Connect with us

Hrvatska

Plenković: “Snažan i pravedan paket mjera vrijedan 21 milijardu kuna zaštitit će sve i omogućiti mirnu jesen i zimu”

Objavljeno

-

Foto: Vlada RH

Vladine mjere će zaštititi građane, zaštitit će cijeli javni, nevladin i neprofitni sektor i zaštitit će hrvatska poduzeća. Nitko nije ostavljen po strani. Omogućit ćemo mirnu i predvidljivu jesen i zimu, jer će svi akteri sada znati kakvi će im biti troškovi i na koji način mogu funkcionirati u globalnim uvjetima koji su bitno drukčiji od realnosti koju mi s ovim mjerama sada stvaramo, poručio je predsjednik Vlade predstavljajući paket mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata vrijedan 21 milijardu kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je, otvarajući sjednicu Vlade, mjere za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata.

Današnja sjednica Vlade, naglasio je uvodno, posvećena je jesenskom paketu mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, te se čak prvih 20 točaka dnevnog reda odnosi na taj paket.

“Nalazimo se u vremenu velikih globalnih poremećaja”, istaknuo je premijer Plenković i dodao da je nedvojbeno glavni razlog tih poremećaja ruska agresija na Ukrajinu.

Uz to, klimatske promjene, koje su sve izraženije, pridonose poskupljenju hrane i energije.

Također, zbog nastavka pandemije Covida-19, kinesko je gospodarstvo značajno usporilo proizvodnju te je time došlo do poremećaja u tokovima svjetske trgovine.

Nakon dvije godine pandemije, zabilježen je snažan gospodarski rast koji je dodatno povećao neravnotežu između velike potražnje i nedovoljne ponude.

Usporedbe cijena energenata u protekle dvije godine

Govoreći o rekordnom rastu cijena nafte, plina, struje i ugljena, naveo je podatke o tim cijenama na današnji dan u protekle dvije godine.

Tako je barel nafte prije dvije godine u ovo vrijeme koštao 47 dolara, prije godinu dana ta je cijena iznosila 68 dolara, a danas iznosi 93 dolara.

Cijena električne energije prije dvije godine bila je 45 eura po MWh, lani u ovo doba bila je 131 euro po MWh, a danas je 534 eura po MWh.

Što se tiče plina, prije dvije godine MWH koštao je 12 eura, lani 52 eura, a danas je 216 eura.

Tona ugljena prije dvije godine koštala je 61 dolar, lani 112 dolara, dok danas košta 380 dolara.

“To pokazuje do sada neviđen, izmijenjen kontekst globalnog poskupljenja”, istaknuo je premijer Plenković.

Podsjetio je na proljetne mjere Vlade i prvi energetski paket, zahvaljujući kojima je cijena plina za hrvatska kućanstva bila stabilna.

Doprinos tih mjera ilustrirao je i podatcima o cijenama litre benzina te o tome kakve bi one bile danas bez mjera Vlade. Primjerice, litra benzina danas je 10,62 kune, dok bi bez tih mjera ona bila 12,57 kuna. Za dizelsko gorivo, koje je danas 12,89 kuna po litri, naveo je da bi bez mjera Vlade ta cijena iznosila 14,88 kuna, dok bi plavi dizel po litri koštao 10,15 kuna, a ovako je fiksiran na 8,49 kuna.

Novi paket mjera je snažan, pravedan i sveobuhvatan

Novi paket mjera, istaknuo je premijer Plenković, karakteriziraju tri elementa – snažan je, pravedan i sveobuhvatan.

Snažan je zato da očuva standard građana, da osigura funkcioniranje javnih ustanova i da zadrži visok rast gospodarstva. Pritom je podsjetio da je gospodarstvo u prvom kvartalu raslo 7 posto, u drugom 7,7 posto, a izvrsna turistička sezona najavljuje dobar rast i u trećem kvartalu.

Uz ovaj paket, dodao je, rast za cijelu godinu bit će iznad svih predviđanja i očekivanja.

Pravednost ovoga paketa ogleda se u tome što je on usmjeren upravo najviše na one koje najviše pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija.

Paket je i sveobuhvatan jer ne ostavlja baš nikoga po strani, kazao je premijer Plenković. Osim kućanstava, on direktno cilja na javni i neprofitni sektor te na gospodarstvo.

“Međutim, ne zaboravljamo ni dugoročni smjer. Sveobuhvatnost mora sadržavati i važan element, a to je naznaka kuda idemo kao društvo u ovim globalnim okolnostima, a to je ubrzana tranzicija na obnovljive izvore energije”, istaknuo je.

Ublažavanje rasta cijena električne energije za kućanstva

Prvi dio Vladina paketa odnosi se na ublažavanje rasta cijena energije.

Govoreći o cijeni električne energije za kućanstva, premijer Plenković najavio je da će ona biti ograničena.

Po prosječnoj cijeni od 59 eura za MWh za polugodišnju potrošnju do 2.500 kWh, mjera je fiksirana na razdoblje od 1. listopada do 31. ožujka 2023. i pokriva najbitniji period, jesensko-zimski.

Ono što kućanstva potroše povrh tih 2.500 kWh plaćat će po prosječnoj cijeni od 88 eura za MWh.

Ti se prosjeci, pojasnio je premijer, baziraju na realnoj potrošnji hrvatskih kućanstava i preciznoj snimci stanja.

Nakon potrošnje 2.500 kWh dolazi do povećanja cijene i to upravo zato da bismo se vratili na preporuke Vlade iz srpnja o potrebi štednje energije zbog dosad neviđenih okolnosti, dodao je.

“Vrijednost, odnosno financijska težina ove mjere je 3,1 milijardu kuna”, kazao je premijer Plenković.

Ublažavanje rasta cijena električne energije za javni i neprofitni sektor
 

Govoreći o cijenama električne energije za javni i neprofitni sektor, najavio je i određenu rekategorizaciju potrošnje električne energije, s obzirom da je ranija kategorizacija praktički poznavala dvije kategorije – kućanstva i poduzetništvo –  s obzirom da se u ovakvim okolnostima niz subjekata ne može tretirati kao da su gospodarski subjekti.

To se, prvenstveno, odnosi na dječje vrtiće, škole, fakultete, knjižnice, muzeje, bolnice, zdravstvene ustanove, domove za starije i nemoćne, udruge, vjerske zajednice, općine, gradove i županije.

Svima njima osigurava se jeftinija električna energija u visini univerzalne usluge za kućanstvo s prosječnom cijenom od 62 eura po MWh.

“Smatramo da svi oni moraju moći normalno funkcionirati unatoč ovakvim okolnostima”, poručio je premijer i dodao da je vrijednost ove mjere milijarda kuna za razdoblje od 1. listopada do 31. ožujka 2023.

Ublažavanje rasta cijena električne energije za poduzetnike

Što se tiče cijena električne energije za poduzetništvo, premijer Plenković pojasnio je da je napravljena gradacija, također za razdoblje od 1. listopada do 31. ožujka 2023.

Tako se za polugodišnju potrošnju do 250.000 kWh plaća jeftinija cijena struje po jedinstvenoj tarifi od 0,5295 kuna po kWh, što je u biti ista početna cijena koja vrijedi za kategoriju javnog i neprofitnog sektora.

Za polugodišnju potrošnju iznad 250.000 kWh cijene su sljedeće: za kupce po jedinstvenoj tarifi određena je cijena od 1,6176 kuna po kWh, a za kupce s nižom i višom tarifom ona iznosi 1,7215 kuna po kWh u višoj tarifi te 0,8447 kuna po kWh u nižoj tarifi.

Prosječna cijena nakon što netko potroši tih 250.000 kWh iznosi 180 eura po MWh.

U trećoj kategoriji, za velike potrošače, odnosno za polugodišnju potrošnju preko 2,5 GWh prosječna cijena će iznositi 230 eura po MWh.

Vrijednost te mjere je 266 milijuna kuna, dodao je premijer Plenković.

Istaknuo je da će se u Uredbi jasno propisati da su oni ugovori koji su sklapani u zadnje vrijeme kao novi ugovori, a zaključeni su po višoj cijeni pasti na ove plafone koji su sada utvrđeni, dok će postojeći ugovori koji su po povoljnijim cijenama od ovih novih trajati do onoga trenutka dok su i sklopljeni.

Novi ugovori koji će se tek sada sklapati moraju biti u okviru gabarita koji su ovdje definirani.

Cijene plina za kućanstva

Što se tiče cijene plina za kućanstva, podsjetio je da su one ograničene do 1. travnja 2023. godine.

Pritom je dodao da bi, da Vlada nije donijela mjere u travnju prošle godine, sada imali očekivano velik rast cijena plina.

Naveo je da je u Europskoj uniji prosječna cijena plina za kućanstva u kolovozu iznosila 156 eura po MWH, a u Hrvatskoj 52 eura te da je prosječni rast cijena plina u Europskoj uniji bio 128%, a u Hrvatskoj 13%.

“To govori o tome koliko smo učinili da rast cijena plina za kućanstva ostane minimalan u odnosu na ono što se zbivalo u drugim državama u proteklome razdoblju”, poručio je.

Premijer Plenković istaknuo je da niz zemalja, među kojima je i Hrvatska, zagovaraju da se na razini Europske unije poduzmu zajedničke mjere kojima bi se obuzdao rast cijena plina.

Najavio je da ministar gospodarstva Davor Filipović odlazi u Bruxelles na izvanredno zasjedanje ministara zaduženih za energetiku gdje će se založiti za cjelovito europsko rješenje, jer nije realno da bez cjelovitoga rješenja bilo koja država ili bilo koja vlada, bez enormnih troškova, nađe samostalno rješenje.

“Hrvatska će sa svojom infrastrukturom u tom kontekstu moći dosta pridonijeti”, istaknuo je.

Onima koji su u sustavu toplinske energije cijena grijanja neće se promijeniti do kraja ogrjevne sezone 

Vlada je, također, išla na ograničavanje cijena toplinske energije. Radi se o mjeri koja obuhvaća skoro 160 tisuća i preko 98% isporučene toplinske energije.

Jedinična cijena toplinske energije za sve toplinske sustave u ogrjevnoj sezoni 2022.-2023. bit će nepromijenjena, a vrijednost ove mjere je 1,475 milijardi kuna.

“Dakle, svim dragim sugrađanima u gradu Zagrebu, koji se griju po ovom postojećem sustavu toplinske energije, ova mjera direktno rješava pitanje da im neće doći do povećanja cijene grijanja”, pojasnio je premijer Plenković.

Osigurane dodatne količine drva po povoljnim cijenama i snižavanje cijena plina u bocama

Vlada je, istaknuo je premijer, svjesna i da se dio građana grije na drva. Stoga je dogovoreno povećanje plana proizvodnje ogrjevnog drva od strane Hrvatskih šuma s milijun na 1,1 milijun kubičnih metara.

Uz to, dogovoren je dodatni popust na cijene s 5% na 20% po metru kubičnom.

Očekivani broj korisnika je oko 35 tisuća, a vrijednost ove mjere je 32 milijuna kuna.

“Jako smo dobro čuli naše najugroženije koji su vapili za mjerom ovoga tipa”, poručio je.

Najavio je da će idućega tjedna Vlada ograničiti marže i regulirati cijene ukapljenoga naftnog plina, odnosno plina u bocama, čime će se one sniziti.  

“Nismo zaboravili ni one u onim dijelovima Hrvatske u kojima plinovodna mreža nije do kraja provedena”, istaknuo je premijer Plenković pojašnjavajući ovu mjeru.

Poticanje zelene tranzicije

Premijer Plenković istaknuo je kako poticanje zelene tranzicije i prijelaz u energetski učinkovito gospodarstvo spadaju u dugoročnije Vladine mjere.

Kao primjere financiranja energetske tranzicije naveo je uvođenje novih energetski štedljivih tehnologija te ulaganje u proizvodnju električne, toplinske ili rashladne energije iz obnovljivih izvora.

Poziv iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti vrijedan je 1,9 milijardi kuna.

Ograničenje cijena osnovnih prehrambenih namirnica – pojeftinjenje košarice za 30 posto

Drugi dio Vladina paketa odnosi se na posebne mjere ublažavanja rasta cijena kroz ograničavanje cijena osnovnih prehrambenih namirnica.

U proteklim mjesecima, kazao je premijer Plenković, zbog krize i inflatornih pritisaka došlo je do velikoga rasta cijena pojedinih proizvoda koje svako kućanstvo koristi. Stoga je Vlada, nakon konzultacija i s proizvođačima i s trgovačkim lancima, dogovorila limitiranje cijena određenih proizvoda.

Tako će jestivo suncokretovo ulje, čija je prosječna cijena bila 19,99, sada koštati 15,99 kuna, što je smanjenje za 20 posto, a mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti, koje je koštalo 9,99 kuna, sada će biti 7,39 kuna, što je smanjenje za 26 posto.

Glatko brašno će s 8,99 kuna pasti na 5,99 kuna, što je smanjenje za 33 posto, dok će oštro brašno pasti s 8,99 na 6,29, odnosno za 30 posto. Cijena bijelog kristalnog šećera će s 9,99 kuna pasti na 7,99 kuna, odnosno za 20 posto.

Kilogram cijelog pileta smanjit će se sa 34,99 kuna na 24,99 kuna, odnosno za 28 posto. Kilogram svinjskog vrata s kosti past će sa 37,99 kuna na 24,99 kuna, odnosno za 34 posto, dok će cijena kilograma svinjske lopatice bez kosti s 36,99 kuna smanjiti na 24,99 kuna, odnosno za 32 posto, a kilogram miješanog mljevenog mesa sa 49,90 kuna na 32,99 kuna, odnosno za 33 posto.

Taj će, istaknuo je premijer Plenković, vrlo konkretan i značajan dio Vladina paketa mjera omogućiti građanima da povećaju svoju potrošačku košaricu, čime će ona ukupno pojeftiniti za 30 posto.

Povećanje iznosa i broja korisnika socijalnih naknada

Uz sve te mjere, naglasio je premijer Plenković, Vlada uvijek posebno vodi računa o onima najugroženijim u hrvatskom društvu, onima kojima je potrebno da država pomogne svojim mehanizmima solidarnosti.

Tako je broj korisnika socijalne naknade povećan sa 65 na 70 tisuća.

Mjesečna naknada, koja je već na proljeće povećana s 200 na 400 kuna, sada se diže na 500 kuna.

Korisnicima zajamčene minimalne naknade osigurat će se trošak stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge.

Ta će mjera, dodao je, također trajati do 31. ožujka 2022.

Jednokratna naknada za umirovljenike  

Predstavljajući dio paketa mjera koji se odnosi na umirovljenike, premijer Plenković istaknuo je kako je Vlada svjesna njihovog teškog položaja.

“Stoga smo odlučili ići s mjerom koja je sadržana u jednokratnoj naknadi, odnosno energetskim dodatkom za 690 tisuća umirovljenika s mirovinom do 4.360 kuna”, kazao je.

Dodao je da je financijski efekt te mjere 450 milijuna kuna.

Oni umirovljenici koji imaju visinu mirovine do 1.850 kuna, dobit će jednokratnu naknadu od 1.200 kuna.

Oni koji imaju mirovinu od 1.850,01 do 2.350 kuna, dobit će jednokratnu naknadu od 900 kuna.

Za one čija mirovina iznosi između 2.350,01 i 3.350 kuna, jednokratna naknada iznosit će 600 kuna, a za one umirovljenike kojima je mirovina između 3.350,01 i 4.360 kuna ta će naknada iznositi 400 kuna.

Tu naknadu, dodao je premijer Plenković, treba povezati s izdašnom indeksacijom koja se upravo događa, koja će se također osjetiti na iznosima mirovina.

Povrh toga, najavio je premijer, od 1. siječnja 2023. povećat će se najniža mirovina za 3 posto, podsjetivši da je ranije bilo planirano da to povećanje bude 1,5 posto.

Vrijednost te mjere bit će 199 milijuna kuna.

Potpora nezaposlenima i zapošljavanje žena

Kada je riječ o potpori nezaposlenima, premijer je kazao da se radi o isplati mjesečnog novčanog primanja od 250 kuna.

Trajanje mjere predviđeno je za listopad, studeni i prosinac, a njezina je vrijednost 65,8 milijuna kuna.

Što se tiče programa zapošljavanja žena “Zaželi”, koji je postigao veliki uspjeh u svim dijelovima Hrvatske, udvostručuju se sredstva te će se iznaći dodatnih 245 milijuna kuna i zaposliti dodatno skoro 5.000 žena koje će skrbiti za gotovo 30 tisuća starijih i nemoćnih osoba.

Isplata posebnog novčanog primanja za korisnike dječjeg doplatka

“Budući da je demografija najvažniji strukturni problem hrvatskog društva i pitanje našeg dugoročnog opstanka, u ovom paketu mjera nismo zaboravili ni naše obitelji ni obitelji s djecom”, kazao je premijer Plenković.

Najavio je da će uz sve postojeće demografske mjere, Vlada ići s isplatom posebnog novčanog primanja po korisniku.

Obitelji s jednim djetetom dobit će 300 kuna, s dvoje djece 500 kuna, s troje djece 700 kuna, s četvero djece 900 kuna te s petero i više djece 1.100 kuna.

Pravo, pojasnio je, ostvaruju korisnici zatečeni u isplati doplatka za djecu u rujnu 2022. te oni čiji je postupak ostvarenja prava u tijeku.

Novčana naknada isplatit će se u listopadu, a procjenjuje se da će njome biti obuhvaćeno 130 tisuća korisnika.

Iznos ove mjere je 62 milijuna kuna.
 
Potpore studentima


Kada je riječ o potporama studentima, one će se provesti kroz povećanje stipendija i potpore studentskim centrima.

Uvodi se 2.000 dodatnih stipendija, pa će ih biti ukupno 12.000 umjesto 10.000, a povećavaju se na 1.506,9 kuna s dosadašnjih 1.200 kuna.

Vrijednost te mjere iznosi 45 milijuna kuna.

Dodatno se uvodi potpora studentskim centrima kako bi studentima cijena obroka od 6,50 kuna ostala nepromijenjena.

Vrijednost te mjere iznosi 75 milijuna kuna.

Premijer Plenković istaknuo je da je Vlada, prepoznajući potrebe mladih, donijela odluku kojom se povećava neoporezivi iznos primitka za učenike i studente s 15.000 na 24.000 kuna pojasnivši da se to odnosi na one koji rade tijekom školovanja.

Navedena mjera uključuje i ostvarene primitke u 2022., a vrijednost mjere je 246 milijuna kuna.

Potpore poljoprivrednicima 

Govoreći o mjerama potpore u poljoprivredi, premijer Plenković kazao je kako se radi o izrazito važnom sektoru.

Poljoprivrednicima je tako predviđena potpora radi porasta troškova i zbog suše odnosi se na učinkovito korištenje resursa i primjenjivanje ekološki i klimatski prihvatljive metode proizvodnje, ako imaju rast izdataka veći od 20 posto u odnosu na referentno razdoblje 2021.

Procjenjuje se da će ovu potporu koristiti minimalno 14.000 korisnika, a njena je vrijednost 240 milijuna kuna.

Uz to, predviđene su i potpore poljoprivrednicima u sektorima u kojima se zbog suše očekuje pad prinosa veći od 10 posto i za površine koje su stradale u ljetnim požarima.

Broj korisnika ove mjere je oko 20 tisuća, a vrijednost 100 milijuna kuna.

Potpore ribarima 

Što se tiče potpore ribarima ona se odnosi na ribare, uzgajivače i prerađivače u sektoru ribarstva i akvakulture.

Odnosi se na 700 korisnika, a iznosi 100 milijuna kuna.

Potpore za zaposlene osobe  

Istaknuvši da u ovom trenutku Hrvatska ima oko milijun i 640 tisuća zaposlenih, premijer Plenković poručio je da Vlada nastavlja svojim ustaljenim smjerom poreznih rasterećenja i povećanja neoporezivih primitaka.

“Ovo je mjera koja poduzetnicima otvara prostor za stimulaciju kroz povećanje neoporezivih primitaka”, kazao je.

Za prigodne nagrade povećava se neoporezivi primitak za 66,67 posto, za novčane nagrade za radne rezultate za 50 posto, dar za dijete u naravi i dar do 15 godina za 66,67 posto, naknada za prehranu zaposlenih za 20 posto, naknada za korištenje privatnog automobila u službene svrhe za 50 posto te budućih umirovljenika gdje se neoporezivi primitak povećava za 25 posto.

Vrijednost ove mjere je 580 milijuna kuna.

Potpora javnom prijevozu putnika

Što se tiče javnog prijevoza putnika, ići će se s mjerom potpore od 1,47 kuna po litri dizela.

Koristi za prijevoznike koje ta mjera donosi su smanjenje troškova obavljanja prijevoza za oko 60 posto mjesečno, umanjenje gubitaka, mogućnost ulaganja u modernizaciju voznog parka, zadržavanje vozača i mogućnost zadržavanja manje profitabilnih linija.

Koristi za sve korisnike prijevoza su sigurnost i pouzdanost javnog prijevoza i sprječavanje daljnjeg rasta cijene prijevoznih karata.

Vrijednost ove mjere je 580 milijuna kuna.

Energetska učinkovitost
 

Kad je riječ o energetskoj učinkovitosti kuća i višestambenih zgrada, premijer Plenković izvijestio je da će se izvoditi radovi na unaprjeđenju toplinske vanjske ovojnice, ugradnji modernih energetskih sustava, povećanju potresne i požarne otpornosti, pristupačnosti osobama s invaliditetom te punionicama za električne automobile.

Broj korisnika ove mjere u obiteljskim kućama je 10.000, a vrijednost do 500 milijuna kuna, a broj korisnika višestambenih zgrada je 300, a vrijednost također do 500 milijuna kuna.

Poticanje izgradnje sunčanih elektrana

Kao što je već ranije najavljeno, Vlada će poticati izgradnju sunčanih elektrana.

Premijer Plenković pojasnio je da će se, kada nije zapriječeno prostornim planom, olakšati izgradnja sunčanih elektrana na površinama koje su u prostornim planovima bilo koje razine predviđene kao samostalne građevine, iako nije izrijekom predviđeno prostornim planom.

Nadalje, na poljoprivrednom tlu te ostalom poljoprivrednom i šumskom tlu, zatim na površinama na kojima su prostornim planom određene infrastrukturne građevine i koridori, na odlagalištima otpada i napuštenim kamenolomima.

Kao dio aktivnosti koji se odnose na zelenu tranziciju, radit će se i na poticajima za ugradnju toplinskih stanica i solarnih ploča.

Tako će se radi postizanja energetske sigurnosti za isporuku grijanja iz toplinskih stanica smanjiti PDV na 5 posto što uključuje i naknadu za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke.

Ova će se mjera provoditi do 31. ožujka 2023., vrijedit će za kućanstva i poduzetnike, a iznosit će 200 milijuna kuna.

Kako bi se potakao prijelaz na obnovljive izvore energije, ukida se PDV na isporuku i ugradnju solarnih ploča.

Korisnici ove mjere su kućanstva i neprofitni sektor, a vrijednost joj je 25 milijuna kuna.

“Želimo povećati udio obnovljivih izvora energije i učvrstiti prednost Hrvatske u njihovom korištenju”, istaknuo je premijer Plenković i dodao da smo danas na 31 posto u udjelu obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u Europskoj uniji.

Mjere HBOR-a

U paketu mjera pomoći i potpore, rekao je premijer Plenković, sudjelovat će i Hrvatska banka za obnovu i razvitak i to kreditima i jamstvima za poduzetnike.

Posebne mjere osigurat će se za poduzeća u poteškoćama.

Uz mjere kojima se izravno utječe na ublažavanje energetske krize, HBOR je osigurao 3,8 milijardi kuna za poduzeća koja imaju poteškoće u poslovanju uzrokovane izravnim ili neizravnim učincima ruske agresije na Ukrajinu. To uključuje subvencionirane kamatne stope od 0,5 posto godišnje i rokove otplate od pet godina.

Mjere uključuju i kredite za obrtna sredstva uz subvenciju kamatne stope te 3,1 milijardu kuna jamstava za kredite izvoznicima za obrtna sredstva uz subvenciju do 100 posto premije za jamstvo.

Država osigurala sredstva, zaštitit će građane i pomoći gospodarstvu
 

“Paket će zaštititi građane, zaštitit će cijeli javni, nevladin i neprofitni sektor i zaštitit će hrvatska poduzeća. Nitko nije ostavljen po strani. Omogućit ćemo mirnu i predvidljivu jesen i zimu, jer će svi akteri točno sada znati kakvi će im biti troškovi i na koji način mogu funkcionirati u globalnim uvjetima koji su bitno drukčiji od realnosti koju mi s ovim mjerama sada stvaramo “, poručio je predsjednik Vlade.

Naglasio je da je država osigurala sredstva, zaštitit će građane, osigurati nesmetano funkcioniranje javnih službi i ustanova, pomoći će gospodarstvu da zadrži svoju visoku dinamiku.

Istodobno, dodao je, Vlada kreće u dugoročna snažna ulaganja u obnovljive izvore energije kako bi se osigurala energetska neovisnost Hrvatske.

Šalje se i poruka o odgovornosti i potrebi štednje energije, jer ovaj iskorak ne znači da nije potrebno računati na odgovorno ponašanje svakog pojedinca.

“Svaka ušteda energije jača našu otpornost i omogućuje nam da redistribucijom sredstava pomažemo onima kojima je to najpotrebnije”, dodao je premijer Plenković.

Poseban porez na dobit koja je posebno narasla u vremenu krize
 

Najavio je da će Vlada predložiti Saboru poseban porez na dobit radi pravedne raspodjele tereta krize.

Radi se o dodatnom oporezivanju onih poduzeća koja ostvaruju značajnu dobit, a koja je posebno narasla u vremenu krize.

“To je načelo pravednosti. U ovakvim globalnim okolnostima i s ovako snažnim paketima i mjerama Vlade, svatko mora dati doprinos”, istaknuo je i dodao da prekomjerna dobit u ovo vrijeme nije ni moralno prihvatljiva.

Premijer Plenković kazao je da mjere do sada donesene ove godine iznose ukupno 6,3 posto BDP-a, a ovaj jesenski paket mjera vrijedan je skoro 21 milijardu kuna, za građane, ustanove i poduzeća.

Od toga je za ograničenje cijene struje i toplinske energije predviđeno 5,9 milijardi kuna.

Za porezne olakšice i smanjenje trošarina na gorivo 2,8 milijarde kuna.

Za naknade i potpore socijalno ugroženima, nezaposlenima, umirovljenicima, studentima i poljoprivrednicima 2,5 milijardi kuna.

Za energetsku obnovu kuća i višestambenih zgrada 988 milijuna kuna.

Za bespovratne potpore poduzetnicima za energetsku tranziciju 1,9 milijardi kuna.

Za kredite za obrtna sredstva uz subvencioniranje kamata za poduzeća u poteškoćama 3,8 milijardi kuna.

Za jamstvo HBOR-a za kredite izvoznicima 3,1 milijardu kuna.

Ovo što mi radimo može napraviti samo država koja je snažna, otporna i dodatno zaštićena svojim položajem

Premijer je na kraju poručio da se Vlada i dalje ponaša u skladu sa svojom politikom uravnoteženog i odgovornog upravljanja javnim financijama.

“Sve ove mjere koje donosimo, sagledavamo u širem kontekstu, kako bismo ostali na onoj razini predviđanja kada je riječ o deficitu, proračunu, smjeru, kreditnom rejtingu”, dodao je.

Odgovorna Vlada, istaknuo je, ima snage, umijeća i odgovornosti da intervenira baš onda kada treba.

“Ovo što mi radimo ne može napraviti nitko drugi nego država. I to država koja je snažna, otporna i dodatno zaštićena svojim položajem unutar europske obitelji”, zaključio je premijer Plenković i dodao kako  vjeruje da će paket u svojoj provedbi odgovoriti na većinu izazova koji su pred hrvatskim građanima i gospodarstvom.

 

Hrvatska

OBJAVLJEN POPIS NAJBOLJIH DOKTORA I DOKTORICA U RH / Na listi i zadarski liječnici: Vukosav, Biloglav, Pedić, Vučak-Lončar, Ivanić, Marić, Matak…

Objavljeno

-

By

Unplash/Online Marketing

Portal najdoktor.com izabrao je najbolje liječnike i liječnice u Hrvatskoj vodeći se iskustvima pacijenata. Ovo je deseta godina objave popisa.

Portal najdoktor.com objavio je listu najboljih liječnika i stomatologa u Hrvatskoj prema glasovima pacijenata.

NAJDOKTORI 2023. GODINE SU:

DOKTORI MEDICINE:

ABDOMINALNI KIRURG
Boris Furač – Karlovac
Martin Grbavac – Samobor
Darko Kraljik – Slavonski Brod

Ognjen Barčot, Radoslav Stipić – Split
Dario Vukosav – Zadar
Marko Sever, Ivan Romić, Tihomir Grgić, Kristina Šemanjski, Danko Mikulić, Petar Matošević,
Darko Kučan, Martin Grbavac, Jurica Žedelj, Pavo Kostopeč, Marcel Židak, Goran Augustin, Ana Dimova, Stipislav Jadrijević, Mislav Rakić, Amir Ibukić, Hrvoje Tomasović – Zagreb

ANESTEZIOLOG:
Željko Ivanec, Judith Adrianne Deutsch, Sanja Toljan – Zagreb

DERMATOVENEROLOG:
Tea Rosović – Opatija

Larisa Prpić Massari, Marija Kaštelan – Rijeka
Ivana Hlevnjak – Split
Lovre Pedić – Zadar
Jelena Meštrović Štefekov, Ana Medić Flajšman, Ivana Prkačin, Vedrana Bulat, Sanja Gregurić,

Suzana Ljubojević-Hadžavdić, Ines Lakoš-Jukić, Željana Bolanča, Nives Pustišek, Snježana Komadina, Lena Kotrulja, Jolanda Kanižaj-Rajković, Maja Ceković, Snježana Kramarić – Zagreb

DJEČJI KIRURG:
Nado Bukvić – Rijeka
Miro Jukić, Davor Todorić, Klaudio Pjer Milunović, Zenon Pogorelić – Split

Dino Papeš, Marko Mesić, Miram Pasini, Zoran Barčot, Tomislav Luetić, Stanko Ćavar, Fran Štampalija, Dražen Belina, Andrija Car – Zagreb

ENDOKRINOLOG:
Jelena Vučak-Lončar – Zadar
Božidar Perić, Kristina Blaslov, Martina Matovinović, Darko Kaštelan, Maja Berković-Cigrovski,

Gorana Mirošević, Davorka Herman-Mahečić – Zagreb

FIZIJATAR:
Darko Kraguljac – Rovinj
Ivan Kos, Vladimir Knež – Varaždinske Toplice

Dijana Bešić, Ante Puljiz, Mirna Tomašković, Matija Žutelija Fattorini, Blaženka Nekić, Stjepko Bućan, Spomenka Sremac-Bohaček, Maja Mirković – Zagreb

GASTROENTEROLOG:
Vladimir Borzan – Osijek
Zlatko Bulić – Rijeka

Ivan Žaja, Kristian Podrug – Split
Ivan Ivanić – Zadar
Bruno Škurla, Miloš Lalovac, Davor Hrabar, Ivo Carić, Davor Radić – Zagreb

GINEKOLOG:

Ivica Žuvela – Benkovac
Romana Švaljek-Toth, Alen Šelović, Nikola Galkowski – Bjelovar
Slavko Marić – Biograd na Moru
Marija Skelin-Čupić – Drniš
Mislav Bender – Dubrovnik
Mirjana Vrkljan-Radošević – Gospić
Dejan Šakoronja – Jastrebarsko
Edmond Paljušaj – Matulji
Marija Haj-Barakat – Našice
Ante Škrobonja – Ogulin
Nero Marinović – Omiš
Hrvoje Vlašić, Klaudia Benić-Salamon, Boris Uhač – Opatija
Viktorija Mandić Petrović, Zoran Kasač, Zlatko Topolovec, Zoran Popović, Siniša Matković, Sabina Galić, Mirjana Rubin, Dimitrije Milojković, Andrijana Muller-Vranješ, Mićo Rosso – Osijek
Irena Marinović – Ploče
Domagoj Dokozić – Požega
Lina Štefanić – Poreč
Dino Bečić, Mirela Markanović-Mišan, Tomislav Perkov, Dragan Belci – Pula
Miodrag Vezmar, Herman Haller, Aleks Finderle – Rijeka
Darko Gusić – Rovinj
Ksenija Jakopinčić – Samobor
Ivica Dadić – Sinj
Ivan Jandrić, Filomena Tolić-Kovačić, Vesna Ćosić, Krešimir Barišić – Slavonski Brod
Lidija Pejković – Solin
Indira Kosović, Boris Bačić , Zdravko Odak, Zdeslav Benzon, Vedran Hrboka, Teo Budimir,
Tatjana Postrak-Jukić, Robert Vulić, Nives Luetić, Marko Mimica, Baldo Obad, Ante Radić, Ante Pecotić,
Ante Mršić – Split
Jozo Anić, Nelka Tomić – Šibenik
Borislav Dokuzović, Ivo Bilopavlović, Alex Jukić, Hrvoje Brijačak – Varaždin
Ana Lukas-Stančin – Velika Gorica
Vedrana Hardi-Dugandžić – Vinkovci
Mario Cenkovčan – Virovitica
Lenija Pavić-Lugović – Vrbovec
Luka Matak, Krešimir Vranić, Milka Hoti-Matešić, Ilva Marić, Edita Tadić – Zadar
Franka Čolak-Zadravec, Ana Jelčić, Zlatko Topalović, Anthonio Khouri, Martina Bračun, Tvrtko Tupek, Ana Micevska Slavec, Nataša Mihelčić-Labura, Ratko Matijević, Danijel Bursać, Boris Ujević,
Gordana Planinić-Radoš, Damir Eljuga, Franjo Grgić, Ivana Erceg Ivkošić, Ana Tikvica-Luetić,
Tomislav Hafner, Dorotea Pavan-Jukić, Zrinka Komadina-Estatiev, Mislav Herman, Zdravko Jeleković, Vladimir Novak, Pavo Perković, Zahi Khouri, Neven Tučkar, Vladimir Janđel, Višnja Tadić,
Boris Franulović, Danijel Šeba, Sandra Novak-Rosić, Vedran Kardum, Ulla Marton, Ivan Grbavac,
Ante Vuković, Ivan Bolanča, Tihana Mazalin, Sanja Tadić, Sanja Boras, Snježana Belak, Sanja Gršić-Burić, Milan Pavlović, Nataša Šemnički, Mario Ćurić, Maja Gudelj, Karmen Dubreta, Ozren Grgić, Oliver Vasilj, Mario Podgajski, Ingrid Marton, Ilija Alvir, Dražen Lučinger, Dražan Butorac, Dragana Ljubojević-Grgec, Danka Mirić-Tešanić, Duško Pall, Dario Majnarić, Danijela Lučić, Damir Kovačević, Darko Husar,
Berivoj Mišković, Ana Zovak-Pavić, Alex Jukić – Zagreb

HEMATOLOG:
Pavle Rončević, Sandra Bašić-Kinda – Zagreb

INFEKTOLOG:
Vesna Tutek – Karlovac

INTERNIST:
Robert Matutinović – Split
Tajana Filipec-Kanižaj, Tajana Silovski, Marica Bračić-Kalan, Dean Mileta – Zagreb

KARDIOKIRURG:
Matija Milić – Split
Davor Barić, Željko Đurić, Ante Lekić, Daniel Unić, Ivan Burcar, Hrvoje Gašparović, Igor Rudež – Zagreb

KARDIOLOG:
Ervin Avdović – Rijeka
Silvana Skoko Vidović, Ante Anić – Split
Marija Brestovac, Boris Starčević, Richard Matasić, Jasmina Čatić, Jure Mirat, Edvard Galić – Zagreb

MAKSILOFACIJALNI KIRURG:
Ante Mihovilović, Saša Ercegović – Split
Marko Tarle, Predrag Knežević, Tomica Bagatin – Zagreb

MIKROBIOLOG:
Javorka Leko-Grbić – Split

NEFROLOG:
Dragan Klarić – Zadar
Ingrid Prkačin, Krešimir Galešić – Zagreb

NEUROKIRURG:
Nenad Koruga – Osijek
Bojan Milanov – Pula
Zvonimir Tomić, Vlatko Ledenko – Split
Josip Paladino – Sveta Nedelja
Vječeslav Kčira-Fideršek – Varaždin
Ivica Francišković – Zadar
Domagoj Gajski, Sergej Marasanov, Damir Tomac, Jakob Nemir, Fadi Almahariq, Ivan Škoro,
Ante Subašić, Tonko Marinović, Tomislav Sajko, Boris Božić, Krešimir Rotim, Jurica Maraković,
Goran Mrak, Hrvoje Jednačak, Andrej Desnica – Zagreb

NEUROLOG:
Tea Mirošević Zubonja – Osijek
Ingrid Škarpa-Prpić – Rijeka
Darijo Sučević, Mario Mihalj – Split
Tereza Gabelić, Branko Malojčić, Vida Demarin, Barbara Barun, Željka Petelin-Gadže, Vesna Brinar, Morana Ivičić – Zagreb

NUKLEARNA MEDICINA:
Tatjana Samardžić, Josip Staničić, Sanja Kusačić-Kuna – Zagreb

OBITELJSKA MEDICINA:
Ivana Bobek – Bilje
Marica Polegubić – Biograd na Moru
Mario Čurlin, Dragana Adžović-Andrić – Dubrovnik
Božena Sanković – Dugo Selo
Ana Karlak-Mahovlić – Đurđenovac
Sanja Brleković – Karlovac
Vesna Zavidić – Kastav
Darko Kljajić – Križevci
Dragica Polančec-Fodor – Koprivnica
Rene Puharić – Opatija
Stela Roso Ljulj, Tatjana Vuletić-Vuica, Ana Birtić, Monika Jeđud, Zrinjka Dananić, Vesna Samardžić-Ilić – Osijek
Vanja Boškić, Sandra Šušnjar, Katija Žegarac-Rokić, Damir Ševeljević, Nina Bašić-Marković,
Ljiljana Radović-Antolović – Rijeka
Darka Šeremet – Slavonski Brod
Vanja Vukušić-Toth – Solin
Darija Tudorić-Gemo, Luca Duplančić, Žarko Žitko, Meri Brajković, Mirjana Bezdrov, Ariana Medini, Zoran Čekić, Silvana Milovac, Jadranka Bandalo-Žebčević – Split
Maja Milinković – Sveta Nedjelja
Vanja Hmelik – Valpovo
Silvija Cikač, Bojana Škvorc, Sanja Škudar-Popović – Varaždin
Jasminka Biškupić-Mužina – Velika Gorica
Ozren Koščić – Vinkovci
Ademir Musić – Vrbanja
Renata Aleksa-Vuković – Vukovar
Tanja Šare-Čolak, Ana Dunatov, Biljana Žigurski-Mračić, Damir Biloglav – Zadar
Matija Štojs, Mislav Šelendić, Višnja Cesarić, Diana Kostanjšek, Vesna Medić, Nevenka Buhin,
Ivanka Bradek-Bošnjak, Željko Vuk, Senka Martinović-Galijašević, Dinela Mikulčić, Katarina Bojanić, Ljiljana Lipovac-Francuz, Jure Vujić, Tatjana Parac, Darije Crnić, Sanja Kalšan-Brkić, Periša Sekondo, Jasminka Cvitkušić, Nada Pjevač Keleminić, Helena Šimurina, Dino Midžić, Hrvoje Vinter,
Marijana Pranjić, Nataša Buljan, Mirjana Čop-Katunar, Jasna Rodbinić, Dajana Kurtoić, Biserka Jankolija, Jolanda Bilić, Ornella Santini-Manzin, Renata Capan, Spomenka Rapaić-Heim, Sanja Mustač,
Dragan Soldo, Ksenija Kranjčević, Vedran Karabeg, Vilena Sosa-Ljevar, Marko Vukadinović,
Tihomir Drašković, Jelena Ević, Vedrana Mrđen, Vlasta Nemet-Krznarić, Sanja Župan-Kovačić,
Sanja Mehmedović, Nives Tarle-Bajić, Ivan Pokrovac, Željko Razum, Tamara Perleta-Stambolija,
Tajana Lovnički-Kontent, Nada Majić, Mladen Prlina, Ljubica Lazić-Vuletić, Jasna Stilinović,
Hrvoje Uremović, Hrvoje Tiljak, Gabrijela Papić, Davor Mlikotić, Dario Čurik, Branka Martinović-Juroš, Branislava Čilić, Koraljka Marušić, Marija Antonija Jurković – Zagreb

OFTALMOLOG:
Darko Batistić, Dobrila Karlica – Split
Tatjana Lipovac – Vukovar
Senad Ramić, Mirna Kliček-Višnjić, Ana Bišćan Tvrdi, Branka Jurić-Tomašević, Anđela Jukić, Luka Bilić, Marin Belak, Dean Šarić, Zlatko Juratovac, Nenad Vukojević, Nadežda Bilić, Miro Kalauz, Irena Škegro, Gorana Pavičić, Damir Bosnar – Zagreb

ONKOLOG:
Ante Strikić – Split
Ana Mišir-Krpan, Martina Bašić-Koretić, Davor Kust, Ilona Sušac, Ljerka Eljuga – Zagreb

OPĆI KIRURG:
Samir Haj-Barakat – Našice
Damir Grebić – Rijeka
Karlo Kobzi, Branislav Kocman, Josip Lovrić – Zagreb

ORTOPED:
Marko Milić – Biograd na Moru
Marko Labaš – Čakovec
Zdravko Jotanović, Danijel Lopac – Lovran
Ratko Salamon, Luka Širola – Matulji
Ivan Rakovac – Poreć
Tomislav Mađarević – Rijeka
Hrvoje Pitlović – Slavonski Brod
Eduard Rod, Josip Vlaić, Mario Josipović, Domagoj Delimar, Tomislav Čengić, Ozren Kubat,
Trpimir Vrdoljak, Tomislav Đapić, Mislav Jelić, Davor Bojić, Milan Milošević, Ivan Benčić,
Tomislav Ribičić – Zagreb

OTORINOLARINGOLOG:
Bojan Fanfani – Karlovac
Milorad Galić – Sisak
Zaviša Čolović, Mirko Kontić, Ante Sučić, Zlatko Kljajić, Robert Tafra, Ivan-Anđelko Lisec – Split
Tajana Gudlin-Sbull, Domagoj Butigan – Varaždin
Katarina Đurić-Vuković, Petar Gulin, Marcel Marjanović Kavanagh, Krsto Dawidowsky, Boris Ivkić,
Dejan Tomljenović, Sandra Baranović, Ana Penezić, Alan Pegan, Ante-Srđan Anzić, Branko Strihić,
Drago Prgomet, Andro Košec, Martin Jurlina, Gorazd Poje, Marko Velimir Grgić, Vinko Borčić,
Tomislav Baudoin, Renato Janušić, Mirko Ivkić, Mihael Ries, Lana Kovač-Bilić, Krešimir Gršić, Ivan Rašić, Josip Markešić, Ivica Klapan, Siniša Stevanović, Goran Gudelj, Davor Vagić, Boris Filipović, Boris Bumber – Zagreb

PEDIJATAR:
Nevenka Božić Mrđenović – Karlovac
Dinka Belobrajić – Kraljevica
Vlatka Krizmanić, Jadranka Petrović-Schneider – Osijek
Mirna Milevoj-Ražem – Pula
Madlen Mihalić, Sanjin Kilvain – Rijeka
Fanilda Brekalo, Luka Stričević, Tamara Bošnjak, Snježana Kapor-Jeričević, Dubravko Matić – Split
Ilonka Artuković – Samobor
Vladimir Franković – Supetar
Ružica Vasari-Talanga – Velika Gorica
Venera Zahariev Španiček, Davorka Vitlov-Čirjak – Zaprešić
Zora Zakanj, Marina Galović, Ivana Samardžija-Čor, Katja Dumić Kubat, Filip Jadrijević-Cvrlje,
Božena Hader, Miroslav Dumić, Helena Strizić Živić, Tanja Kladnički, Ana Krpina-Pozaić, Lada Gulić, Milana Smiljanić-Gaberšnik, Ivanka Bilonić-Čović, Mirjana Tomčić, Erina Leona Cetinić,
Đurđica Šešo-Šimić, Sandra Vukšić, Metka Regan, Marinka Marić, Iva Palčić, Dubravka Petrašević, Diana Puževski, Andrea Kostinčer-Pojić, Andrea Cvitković-Roić – Zagreb

PLASTIČNI KIRURG:
Bojan Ignatovski – Daruvar
Robert Selmani – Dubrovnik
Davor Jurišić – Rijeka
Bojan Štambuk – Split
Domagoj Eljuga, Mario Malović, Hrvoje Kisić, Srećko Budi, Zlatko Vlajčić, Tomislav Orešić, Ivan Milas, Andrej Roth, Anto Dujmović, Zvonimir Puljiz, Franjo Rudman, Ivo Džepina, Rado Žic, Mladen Duduković, Dinko Bagatin – Zagreb

PSIHIJATAR:
Anamarija Milun – Popovača
Igor Girotto – Rijeka
Damir Mrass, Anđelko Beg – Split
Nikola Drobnjak – Vinkovci
Majda Grah, Dubravka Galez Mihaldinec, Davor Moravek, Ivan Otić, Zorana Kušević, Tihana Jendričko, Marijan Montani, Ljiljana Škrinjarić, Rudolf Gregurek, Anto Orešković, Davor Zdunić – Zagreb

PSIHOTERAPEUT:
Iva Stasiow – Zagreb

PULMOLOG:
Sanja Popović-Grle, Andrea Vukić-Dugac, Saša Srića – Zagreb

RADIOLOG:
Nikola Ivan Leder – Velika Gorica
Luka Novosel, Frane Marleku, Draga Ljubić, Vinko Vidjak, Marija Marušić, Ivo Gregurić, Bojan Jernej – Zagreb

REUMATOLOG:
Vesna Budišin – Čakovec
Marija Glasnović – Pula
Mislav Radić, Dušanka Kaliterna-Martinović – Split
Miroslav Mayer – Zagreb

TORAKALNI KIRURG:
Dragan Krnić – Split
Marko Vrančić, Josip Pejić, Igor Nikolić, Dinko Stančić-Rokotov – Zagreb

TRAUMATOLOG:
Ana Čizmić, Roman Pavić, Frane Bukvić, Slaven Babić,Tomislav Matejić, Vilim Molnar, Ivan Bohaček, Tomislav Ćuti, Stipe Ćorluka, Vide Bilić, Tin Ehrenfreund – Zagreb

UROLOG:
Jakša Batistić – Split
Borislav Spajić, Dinko Hauptman, Slaven Ovčariček, Goran Bedalov, Ivan Savić, Goran Štimac,
Tomislav Kuliš, Nikola Knežević, Neven Kapun, Igor Tomašković, Dalibor Čičin-Šain, Igor Grubišić,
Ahmad El-Saleh, Miroslav Tomić – Zagreb

VASKULARNI KIRURG:
Damir Halužan, Vladimir-Zvonimir Pelegrin – Zagreb

DOKTORI STOMATOLOGIJE:
DJEČJI STOMATOLOG:
Marko Matutinović – Zagreb

ENDODONT I RESTAURATIVNI STOMATOLOG:
Anja Sesar – Zagreb

ORALNI KIRURG:
Darko Slovša – Opatija
Willy Kocjan – Rijeka
Jerko Rebić, Ivica Knežević – Samobor
Marijan Baranović – Slavonski Brod
Daniel Jerković – Split
Damir Roki – Varaždin
Josip Filipović – Vinkovci
Davor Brajdić, Joško Grgurević, Lea Grungold Golubić, Sven Bival, Vanja Vuksan, Igor Smojver,
Luka Masnić, Hrvoje Plasaj, Krešimir Doblanović, Marko Bajs, Filip Štimac, Krešimir Johman,
Jurica Krhen – Zagreb

ORTODONT:
Ivor Dugalija – Koprivnica
Darko Pollak – Osijek
Ebtehaj Navaey – Samobor
Mirna Weber – Varaždin
Marko Grgurić, Ivana Rupić, Leila Latić Hodžić, Tomislav Lauc, Daria Štambuk-Ćosić, Mateja Jelić,
Martina Ivanec Sapunar, Andrijana Kovačić, Davor Jokić – Zagreb

PARODONTOLOG:
Dario Bojčić – Split

PROTETIČAR:
Karmen Kopjar, Elena Štimac-Vukojević, Ante Bešlić, Nikola Petričević, Sanja Štefančić, Jozo Ćosić,
Mirna Munitić, Ivo Gašparac – Zagreb

STOMATOLOG:
Danijela Hajdinjak-Prihić – Bjelovar
Mia Roglić – Drniš
Zorana Čizmić – Dugi Rat
Božena Lovrić Meter – Dugopolje
Ivana Borčić-Sesar – Đakovo
Danijela Glavosek-Kovačić – Đurđevac
Hela Puljić – Karlovac
Robert Badrov – Kaštela
Diana Vuić-Puljizević – Konavle
Nikolina Kuzmić-Šelimber – Koprivnica
Ljiljana Peharda-Ivić – Vidovec
Josip Prpić, Jasmina Milić-Pavlov, Mirela Veselinović, Josip Čes – Osijek
Mateo Pierobon – Pakrac
Dominik Pleše – Popovača
Hrvoje Galić – Poreč
Neven Crepulja, Bojana Freund-Kljun, Tajana Bandera, Nevena Ivančević, Tatjana Jović,
Tomislav Vuletić – Rijeka
Martina Romić Knežević – Samobor
Tamara Štefičar-Gerenčir – Slatina
Nikica Marinić – Slavonski Brod
Ante Vuković, Dario Bojčić, Nikolina Marin, Dea Jurić-Perković, Simona Šimat, Ante Kovačić – Split
Ivana Ereš-Dugalija – Varaždin
Nataša Gržetić Car – Virovitica
Ana Pulja – Vodnjan
Ninoslav Jolić – Vukovar
Sergej Kuštera – Zadar
Vildana Botonjić, Ida Prpić, Dubravka Žarković, Martina Matleković, Ivan Sokolić, Anja Balenović,
Petra Domislović, Tijana Đurišić, Višnja Tadić, Lucijana Gudelj Rako, Katarina Guštin, Ana Martinović, Josip Jezidžić, Petra Gajski, Marija Sabljić, Ivona Žužul, Iva Japundžić Rapić, Ante Stjepan Vidović,
Andreja Puntijar, Igor Jurišić, Nino Balenović, Rifet Herić, Marta Krolo Šeparović, Blanka Jozinović,
Sandra Petaros-Sikirić, Aleksandra Pavelić, Valerija Milković-Budimlija, Vladimir Basić, Mario Sesar,
Maja Jagodić-Štimac, Kristina Horvat, Ivana Petrović-Poljak, Nikola Krišto, Josip Marcelić, Ivan Miletić, Ivan Katalinić, Igor Ivanković, Nives Romana Beketić-Lušić, Inga Vučković, Goran Katona, Davor Matković, Zlatan Vajzović, Blaženko Crnojević, Maja Flajnik, Marin Radić, Marija Stilinović-Bjelica, Janko Naka, Majda Plišić, Biserka Dumnica, Berislav Mostarac, David Basač, Renata Lončar-Drugović – Zagreb
Ante Brekalo – Zaprešić

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Nikad skuplja božićna košarica! Evo kako će i koliko Hrvati trošiti za blagdane

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Dok inflacija u eurozoni slabi, kliznuvši na 2,4 posto što je najniža razina od ljeta 2021., Hrvatska se i dalje suočava s visokim stopama inflacije. Prema najnovijem izračunu Eurostata, Hrvatska je zauzela neslavno drugo mjesto s inflacijom od 5,5 posto, odmah iza Slovačke, s najsnažnijim rastom potrošačkih cijena, dvostruko većim od prosjeka u Europskoj Uniji. Cijene hrane u proteklih godinu dana porasle su za oko sedam posto, a ususret blagdanima, sve manje Hrvata moći će si priuštiti tradicionalni blagdanski stol.

Purica, odojak, bakalar, božićni kolači – sve ono što čini tradicionalni blagdanski stol – ove godine zbog inflacije bit će nikad skuplje. Već prvi dan prosinca na glavnoj zagrebačkoj tržnici kupci su krenuli u lov na najpovoljnije cijene jer tradicije se ne misle odreći.

“Za Badnjak bakalar, a za dalje ćemo vidjeti”. “Vjerojatno suhomesnati proizvodi, purica, mlinci…”, govore kupci na Dolcu.

No jednu je, kažu, definitivno – za ove blagdane namjeravaju potrošiti manje nego lani: “Oko tisuću kuna, da… se potroši Jer je sve poskupilo.”

Inflacija je zavladala i u zagrebačkim ribarnicama. Uz cijenu kilograma norveškog bakalara od 54 eura po kilogramu, kupci se sve više okreću – jeftinijim ribama, srdelama, pastrvi, oradi, brancinu i šaranu.

Orade se kreću od 13 pa do 30 eura, hobotnica po 18, grdobine 18 eura, lignje od 24 do 30 eura.

“Moramo se navikavati na te nove cijene. Prije što mi se činilo 3 eura puno, a sad vidim da je to normalno”, reći će Zagrepčani.

Cijene purice, patke i guske kreću se između 9 i 13 eura, a iako se kupci žale na više cijene ove godine, svejedno se traži se komad više.

“Potražnja je dobra, tako da mislimo da nećemo imati više purica”, kaže jedna od prodavačica.

Da neće imati dovoljno domaće svinjetine zbog afričke svinjske kuge pribojavaju se i u mesnicama. Već za blagdane cijena domaćeg odojka umjesto 8 koštat će gotovo 10 eura po kilogramu.

Uz silna poskupljenja hrane, sindikati procjenjuju da će ovogodišnja blagdanska košarica biti skuplja od lanjske u prosjeku za 10 posto.

Tako će ona najjeftinija s lanjskih 90 eura, porasti na 100, ona nešto bogatija sa 153 na gotovo 170 eura, dok će ona tradicionalna košarica uz bakalar, puricu i više vrsti kolača za tročlanu obitelj iznositi 380 eura.

Kako bi se građanima pomoglo u lakšem snalaženju predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poziva trgovce na jasnije isticanje cijena.

“Veliki dio građana se još uvijek nije navikao na to da je to cijena u eurima, nego još uvijek preračunavaju negdje u kunama i bio bih sretniji da se ovo iskazivanje, dvojno iskazivanje produži i na barem polovicu sljedeće godine”, reako je Sever.

Hoće li niža stopa inflacije u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, značiti i niže cijene hrane, pitanje je koje najviše muči građane uoči blagdana.

“Proizvodi će možda i padati jer su evidentno bili u proteklim mjesecima prenapuhani, međutim, kada gledamo prosjek, teško da će doći do pada cijena, već tome treba naprosto parirati rastom primanja”, smatra Matija Kroflin, makroekonomist i glavni tajnik Sindikata znanosti.

Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da su trendovi usporavanje rasta cijena svih vrsta proizvoda pa tako i hrane. “Međutim, da će inflacija potpuno nestati iz naših života, to je teško za vjerovati. Možemo biti sigurni da će neka razina rasta cijena biti prisutna i u budućnosti.”

A građani, posebice oni s najnižim plaćama i umirovljenici, nadaju se da im inflacija i rast cijena u budućnosti neće ukrasti Božić i blagdansku tradiciju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatski meteorolozi objavili veliku prognozu za zimu. Evo što nas čeka…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Meteorolozi Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda objavili su danas sezonsku prognozu za zimu u Hrvatskoj. U nastavku je prenosimo u cijelosti:

Prema dostupnom prognostičkom materijalu za dugoročnu prognozu vremena, vrlo je velika vjerojatnost da će zima 2023./24. u Hrvatskoj (klimatološka zima – prosinac, siječanj, veljača)* biti toplija od klimatološkog prosjeka (1981. – 2010.).

Gledajući po mjesecima, veće odstupanje srednje mjesečne temperature od srednjaka izgledno je u prosincu te siječnju, i na kopnu i na moru, dok se manje pozitivno odstupanje očekuje u veljači. Uz prodore hladnog zraka, kojih će zasigurno biti tijekom zime, temperatura se nakratko može spustiti na vrijednosti oko ili čak osjetno ispod prosječnih, ali će zimu u cjelini najvjerojatnije obilježiti iznadprosječna toplina.

Manja pouzdanost kod prognoza na sezonskoj skali javlja se kod prognoze količine oborine zbog njezine složenosti, što kod interpretacije izračuna valja imati na umu. Za ovu se zimu predviđa količina oborine uglavnom veća od višegodišnjeg srednjaka uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. U većem dijelu zemlje postoji signal za pozitivno odstupanje količine oborine od prosjeka u sva tri mjeseca, uz vjerojatnost nešto veću u veljači nego u prosincu i siječnju.

Dugoročne prognoze, odnosno prognozirano odstupanje meteoroloških parametara od sezonskog prosjeka, ne mogu dati detalje vezane za promjene na manjoj vremenskoj skali. Primjerice, u sezonskoj se prognozi ne može prognozirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu…). Valja imati na umu da se tijekom sezone mogu izmjenjivati razdoblja bez oborine s razdobljima kada je, ne samo lokalno, moguća izraženija oborina, točnije obilna kiša ili snijeg.

Uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, potrebno je pratiti i vremenska izvješća, te upozorenja na opasne vremenske pojave koja se odnose na kraća vremenska razdoblja (dan ili dva unaprijed), osobito kada je u pitanju vrsta oborine ili vremenski ekstremi (npr. obilne oborine, kiša koja se smrzava na tlu, te nagla i izražena zahladnjenja).

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) i Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike – MedCOF, kojih je Hrvatska članica.

*(kalendarska ili astronomska zima počinje 21. 12. 2023. u 4:27 po srednjoeuropskom vremenu)

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu