Connect with us

Hrvatska

Građani koji imaju kredite dobit će važnu obavijest od banke: Ovo su detalji

Objavljeno

-

Financijski se sustav naveliko priprema za uvođenje eura. Radi se na prilagodbi sustava promjene domicilne valute kune u euro što u financijskom sustavu uključuje informiranje klijenata o svim promjenama vezanim uz bankarske usluge i proizvode te o konverziji depozita i kredita.

Pravila su već sada poznata te ih je Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila na svojim stranicama kako bi građani bili dobro upoznati sa svime što ih čeka vezano uz račune, depozite i kredite. Banke će tako, sukladno Zakonu, klijentima morati poslati općenitu i individualnu obavijest, prenosi Poslovni dnevnik.

Općenita će obavijest, koja mora biti poslana do početka listopada, odnosno najkasnije tri mjeseca prije uvođenja eura, sadržavati informacije o preračunavanju kredita, depozita te o očekivanom utjecaju uvođenja eura na proizvode i usluge, uključujući poslovanje s transakcijskim računima.

Individualna će obavijest pak biti dostavljena potrošačima koji imaju kredite i depozite, i to najkasnije dva tjedna prije uvođenja eura, odnosno najkasnije dva tjedna nakon uvođenja eura za pravne osobe.

Obavijest će sadržavati informacije o konkretnim iznosima koji će se preračunavati, modifikaciji parametara, maržama, visini kamatnih stopa, te ako je primjenjivo, novi otplatni plan.

Važno je znati da građani neće imati troškove povezane s uvođenjem eura jer trošak konverzije snose banke. Dvojno iskazivanje cijena pak na internetskim stranicama i poslovnim prostorima banaka i financijskih institucija, a koje su neki već počeli uvoditi, prema Zakonu, trajat će od 5. rujna ove, pa sve do kraja sljedeće godine.

Kako navode u HUB-u, dvojno iskazana, i to na jasan, čitljiv i lako uočljiv način, mora biti tarifa naknada. U izvješću o stanju i prometu na kunskom transakcijskom računu banke dvojno mora biti iskazano početno i završno stanje računa te iznos prekoračenja.

Što se pak internetskog i mobilnog bankarstva tiče, i to za transakcijski kunski račun, dvojno moraju biti iskazane informacije o stanju računa i iznosu prekoračenja ili raspoloživog stanja na najmanje jednom izborniku, odnosno ekranu u prikazu o računu. Dvojno će biti iskazivane i informacije na bankomatu pri isplati gotovog novca, i to na ponuđenim predefiniranim iznosima na ekranu te stanje računa.

Kod ugovora o potrošačkom kunskom kreditu koji je odobren ili se nudi prije uvođenja eura dvojno će iskazivanje uključivati ukupan iznos kredita i iznos obroka ili anuiteta u otplatnom planu i u Europskom standardiziranom informativnom obrascu (ESIS), odnosno drugom propisanom obrascu kojim se potrošaču daju informacije prije sklapanja ugovora o kreditu. Godišnja obavijest o stanju kredita u kuni pak sadržavat će dvojni pregled stanja nedospjelog dugovanja i dospjelo, a neplaćeno dugovanje.

Također, i godišnje obavijesti o stanju kunskih depozita, odnosno stanje depozita, podliježe obavezi dvojnog iskazivanja informacija. Prema pravilima gdje god se u odnosu s bankom ili nekom financijskom institucijom spominje kuna, preračunava se u euro i to po fiksnom konverzijskom tečaju.

Dakle, svi krediti, leasinzi, police osiguranja koji su ugovoreni u kunama preračunavaju se u euro. No oni koji su “s valutnom klauzulom u euru” neće se konvertirati već će biti obračunati prema stavkama (rate, anuiteti i slično) koji su navedeni u tim ugovorima, u euro.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Liječnica nije dobila specijalizaciju pa prijetila šefu KBC-a Zagreb: “Crknite, Hercegovci”

Objavljeno

-

By

Liječnica (46) dobila je zabranu pristupa Kliničkom bolničkom centru Zagreb nakon što je prijetila njezinom ravnatelju Anti Ćorušiću, te još jednom liječniku.

Zabranu joj je izrekao Županijski sud u Zagrebu odbivši zahtjev tužiteljstva da joj se odredi istražni zatvor.

Prijavljena je za prijetnju koju je poslala u poruci na adresu elektronske pošte bolnice. Bolnička pravna služba zaključila je da se doista radi o ozbiljnom kaznenom djelu, pa je sve prijavljeno policiji.

Kriminalističkim istraživanjem, tijekom kojeg je osumnjičena liječnica i ispitana, zaključeno je kako ima dovoljno dokaza protiv nje. Prijetnje su, kako proizlazi iz prijave, rezultat njezine frustracije što već treći put nije dobila željenu specijalizaciju.

Nije ju dobila iako je svojevremeno radila na Rebru, a imala je, uvjerena je i najbolje kvalifikacije. Razlog je, posumnjala je ona, bila njezina narodnost, budući da se izjašnjavala kao Srpkinja.

Zabrana približavanja

Bijesna zbog svega što se dogodilo poslala je poruku KBC-u Rebro. U njoj se okomila na jednog liječnika, te ravnatelja Ćorušića.

“Crknite Hercegovci” i “P…. vam m……. ustaška”, bili su dijelovi njezine poruke zbog kojih je sada dobila zabranu približavanja KBC-u Zagreb i njegovim liječnicima.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Danas će temperature ići i do 31°C, od sutra velika promjena vremena

Objavljeno

-

DANAS će biti većinom sunčano, poslijepodne ponegdje s umjerenom naoblakom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

U unutrašnjosti razmjerno vjetrovito uz umjeren do jak, u gorju na udare i olujan jugozapadnjak. Na Jadranu će puhati umjereno jugo.

Najviša dnevna temperatura od 24 do 29, na istoku i do 31 stupanj Celzijusa.

Stiže promjena, u gorju moguć snježni pokrivač

Tijekom sutrašnjeg dana postupno naoblačenje, osobito prema večeri mjestimična kiša i grmljavina uz pad temperature pa će u noći na srijedu kiša u gorju prelaziti u snijeg. Srijeda osjetno hladnija te umjereno do pretežno oblačna s povremenim oborinama, u gorju i stvaranjem snježnog pokrivača.

Jugozapadnjak će u unutrašnjosti okretati na sjeverni i sjeveroistočni vjetar već sutra, a jako jugo krajem dana na buru, prvo na sjevernom dijelu, zatim u srijedu i duž ostataka obale.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Umro je Joža Manolić

Objavljeno

-

U 105. godini života umro je Joža Manolić. Tu vijest je za Nacional potvrdila njegova kćer Zrinka.

Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar, koji je zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom stvarao HDZ i borio se za formiranje neovisne i suverene hrvatske države, a bio je i drugi hrvatski premijer te obnašao druge visoke dužnosti. 22. ožujka proslavio je svoj 104. rođendan.

Politikom se počeo baviti sa 17 godina

Josip Manolić rođen je 22. ožujka 1920. u Kalinovcu, mjestu u Koprivničko-križevačkoj županiji. Na zagrebačkom Pravu je diplomirao 1960. godine. Imao je dvije supruge – Miru Eker Manolić i Mirjanu Ribarić. Prva supruga mu je preminula 2003. godine, a druga 2020. 

Joža Manolić se počeo aktivnije baviti politikom 1937., sa 17 godina, dok 1938. postaje omladinskim i sindikalnim rukovoditeljem. U razdoblju od 1941. do 1945. tijekom Drugog svjetskog rata obnašao je dužnosti organizacijskog sekretara PK Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) za Hrvatsku.

Po ustroju Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA) Manolić je 1944. postao glavni zapovjednik u akciji oslobođenja Bjelovara i okolice.  Manolić 1948. postaje glavni načelnik u Sekretarijatu unutarnjih poslova NR Hrvatske te jedan od visokorangiranih dužnosnika UDBE. Šef Sekretarijata unutarnjih poslova SFRJ postaje 1960.

Drugi premijer Hrvatske

1965. Manolić 1965. prvi put ulazi u sabor SR Hrvatske, gdje obnaša funkciju predsjednika organizacijsko-političkog odbora i predsjednika zakonodavno-pravne komisije. Ujedno je član Ustavne komisije, 1969. Manolić po drugi put ulazi u sabor.

Promjenom političke klime i upoznavanjem Franje Tuđmana, 1989. Joža Manolić  1989. postaje jedan od osnivača HDZ-a. Manolić u kolovozu 1990. postaje potpredsjednik Predsjedništva Republike Hrvatske te dužnost obnaša sve do 17. srpnja 1991. 

Od 22. ožujka 1993. do 23. svibnja 1994. Manolić je obnašao dužnost predsjednika Županijskog doma sabora Republike Hrvatske. Zbog internih nesuglasica, Manolić se 1994. razilazi s HDZ-om i iduće godine osniva stranku Hrvatskih nezavisnih demokrata (HND).

 
Nastavi čitati

U trendu