Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OPREZ TIJEKOM VIKENDA! Policija u akciji “Mladi vozači – alkohol – droga”. Poruka je jasna…

Objavljeno

-

Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači pod utjecajem alkohola kao i mladi vozači, te broj osoba stradalih u tim nesrećama i time povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 14. (subota) do 15. svibnja (nedjelja) na području Policijske uprave zadarske provesti će se pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola/droga i mladih vozača.

Tijekom pojačanog nadzora vozila i vozača, posebna pozornost će biti usmjerena prema vozačima koji upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola i opojnih droga (čl.199 st.5,6,7,8, čl.199 st.9 i čl.282 st.9. Zakona o sigurnosti cestovnog prometa), zatim na prekršaj upravljanja vozilima za vrijeme zabrane (čl.289 st.4), prekršaj upravljanja vozilima prije stjecanja prava na upravljanje (čl.216 st.3), te prekršaj upravljanja tehnički neispravnim vozilima i vozilima kojima je istekao rok važenja prometne dozvole.

Analizom stanja sigurnosti na području Policijske uprave zadarske za mjesec travanj 2022. godine u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, razvidno je povećanje u ukupnom broju prometnih nesreća za 18,3%, dok je smanjen broj smrtno stradalih osoba za 100%, smanjen broj teško ozlijeđenih osoba za 66,7% te je smanjen broj lakše ozlijeđenih osoba za 50%.

U sklopu pojačanog nadzora, policijski službenici sankcionirati će i sve ostale uočene prekršaje kojima se grubo narušava sigurnost cestovnog prometa, a posebnu pozornost posvetiti će mladim vozačima.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVA GASTRO BROŠURA TZ GRADA / Zbirka priča o hrani i prehrambenim navikama u Zadru i njegovom kraju

Objavljeno

-

By

Iz tiska je upravo izašla nova brošura Turističke zajednice grada Zadra koja na specifičan način, kroz seriju priča o namirnicama, kuharskim alatima i tehnikama, jelima, vinima, likerima i maslinovu ulju govori o kulturi prehrane, gastronomiji i gastronomskoj baštini Zadra i njegovog kraja.

Ove gastronomske priče nastale su tijekom 2020. i 2021. godine te su u cjelovitom obliku, s foto galerijama i kratkim filmovima, objavljene i nalaze se na mrežnoj stranici TZ Zadra na adresi https://zadar.travel/hr/novosti?category=gastronomy

Autor svih tekstova je zadarski novinar Mario Vuksan, fotografije su snimili Filip Brala i Bojan Bogdanić, a video materijale su izradili Damir Granić i Marko Kujundžić te Igor Goić. Sve tekstove je za novu brošuru uredio i prilagodio, odnosno skratio novinar Ivica Nevešćanin, dok grafički dizajn potpisuje Mladen Košta iz tvrtke Hoba.

Brošura je zasad tiskana u ediciji od 4.000 primjeraka na hrvatskom i engleskom jeziku te 500 na njemačkom jeziku. Brošure će u sve tri jezične forme već ovaj tjedan biti poslane na adrese 3.500 iznajmljivača turističkih apartmana u gradu Zadru, zajedno s uskršnjom čestitkom Turističke zajednice.

Ideja izdavača i autora nove brošure bila je da se na ponešto drugačiji način od standarda sličnih promidžbenih materijala gostima ovog kraja predstave osnove ovdašnje gastronomije, s naglaskom na karakteristične namirnice: od janjetine, sira i samoniklog bilja preko ribe, rakova i povrća do vrhunskih vina i pića tako da se svaka od tema stavi u neki zemljopisni ili povijesni kontekst. Zato brošura i nema formu zbirke recepata, već eseja o hrani, ali i povijesti i drugim obilježjima ovoga kraja.

Brošure možete pročitati i u online obliku ovdje: https://zadar.travel/hr/korisne-informacije/tiskani-promotivni-materijali/

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

HNK ZADAR / U ponedjeljak predstava “Tri žene”. Ulaznice u prodaji!

Objavljeno

-

By

HNK Zadar ugostit će u ponedjeljak, 3. travnja “Tri žene” u koprodukciji Tigar Teatra, Teatra Fort Forno i Osječkog ljeta kulture, a tekst Vedrane Klepice režirao je Roberta Raponja.

U predstavi igraju Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić. Početak predstave je u 20 sati.

Dramski omnibus Tri žene govori o životu i radu vjerojatno tri najvažnije spisateljice različitih generacija ovih prostora s prijelaza 19. na 20. stoljeće:

Dragojle Jarnević (1812.), Ivane Brlić-Mažuranić (1894.) i Marije Jurić-Zagorke (1954.)

Iako su kao književnice sve tri bile drugačijih stilskih odrednica, pa donekle i svjetonazora, ono što ih ipak povezuje je nevjerojatna opstojnost i duhovna smjelost u društvenom i političkom kontekstu.

Riječ je zapravo o tri monodrame u interpretaciji sjajnih glumica različitog “glumačkog rukopisa” koje na sceni pronose oporu i važnu istinu o položaju žena u društvu, o rodnoj (ne)ravnopravnosti i društvenoj nejednakosti, o ženama koje pišu, o ženama koje misle, o ženama uopće, o kulturi, o društvu, o istini nekada, ali (nažalost) i danas.

Ulaznice su od danas u prodaji na blagajni HNK Zadar i online na Eventim.hr.

Cijena ulaznice iznosi 10 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOĆNJAK 2023. / Ivici Vlatkoviću nagrada za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva!

Objavljeno

-

By

Sutra započinje jubilarna 25. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2023.
U 18:00 sati, nakon sadnje spomen masline, svečanost je otvorenja manifestacije, a tom prigodom bit će uručena posebna godišnja priznanja laureatima zaslužnima za doprinos maslinarstvu i uljarstvu.

Priznanje “Branko Škarica” za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva ide Ivici Vlatkoviću, a evo što o njemu kaže organizator Noćnjaka:

“Ivica Vlatković osebujna je osoba u dalmatinskom maslinarstvu i uljarstvu. Po profesiji je liječnik ginekolog, a po afinitetima maslinar, koji se kroz praksu od amatera uzdigao do vrhunskog agronomskog stručnjaka za maslinarstvo. Svoje znanje i iskustvo prenosi na druge u izravnim kontaktima s maslinarima, a posebno u svojoj kolumni u Časopisu Maslina. Inače, podigao je uzorni maslinik i prateće objekte pored Novigrada koji mnogima mogu biti uzor. Sa svojim uljima visoke kakvoće osvojio je gotovo sve nagrade na prestižnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Bogatim iskustvom spreman je svakome nesebično pomoći, a održao je i veliki broj predavanja iznoseći svoja zapažanja i dajući konkretna rješenja za mnoge probleme koji se javljaju u masliniku.

Na sajmu maslinarstva i uljarstva svoj asortiman proizvoda i usluga predstavit će brojne tvrtke, obrti i OPG-ovi, a na Olio baru sudionici će moći kušati nagrađena vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja, kao i ona s defektima. Sajam, izložba i Olio bar otvoreni su za posjetitelje:

30.3. (čet): 16.00-21.00 | 31.3. (pet): 10.00-21.00 | 1.4. (sub): 16.00-21.00

U 20:00 sati uslijedit će i prva radionica, odnosno Okrugli stol Sveučilišta u Splitu na temu:
Maslina i klimatske promjene.

Tijekom zabavne večeri i druženja prezentirat će se i kušati nagrađena maslinova ulja s Noćnjaka i vina vinara Splitsko dalmatinske županije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu