magazin
FOTOGALERIJA Počeo Meat Me 3.0, svi su uživali u odojku i gulašu s kiselim zeljem
Počeo je zadarski Festival mesa Meat Me 3.0, gastronomsko-turistička manifestacija koju od 2019. godine, u suradnji i uz podršku niza partnera i suradnika, organizira Turistička zajednica grada Zadra, promovirajući tako gastronomsku baštinu Zadra i njegovog kraja.
U srijedu je mali trg Stare pijace u sklopu Tržnice na Poluotoku ponovno postao velika outdoor kuhinja, ali i dekorirani restoran. Ljubitelji mesnih delikatesa su prvog dana uživali u jelima od svinjetine koje su mogli kupiti po simboličnoj cijeni od 35 kuna. Iako sekeli gulaš, tipično mađarsko jelo u kojem se u gulaš od svinjetine ukuha i kiseli kupus, nije tipično dalmatinsko jelo, ali je u tradiciji ovdašnje gastronomije fermentirano povrće, prvenstveno zelje, pustilo duboko korijenje.
Svinjetina je prvog Meat Me dana pokazala i svoja druga lica – hladni pečeni odojak i odresci s grilla s kiselim kupusom začinjenim maslinovim uljem bili su ponuđeni na izbor mnogim Zadranima i gostima koji su bili oduševljeno što se na Pijaci održava mesni festival.
Cijelu kuharsku paradu vodili su profesori i učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar na čelu s Renatom Kraljevom i Josipom Vrsaljkom uz tehničku i operativnu podršku catering majstora Nevena Nadinića.
Drugi dio gastronomske ponude u srijedu bio je mesni, ali – bez mesa. Kako? Pokazali su to, kao što će prezentirati i u nastavku festivala, tri brata Stanišić iz Petrčana, već nadaleko poznati klapski i operni pjevač Duje te braća mu Roko i Lujo, koji zajedno vode jedini zadarski veganski restoran The Botanist. Zelje na dalmatinski i pohana „puretina“ bili su njihov izbor prvog dana, a mnogi su posjetitelji, više iz znatiželje, a poslije i iz gušta degustirali njihova jela. Meso bez mesa – ugodni šok, ali samo za one koji ne prate svjetske gastronomske trendove u kojima je veganstvo postalo gotovo masovan izbor.
Program je vodila poznata zadarska novinarka Ana Marušić, a s glazbom je stalno bio prisutan DJ Davor. Dio festivala je i Pjaceta bar koji je važna potpora cijelom Festivalu, miran kutak za degustaciju i razgovor.
U četvrtak je gastronomska tema Meat Me 3.0 teletina. S jedne strane dugog kuharskog stola bit će ponuđeno varivo od teletine, pa onda kuhana teletina s povrćem ili ona s grilla. A vege ekipa iz The Botanista će kuhati veliki teleći gulaš. Bez teletine!? Živi bili pa vidjeli.
magazin
14. VELJAČE, VIŠNJIK / Valentinovo uz Željka Samardžića!
Proslavite Dan zaljubljenih uz najljepše ljubavne hitove jednog od najomiljenijih pjevača regije!
Nakon rasprodane zagrebačke Arene, Željko Samardžić dolazi u Zadar, u Športski centar Višnjik, na spektakularni valentinovski koncert, u subota 14. veljače 2026., koji garantira večer ispunjenu emocijama, romantikom i nezaboravnim melodijama.
Uživajte u pjesmama koje su obilježile desetljeća ljubavi – „Stari lav“, „Grlica“, „Bezobrazno su zelene“, „Sipajte mi još jedan viski“, „Pokaži mi šta znaš“, „9000 metara“ i mnoge druge koje će vas podsjetiti zašto je Željko jedan od najvećih vokala s ovih prostora.
Ulaznice su u prodaji – putem sustava Eventim, požurite po svoje i poklonite voljenoj osobi večer za pamćenje!
magazin
ĐIR PO GRADU Saše Čuke
magazin
Liječnica otkrila simptom koji pokazuje imate li covid ili gripu
Zima je razdoblje kada kolege masovno „otvaraju bolovanja“, no razlog izostanka nije uvijek isti. Prehlada, gripa i covid-19 imaju slične simptome, ali postoje važne razlike koje vam mogu pomoći da ih lakše razlikujete.
Kako temperature padaju, virusi se lakše šire, a boravak u zatvorenim prostorima dodatno povećava rizik od infekcija. Ipak, prema riječima liječnice obiteljske medicine postoje jasni znakovi po kojima se ove tri bolesti mogu razlikovati.
“Postoje ključne razlike između obične prehlade, gripe i covida koje vam mogu pomoći da ih prepoznate“, objašnjava. “Ako ipak niste sigurni, uvijek se obratite liječniku. Kada je zdravlje u pitanju, bolje je biti oprezan.“
Kakav kašalj imate
Jedna od glavnih razlika odnosi se upravo na kašalj. Kod gripe je kašalj uglavnom suh i javlja se naglo, često uz iznenadno pogoršanje općeg stanja. Kod prehlade je kašalj blaži i obično se razvija postupno, prenosi Nova.rs.
Kod covida je kašalj također suh, ali ima jednu važnu karakteristiku – traje dulje i uporniji je nego kod drugih infekcija.
“Kod covida je kašalj suh i neprekidan. Mnogi ljudi kašlju dulje od sat vremena ili imaju tri ili više napada kašlja tijekom jednog dana“, navodi.
Simptomi su slični, ali oporavak nije uvijek brz
Iz britanskog NHS-a upozoravaju da su simptomi covida vrlo slični simptomima prehlade i gripe. Većina se ljudi oporavi u roku od nekoliko tjedana, no kod nekih oporavak može trajati znatno dulje, a bolest može imati i teži tijek.
Ako imate kašalj, savjetuje se da se obratite ljekarniku koji vam može preporučiti odgovarajuću terapiju za ublažavanje simptoma. Navodi se i da većini ljudi više nije potrebno raditi brzi test na covid, čak i ako imaju simptome poput suhog kašlja ili povišene temperature.
Kada ostati kod kuće
Ako ste mlađi od 18 godina ili je riječ o djetetu, preporuka je da ostanete kod kuće i izbjegavate kontakte s drugima tri dana od dana testiranja, jer su djeca i mladi obično kraće zarazni. Također se savjetuje da se tijekom deset dana izbjegava kontakt s osobama koje imaju povećan rizik od teških infekcija, poput ljudi s oslabljenim imunitetom.
Zaključak je jednostavan: iako simptomi mogu biti slični, trajanje i intenzitet kašlja često mogu otkriti o čemu je riječ. A ako ste u nedoumici, savjet liječnika uvijek je najbolja opcija.







