Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADAR – GRAD GASTRONOMSKIH RIBLJIH UŽITAKA U ponedjeljak počinje 6. Tuna, Sushi i Wine Festival!

Objavljeno

-

Šesto izdanje zadarskog Tuna, Sushi & Wine Festivala počinje u ponedjeljak, 16. svibnja na Trgu Petra Zoranića službenim otvorenjem u 10 sati i trajat će punih šest dana – do subote, 21. svibnja. Tim je povodom u TIC-u Turističke zajednice grada Zadra održana najavna konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni sadržaj i program šestodnevne manifestacije na kojoj su sudjelovali Mario Paleka, direktor Ureda TZ Zadar te suradnici u organizaciji Renato Kraljev i Neven Stojaković.

Direktor Paleka je odmah na početku objasnio da je 6. Tuna, Sushi & Wine Festival prvi javni i otvoreni događaj nakon korona krize i pratećih mjera, kako je zbog toga termin održavanje festivala pomaknut sa travnja na svibanj te da će koncepcijski biti ponešto reduciran i izmijenjen u odnosu na prijašnjih pet festivala. Paleka je rekao da je ovogodišnji Festival u izmijenjenom formatu svojevrsna premosnica do vraćanja na poznati sjaj i program zbog kojih je zadarski T,S&WF proteklih godina dobio niz priznanja: od japanskog Ministarstva vanjskih poslova, Hrvatske turističke zajednice i osobito gostiju. Naime, još do prije mjesec ili dva nije bilo poznato hoće li će zbog korona krize uopće biti moguće održati manifestaciju. Neven Stojaković, sukreator programa, objasnio je da ove godine Festival „održava vatru“.

Bez obzira na to, ovogodišnji festival bit će bogat prvenstveno gastronomskim događanjima i ponudom, ali i izložbama i večernjim glazbenim programima tijekom zadnja dva dana Festivala, petak i subotu. Sva događanja su smještena u veliki šator na Trgu Petra Zoranića u kojem će se se održavati cooking show programi poznatih zadarskih kuhara i restorana. U tim će se jutarnjim gastronomskim programima od 10 do 13,30 sati, Zadar prezentirati kao grad ribe, osobite plave ribe, a isključivo riblja jela bit će pripravljana na tradicionalne i suvremene, inventivne načine, a bit će, naravno, i tradicionalnih japanskih sushi rolica. Svaki će dan jela pripravljati drugi zadarski restorani, a svoje će kuharske vještine pokazati poznati kuhari: Robert Pinto, Saša Began, Mario Arbanas, Josip Vrsaljko, Marin Banović i Klaudio Mrkić. Večernji cooking show u petak će imati udruga „Kualjske ribarske noći“ iz Kali, „najribarskijeg mista na cilom Jadranu“, a svoj će koncert te večeri imati Đani Stipaničev. U subotu će svoj veliki riblji grill show imati Udruga mladih Puntamike uz koncert grupe Detour.

Trg Petra Zoranića za tih će šest dana postati Gastro pijaca sa štandovima nekoliko OPG-a te Ninske solane i Paške sirane. Svakog dana glazbu na Trgu puštaju poznati zadarski DJ-evi, a na trgu će se održavati i foto izložbe: pokojnog zadarskog umjetnika Jose Špralje i njegova unuka Jean Marca Saldinija pod nazivom „Tuna“ te Danijela Kolege pod nazivom „Ravnoteža“ i to u atriju palače Cedulin.

Sva će se pripravljena jela moći konzumirati uz bon po cijeni od 25 kuna, a pića – vina zadarskih vinara „Degarra“, „Fiolić“ i „Kraljevski vinogradi“ te Ožujsko pivo po 10 kn. Sav prihod od Festivala namijenjen je Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar, čiji će učenici i profesori aktivno sudjelovati na Festivalu te Onkološkom odjelu zadarske Opće bolnice preko Lige za borbu protiv raka Zadar.

Organizaciju 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala na različite načine potpomaže čitav niz partnera i donatora, prvenstveno najveći uzgajivač tune „Pelagos“ te tvrtke „Cromaris“, „Mišlov“ i „Žuvela“.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

APEL NAUTIČARIMA IZ POLICIJE: “Zbog svoje i sigurnosti drugih osoba, pridržavajte se propisa!”

Objavljeno

-

By

“Zbog svoje osobne i sigurnosti drugih osoba, policija poziva i nautičare da se pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru”, priopćeno je danas iz PU zadarske.

Jučer, 18. svibnja u popodnevnim satima posada Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar na području Borika u glisiranju plovilom uz obalu na udaljenosti manjoj od 300 metara, zatekla je 29-godišnjeg  hrvatskog državljanina.

U glisiranju plovilom uz obalu na nedozvoljenoj udaljenosti, posada policijskog plovila, također je u subotu, 14. svibnja 2022. godine u 11.20 sati, zatekla 39-godišnjaka kako upravlja gumenjakom.

Zbog počinjenih prekršaja, obojica su novčano sankcionirani po odredbama Pomorskog zakonika.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

6. TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL: U petak Kaljani kuhaju svoje slavne brudete, a pjeva Đani Stipaničev

Objavljeno

-

By

Kako složiti mala, ali delikatesna jela temeljena na gastronomskoj baštini zadarskog ribarskog kraja – bilo je pitanje na koje su četvrtog dana ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala odgovorili poznati zadarski kuhari i gastronomski edukatori Josip Vrsaljko i Robert Pinto, uz asistenciju učenika i profesora zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar te Srednje škole Biograd.

Vrsaljko se odlučio za bijelu ribu – vrhunske brancine premium klase iz kaveza ugljanske tvrtke „MarFish“ koje je konfitirao (lagao kuhao) u maslinovom ulju, citrusima, ružmarinu i papru. Koristio je brancine maksimalne pecature od 2,80 do 3,50 kg, umrtvljene japanskom humanom metodom. Chef Trattorie „Mediterraneo“ Robert Pinto ponudio je svoju marinadu i saur od srdele. Na drugom kraju improvizirane kuhinje na otvorenom, više vrsta sushija od tune i povrća rolao je mladi, ali vrhunski sushi majstor Ivan Bašić iz zadarskog restorana s azijskom hranom „Maguro“. Sa svojim malim jelima u programu su sudjelovali restoran „Corte“ te catering „Angelus“, a svoj doprinos kroz nekoliko jela dali su i učenici srednje škole na Boriku.

Iako je svibanjsko sunce dobro ugrijalo Trg Petra Zoranića, u malim, ali slasnim i maštovitim ribljim porcijama, dobrim vinima zadarskih vinara i koktelima od „Maraskinih“ pića te Ožujskom pivu uživalo je nekoliko stotina Zadrana i turista. Svatko je za sebe našao ponešto i na Gastro pijaci koja neprekidno traje u sklopu Festivala: vrgoračke jagode, rane trešnje, artičoke, paški sir, sjajni „Pašmanero“ umak…

6. TSW Festival nastavlja se u petak u pojačanom ritmu, u dva termina, jutarnjem i večernjem. Ujutro će svoj cooking show od bijele ribe na roštilju održati profesor kuharstva u biogradskoj Srednjoj školi Marin Banović i to na temu bijele ribe na roštilju. U gastro programu sa svojim jelima sudjeluje još i kuharska ekipa „Turisthotela“, a svoj će sushi motati i ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je inače stalno prisutna u gastro ponudi lanca „Interspar“. Za glazbu je opet zadužen sjajni DJ Mate Kokić, a program će voditi RTL-ova reporterka Nikolina Radić. U petak će, kao i dan prije, majstorica origamija Sanja Srbljinović Čuček voditi radionice origamija za sve zainteresirane.

Navečer u 19 sati počinje prava fešta od ribe i glazbe. Nastupaju Đani Stipaničev i DJ, inače popularni voditelj Radija 057, Davor Valčić. Iz Kali stiže prava gastro poslastica. Dolazi Udruga Kualjske ribarske noći koja će pripremati velike brudete. Kako nam je objasnila tajnica te Udruge i direktorica TZ Kali, Ina Kolega, ovaj put Kaljani neće kuhati onaj slavni Kualjski brudet od ugora „na bilo“ s krumpirima već će se držati teme ovogodišnjeg Festivala – plave ribe. Pripremit će brudet od tune te srdele „umido“, na crveno. Nema sumnje da će odlični kaljski kuhari, najpoznatiji ribari „na cilom svitu“ i ta jela pripremiti vrhunski. U slast!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA 4. dan Tuna, Sushi & Wine Festivala 2022.

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu