Connect with us

magazin

8 SATI JEDETE, 16 GLADUJETE? Istraživači razbili mit o popularnoj dijeti: “Nije pronađena nikakva korist”

Objavljeno

-

Sudionici jednogodišnje studije koji su ograničavali svoje obroke na određeni period u danu nisu izgubili ništa više na težini od onih koji su obroke rasporedili kroz cijeli dan.

Ideja povremenog ili naizmjeničnog posta (intermittent fasting) vrlo je privlačna: ograničite sve svoje obroke na period od šest ili osam sati svaki dan, i u tom okviru možete jesti što god želite, prenosi New York Times.

Studije provedene na miševima isprva su podržale tu teoriju. Male studije provedene na ljudima koji pate od pretilosti također su pokazale da takva dijeta može pomoći pri gubitku kilograma. Ali sada, rigorozna jednogodišnja studija u kojoj je jedna grupa sudionika jela niskokalorične obroke između 8 ujutro i 4 navečer, a druga konzumirala taj isti broj kalorija u bilo koje doba dana nije pokazala nikakav efekt naizmjeničnog posta.

Zaključak je, kaže dr. Ethan Weiss, istraživač na Sveučilištu u Kaliforniji, San Francisco, da „konzumiranje obroka u kratkom vremenskom periodu nema nikakvih benefita.“

Studiju su proveli istraživači sveučilišta u Guagnzhou u Kini. Ona je uključivala 139 ljudi koji pate od pretilosti. Žene su unosile 1.200 do 1.500 kalorija, a muškarci 1.500 do 1.800 kalorija svaki dan. Da bi se točno pratio napredak, sudionici su morali fotografirati sve što su jeli kroz dan i voditi dnevnike prehrane.

Obje skupine izgubile su na težini – u prosjeku otprilike 6 do 8 kilograma – ali nije primijećena bitna razlika u težini koju su izgubili sudionici u obje skupine. Također nije primijećena velika razlika između skupina po pitanju obujma struka, tjelesne masnoće i mišićne mase.

„Ovi rezultati pokazuju da je ograničavanje broja kalorija najbolje objašnjenje za većinu pozitivnih učinaka do kojih dolazi u režimu prehrane gdje se ograničava vrijeme unosa hrane,“ zaključili su dr. Weiss i njegove kolege.

Rezultati iznenadili istraživače

Ta studija nije prva koja je testirala ovakvu dijetu, ali su prethodne studije često bile manje, kraće su trajale i u njima nije bilo kontrolnih skupina. Takva istraživanja često su dovodila do zaključaka da ljudi gube na težini ako svoje obroke konzumiraju samo u određenom vremenskom periodu svaki dan.

Sam Weiss je ranije bio veliki poklonik te ideje i izjavio je da je sedam godina on sve dnevne obroke jeo između podneva i osam sati navečer.

U prethodnom istraživanju, Weiss i njegove kolege tražili su od nekih od 116 odraslih sudionika da jedi tri obroka dnevno, uz međuobroke ako ogladne, a drugi su jeli što god žele u periodu između podneva i osam navečer. Sudionici su izgubili oko kilogram u drugoj skupini, a 0.7 kilograma u prvoj, razlika koja nije statistički relevantna.

U intervjuu je Weiss izjavio da nije mogao vjerovati kad je vidio rezultate studije. Pitao je statističare da čak četiri puta analiziraju podatke, dok mu nisu rekli da su oni nepromjenjivi.

„Bio sam odan toj ideji,“ rekao je Weiss. „Ovo je bilo teško prihvatiti.“

Taj eksperiment trajao je tek 12 tjedana. Sada, čini se da ni ova jednogodišnja studija nije uspjela dokazati benefite takve prehrane.

Dr. Christopher Gardner, direktor studija o nutricionizmu na Stanford centru za prevenciju i istraživanje, rekao je kako ga ne bi iznenadilo ako bi takav režim prehrane ipak ponekad bio uspješan.

„Skoro svaka vrsta dijete je uspješna za neke od nas,“ rekao je. „ Ali zaključci, koje dokazuje i ova studija, su da – kada se držite kvalitetno osmišljene i provedene studije, razne dijete nisu ništa više korisne od jednostavnog ograničavanja broja kalorija.“

Stručnjaci za mršavljenje kažu da ovakve dijete neće nestati. „Nemamo jasan odgovor zasad“ o tome pomaže li ova strategija ipak nekim pojedincima da izgube na težini, kaže Courtney Peterson, istraživačica na Sveučilištu u Alabami koja se bavi naizmjeničnim postom.

Dr. Louis J. Aronne, direktor centra za kontrolu tjelesne težine u New Yorku kaže da neki ljudi ne vole dijete koje se baziraju na brojanju kalorija, i kod njih bi se moglo pokazati uspješnim ako jednostavno ograniče vrijeme u danu kada konzumiraju svoje obroke.

„Taj pristup nije nužno bolji, ali ne čini se da je gori,“ od brojanja kalorija, kaže. „On daje pacijentima više mogućnosti za uspjeh.“

Hipoteza na kojoj se ovaj režim prehrane temelji jesu takozvani cirkadijalni geni koji, vjeruje se, ubrzavaju metabolizam i aktivni su tijekom dana, kaže dr. Caroline Apovian, jedna od direktorica centra za održavanje tjelesne težine u Bostonu.

Pitanje za istraživače je, kaže: „Ako unosite previše hrane tijekom dana, hoćete li uspješnije potrošiti te kalorije, umjesto da ih taložite?“

Dr. Apovian kaže da bi voljela vidjeti studiju koja uspoređuje skupinu sudionika koji previše jedu kroz cijeli dan sa skupinom u kojoj sudionici previše jedu u samo određeni period u danu.

Kaže da bi svejedno preporučila ovakav režim prehrane svojim pacijentima, „iako nemamo dokaza.“

Dr. Weiss pak kaže da ga je njegova studija uvjerila da naizmjenični post ne daje nikakve rezultate.

„Počeo sam opet doručkovati,“ kaže. „Moja obitelj kaže da sam postao puno ljubazniji.“

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Večeras je ružičasti pun Mjesec: Kako će utjecati na svaki horoskopski znak?

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Ružičasti puni Mjesec ove godine dolazi 23. travnja i opisuje se kroz znak u kojem se nalazi, pa je riječ o punom Mjesecu u Škorpionu, vodenom znaku kojim vlada intimnost, seksualnost, mističnost i okultno.

Kao horoskopski znak, Škorpion jako pazi na to kako dijelimo resurse u našim životima i unutar svijeta, s imovinom, ulaganjima i velikim novcem, pa će tijekom ovog punog Mjeseca naglasak biti na uspostavljanju ravnoteže između onoga što dajemo i onoga što primamo.

Zato će biti izvanredno važno suočiti se sa svim neravnotežama unutar ovih tema, prenosi Zadovoljna.rs.

Zašto je ovaj puni mjesec ružičast?

Priče o nazivima punog mjeseca kroz godinu više su nego zanimljive i uvijek uronjene u ritmička ponavljanja vezana uz to doba godine, promjene u prirodi, ponašanje životinja… Naziv ružičasti mjesec dolazi od plemena sjevernoameričkih Indijanaca koji su puni mjesec u travnju tako nazivali zbog boje cvijeća koje je tada cvalo. Ali to nije jedini naziv, zabilježena su i imena kao što su “Mjesec ribe”, “Mjesec koji lomi led” i “Mjesec kad se patke vraćaju”.

Pun Mjesec u Škorpionu bit će posebno povoljan za osobe rođene u znaku Blizanaca, Vage i Vodenjaka.

Ovan

Ovaj pun Mjesec osvjetljava polje odnosa i podržava one harmonične, dok bi nejasnima mogao donijeti izazove.

Bik

Bikovima pun Mjesec donosi priliku za donošenje važne odluke vezane uz preseljenje, useljenje, zaruke ili vjenčanja. Također će utjecati na poslovna partnerstva.

Blizanci

Vaš profesionalni život je u fokusu, jer ovaj pun Mjesec signalizira kraj ili prekretnicu na tom polju. Od gubitka posla do odluke da ga promijenite, sve je moguće.

Rak

Pun Mjesec obasjava polje ljubavi i strasti, kako one romantične tako i one prema stvarima koje želite još bolje savladati. Vrijeme je za pojačanu akciju i kreativnost.

Lav

Naglasak je na osjećajima ali i na nekretninama, neka vas ne iznenade odluke poput onih vezanih uz preseljenje ili renoviranje doma, intenzivna razmišljanja na temu nekretnina općenito.

Djevica

Pun Mjesec će aktivirati vaše polje komunikacije, intelekta i ideja. Iskoristite energiju za pisanje, govor ili marketinške ideje, jer sve to može pomoći u zatvaranju većeg poslovnog pothvata.

Vaga

Ovaj pun Mjesec utječe na vaš financijski sektor. Moguća je povišica, ali i razmišljanja o imovini; neka vas ne iznenadi mogućnost ponude za novi posao.

Škorpion

Pun Mjesec je u vašem znaku, neka otvorena pitanja dobit će odgovore, bit će jasnija. Zato su mogući događaji kao što su završeci i značajni razvoji u nekim od poglavlja života, koja će tako biti zatvorena.

Strijelac

Ovaj pun Mjesec mogao bi probuditi osjećaj koji ste izbjegavali, jer donosi suočavanje s prošlošću, neriješenim problemima, osobnim strahovima. Vrijeme je da se suočimo s tim.

Jarac

Od velike važnosti bit će vam pojedinac ili pojedinci koji će vam pomoći u ostvarenju važnog, velikog cilja, ali jednako tako je moguće iznenaditi se kako lako neki ljudi odlaze iz vašeg života.

Vodenjak

Pun Mjesec koji se približava donijet će posebnu energiju u vašu karijeru, ambicije i javna priznanja u vidu nagrade, promaknuća, ponude za novi posao. Osjećat ćete se odlično.

Riba

Ovaj pun Mjesec potaknut će vas da izađete iz svoje zone komfora. Zagledajte se u točku promjene koja je vezana uz neki dugoročni projekt ili osobnu situaciju, jer promjena je pred vama.

 
Nastavi čitati

magazin

Negativne kalorije: O ovome se često priča pa smo odlučili saznati cijelu istinu

Objavljeno

-

By

Pexels

Za neke se namirnice, poput voća i povrća, smatra da imaju negativne kalorije. Pretpostavka o tome dolazi zbog toga što voće i povrće ima prilično mali broj kalorija te visok postotak vode.

Svaka hrana i svako piće u sebi sadrži određen broj kalorija koje, kada ih unesemo u sebe, tijelo pretvara u energiju i troši za osnovne tjelesne funkcije, kretanje, razmišljanje i slično.

Neke su namirnice više zasićene kalorijama, a neke manje dok se za neke smatra da imaju tzv. negativne kalorije.

Što su negativne kalorije?

S obzirom na to da tijelo troši energiju, odnosno kalorije i za sam proces žvakanja i probavljanja hrane, neki tvrde da za te procese tijelo troši više kalorija nego što se, određenom hranom, unese.

Upravo se zato za određene namirnice smatra da imaju negativne kalorije.

Hrana za koju se smatra da ima negativne kalorije:

– celer: 14 kcal na 100 grama (95 posto vode)

– mrkva: 52 kcal na 130 grama (88 posto vode)

– zelena salata: 5 kcal na 35 grama (95 posto vode)

– brokula: 31 kcal na 90 grama (89 posto vode)

– grejp: 69 kcal na 230 grama (92 posto vode)

– rajčica: 32 kcal na 180 grama (94 posto vode)

– krastavci: 16 kcal na 100 grama (95 posto vode)

– lubenica: 46 kcal na 150 grama (91 posto vode)

– jabuke: 53 kcal na 110 grama (86 posto vode)

Iako namirnice s navedenog popisa imaju relativno malo kalorija i uvelike ih sačinjava voda, ne postoje znanstveni dokazi koji potvrđuju to da tijelo njihovim žvakanjem i probavljanjem troši više energije nego što one doprinose.

Naime, istraživanja su pokazala da se žvakanjem troši otprilike 11 kalorija po satu što znači da je potrošnja kalorija tijekom nekoliko minuta žvakanja celera ili drugog voća i povrća zaista beznačajna.

Istina o negativnim kalorijama

Kada je riječ o probavljanju hrane, tijelo za taj proces ne koristi uvijek jednaku količinu kalorija već to ovisi o sastavu hrane koju trenutno jedemo. Najjednostavnije rečeno, tijelo za probavljanje koristi određeni postotak energije od onoga što pojedemo i nije moguće da će, za taj proces potrošiti više energije.

Na primjer, od ugljikohidrata koji sačinjavaju obrok će se oduzeti između pet i deset posto kalorija, od masti između 0 i pet posto te od bjelančevina između 20 i 30 posto kalorija.

Stoga, ako recimo pojedemo lubenicu u vrijednosti stotinu kalorija, tijelo za probavljanje neće iskoristiti svih stotinu kalorija (niti više od toga) već značajno manje, odnosno između pet i 10 posto kalorija od ukupnih sto jer lubenicu uglavnom sačinjavaju ugljikohidrati.

Iako namirnice poput voća i povrća nemaju negativne kalorije, razlog zbog kojeg brojne osobe primjećuju gubitak kilograma nakon što ih uvrste u svoju svakodnevnu prehranu pazeći na unos drugih kalorija, jest taj što one sadrže puno vode koja zauzima velik dio volumena u želucu.

Stoga, konzumiranjem voća i povrća se povećava volumen obroka te brže dolazi do stvaranja osjećaja sitosti i to uz mali broj kalorija.

Zaključak

Hranom s negativnim kalorijama smatraju se one namirnice za čiju je probavu tijelu potrebno više kalorija nego što se tim namirnicama unese i to se većinom odnosi na voće i povrće.

No, brojna su istraživanja pokazala kako takva hrana zapravo ne postoji te da tijelo za probavljanje oduzima samo određeni, mali postotak unesenih kalorija te nikada više od toga.

Također, niti žvakanje ne troši značajnu količinu energije, a to su potvrdili i znanstvenici koji su zaključili da jedan sat žvakanja potroši tek 11 kalorija.

 
Nastavi čitati

magazin

UZ 150. GODIŠNJICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ / “U potrazi za Ivanom” na Večernjoj sceni Kazališta lutaka Zadar

Objavljeno

-

By

U sklopu programa Večernje scene za odrasle ovog četvrtka, 25.4. u 20 sati, u Kazalištu lutaka Zadar gostuje predstava “U potrazi za Ivanom”, u produkciji Max teatra iz Zaprešića i Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda.

O PREDSTAVI: Predstava “U potrazi za Ivanom” u režiji Morane Dolenc nastala je prema istoimenome romanu Sanje Lovrenčić, koja je i autorica dramatizacije. Roman je objavljen 2006. godine, a iduće je dobio Nagradu „Ksaver Šandor Gjalski“. Riječ je o biografskoj fikciji o Ivani Brlić-Mažuranić koja je sadržajno iznimno bogata, budući da se Sanja Lovrenčić koristila bogatom arhivom pisama, bilješki i dnevničkih zapisa. Predstava prati Ivanin život od rođenja u Ogulinu 1874., preko života u Slavoniji sa suprugom Vatroslavom Brlićem, do tužne i samotne smrti u Zagrebu 1938. godine.
Tekst predstave se izvorno temelji na dnevničkim zapisima i pismima obitelji, a predstavu nose tri glumice od kojih svaka predstavlja ne samo jedan period u Ivaninom životu već i dio njezine osobnosti, koji se međusobno isprepliću i čine bogatstvo njezinog unutarnjeg svijeta.


REŽIJA: Morana Dolenc

DRAMATIZACIJA: Sanja Lovrenčić

OBRADA GLAZBE: Davor Rocco

SCENSKI POKRET: Rebeka Čuljak

KOSTIMI: Tihana Ostreš

SCENOGRAFIJA I LUTKE: David Peroš Bonnot

IGRAJU: Katarina Perica Kirin, Matilda Sorić, Marina Kostelac

Ulaznice se kupuju na blagajni prije predstave ili online, a rezervacija je moguća putem maila (klz@klz.hr).

Cijena ulaznice je 6,50 eura, a za učenike, studente i umirovljenike 3,50 eura.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu