Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Streljana zadarske policije nosi ime hrvatskog redarstvenika Ivice Kapetanovića

Objavljeno

-

U spomen na pripadnika Specijalne jedinice policije Poskoci, jučer je svečano otkrivena spomen ploča na objektu streljane

U Policijskom centru „Franko Lisica“, u sjedištu Policijske uprave zadarske otkrivena je spomen ploča na objektu streljane koja će nositi ime „Streljana hrvatskog redarstvenika Ivice Kapetanovića“ u spomen na preminulog instruktora specijalističke obuke u jedinici Specijalnoj jedinici policije.

Ivica Kapetanović, Prvi hrvatski redarstvenik i pripadnik Specijalne jedinice policije Poskoci, bio je djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova Policijske uprave zadarske od 05.08.1990. godine do 21.01.1997. godine kada mu je prestala služba zbog odlaska u invalidsku mirovinu.
Sudjelovao je u Domovinskom ratu i neposrednoj obrani suvereniteta Republike Hrvatske, u svojstvu aktivnog pripadnika Specijalne jedinice policije Poskoci,  raspoređenog na radno mjesto policijski službenik – instruktor specijalističke obuke u Specijalnoj jedinici policije.

Prije 30 godina na Velebitu, tijekom Vojno-redarstvene akcije „Maslenica 93“, kao pripadnik Specijalna jedinice policije Poskoci teško je ranjen.
Zbog svog iznimnog doprinosa je odlikovan Spomenicom domovinskog rata, Red Hrvatskog križa i Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Spomen ploču, u nazočnosti članova obitelji,  načelnika policijske uprave Antona Dražine sa suradnicima, zapovjednika postrojbe Đure Župana i Nikole Šindije, te mnogobrojnih pripadnika „Poskoka“, suboraca i prijatelja, otkrile su kćeri preminulog hrvatskog redarstvenika.

Nakon zajedničkog prisjećanja na njegove ratne dane koje je proveo u postrojbi specijalne policije, načelnik Anton Dražina je istakao:

„ Hrabri ljudi kao što je Kapetan, svojim su djelima i svojom krvlju označili ovo hrvatsko tlo. I to nadilazi svaku našu mogućnost da tome nešto dodamo ili oduzmemo.
Ne zaboravimo, Hrvatska nije slučajno nastala, nastala je na patnji, nastala je na boli, nastala je na žrtvi, nastala je na ljubavi koju je hrvatski branitelj spojio sa hrabrošću.
Među rijetkim smo narodima u svijetu koji se mogu pohvaliti da su imali redarstvene snage Specijalne policije kao što smo mi Poskoci, koji smo iako slabo naoružani, odlučno i nepokolebljivo stali pred srbočetničkog agresora, a kasnije u najvažnijim trenucima sudjelovali u pobjedi za slobodu svoje domovine Hrvatske.

To nasljeđe, ta čast i ugled moraju biti imperativ mladim naraštajima koji dolaze u redove policijske službe, službe za hrvatsku, da svojim svakodnevnim radom u službi, ali i ponašanjem u privatnom životu, štite i pronose vrline hrvatskog branitelja, hrvatskog Poskoka.”

I na kraju je dodao : “Svi skupa se moramo posvetiti velikom zadatku, da naša domovina Hrvatska, vođena velikom žrtvom, uspije u našem međusobnom poštovanju i zajedništvu jer je to prvi i jedini preduvjet za njene čvrste temelje“.

Uloga postrojbi Specijalne policije u bitci za Velebit u Vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica

Vojno-redarstvena operacija Maslenica je oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i Hrvatske policije, uglavnom Specijalne policije, koja je započela 22. siječnja 1993. godine u 07,05 sati.
Operacija je prekretnica u oslobođenju cijele Hrvatske, a uspješnost akcije  bila je temeljena na dostignutoj spremnosti i sposobnosti Hrvatske vojske te Specijalne policije u izvođenju borbenih djelovanja.

Uporaba Specijalnih jedinica policije na Velebitskom ratištu, na teško prohodnom i vrletnom terenu,  pokazala se jednom od strateški  ključnih  odluka tijekom Domovinskog rata. Unutarnja organizacija specijalaca, dobra uvježbanost, psihofizičke sposobnosti  i prije svega izdržljivost i permanentna spremnost na brzi manevar, bili su bitan oslonac Oružanim snagama RH u svim kasnijim operacijama. Imati Velebit je strateški značilo gledati neprijatelja sa visine, bolje ga sa takve pozicije upoznati i onda ga pomesti.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SLAVI SE STEPINČEVO U petak svečano na Bilom Brigu

Objavljeno

-

By

Foto: Zadarska nadbiskupija

Stepinčevo se svečano slavi u župi bl. Alojzija Stepinca na Bilom Brigu u Zadru u petak, 10. veljače.

Koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi bl. Alojzjja Stepinca s početkom u 18,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Mise su još u 9 i u 17 sati misa s blagoslovom djece, priopćeno je iz Zadarske nadbiskupije.

Misno slavlje u 11 sati predvodi don Đuliano Tadić, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

INCIDENT U JAZINAMA Pirotehnikom napadnuti i policajci, jedan je ozlijeđen. Privedeno više osoba

Objavljeno

-

By

Jučer, 8. veljače 2023. godine oko 17,30 sati u Ulici Marka Marulića u Zadru, ispred Dvorane Jazine i na dijelu kolnika okupio se veći broj osoba koje su koristile zabranjena pirotehnička sredstva, narušavajući javni red i mir te onemogućavajući nesmetan prolaz sudionicima u prometu.

Dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja, okupljene osobe oglušile su se na više upozorenja i naredbi policijskih službenika te je su nastavile s protupravnim ponašanjem.

Potom su, oglušujući se na izdane naredbe, bacajući pirotehnička sredstva u smjeru policijskih službenika, bacali i staklene boce i druge razne predmete pogodne za ozljeđivanje na policijske službenike, nakon čega su policijski službenici uporabili sredstva prisile prema većem broju osoba.

Jedan policijski službenik je pritom ozlijeđen, a u tijeku je kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih okolnosti i činjenica, kao i nastale materijalne štete.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SUBOTA, VRULJICA Otvara se prvi zadarski senzorički park po uzoru na najrazvijenije inkluzivne europske gradove!

Objavljeno

-

By

Dođite i družite se s nama na otvorenju novoopremljenog senzoričkog parka Vruljica – u ovu subotu, 11.02.2023., od 10 do 13 sati, stoji u objavi iz Grada Zadra.

Omiljeni zadarski park Vruljica, postao je prvi zadarski senzorički park za igru i zabavu za svu djecu!

Jedinstveni i, u punom smislu riječi, inkluzivni koncept igrališta u kojemu djeca i mladi postižu iskustveno, cjelovito i socijalno učenje. Prostor parka pomno je osmišljen tako da svojim elementima i sadržajem omogućava učenje kroz 𝗼𝘀𝗷𝗲𝘁𝗶𝗹𝗮 potičući djecu i mlade na kretanje, razvijanje pažnje i stimulaciju osjetilnih sustava koristeći 𝗶𝗴𝗿𝘂 kao osnovni medij za učenje.

Kroz projekt 𝗜𝗻𝗰𝗹𝘂𝘀𝗶𝘃𝗲 𝗣𝗹𝗮𝘆 park je opremljen s preko 20 novih sprava za igranje u kojima će sva djeca moći uživati, a posebice 𝗱𝗷𝗲𝗰𝗮 𝘀 𝘁𝗲𝘀̌𝗸𝗼𝗰́𝗮𝗺𝗮 𝘂 𝗿𝗮𝘇𝘃𝗼𝗷𝘂, koja će po prvi puta u svome gradu moći uživati u ljuljačkama, koristiti vrtuljak i druge brojne sprave za igranje, posebno prilagođene baš njima po najvišim standardima sigurnosti i kvalitete! Time park Vruljica postaje prvo zadarsko inkluzivno igralište za svu djecu, a igra postaje dostupna svima! 👏

Dok čekamo da nam se park ponovno zazeleni i trava izraste, zasadite s nama aromatično bilje, igrajte se te isprobajte nova igrala uz veselu atmosferu i aktivnosti za najmlađe, poruka je iz Grada.

𝗢 𝗣𝗥𝗢𝗝𝗘𝗞𝗧𝗨

𝘎𝘳𝘢𝘥 𝘡𝘢𝘥𝘢𝘳, 𝘶 𝘶𝘭𝘰𝘻𝘪 𝘷𝘰𝘥𝘦𝘤́𝘦𝘨 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘯𝘦𝘳𝘢, 𝘴𝘶𝘥𝘫𝘦𝘭𝘶𝘫𝘦 𝘶 𝘱𝘳𝘰𝘷𝘦𝘥𝘣𝘪 𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵𝘢 𝘱𝘰𝘥 𝘯𝘢𝘻𝘪𝘷𝘰𝘮 „𝘐𝘯𝘤𝘭𝘶𝘴𝘪𝘷𝘦 𝘗𝘭𝘢𝘺“, 𝘬𝘰𝘫𝘪 𝘫𝘦 𝘴𝘶𝘧𝘪𝘯𝘢𝘯𝘤𝘪𝘳𝘢𝘯 𝘶 𝘰𝘬𝘷𝘪𝘳𝘶 𝘐𝘯𝘵𝘦𝘳𝘳𝘦𝘨 𝘐𝘗𝘈 𝘗𝘳𝘰𝘨𝘳𝘢𝘮𝘢 𝘱𝘳𝘦𝘬𝘰𝘨𝘳𝘢𝘯𝘪𝘤̌𝘯𝘦 𝘴𝘶𝘳𝘢𝘥𝘯𝘫𝘦 𝘏𝘳𝘷𝘢𝘵𝘴𝘬𝘢–𝘉𝘰𝘴𝘯𝘢 𝘪 𝘏𝘦𝘳𝘤𝘦𝘨𝘰𝘷𝘪𝘯𝘢-𝘊𝘳𝘯𝘢 𝘎𝘰𝘳𝘢 𝘻𝘢 𝘳𝘢𝘻𝘥𝘰𝘣𝘭𝘫𝘦 2014. – 2020. 𝘶𝘬𝘶𝘱𝘯𝘦 𝘷𝘳𝘪𝘫𝘦𝘥𝘯𝘰𝘴𝘵𝘪 948.203,05 𝘌𝘜𝘙, 𝘰𝘥 𝘤̌𝘦𝘨𝘢 𝘣𝘶𝘥𝘻̌𝘦𝘵 𝘎𝘳𝘢𝘥𝘢 𝘡𝘢𝘥𝘳𝘢 𝘪𝘻𝘯𝘰𝘴𝘪 394.563,00 𝘌𝘜𝘙. 𝘗𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵 𝘴𝘦 𝘴𝘶𝘧𝘪𝘯𝘢𝘯𝘤𝘪𝘳𝘢 𝘴𝘳𝘦𝘥𝘴𝘵𝘷𝘪𝘮𝘢 𝘌𝘍𝘙𝘙 𝘪 𝘐𝘗𝘈 𝘐𝘐 𝘧𝘰𝘯𝘥𝘰𝘷𝘢 𝘌𝘶𝘳𝘰𝘱𝘴𝘬𝘦 𝘶𝘯𝘪𝘫𝘦 𝘶𝘻 𝘴𝘵𝘰𝘱𝘶 𝘴𝘶𝘧𝘪𝘯𝘢𝘯𝘤𝘪𝘳𝘢𝘯𝘫𝘢 85%.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu