Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) 2. DAN TUNA, SUSHI & WINE FESTIVALA: Reci DA! okusima bijele i plave ribe iz mora oko Zadra

Objavljeno

-

Foto: Fabio Šimićev

Riblja terina, zapravo pašteta od hame umotana u nori algu uz čips od sushi riže sjajnog chefa Restorana „Foša“ Saše Begana te pašticada od tune sa šarenom palentom šefice kuhinje hotela „Mediteran“ Smiljane Prtenjača, bile su glavne gastro teme drugog dana 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala koji se od ponedjeljka do subote održava na Trgu Petra Zoranića u Zadru.

Uz njih su specijalitete od plave ribe, tune i srdele, pripremali i učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar te Srednje škole Biograd. Vodili su ih njihovi profesori i mentori Mirko Poljak, Josip Vrsaljko iz hotela „Almayer“, Ivan Brdar i profesorica slastičarstva Kristina Lončar. Oni su zajedno pekli ribu na gradelama, ali i vješto motali suhi rolice za goste Festivala, ponajviše za turiste koji su u utorak, slobodno se može reći, preplavili zadarski Poluotok. Oblaci su u utorak sakrili sunce i olakšali ovu kasnu proljetnu vrućinu, pa se šator Festivala napunio gostima.

A ako je gostima trebalo osvježenje mogli su ga dobiti u hladnim koktelima od „Maraskinih“ pića koje su miješali učenici pod vodstvom prof. Katarine Čučić, Ožujskim pivom ili vinima vinarija Degarra, Fiolić i Kraljevski vinogradi koji su na ovom projektu partneri organizatoru, Turističkoj zajednici grada Zadra. Na Festivalu su stalno prisutni i začini „Kotanyi“ koje kuhari obilno koriste u pripremi svojih jela.

Prezentacija Zadra kao grada plave ribe nastavit će se i u srijedu, trećeg dana Festivala. Svoj cooking show će održati mladi zadarski kuhar Klaudio Mrkić. On će kreirati nekoliko jela na temu „Plava riba na moderan način pripreme”. Što sve – neka ostane iznenađenje.

Sa svojim jelima će na Festivalu sudjelovati i restoran „Četiri kantuna“ koji će ponuditi pašticadu od tune, restoran „Stipe“ sa svojom mariniranom tunom te kuhinja „Tursthotela“ sa svojim jelima od srdela i tune. Naravno, na Festivalu će i dalje biti aktivni učenici zadarske i biogradske srednje škole, budući kuhari i konobari koji će neumorno motati sushi i peći ribu na gradelama.

Glazbeni dio i u srijedu pokriva DJ Mate Kokić, a u 11:30 predviđen je nastup grupe Scifidelity Orchestra. Naravno, na Zoranićevom trgu je i dalje otvorena Gastro pijaca sa štandovima na kojima OPG-ovi nude svoje zelene proizvode, Paška sirana svoje sireve, Ninska solana svoje proizvode od soli – uključujući i Cvijet soli, a obitelj Matulić svoje „Pašmanero“ proizvode, fermentirane ljute umake i acceta.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ČESTITKA / Gradonačelnik Dukić: “Kristovo uskrsnuće pruža nam vjeru da na kraju uvijek pobijedi ispravno i dobro”

Objavljeno

-

By

U nastavku donosimo Uskršnju čestitku gradonačelnika Branka Dukića:

“Drage Zadranke i Zadrani,

najveći kršćanski blagdan je pred  nama. Uskrs je simbol nade, dan kada slavimo Kristovo uskrsnuće koje nam pruža vjeru da na kraju uvijek pobijedi ispravno i dobro.

Svima želim zdravlje, mir i blagostanje, uz puno ljubavi i veselja u vašim domovima i s vašim najdražima.  

U ime cijele gradske uprave i svoje osobno, sretan i blagoslovljen Uskrs!”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: U četvrtak Dan karijera Pomorskog odjela 

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 4. travnja 2024. godine održat će se Dan karijera Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Cilj održavanja Dana karijera je omogućiti studentima da se izravno informiraju o zahtjevima tržišta rada, upoznaju potencijalne poslodavce te da se omogući tvrtkama i institucijama iz područja pomorstva da se predstave studentima.

U sklopu manifestacije bit će organizirana panel rasprava s istaknutim stručnjacima iz gospodarstva na temu Izazovi u obrazovanju i zapošljavanju u pomorskoj industriji.

Otvorenje manifestacije i panel rasprava će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a predstavljanje tvrtki i institucija iz područja pomorskog gospodarstva u prostorijama Pomorskog odjela.

Početak manifestacije zakazan je za 11:00.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu