Connect with us

magazin

FOTOGALERIJA / Počeo je 7. Tuna, Sushi & Wine Festival: Slasni morski zalogaji na zadarskom eno-gastro eventu sve do subote!

Objavljeno

-

foto: Bojan Bogdanić

Prezentacijskim domjenkom za novinare pod velikim festivalskim šatorom na Trgu Petra Zoranića i suncem koje je zamijenilo jutarnje kišu i oblake, u utorak je počeo 7.Tuna, Sushi & Wine Festival u Zadru. Najvažnija gastronomsko-turistička manifestacija zadarske Turističke zajednice, bilo je jasno odmah na početku, višednevni događaj koji promovira ribu i druge plodove mora te jela od tih namirnica, sad već s ozbiljnom tradicijom, dobila je novo lice. TSW Festival ove godine izgleda drugačije, osvježeno, razigrano i ukusnije, a dobio je i neke sasvim nove konture.

Zvijezda prvog dana festivala bio je mladi i nadaleko poznati chef Mario Mandarić, kojem je televizijska slava iz „Plesa sa zvijezdama” samo podigla popularnost. Mandarić je oduševio svojim morskim raviolom od škampa i bijele ribe, šafrana i vlasca serviranim na staklenim tanjurima sa motivima Zadra mlade kiparice Zvonimire Karavide. Fora je da se „tajna” tanjura otkriva tek kad se sjajna Mandarićeva riblja monoporcija do kraja pojede.

Međutim, i druga jela na ovogodišnjem TSWF-u nisu manje zanimljiva. Ekipa iz Picnica u svom srebrnom kombiju s hranom zamijenila je svoju uobičajenu mesnu ponudu s ribljim hamburgerima od tune ili kozica, fish & chips porcijama te nekoliko vrsta ribljih tacosa. I to po vrlo pristupačnim cijenama! Na glavnom kuharskom pultu „Cromarisova” sushi ekipa mota četiri vrste temaki tuljaka s gofom, oradom, tunom ili kozicama, a Picnicov tim priprema još ozbiljnija jela: Rimski Branko, zapravo ike jime pečeni filet brancina na rimskom njoku, raviole s kozicama i kozjim sirom, te pečenog „Cromarisovog” gofa na kremi od krumpira i crnom lećom.

Važno je znati da će sva ova ponuda jela, uključujući i svježe stonske kamenice, kao i kokteli i druga pića s Picinicovog drink menija biti dostupni sve dane festivala, do subote navečer.
U cijelu priču su ove godine uključeni učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i njihovi profesori, koji su stalno na pomoći glavnim kuharskim zvijezdama. Svoj kantun su jučer zauzeli zadarski vinari sa svojim vinima, ali i OPG Režan sa svježim povrćem i drugim proizvodima te Ninska solana.

U srijedu, drugog dana ovogodišnjeg TSW Festivala svoj će cooking show imati poznati Josip Vrsaljko, chef i profesor kuharstva. Njegova su tema skuše, pa će pod nazivom Dvije skuše pripremiti terinu od skuše s drugim morskim plodovima i kratko pečeni filet skuše u teryaki umaku s povrće. Takva se jela ne daju unaprijed opisati, ali ih svakako treba probati.

Istovremeno će origami umjetnica Sanja Srbljinović-Čuček održavati svoju radionicu u kojoj će zainteresirane podučavati prastaroj vještini izrade japanskih papirnatih mini skulptura.

Prvog dana Festivala kuhari gotovo da nisu stizali sve poslužiti dovoljno brzo – ali to je dobar znak! Novo lice osvježenog Festivala, očito je to već prvog dana, vraća ovaj događaj na staze stare slave.

Važno je znati da se sedmi po redu TSW Festival odvija svakog dana u jutarnjim i popodnevnim satima od 18 h s istom  ponudom. U srijedu će osobita zanimljivost biti  Paint & Wine Workshop u izvedbi Udruge Re-kreativci. Članovi te Udruge će izraziti svoju re-kreativnost uz degustaciju vina Zadarske županije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

14. VELJAČE, VIŠNJIK / Valentinovo uz Željka Samardžića!

Objavljeno

-

By

Proslavite Dan zaljubljenih uz najljepše ljubavne hitove jednog od najomiljenijih pjevača regije!

Nakon rasprodane zagrebačke Arene, Željko Samardžić dolazi u Zadar, u Športski centar Višnjik, na spektakularni valentinovski koncert, u subota 14. veljače 2026., koji garantira večer ispunjenu emocijama, romantikom i nezaboravnim melodijama.

Uživajte u pjesmama koje su obilježile desetljeća ljubavi – „Stari lav“, „Grlica“, „Bezobrazno su zelene“, „Sipajte mi još jedan viski“, „Pokaži mi šta znaš“, „9000 metara“ i mnoge druge koje će vas podsjetiti zašto je Željko jedan od najvećih vokala s ovih prostora.

Ulaznice su u prodaji – putem sustava Eventim, požurite po svoje i poklonite voljenoj osobi večer za pamćenje!

 
Nastavi čitati

magazin

ĐIR PO GRADU Saše Čuke

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka
 
Nastavi čitati

magazin

Liječnica otkrila simptom koji pokazuje imate li covid ili gripu

Objavljeno

-

By

Pexels

Zima je razdoblje kada kolege masovno „otvaraju bolovanja“, no razlog izostanka nije uvijek isti. Prehlada, gripa i covid-19 imaju slične simptome, ali postoje važne razlike koje vam mogu pomoći da ih lakše razlikujete.

Kako temperature padaju, virusi se lakše šire, a boravak u zatvorenim prostorima dodatno povećava rizik od infekcija. Ipak, prema riječima liječnice obiteljske medicine postoje jasni znakovi po kojima se ove tri bolesti mogu razlikovati.

“Postoje ključne razlike između obične prehlade, gripe i covida koje vam mogu pomoći da ih prepoznate“, objašnjava. “Ako ipak niste sigurni, uvijek se obratite liječniku. Kada je zdravlje u pitanju, bolje je biti oprezan.“

Kakav kašalj imate

Jedna od glavnih razlika odnosi se upravo na kašalj. Kod gripe je kašalj uglavnom suh i javlja se naglo, često uz iznenadno pogoršanje općeg stanja. Kod prehlade je kašalj blaži i obično se razvija postupno, prenosi Nova.rs.

Kod covida je kašalj također suh, ali ima jednu važnu karakteristiku – traje dulje i uporniji je nego kod drugih infekcija.

“Kod covida je kašalj suh i neprekidan. Mnogi ljudi kašlju dulje od sat vremena ili imaju tri ili više napada kašlja tijekom jednog dana“, navodi.

Simptomi su slični, ali oporavak nije uvijek brz

Iz britanskog NHS-a upozoravaju da su simptomi covida vrlo slični simptomima prehlade i gripe. Većina se ljudi oporavi u roku od nekoliko tjedana, no kod nekih oporavak može trajati znatno dulje, a bolest može imati i teži tijek.

Ako imate kašalj, savjetuje se da se obratite ljekarniku koji vam može preporučiti odgovarajuću terapiju za ublažavanje simptoma. Navodi se i da većini ljudi više nije potrebno raditi brzi test na covid, čak i ako imaju simptome poput suhog kašlja ili povišene temperature.

Kada ostati kod kuće

Ako ste mlađi od 18 godina ili je riječ o djetetu, preporuka je da ostanete kod kuće i izbjegavate kontakte s drugima tri dana od dana testiranja, jer su djeca i mladi obično kraće zarazni. Također se savjetuje da se tijekom deset dana izbjegava kontakt s osobama koje imaju povećan rizik od teških infekcija, poput ljudi s oslabljenim imunitetom.

Zaključak je jednostavan: iako simptomi mogu biti slični, trajanje i intenzitet kašlja često mogu otkriti o čemu je riječ. A ako ste u nedoumici, savjet liječnika uvijek je najbolja opcija.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu