Connect with us

Sport

Pomorci koju su zlatnim slovima ispisali stranice povijesti zadarske košarke: Što bi bilo da su se ukrcali na brod?

Objavljeno

-

Nedavni susret košarkaša Zadra i Gorice u dvorani Krešimir Ćosić, na kojem je potpisana Povelja o suradnji i prijateljstvu dvaju klubova, predsjednik Goričana Duško Radović Ježo iskoristio je za višednevni posjet Zadru, gradu u kojem je proveo ‘najlipše dane svoje mladosti’.

Nakon utakmice Veterani KK Zadar su uzvratili organizacijom večere kao znak zahvale za sve što je učinio za obilježavanje velike obljetnice – 77. rođendana Zadra, a već sutradan ujutro Ježo je inicirao i realizirao susret ‘dice Kalelarge’ koja su pohađala Pomorsku školu i bili košarkaši Zadra u nekoliko generacija.

Radović je danas vlasnik dviju uspješnih kompanija s preko stotinu zaposlenika, Teh-cut i Jedinstvo PNO, daleko od pomorstva, ali u strojarstvu i sa svojim košarkaškim pomorcima u srcu.

Mladenačkih i školskih dogodovština i anegdota tog subotnjeg jutra ispred zgrade Pomorske škole prijetili su se Giuseppe Pino Giergia, Pino Grdović, Zdravko Jerak, Zlatko Begonja i Duško Radović.

Emocije, smijeh, povratak u djetinjasto, zajedništvo, sjeta, sreća… I srce zadarsko. Nakon fotografiranja za uspomenu na ovaj susret pala je i zajednička kava.

Odustajanje od košarke nije bila opcija

Morate se zapitati kada ih vidite na okupu kako bi izgledale stranice zadarske košarkaške povijesti da su Jazine zamijenili morskim prostranstvima i postali pomorci.

‘To nije bila opcija. Kada nešto želiš u životu, kada se žrtvuješ, budiš u šest ujutro da bi stigao obaviti i školske i sportske i kućne obveze, kada imaš postavljen cilj postati košarkaš, onda nema uzmaka’, govori neslužbeni kapetan ovog odabranog društva, legenda zadarske i hrvatske košarke Pino Giergia.

Sjećanje na profesore: Razumijevanje bez popuštanja

‘Ali ničeg od toga ne bi bilo da nije bilo profesora. Imali su razumijevanja, a popusta nije bilo, sve smo morali nadoknađivati’, nadovezao se drugi Pino – Grdović, stručnjak za individualni rad, posebice s mladim igračima. Radio je s Dejanom Bodirogom, Tonijem Kukočem, Gregorom Fučkom, bio dio euroligaške Barcelone, a košarka ga je odvela i do Ukrajine gdje je bo zadužen
za rad s mladima u BK Dnipro.

‘U to vrijeme smo se morali ustajati na pozdrav profesorima. A pozdravljali smo ih s poštovanjem. Bili su tu Ivo Hekman, Bjelan Zudenigo, Marinko Čmelić…’ Nikad nemožee izbrisati iz sjećanja sliku kad je profesor Hekman u već poodmakloj dobi ulazio ili izlazio iz zbornice a đaci bi u trenu iz poštovanja napravili špalir prolaz kao put da on nesmetano prođe

A onda su počela prisjećanja na ostale učitelje i odgajatelje, ljude koji su im pomogli u odrastanju: ‘Škarpa, Šepić, Barančić, Novoselić…’

‘Tjelesni je predavao Krešimir Periša koji je nas je razumio i koji je gurao košarku u Pomorskoj školi. Ali gledanja kroz prste nije bilo’, prisjetio se Grdović.

Radović je imao dokazni materijal za to. I svjedoka.

‘Sjećam se kad smo se iz Celja vratili s naslovom juniorskog državnog prvaka, a Periša me čeka na atletskoj stazi i kaže: Što je? Misliš da ćeš se izvući. Svi su trčali, a ti si bio u Celju. Sve atletske discipline sam morao trčati na tom satu, 100, 200, 400 i 800 metara da bi mi zaključio ocjenu iz tjelesnog.

‘Istina živa, i ja isto’, posvjedočio je Begonja.

‘Logično je da, kada igraš u prvoj ekipi, priča ide u drugom smjeru. Onom košarkaškom. Moja odluka je s 25 godina bila: prestajem, ne želim biti pripravnik s 30 pa da molim za posao, ženim se i idem u Zagreb. Ali da nije bilo košarke definitivno bi išao na brod. Nama je tada došao kadrovik Pavić s Tankerske i rekao: Momci birajte, na kojeg Japanca hoćete da vas ukrcam? Bili smo generacija koja je voljela i znala taj posao, bili smo kvalitetni.

Sport nas je definirao i doveo do razine u kojoj sada jesmo, svatko u svojoj struci

‘Bili su to najnoviji brodovi izgrađeni u Japanu, brodovi ispred svoga vremena, kao Jordan Nikolov i Slaviša Vajner, rekao je izv. prof. dr. sc. Zlatko Begonja koji je po završetku školovanja u Pomorskoj školi znao da neće na more. Upisao je I. stupanj Pomorskog fakulteta u Rijeci, a nakon toga u Zadru završio Filozofski fakultet, smjer povijest i filozofija. Na kraju je na Odsjeku za povijest Sveučilišta u Zadru upisao poslijediplomski znanstveni studij Povijest hrvatskog pomorstva.

‘Sport je jedan od ključnih elemenata razvoja osobe u pravom smislu te riječi. Bez sporta mnogi, pa tako ni mi, ne bismo uspjeli dotaknuti ovu razinu do koje smo došli, svatko u svojoj struci. Sport osobu dovodi u situaciju da poštuje vrijeme, odnos prema obvezama i spozna što to znači upustiti se u nešto što želiš dovršiti do kraja. To je sport i nevjerojatno je vrijedan u razvoju osobnosti’, naglasio je Begonja.

Jerak je bio jedini stranac – iz Debeljaka

Zdravko Jerak je imao svoj put. I danas se košarkaši veterani, koji su bili aktivni u zlatnim vremenima zadarske košarke, znaju našaliti kako je on tada bio jedini stranac u KK Zadar, jer je rođen u Debeljaku.

‘Nakon završene srednje pomorske škole dvije godine sam naviga kako bi ušparao novac za studij. Druga opcija je bila ostati na brodu. Odlučio sam se vratiti i s 20 godina sam upisao Visoku tehničku školu u Mariboru, a nakon četiri godine se vratio u Zadar. U Sloveniju sam tri godine igrao drugu i jednu godinu prvu ligu. Nakon povratka počeo sam igrati s Giergiom i društvom. Proveo sam devet sezona u Zadru, ali sam u međuvremenu i radio. To je bio moj put’.

‘A ja sam bio njegova autostrada’, dobacio je raspoloženi Giergia koji se, bilo je to očito, osjećao ugodno i uzvišeno u društvu košarkaških pomoraca.

Jerak je uzvratio:

‘Imao sam privilegiju igrati s Giergiom, Ćosićem, Marcelićem, Skročom, Perinčićem. I sve su to bili redom Zadrani. Osim mene stranca iz Debeljaka, našalio se Zdrave i nastavio:

‘Tu su još bili i Radović, Popović, Matulović i Petanović koji su bili nešto mlađi od nas.’

Radović se prisjetio kako su redovito imali predsat u 07,10 g, pa nakon škole trening na kojem su ostajali do kasnih večernjih sati dok ih oružar Mario ne bi potjerao iz dvorane, pa bi se počastili u obližnjoj slastičarnici sokom, krempitom ili baklavom…

‘Nikada nismo bili kući prije pomoći, a na taj predsat u 7:10 h sutradan ujutro nikada nisam zakasnio…’

Crta igrališta kao najbolja životna lekcija

A Ježo, kako ga zovu suigrači, je bio glavni šaptač tijekom ispitivanja.

‘Bio je najbolji đak svoje generacije. On i Jure Fabijanić koji nije mogao biti s nama. U bolnici je i s njim smo u mislima i u našim srcima’, rekao je Grdović.

Druženje je završeno snažnom porukom generacijama košarkaša, pomoraca i mladosti koja dolazi. Bilo je to sjećanje na jedan trening Zadra kojeg se prisjetio Radović s kapetanom duge košarkaške plovidbe Pinom u glavnoj ulozi.

‘Ovo često pričam. Bio sam na početku košarkaške karijere kad nam se obratio Giergia s riječima: Dečki, vidite li ovu crtu? To je bočna crta igrališta. Kada ste s ove strane te crte onda možete reći da vam je teško, da ne možete i da vas boli. Kada prijeđete na drugu stranu crte, tamo više nema ni neću, ni ne znam, ni ne mogu, ni boli me…’To u drugom kontekstu često koristim u razgovoru sa svojim radnicima na poslu’, rekao je Ježo.

Rastanak je bio srdačan i jednostavan, kao da će se sutra opet sresti na istom mjestu, a već u sljedećim satima svatko od njih se vratio za kormilo vlastitog životnog broda i nastavio plovidbu u kojoj će košarka i Pomorska škola uvijek biti putnici s povlaštenom kartom.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Sport

Borna Ćorić na Višnjiku se sprema za Umag!

Objavljeno

-

By

Hrvatski tenisač zadarskoga podrijetla Borna Ćorić, trenutačno 201. na ATP listi, u teniskom kompleksu Športskoga centra Višnjik priprema se za nastup na ATP-u Umag krajem srpnja ove godine.

Nakon uspješnoga povratka na turnirima u Italiji, gdje je trijumfirao u Parmi, Borna je Ćosić imao nakanu nastupiti na Wimbledonu, ali je u jednom trenutku odustao zbog ozljede ramena.
Sljedeći turnir u njegovu planu nastupa je umaški ATP, na kojemu nije igrao od 2019. i gdje će u konkurenciji s nizom izvrsnih igrača, poput Španjolca Alcazara, Talijana Sinnera i Fogninija, Danca Runea i drugih nastojati ostvariti što bolje postignuće kako bi zaradio nove bodove za prodor prema boljem plasmanu na ATP listi.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-tenis-borna-ćorić-trening-pripreme

Kao i uvijek, Borna je prezadovoljan optimalnim uvjetima u teniskom kompleksu ŠC-a Višnjik gdje je bio već nekoliko puta na pripremama i različitim okupljanjima. Isto tako rado se sjeća sjajnoga meča polufinala Davisova Kupa iz 2018. kad je Hrvatska, baš zahvaljujući njegovim sjajnim igrama, pred krcatim tribinama (po devet tisuća gledatelja svaki dan!) na glavnom terenu Višnjika nadigrala i pobijedila SAD 3:2 i plasirala se u finale potom pobijedivši Francuze. Ćorić je u meču s Amerikancima ostvario dvije pojedinačne pobjede. Najprije s Johnsonom 6-4, 7-6, 6-3, potom u odlučujućem meču s Tiafoeom 6-7, 6-1, 6-7, 6-1, 6-3.

Na zemljanim terenima, uz tehničku potporu ŠC-a Višnjik i TK-a Zadar 08 i pratnju oca Damira, Borna Ćorić svakodnevno odrađuje svoj program s trenerom Matom Delićem.

Izvor: ŠC Višnjik

 
Nastavi čitati

Sport

PK JADERA: Završena obuka neplivača i škola plivanja za 9 učenika OŠ Vladimir Nazor Škabrnja i Prkos

Objavljeno

-

By

29.06.2022. godine uspješno je završio još jedan program obuke neplivača koji  tradicionalno organizira PK Jadera u suradnji sa OŠ Vladimir Nazor iz Škabrnje.

Program koji je trajao 10 sati završilo je 9 djece iz Škabrnje i Prkosa.

Na kraju programa je uslijedila demonstracija naučenog te je nakon završene provjere od strane osoblja Plivačkog kluba Jadera  predsjednik kluba  i trener Vitomir Burčul, prof.  djeci uručio diplome.

Fotografije završnog sata, demonstracije i dodjele diploma možete pogledati u fotogaleriji na www.pk-jadera.hr

Djeca koja su sudjelovala u programu: Patricia Bilaver,Filip Brkić, Laura Gospić, Šime Gospić, Luka Ivković, Vito Modrić, Vice Šegarić, Marko Jure Škara, Josip Župan

Treneri koji su provodili program: Vitomir Burčul, prof., Marijan Čulina, prof., Edgar Nimac

 
Nastavi čitati

Sport

Na Višnjiku od 30. lipnja Ljetna košarkaška liga

Objavljeno

-

By

Natjecanje u Ljetnoj košarkaškoj ligi za godinu 2022. počet će u četvrtak, 30. lipnja. Sve utakmice odigrat će se na otvorenom terenu u Športskom centru Višnjik.
Utakmice prvoga kola igrat će se sve do nedjelje, 3. srpnja, a u petak, 1. srpnja bit će u sklopu programa održan i koncert Kuzme & Shaka Zulua.

Raspored prvoga kola:
Četvrtak, 30. lipnja – K. Kaštelo – Borik-Diklo u 20 sati; Voštarnica – Sfinga S. u 22 sata.
Petak, 1. srpnja – Zaratini F. – Diadora u 19 sati; Sukošan – A.A. Zadar u 21 sat. Koncert Kuzma & Shaka Zulu.
Subota, 2. srpnja – Bazen – Zadar U 15 u 20 sati; Talvi – Sabunjar u 22 sata.
Nedjelja, 3. srpnja – Konoba R. – Smiljevac u 20 sati; Pristan – Strožanac u 22 sata.

Odgovorni organizator događanja je KK Diadora iz Zadra. Finale Ljetne košarkaške lige predviđeno je za 6. kolovoza 2022.

Izvor: ŠC Višnjik

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu