Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) NOVA MONOGRAFIJA O NOVIGRADU U IZDANJU SVEUČILIŠTA U ZADRU Novigradska tvrđava mora biti od strateškog interesa za Zadarsku županiju i Hrvatsku

Objavljeno

-

U pet godina Novigrad je dobio dvije monografije kakve ima malo gradova u Hrvatskoj – „Novigrad nekad i sad“ objavljena je 2017., godine, a nakon pet godina stiže nova knjiga „800 godina od obnove rimske kule i prvog spomena imena Novigrad u pisanim izvorima“, koju su u
Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače danas predstavili urednici prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić i izv. prof. dr. sc. Zlatko Begonja te akademik prof. dr. sc. Slobodan Kaštela.

Iako se prije pet godina mislilo da se nakon takve knjige više neće imati što reći o Novigradu, tadašnji znanstveni skup i monografija koja je slijedila otvorili su brojna pitanja o ovom pitoresknom mjestu u zadarskoj okolici.

Interes istraživača Novigrad zahvaljuje dugoj povijesti, budući da je iznad današnjeg mjesta u rimsko doba bio podignut castrum, koji je u 13. stoljeću restauriran i nazvan Castrum Novum, što su Hrvati preveli u Novigrad. Naravno, najslavnija epizoda, koja je odjeknula po cijeloj Europi i brojnim umjetničkim i povijesnim djelima, bilo je zatočeništvo kraljice Elizabete i njezine kćeri Marije te kasnije pogubljenje, koje danas neki povjesničari osporavaju.

– Zadnjih godina uz pomoć Ministarstva kulture i medija počela je obnova tvrđave, ali ovakvim tempom neće biti gotova desetljećima. Općina Novigrad i Sveučilište u Zadru rade velike napore da se promijeni takvo stanje, a s obzirom na njezino značenje Fortica, kako je Novljani nazivaju, trebala bi postati projekt od strateškog interesa Zadarske županije i Hrvatske, rekao je akademik Kaštela.

– Tvrđavu su restaurirali Kurjakovići (Krbavski knezovi), a potom je i Mlečani koristili kao sjedište mletačkog providura. Ona je zbog svega postala trajni simbol Novigrada i stanovnika kojima je pružala zaštitu stoljećima, istaknuo je na predstavljanju akademik Kaštela.

Uglešić i Begonja predstavili su deset radova zastupljenih u monografiji, koji pokrivaju razdoblje od prapovijesti do novog vijeka. Iz prapovijesti je ostalo vrlo malo tragova, a prostor dobiva strateški značaj u vrijeme Justinijanove rekonkviste (6. stoljeće). Novigrad je Bizant preuzeo od Istočnih Gota, od kojih nema izravnih tragova, ali neki iz Pridrage ukazuju na njihovu nazočnost. Hrvati su Novigrad, istaknuo je Uglešić, dobili za „zelenim stolom“, Aachenskim mirom iz 812. godine, od kada on postaje značajno strateško mjesto.

Kada su pristaše Ladislava Napuljskog u Novigradu pogubili (a po nekima ne) Elizabetu Kotromanić, ova anonimna utvrda postaje jedan od najznačajnijih lokaliteta na ovom području. Dolaskom pod vlast Mlečana grade se utvrde koje su imale značajne stratešku ulogu, a iako su ga Osmanlije vrlo kratko osvojile, nije mu se dogodila sudbina Nina da je spaljen, nego je i dalje imao značajnu ulogu na prostoru koji je bio granica između Osmanlija i Mletačke republike, istaknuo je Uglešić. O kontaktima s europskim središtima svjedoče ostaci glazirane keramike, posuđa koje vodi porijeklo iz Italije ili Španjolske.

Prorektor prof. dr. sc. Josip Faričić čestitao je autorima i urednicima, izrazivši podršku ovom i sličnim projektima. Nakon nedavne monografije o Bibinjama i ove o Novigradu, sljedećeg tjedna predstavlja se monografija o Starigradu Paklenici, dok je u pripremi ona o Sukošanu.

– Značaj ovih monografija izlazi izvan okvira akademske zajednice. Osim što tekstovi mogu zainteresirati širu publiku, daju vrijedne podatke za izradu strateške i prostorno-planske dokumentacije. Novigradska utvrda zaslužuje biti strateški projekt koji će obogatiti novigradsku sadašnjost i referirati se na turbulentnu prošlost. Nadam se da će Novigrađani u ovim knjigama pronaći element vrijedan iščitavanja te da će ih svaka novigradska kuća imati u svojim kućnim knjižnicama, rekao je Faričić.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

BESPLATAN ULAZ Prva Gastro večer u Poličniku spojit će delicije iz mora i zaleđa

Objavljeno

-

By

More i zaleđe, dvije naizgled nespojive stvari, spojit će se na tanjurima prve Gastro večeri u Poličniku. Tako će posjetitelji moći uživati u raznim svježe spremljenim specijalitetima od ribe i divljači, slasticama, vinu i glazbi.

Na području Općine Poličnik djeluju četiri tvrtke za ulov, preradu i distribuciju ribe, Mišlov, Marikomerc, Teši tunolov i Žuvela, koje će za ovu prigodu osigurati raznovrsnu svježu ribu. Ove tvrtke, koje su svoje pogone smjestile u gospodarskoj zoni Grabi, učinile su Općinu Poličnik „najribarskijom“ općinom u Hrvatskoj, iako sama nema izlaz na more.

Ribari na suhom, lovci iz Lovačkog društva „Kuna“, pridružit će se manifestaciji i doprinijeti svojim jelima pa će tako svatko moći pronaći nešto za sebe. Udruga žena pripremit će kruh i fritule. Sve porcije bit će podijeljene besplatno.

Tijekom manifestacije, okupljene će zabavljati KUD Carza, Klapa Koporan i Rockatansky band. Gastro večer organiziraju Općina Poličnik i TZO Poličnik u suradnji sa tvrtkama Mišlov, Marikomerc, Tuši tunolov i Žuvela, lokalnim udruženjima – KUD-om Carza, Lovačkim drušrvom „Kuna“, Klapom Koporan te NK-om Dragovoljac Poličnik.

Manifestacija će se održati pored sportske dvorane u Poličniku u subotu, 16. srpnja s početkom u 20.30 sati, a Rockatansky band okupljene će zabavljati od 21:30. Ulaz je besplatan.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(VIDEO) Maraška Fest Vol. 2 u Sv. Filipu i Jakovu

Objavljeno

-

By

Etno-gastro manifestacija MARAŠKA FEST – “Fešta od maraške“ održala se po drugi put u Sv.Filip i Jakovu u organizaciji Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, a cilj manifestacije je bio prikazati način berbe i ponuditi proizvode od maraške i to turistički valorizirati budući da za to postoje sve povijesne i druge pretpostavke.

“U samom centru mjesta na trgu „Na vr’sela“ u jednoj posebnoj rustikalnoj scenografiji kroz izložbu starih fotografija koja se provukla i kroz ulicu „Kuntrata“ uključilo se mještane i turiste u našu priču o maraški. Prezentirali su se razni alati koji su se nekad koristili u berbi maraške, a posjetiteljima i turistima nudila se maraška kao voće te kao i proizvod na posebno dekoriranim štandovima. Također, u suradnji s OPG-ovima bila je organizirana degustacija kolača, likera i raznih proizvoda od maraške”, rekla je Ana Barbaroša iz TZ Sv. Filip i Jakov, te dodaje;

“Dio pripreme išao je „uživo“ kao npr. priprema nekih jednostavnih kolača i stavljanja friških marašaka u staklenke, dodavanja šečera, tako da je to bila ujedno prezentacija i predstava, a pokušali smo animirati i uključiti turiste u pripremu, da budu aktivni sudionici”.

Zašto fešta od maraške u Sv. Filipu i Jakovu?

Proizvodnja likera Marascino pokrenuta je u Zadru 1821.godine. Girolamo Luxardo je iz Genove upućen u Zadar 1817. godine kao konzul Kraljevine Sardinije, a njegova supruga Maria Canevari sa svoje četvero djece, posvetila se kućnoj proizvodnji likera od maraške (prunus cerasus) – kiseloj trešnji koja raste na dalmatinskoj obali južno od Zadra.

“Likeri od maraške su se spravljali u samostanima još u srednjem vijeku, pod nazivom “Rosolio maraschino”. Na inicijativu supruge Girolamo je utemeljio je destileriju za proizvodnju Liquore Maraschino. Predstavnik treće generacije obitelji Luxardo Michelangelo Luxardo 1918. godine pokrenuo je proizvodni pogon u Sv. Filipu i Jakovu, koji je radio do 1944. godine a u kojem je radilo 30-ak mještana”, kažu iz TZ Sv. Filip i Jakov.

Razlog otvaranja novog pogona je bio proširenje tržišta na novonastalu državu SHS, ali i poslovno prijateljstvo s obitelji Borelli koji su mu unajmili prostor za proizvodnju likera. Dugo se u Sv. Filipu i Jakovu nakon prestanka rada, taj prostor zvao Fabrica. Također, u današnjoj ulici Kuntrata postojao je i jedan dućan Luxardo u kojem su se u to vrijeme prodavali likeri.

“S obzirom na ove sve činjenice kao i da je to bilo prije više od 100 godina, kada su se u destileriji LUXARDI proizvodili likeri od maraške i koji su se prodavali dućanu u Sv. Filipu i Jakovu, vjerujemo da će ova zanimljiva priča privući posjetitelje i u budućnosti”, kažu iz TZ Sv. Filip i Jakov.

Sudionici MARAŠKA FEST-a:

„Maraska“d.d. Zadar, OPG „CD Raspović“ Zadar, OPG „Novaković“ Posedarje,OPG „Babac-Damjanić“ Vrsi, Boška Kadija – Sv.Filip i Jakov, Obrt „Nada“ Jastrebarsko, Puhački orkestar Pirovac, Klapa Kontrada

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ODRŽIVI RAZVOJ TURIZMA U novoj akademskoj godini novi sveučilišni diplomski studij na zadarskom Sveučilištu

Objavljeno

-

By

U akad. god. 2022./2023. na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti počinje se izvoditi novi diplomski sveučilišni studij pod nazivom Održivi razvoj turizma.

Cilj je diplomskog studija Održivi razvoj turizma odgovoriti na suvremene zahtjeve koji stoje pred turizmom, i to kroz obrazovanje kadrova koji će biti sposobni predložiti rješenja za smanjenje negativnog utjecaja koji turizam ima na okoliš i društvo, uz istovremeno povećanje dobrobiti lokalne zajednice, ali i doživljaja turista.

Na studiju će se teorijsko-praktična znanja iz menadžmenta, marketinga, financija, poduzetništva, zaštite okoliša, prometa i različitih drugih područja razmatrati u kontekstu održivog upravljanja razvojem turizma i turističke destinacije.

Temelj će biti primjena teorijskih znanja u rješavanju praktičnih zadataka/ studija slučaja kroz koje će studenti imati priliku sami razvijati održive prakse u turizmu, dok će kroz različita studijska putovanja, terensku nastavu, ali i stručnu praksu u poslovnim organizacijama u turizmu studenti imati priliku učiti iz najboljih poslovnih praksi.

Kroz studij se studente želi osvijestiti da svojim znanjem izravno mogu utjecati na promjenu ponašanja svih dionika u turizmu, kako bi se razvijali održivi turistički proizvodi i potaknulo društveno-odgovorno ponašanje turista koji uvažavaju život lokalne zajednice, što je osnova za promišljeno planiranje i kontrolu razvoja turizma.

Diplomski sveučilišni studij Održivi razvoj turizma prvi je diplomski studijski program koji je u potpunosti prilagođen prema standardu kvalifikacija za zanimanje stručnjak/stručnjakinja za upravljanje turističkom destinacijom, izrađenog u okviru projekta „Izvrsnost i učinkovitost u visokom obrazovanju u polju ekonomije – E4“. Ukupno trajanje studija je dvije godine (4 semestra), a njegovim završetkom stječe se akademski naziv magistar/ magistra ekonomije u turizmu.

Pored prvostupnika kulture i turizma Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, na studij se mogu prijaviti i pristupnici koji su završili odgovarajuće srodne sveučilišne preddiplomske studije (180 ECTS bodova) iz društvenih i interdisciplinarnih znanosti ili stručne preddiplomske studije (180 ECTS bodova) iz polja ekonomije. Studenti koji su završili ostale navedene preddiplomske studije i stekli zvanje prvostupnika polažu tri razlikovna ispita.

Sve informacije o prijavama i upisima na diplomske studije u akad. god. 2022./2023. dostupne su na sljedećoj poveznici:

https://www.unizd.hr/studiji-i-studenti/upisi-na-sveuciliste/diplomski/2022-23/upisi-u-prvu-godinu

Više informacija o studiju Održivi razvoj turizma može se pronaći na mrežnoj stranici Odjela za turizam i komunikacijske znanosti https://tikz.unizd.hr/studijski-programi/diplomski-studiji  i na službenom Instagram profilu studija Održivi razvoj turizma / Sustainable tourism development @sustainabletourismzadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu