Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) PREDAVANJE O VOJNO-REDARSTVENOJ AKCIJI MASLENICA Akcija koja je bila začetak oslobađanja domovine ne smije pasti u zaborav

Objavljeno

-

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskoga rata i Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru priredili su predavanje u povodu 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Maslenica“. Kako su u uvodnoj riječi uime organizatora istaknuli izv. prof. dr. sc. Zlatko Begonja i prof. dr. sc. Ante Nazor, u vremenu kada postoje intencije da se neke činjenice prešute i zaborave, potrebno je sa znanstvene strane pokazati kako je došlo do ove značajne akcije, koja je stvorila pretpostavke za kasnije sjajne operacije i završnu Oluju, kojom je oslobođeno okupirano područje.

U svom izlaganju „Akcija Maslenica – linija Izyum-Kupjansk? Komparativna analiza ratova u Hrvatskoj i Ukrajini“ prof. dr. sc. Ante Bralić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru istaknuo je kako postoje mnoge sličnosti u povijesti dviju zemalja, uključujući kompleksnu povijest Drugog svjetskog rata i poraća, u kojem je došlo do sraza dvaju totalitarizama -komunizma i fašizma, a zatim i ratnih događanja koja su se odvijala u novijoj povijesti.

I jednu i drugu zemlju karakterizirala je slabost vojne obrambene sile na početku rata, u Hrvatskoj zbog oduzetog oružja Teritorijalne obrane, a u Ukrajini zbog dugogodišnje nebrige i zapuštanja oružanih snaga. Veliku ulogu u takvoj su situaciji u obje zemlje imali dragovoljci, a zatim i prikupljanje ratne opreme bilo švercom zbog embarga ili dobrovoljnim prilozima.

Međutim, postoje i bitne razlike poput one da je u hrvatskom slučaju proces nacionalne integracije u ratom zahvaćenom području bio završen, te je stanovništvo na tom području podržalo program ostvarivanja hrvatske državne samostalnosti., dok je u Ukrajini proces nacionalne diferencijacije najslabiji na ratom zahvaćenom području. Druga velika razlika je podrška međunarodne zajednice i odnos Vatikana prema Hrvatskoj i Ukrajini.

– Kroz čitavo vrijeme rata u Hrvatskoj Velika Britanija, kao i Francuska za vrijeme Françoisa Mitteranda, bili su oštri protivnici hrvatske samostalnosti. Ukrajina, s druge strane, ima podršku zapadnih zemalja i to na diplomatskom, financijskom i vojnom području. Međutim, Vatikan je pod papom Ivanom Pavlom II. pružao punu podršku Hrvatskoj, dok u ukrajinskom slučaju Vatikan pod papom Franjom ide linijom političkog neangažiranja, što izaziva veliko razočaranje prema njemu. Glavni razlog za to je što je se papa Ivan Pavao II. formirao kroz dva totalitarizma – nacizam i komunizam, situacija mu je bila bliska te je brzo shvatio o čemu se tu radi. Papa Franjo smatra takvu poziciju pogrešnom te se nastoji približiti pravoslavlju izbjegavajući nazvati ruske napade na Ukrajinu agresijom, istaknuo je Bralić.

Akcija “Maslenica” bilo je, rekao je, prvo veliko integrirano ratno djelovanje hrvatskih snaga što uključuje više rodova vojske, kao što je to bio ukrajinski proboj u Harkivskoj i Doneckoj oblasti na liniji Izyum – Kupjansk. I u jednoj i u drugoj akciji velika je bila uloga obavještajnih službi, po čemu su te akcije slične.

Prof. dr. sc. Krešimir Ćosić, general pukovnik u mirovini, održao je središnje izlaganje o važnosti znanosti, istraživanja i razvoja u suvremenom ratu, od Maslenice do Ukrajine.

General Ćosić bio je jedan od rijetkih intelektualaca koji se od prvog dana Domovinskog rata stavio na raspolaganje Hrvatskoj vojsci. Kao specijalist za raketne sustave dao je veliki doprinos u obrani domovine u prvim mjesecima rata, ali i u njezinom konačnom oslobađanju.

Nedostatak oružja mogao se nadoknaditi samo dobro osmišljenom strategijom i racionalnom organizacijom obrane. Na više primjera pokazao je kako je suvremeno strateško i taktičko ratovanje, uz svakodnevno napredovanje u inovacijama i korištenju ratne tehnike, dalo prednost nad brojčano i opremom daleko nadmoćnijim neprijateljem.

U završnom izlaganju o obuci i djelovanju protuoklopnih snaga SJP MUP-a RH u Domovinskom ratu te stečenom iskustvu u operaciji „Maslenica“ govorio je ratni instruktor u PU Zadar Danko Knez.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆA BOLNICA ZADAR: Odabrani ponuditelji za vođenje projekta “Solarna elektrana Opće bolnice Zadar”

Objavljeno

-

By

Opća bolnica Zadar je na temelju Ugovora o financiranju za projekt Solarna elektrana s odabranim pružateljima usluga sklopila ugovore za vođenje projekta i za PR aktivnosti na projektu.

Projekt Solarne elektrane podijeljen je na tri osnovne aktivnosti:

  • Upravljanje projektom
  • Informiranje i komunikacija
  • Izgradnja solarne elektrane

Projektnim pravilima OB Zadar je dužna slijediti procedure nadzornih tijela te nakon odobrenja provesti javne nabave za usluge kojima će se osigurati provedba projektnih aktivnosti.

Usluga za upravljanje projektom ugovorena je u listopadu 2022. za PR usluge potpisan je u veljači 2023. Navedene usluge su obvezne su za provedbu projektnih aktivnosti i financiraju iz sredstava Programa „Energija i klimatske promjene“.

Tijekom veljače nakon završetka savjetovanja i odobrenja nadzornih tijela bit će objavljena nabava izgradnju solarne elektrane, stoji u priopćenju iz OB.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVI RADOVI NAJAVLJENI IZ VODOVODA! U ponedjeljak bez vode čak 9 ulica u Zadru. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG prema projektu „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Zadar – Petrčane”, u Zadru, dana 06.02.2023.godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Ivana Rendića

Nikole Šopa

Dragutina Blažekovića

Ante Topića Mimare

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulica Ivana Rendića, kod kuć.br. 3.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 06.02.2023.godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 15:00h, bez vode će biti potrošači u ul.:

Marina Držića

Augusta Šenoe

Tina Ujevića

Frana Supila

Ivana Gorana Kovačića

Tijekom radova pa do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Marina Držića, kod kuć.br. 17.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Raspisan natječaj za dodjelu Rektorove nagrade. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Raspisuje se natječaj za dodjelu Rektorove nagrade studentima Sveučilišta u Zadru, sukladno uvjetima i kriterijima propisanim Pravilnikom o dodjeli Rektorove nagrade, priopćeno je sa zadarskog Sveučilišta.

Sve detalje možete pronaći OVDJE.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu