snazi i neke druge mjere koje nisu vezane uz sam kraj epidemije, nego uz samu bolest.

Među njima su obaveza testiranja građana prije hospitalizacije, odnosno zahvata koji podrazumijeva pojavu aerosola iz organizma. Tu je i mjera obavezne izolacije u trajanju od najmanje pet dana za osobe koje su pozitivne.

Jedna od mjera je i obaveza nošenja maski u zdravstvenim ustanovama i ljekarnama, kao i u domovima za starije i osobe s invaliditetom za zaposlenike i posjetitelje.

Istom tom odlukom donesena je i preporuka, ali ne i obaveza, da maske nose vozači i putnici u javnom prijevozu; zaposlenici i kupci u trgovinama; zaposlenici u kafićima i restoranima; gosti u ugostiteljskim objektima u zatvorenom; zaposlenici u trgovačkim društvima, ustanovama i institucijama koji rade sa strankama, kao i stranke; zaposlenici u uslužnim djelatnostima koji dolaze u bliski kontakt s klijentima; zaposlenici u uredima u kojima se ne može osigurati udaljenost od dva metra između osoba; vjernici prilikom vjerskih obreda; gledatelji na sportskim događajima u zatvorenom, kao i posjetitelji društvenih i javnih događanja u zatvorenom prostoru.

 

Hrvatska

Capak o porastu zaraženih koronom: “Imamo tri nova soja koji izbjegavaju imunitet”

Objavljeno

-

By

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je za N1 novi porast broja oboljelih od koronavirusa.

Capak je rekao da u Hrvatskoj imamo jednu stabilnu epidemiološku situaciju s covidom. “Od početka 8. mjeseca nam je broj novootkrivenih slučajeva nešto narastao, ali to nisu još uvije zabrinjavajuće brojke. Hospitalizacije, iako rastu, ne rastu tako bitno”, rekao je.

“U svijetu cirkuliraju tri nova soja koji imaju značajne mutacije na šiljastom proteinu što im omogućava da izbjegavaju imunitet stečen bilo preboljenjem bilo cijepljenjem.  Zato u čitavom svijetu vidimo porast, ali taj porast još uvijek nije zabrinjavajući i mi pažljivo pratimo situaciju”, dodao je.

Otkrio da se za sada ne uvode nikakve nove mjere. “Pratimo što se u svijetu i u Europi događa i ako se situacija pogorša spremni smo reagirati”, tvrdi Capak.

Dodao je da imamo novo cjepivo. “To je strahovito bitno. Mi smo 18.09. počeli s cijepljenjem s novo-varijantnim Pfizerovim cjepivom. Ono je dostupno i preporučamo da se rizične skupine cijepe, prije svega one starije od 65 godina i kronični bolesnici, ali cjepiva ima dovoljno i moći će se cijepiti i svi oni drugi koji žele”, rekao je.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Tko radi najviše, a tko najmanje u EU-u? Evo gdje su Hrvati

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Građani Grčke rade duže od svih ostalih u Europskoj Uniji.

Radno sposobni stanovnici te zemlje stari između 20 i 64 godine u prosjeku rade 41 sat tjedno.

Slijede ih građani Poljske (40,4) i Rumunjske i Bugarske (po 40,2).

S druge strane, najmanje ukupno radno vrijeme imaju građani Nizozemske koji tjedno rade “svega” 33,2 sata.

Za njima ne zaostaju mnogi ni oni u Njemačkoj (35,3) i Danskoj (35,4).

Stanovnici Hrvatske i Slovenije nalaze se ispod sredine liste jer u obje države se radi u prosjeku 39,6 sati tjedno.

U EU-u se 2022. godine u prosjeku radilo 37,5 sati, objavio je Eurostat.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

ZA VIKEND NAJAVLJENE INTENZIVNE OBORINE / Slovenci i Grci u strahu od novog potopa. Što čeka Hrvatsku?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Meteorolozi u mediteranskom području za vikend najavljuju formiranje nove ciklone iznad Genovskog zaljeva, što će donijeti intenzivne lokalne oborine. U Grčkoj, koju je početkom mjeseca pogodila oluja Daniel te je u ovoj zemlji i u Libiji uzela tisuće života, strahuju od ponavljanja smrtonosnog nevremena.

Prognostičari sa stranice Neurje.si objavili su na svojoj stranici na Facebooku animaciju ciklone koja će se u petak formirati iznad Genovskog zaljeva.

Navode da će ta ciklona donijeti obilnu kišu, posebice u dijelovima zapadne i središnje Slovenije. U kratkom vremenskom razdoblju lokalno može pasti i do 100 mm oborina, prenosi tportal.

U Sloveniji će doći do nekoliko pojedinačnih nevremena kada prođe fronta, koja će ponovno biti učestalija na zapadu i jugu zemlje, a zatim očekujemo promjenljivo vrijeme uz povremene padavine. Pogoršanje će biti kratkog vijeka jer će temperature ubrzano rasti. Od utorka nas ponovno očekuju temperature između 25 i 27 stupnjeva Celzijusa, kažu s Neurja.

Slovenski lovci na oluje prognoziraju da bi ciklona mogla nastaviti put prema Grčkoj i Libiji, gdje je oluja Daniel početkom ovog mjeseca ostavila strahovite posljedice i odnijela velik broj života.

Ova teza već izaziva podjele među grčkim meteorolozima. Nakon što je grčki meteorolog Klearchos Marusakis najavio novo nevrijeme jačine Daniela, a koje će, po njemu, ponovo pogoditi područje Tesalije, uzvratio mu je Teodoros Kolidas, direktor grčkog Nacionalnog meteorološkog centra.

“Očekujemo kišu, ali do sljedećeg utorka ne predviđamo ništa dramatično važno. Oni koji uspoređuju sustave trebaju biti svjesni toga da se obraćaju prosječnom građaninu, a da ne govore na konferenciji”, rekao je te priložio podatke o kiši i meteograme koji ovoga puta ne izgledaju toliko drastično kao početkom mjeseca.

I hrvatski DHMZ za vikend najavljuje promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. U petak, uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju, lokalno kiša i pljuskovi. Za vikend kiša, ponegdje i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a mjestimice može pasti i veća količina oborine, osobito na zapadu u subotu.

Vjetar na kopnu slab do umjeren jugozapadni, u gorju i jak, u subotu u okretanju na sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, prolazno i olujno, a u nedjelju će ponajprije na sjevernom dijelu zapuhati bura. Nakon vrlo toplog petka, za vikend će danju biti svježije, osobito na kopnu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu