Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

D-Marın pokreće inicijativu uklanjanja otpada s plaža u blizini svojih marina u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj

Objavljeno

-

D-Marin, kao društveno-odgovorna kompanija koja upravlja marinama i na području Zadra i Šibenika, pokrenula je inicijativu uklanjanja otpada s plaža u blizini svojih marina u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj.

“Briga o okolišu naša je strast i osnovno načelo poslovanja u D-Marinu te imamo čvrstu politiku ekološke i društvene odgovornosti. Obećali smo da ćemo uložiti velike napore u zaštitu krajolika i divljih životinja koje okružuju naše marine, a čišćenje plaža izvrstan je primjer naše predanosti na djelu. Jedino na taj način možemo potaknuti promjene, kad osobno vidimo ogromne količine smeća prikupljenog s naše obale”, izjavio je Areti Priovolou, službenik za zdravlje, sigurnost i okoliš u D-Marinu te dodao:

“Svi možemo dati svoj doprinos kako bismo osigurali čišće plaže i oceane u kojima će svi uživati. Također, potičemo naše zaposlenike, lokalnu zajednicu, druge tvrtke i ekološke grupe da nam se pridruže i podrže našu akciju.”

Čišćenje plaža u D-Marin marinama već je ozbiljno počelo pa je tako u marini Mandalina u Hrvatskoj iz mora uklonjeno oko 14 kubičnih metara smeća. Ostale akcije čišćenja održat će se u narednim tjednima. Timovi sastavljeni od lokalnih volontera, djelatnika D-Marina i predstavnika lokalnih udruga za zaštitu okoliša pomogli su u prikupljanju otpada s obližnjih plaža i morskog dna, no i dalje je veliki broj plaža ostao zatrpan otpadom.

Čišćenje plaža učinkovit je način za smanjenje količine otpada koji dopire do mora ili oceana gdje može naštetiti životinjama. Čiščenje plaža ujedinjuje zajednice dajući im zajednički cilj za rješavanje problema koji utječe na sve. Također, podiže se svijest i potiče se ljude da donose održive odluke u svom svakodnevnom životu kako bi dugoročno smanjili količinu otpada koji proizvode, reciklirali gdje god je to moguće i spriječili nakupljanje onečišćenja.

Čišćenje plaža planirano je oko D-Marina Borik, Dalmacija, Mandalina i Tribunj u Hrvatskoj, D-marina Gouvia, Lefkas i Zea u Grčkoj te D-marina Didim, Göcek i Turgutreis u Turskoj.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPA BELAFUŽA / U subotu Susret osoba starije životne dobi, bolesnih i njihovih obitelji

Objavljeno

-

By

Susret osoba starije životne dobi, bolesnih i njihovih obitelji održava se u subotu, 11. svibnja u pastoralnom centru župe Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. Susret prvenstveno okuplja djedove i bake, kao i sve ljude u tjelesnoj potrebi, nepokretne i invalide, ali i njihove obitelji i osobe koje skrbe o njima, započinje u 10 sati u kripti župne crkve na Belafuži koja ima i pristup za invalide.

Početak svečanog misnog slavlja u crkvi na Belafuži predviđen je u 11 sati, nakon kojeg će biti druženje sudionika i okrepa. Susret se ujedno održava prigodno uz blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića, a organizira ga Povjerenstvo za bolnički pastoral i osobe starije životne dobi. Tim susretom želi se afirmirati dostojanstvo starijih i osoba s posebnim potrebama i zahvaliti njegovateljima na požrtvovnom radu s ljudima u tjelesnom stanju koje iziskuje osobitu njegu i skrb. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ARBANAŠKO ČUDO / U petak u Arbanasima svečana proslava Gospe Loretske

Objavljeno

-

By

Svetkovina Gospe Loretske svečano se slavi u župi Gospe Loretske u Arbanasima u Zadru u petak, 10. svibnja.

Svečano večernje misno slavlje s početkom u 18 sati, a nakon mise i procesiju s kipom Gospe Loretske, predvodi fra Tomislav Šanko, OFM, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima.

Mise toga dana su još u 7, 9 i u 10.30 sati.   

Svetkovina koja se u narodu zove ‘Arbanaško čudo’ tradicionalno okuplja tisuće vjernika iz cijele Zadarske nadbiskupije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAŠTITNIK KISTANJA / U četvrtak svečana proslava sv. Nikole

Objavljeno

-

By

Na blagdan Prijenosa moći sv. Nikole biskupa, ujedno i svetkovinu 17. godišnjice posvete župne crkve sv. Nikole u Kistanjama, svečano koncelebrirano misno slavlje u četvrtak, 9. svibnja, u župnoj crkvi sv. Nikole u Kistanjama s početkom u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nakon mise, mons. Zgrablić predvodi i procesiju s moćima sv. Nikole biskupa.

Župu Kistanje nastanjuju Janjevci koji se osobito utječu zagovoru svoga zaštitnika sv. Nikole. Kistanje od 2015. godine imaju relikvijar u kojem se nalazi ampula koja sadrži Mannu sv. Nikole, svijetlu tekućinu koja prokapljuje iz kostiju sv. Nikole. Tu je relikviju župi Kistanje darovao mons. Francesco Cacucci, nadbiskup metropolit Barija i papinski delegat tamošnje bazilike Sv. Nikole u kojoj se čuvaju moći sv. Nikole.

Posmrtni ostaci sv. Nikole prenijeti su u talijanski grad Bari i pohranjeni u crkvu izgrađenu njemu u čast, 9. svibnja 1087., uz veliko slavlje u kojem je sudjelovao i Papa. Do tada je tijelo sv. Nikole počivalo u katedrali u Miri, u današnjoj Turskoj. Pred opasnošću muslimanskog osvajanja Mire, mornari iz Barija uzeli su iz grobnice kosti sv. Nikole i prenijeli ih na sigurno, u Bari, 9. svibnja 1087. godine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu