Connect with us

Svijet

U Austriji u jednom danu gotovo 11.000 novozaraženih koronom

Objavljeno

-

U Austriji je s utorka na srijedu zabilježeno gotovo 11.000 novozaraženih koronom, točnije njih 10.898.

Ono što je u Austriji vidljivo posljednjih dana i tjedana je stalni rast broja novozaraženih, već dominirajućim podvarijantama koronavirusa BA.4 i BA.5. U Beču one čine čak 70 posto ukupnih zaraza.

Austrijski ministar zdravstva Johannes Rauch je novinarima rekao kako je to “očekivano”, te da rast broja novozaraženih dnevno ide “u smjeru 10.000 i 15.000”. Unatoč tome austrijska Vlada još uvijek ništa ne poduzima i kako je ministar naglasio “računa na samoodgovornost” austrijskih građana.

Hoće li baš na tome i ostati ne bi se reklo, jer poznati austrijski stručnjak Peter Klimek uskoro računa, kako je izjavio za domaći TV PULS 24, s najmanje 30.000 novozaraženih po danu, i to već u srpnju i kolovozu ove godine, dakle na vrhuncu ovoga ljeta. Također je napomenuo da će se pravila o karanteni ubrzo morati preispitati. Dodao je kako simulacije događanja pokazuju jasan rast broj novozaraženih i da “nema naznaka da će se brojke smanjivati”.

“U svakom slučaju Austrija se mora pripremati na dnevno 30.000 novozaraženih”, tvrdi Klimek. Upozorava kako se “samo s maskom sve to neće moći savladati”, jer su procjene pokazale da su sada dominirajuće virusne podvarijante još znatno zaraznije od onoga što su pokazale procjene u mjesecu svibnju.

Trenutačno u Austriji od koronavirusa aktivno boluje 71.802 osobe, od čega ih je 653 u bolnicama, uključujući 50 u intenzivnoj njezi, piše Fenix magazin.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Andrew Tate: Ako muškarac sa 40 godina ima manje od petero djece, on je gej

Objavljeno

-

Andrew Tate, optužen za trgovinu ljudima i seksualno iskorištavanje, ima novu mudrost za svoje pratitelje na Twitteru. Teško ju je prepričati, pa je, evo, citiramo.

“Seks je za stvaranje djece. Svaki muškarac koji ima seks sa ženama zato što je to dobar osjećaj je homoseksualac. ‘Oh, mom piši je lijepo, ovo je super!’ U stvari, ako imate 40 godina i manje od petero djece, vjerojatno ste gay. Sav taj ugodan osjećaj i gotovo nimalo genetskog naslijeđa?”, napisao je Tate na Twitteru.

Suludu objavu vidjelo je 16 milijuna ljudi, a lajkalo je 52 tisuće pratitelja.

Twitter je objavu odmah označio i demantirao ga napisavši da je osoba koja se seksa sa ženama – heteroseksualac.

 
Nastavi čitati

Svijet

Narko-afera trese susjedstvo: Spominju se političari, ali i vrh policije

Objavljeno

-

By

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor za samo tri od 23 osobe, koje su početkom tjedna uhićene u toj zemlji pod sumnjom da su suradnici jednog od najvećeg kartela koji je krijumčario drogu iz Latinske Amerike u Europu, a na slobodu su u četvrtak pušteni i policajci te policijski dužnosnici koji su također privedeni.

Sud BiH je zaključio kako nema osnovane sumnje da su ravnatelj Uprave policije MUP-a Federacije BiH Vahidin Munjić te zapovjednik posebne postrojbe entitetskog MUP-a Mustafa Selmanović, kao i trojica policajaca, počinili kaznena djela pa je i odbacio zahtjeve da im se odredi pritvor.

Ta je mjera izrečena za samo tri osobe, uključujući Adnana Smajlovića, kojega Tužiteljstvo BiH smatra vođom skupine koja je za narko kartel, sa sjedištem u Dubaiju i na čijem je čelu Edin Gačanin, “prala” novac na području BiH ulažući ga u nepokretnosti, automobile i dragocjenosti.

Za još pet osoba koje su pod istragom Sud BiH je odredio mjere ograničenja poput zabrane putovanja izvan zemlje i sastajanja s drugim osumnjičenima i potencijalnim svjedocima.

Munjić, Selmanović i policajci u okviru operacije “Black Tie”, u kojoj je sudjelovao i Europol, privedeni su pak pod sumnjom za zloporabu položaja i ovlasti, koju je Sud u BiH odbacio kao neutemeljenu.

Na ročištu za određivanje pritvora tužitelj Sanjin Kulenović je iznio tvrdnje da je vođa narko kartela Edin Gačanin preko zaštićene aplikacije “Sky” izdavao naloge Smajloviću i ostalima iz skupine o načinu distribucije i ulaganja novca kojeg im je slao, a zarađen je preprodajom droge.

Za to je stvorena cijela mreža povezanih stvarnih i fiktivnih tvrtki, a tijekom istrage i analize obavljenih razgovora, koji su naknadno dešifrirani u suradnji s inozemnim policijskim agencijama, utvrđeno je kako je Gačaninov kartel preko svojih suradnika razvijao i planove da u BiH ostvari politički utjecaj kroz postojeće ili neke nove političke stranke.

U tužiteljskim se dokumentima tako spominje ime Adne Helić, kojoj je kartel navodno platio predizbornu kampanju na temelju koje je ona uspjela postati zastupnica u gradskom vijeću Zenice. Također se spominje ime Harisa Behrama, člana gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Mostaru, ali i pokušaj da se stranka Narod i pravda (NiP), koja je sada dio vladajuće koalicije, uvuče u tu mrežu.

Nakon sudske odluke da se većina uhićenih odmah oslobodi reagirao je lider NiP-a Elmedin Konaković, kojega je dio medija blizak SDA ranije optuživao da je povezan s Gačaninovim kartelom odnosno da je na njegov račun putovao u Dubai.

On je to odlučno zanijekao ustvrdivši kako mu bivša vlast sada “pakira” cijeli slučaj, a činjenicu da je u akciji bilo 23 uhićenih Konaković je na, u objavi na Facebooku u četvrtak, označio kako ključan dokaz da u BiH postoji “pravosudno-medijsko-policijska mafija”, koja nije protiv njega uspjela dokazati svoje optužbe.

“Posebno sam ponosan jer je NiP njihov najveći problem i njihova prva meta”, poručio je Konaković.

 
Nastavi čitati

Svijet

Preko noći otpala krila vjetrenjače s kultnog pariškog Moulin Rougea

Objavljeno

-

Krila znamenite crvene vjetrenjače na vrhu Moulin Rougea, najpoznatijeg pariškog kabaretskog kluba, pala su na tlo tijekom noći, rekao je glasnogovornik kluba.

“Ne znamo što se dogodilo, dogodilo se između 2 i 3 sata ujutro, nitko nije ozlijeđen”, rekao je glasnogovornik, dodajući da je posljednji noćni nastup završio u 1:15 sati.

Klub osnovan prije više od 130 godina

Moulin Rouge (hrv. Crveni mlin), varieté u pariškoj četvrti Montmartre, jedna je od najvećih pariških turističkih atrakcija. Naziv je dobio po nadograđenom crvenom mlinu na krovu.

Mnogima je Moulin Rouge najpoznatiji kao rodno mjesto modernog oblika can-can plesa. Ovdje su nastupale najpoznatije pariške zvijezde svog vremena, a mnoga od ovih imena postala su svjetski poznata zahvaljujući plakatu Henri de Toulouse-Lautreca i njegovim kasnijim izdanjima.

Klub je osnovan 1889. godine, a publiku njegovih plesnih točaka uglavnom čine turističke grupe.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu