Connect with us

magazin

STUDIJA: Ova industrijska hrana može povećati rizik od raka

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Odavno se zna da su industrijski prerađeni proizvodi, poput sladoleda, šunke, grickalica i kruha, manje zdravi od svega što možete napraviti u vlastitoj kuhinji, a znanstvenici sada misle da bi kemikalije, bojila, zaslađivači i konzervansi u njima mogli povećati rizik od raka, piše njemačka novinska agencija dpa.

Studija koju su financirali Cancer Research UK i Svjetski fond za istraživanje raka sugerira da bi mogla postojati poveznica između industrijski prerađene hrane i povećanja rizika od raznih vrsta raka.

Tim s Imperial Collegea London, koji je vodio studiju, ocijenio je da se veza ne može dokazati jer se temelji na promatranjima, odnosno tome da su se ljudi prisjećali što su jeli.

Međutim, rekli su da ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je istraživanje provedeno, jedu previše prerađene hrane i pozvali su na oznake upozorenja na prednjoj strani pakiranja.

Industrijski prerađena hrana sadrži sastojke koje ljudi obično ne dodaju kada kuhaju domaću hranu.

Ti dodaci mogu uključivati kemikalije, bojila, zaslađivače i konzervanse za produljenje roka trajanja.

Industrijski prerađena hrana koja se najčešće jede u Ujedinjenom Kraljevstvu su kupovni kruh, gotova jela, razne žitarice za doručak, mesne prerađevine, slatkiši i kupovni keksi, peciva i kolači.

“Nije svaka prerađena hrana loša”

Nije svaka prerađena hrana loša. Na primjer, Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva (NHS) kaže da je neke namirnice potrebno preraditi kako bi bile sigurne, poput mlijeka, koje treba pasterizirati kako bi se uklonile bakterije.

Prethodne studije ukazale su na vezu između prerađene hrane i bolesti srca, kao i pretilosti i dijabetesa tipa 2.

U novoj studiji, objavljenoj u eClinicalMedicine, tim je koristio podatke britanske Biobanke kako bi ispitao prehranu 197.426 ljudi u dobi od 40 do 69 godina.

Njihovo zdravlje praćeno je desetljeće, a također je analiziran njihov rizik od razvoja raka ili smrti od njega.

Studija je pokazala da je veća konzumacija industrijski prerađene hrane povezana s većim rizikom od razvoja raka općenito, a posebno raka jajnika i mozga.

Također je povezana s povećanim rizikom od umiranja od raka, ponajviše od raka jajnika i dojke.

“Za svakih 10 posto povećanja udjela ultraprerađene hrane (UPF) u nečijoj prehrani 2% veći rizik od raka”

Znanstvenici su otkrili da za svakih 10 posto povećanja udjela ultraprerađene hrane (UPF) u nečijoj prehrani postoji 2 posto veći rizik od raka u cjelini, a 19 posto povećan rizik za rak jajnika.

Dakle, kao primjer, ako je netko imao nula UPF-ova u svojoj prehrani, njihov rizik je rastao za svakih 10 posto povećanja konzumacije.

Svaki porast od 10 posto bio je povezan i sa 6-postotnim povećanjem rizika od smrti od raka, 16 posto povećanim rizikom od raka dojke i 30 posto povećanim rizikom od raka jajnika.

Te su veze bile potvrđene čak i nakon uzimanja u obzir čimbenika koji mogu promijeniti rezultate, kao što su vježbanje ili indeks tjelesne mase (BMI).

Znanstvenici su također otkrili da su ljudi koji su imali najvišu (obično 41 posto) razinu industrijski prerađene hrane u prehrani imali 7 posto veći rizik od raka od onih s najmanjim unosom te hrane (9 posto udjela u prehrani).

Negativni utjecaj ultraprerađene hrane

Dr. Eszter Vamos, glavna autorica studije, rekla je: “Ova studija pridodaje sve većem broju dokaza da ultraprerađena hrana vjerojatno negativno utječe na naše zdravlje, uključujući rizik od raka. S obzirom na visoke razine konzumacije kod odraslih i djece u Ujedinjenom Kraljevstvu, to ima važne implikacije na buduće zdravlje.”

“Iako naša studija ne može dokazati uzročnost, drugi dostupni dokazi pokazuju da bi smanjenje ultraprerađene hrane u našoj prehrani moglo pružiti važne zdravstvene prednosti.”

Ona je dodala da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdili nalazi i razumjele najbolje javnozdravstvene strategije za smanjenje raširene prisutnosti i štetnosti ultraprerađene hrane u našoj prehrani.

Dr. Kiara Chang, koja je također radila na studiji, rekla je da prosječni Britanac više od polovice svog dnevnog energetskog unosa dobiva konzumacijom ultraprerađene hrane.

“To je iznimno mnogo i zabrinjavajuće jer se ultraprerađena hrana proizvodi od industrijski dobivenih sastojaka i često koristi prehrambene aditive za prilagodbu boje, okusa, konzistencije, teksture ili produljenja roka trajanja. Naša tijela možda neće reagirati na isti način na te ultraprerađene sastojke i aditive kao na svježu i hranjivu minimalno prerađenu hranu.”

“Međutim, ultraprerađena hrana je posvuda i reklamira se s niskim cijenama i atraktivnim pakiranjem za promicanje potrošnje.”

“To pokazuje da našem prehrambenom okruženju treba hitna reforma kako bi se stanovništvo zaštitilo od ultraprerađene hrane”, kaže dr. Chang.

Oznake upozorenja

“Potrebne su nam jasne oznake upozorenja na prednjoj strani pakiranja za ultraprerađenu hranu kako bismo potrošačima pomogli u izboru, a naš porez na šećer trebao bi se proširiti na ultraprerađena gazirana pića, pića na bazi voća i mlijeka, kao i druge ultraprerađene proizvode.”

Rekla je da su kućanstva s nižim primanjima “posebno osjetljiva” na jeftine i nezdrave ultraprerađene industrijske proizvode, dodajući da bi minimalno prerađena i svježe pripremljena jela trebala biti subvencionirana.

Dr. Panagiota Mitrou, direktorica istraživanja i inovacija u Svjetskom fondu za istraživanje raka, rekla je: “Rezultati prve britanske studije te vrste značajni su jer je to najopsežnija procjena ultraprerađene hrane i rizika od raka. To pridonosi rastućim dokazima koji povezuju tu hranu s rakom i drugim zdravstvenim stanjima.”

Dr. Mitrou je rekla da bi ljudi trebali ograničiti konzumaciju “brze hrane” i druge prerađene hrane s visokim udjelom masti, škroba ili šećera, dodajući: “Za maksimalnu korist, također preporučujemo da cjelovite žitarice, povrće, voće i mahunarke budu glavni dio vaše uobičajene prehrane.”

Voditelj politike prevencije pri Cancer Research UK Malcolm Clark rekao je da još nije definitivno utvrđeno uzrokuje li ultraprerađena hrana rak, ali visokokalorična i slatka hrana može uzrokovati debljanje.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Koncert Marka Škugora i sajam otočnih proizvoda u Kukljici  

Objavljeno

-

By

Sinoć, 25.07., trg u Kukljici je bio popunjen do posljednjeg mjesta zahvaljujući koncertu Marka Škugora. Talentirani glazbenik osvojio je srca publike svojim nastupom, a trg je bio ispunjen pjesmom i plesom.

Osim uživanja u glazbi, posjetitelji su imali priliku upoznati autentične otočne proizvode lokalnih OPG-ova, čime je dodatno obogaćena večer u Kukljici.

Zahvaljujemo se svima koji su prisustvovali i uživali s nama! Veselimo se budućim susretima i događanjima kojima ćemo i dalje promicati našu bogatu tradiciju.

 
Nastavi čitati

magazin

Ovo su pića koja konobari nikad ne bi naručili u kafićima

Objavljeno

-

By

pexels

Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta.

Postoje pića koja profesionalni konobari nikad ne bi naručili na pojedinim mjestima, piše Punkufer.

Ako se bar nije specijalizirao za pripremu koktela, bolje ih nemojte naručiti.

Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta.

“Nikad ne naručujem vino na čašu u kafiću koje služi jeftina pića,” otkrio je Daniel Yeom, glavni konobar u Esters Wine Shop & Baru u Santa Monici, u razgovoru s HuffPostom.

“Nikad ne znaš koliko je dugo vino bilo otvoreno, a i šanse da ću dobiti nešto dobro na takvom mjestu jednake su nuli. Okus vina počne propadati odmah nakon otvaranja boce te se može pokvariti u svega nekoliko dana osim ako kafić nije pedantan po pitanju čuvanja vina.”

Preskočite točeni Guinness

Mnogi vjeruju da je nemoguće pogriješiti s točenim pivom. Jack Tynan koji radi u pivnici Interboro Spirits & Ales u Brooklynu ne slaže se s tim.

Ako se nalazi u kafiću u kojem je gužva, neće naručiti točeni Guinness.

“Točeni Guinness naručit ću samo u lijepom i tihom pubu jer znam da će si konobari tamo uzeti vremena da ga natoče kako treba”, kaže Tynan.

Guinness se tradicionalno toči u dva koraka – s točenjem se staje nakon što ste napunili čašu tri četvrtine kako bi mjehurići stvorili prepoznatljivu baršunastu pjenu. Nakon što pivo odstoji, nastavlja se točiti do vrha čaše.

“Ne naručujte espresso martini u kafiću koji ima lošu kavu,” savjetuje Alejandro Echeverria iz bara njujorškog restorana Sushi by Bou.

Iako je ovaj koktel od kave i votke postao iznimno popularan u posljednjih nekoliko godina, ne radi ga svatko onako kako bi trebalo.

“Većina barova nije opremljena kvalitetnim aparatima za espresso, pa ni krajnji rezultat nije onakav kakav biste željeli,” objašnjava konobar.

 
Nastavi čitati

magazin

(FOTO) MOON FUN PARK / Nova zabava na 3 tisuće metara četvornih u ŠC-u Višnjik

Objavljeno

-

By

FOTO: Nenad Opačić

U subotu, 27. srpnja, u 16 sati u ŠC-u Višnjik otvara se novi Zabavni centar, MOON FUN PARK. Tim povodom, a uoči otvorenja, organiziran je “PRESS PLAY” event na koji su bili pozvani predstavnici medija te posjetitelji koji su imali priliku među prvima iskusiti sve atrakcije koje centar nudi.

Trampolini, napuhanci, trkaći simulatori i mini golf
MOON FUN PARK, smješten na površini iznad dvorane Krešimir Ćosić i zauzima površinu od 3 tisuće metara četvornih te nudi širok spektar aktivnosti za sve uzraste.
Tijekom eventa, posjetitelji su mogli uživati u raznovrsnim atrakcijama.
Prva stanica mnogih bila je Trampolin park, gdje su, posebno najmlađi, uživali skačući na trampolinima dizajniranim za sve uzraste.


Svijet mašte i adrenalina
Dok su se jedni zabavljali na trampolinima, drugi su se uputili u Bounce Park. Ovdje su pustili mašti na volju, igrajući se i uživajući u svakom trenutku. Zvukovi smijeha i veselja ispunili su prostor dok su posjetitelji otkrivali čarobni svijet ovog parka.
Vožnja izvan granica stvarnosti
Posebnu pozornost privukao je SIM racing. U trkaćim simulatorima, posjetitelji su osjetili uzbuđenje vožnje. Za one željne natjecanja, Mini golf bit će savršeno mjesto da testiraju svoje vještine. Također, u ponudi je i mogućnost proslave rođendana. Prisutni su imali priliku razgovarati s osobljem centra i dobiti sve potrebne informacije o MOON FUN PARK-u te uživati u pripremljenim sadržajima.


Nove zabavne aktivnosti za cijelu obitelj
Športski centar Višnjik nezaobilazno je mjesto i okupljalište brojnih Zadrana svih dobi, bilo da se bave sportom profesionalno ili rekreativno ili su jednostavno došli u šetnju. U ŠC-u Višnjik uvijek se nastoji, u skladu s mogućnostima, na svakoj slobodnoj površini centra osmisliti i ponuditi nove sadržaje za naše sugrađane, a MOON FUN PARK je najnoviji primjer posvećenosti pružanju kvalitetnih i zabavnih aktivnosti za cijelu obitelj. Cilj je stvoriti okruženje gdje djeca mogu uživati u igri i tjelesnoj aktivnosti, a roditelji mogu biti sigurni da su njihova djeca na sigurnom i poticajnom mjestu. MOON FUN PARK na Višnjiku zasigurno će postati još jedno omiljeno mjesto za sve generacije.

Atmosferu s događaja pogledajte u fotogaleriji.

Radno vrijeme MOON FUN PARKA je:
radnim danom od 16 do 23 sata;
vikendom od 16 do 24 sata.

Više informacija za posjetitelje na: info@moon.fun

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu